Lista analize glanda tiroida

Lista analize glanda tiroida Lista analize glanda tiroida

Ultima actualizare: 23 noiembrie 2022

analize-tiroida

Analizele pentru glanda tiroida reprezinta o serie de teste utilizate pentru a masura cat de bine functioneaza glanda tiroida. Printre cele mai efectuate analize pentru glanda tiroida se numara T3, T3RU, T4 si TSH.

Ce este glanda tiroida?

Tiroida este o glanda care are forma de fluture si care situata la baza gatului. Glanda tiroida este responsabila de reglarea multor procese corporale, cum ar fi metabolismul, productia de energie a organismului si starea de spirit.

Tiroida produce doi hormoni majori: triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). In cazul in care glanda tiroida nu genereaza niveluri suficiente ale acestor hormoni, pot aparea simptome precum cresterea in greutate, lipsa de energie si depresia. Aceasta afectiune poarta denumirea de hipotiroidism.

In schimb, daca glanda tiroida produce un nivel prea mare al acestor hormoni (hipertiroidism), pot aparea simptome precum pierdere in greutate, anxietate ridicata si tremuraturi.

De obicei, daca medicul banuieste ca problema pacientului poate fi cauzata de nivelurile anormale ale hormonilor tiroidieni, acesta va recomanda analize pentru glanda tiroida, cum ar fi T4 sau TSH (hormonul de stimulare tiroidiana). Daca rezultatele obtinute sunt anormale, medicul ar putea efectua alte analize pentru a identifica motivul problemei.

 


Informatii despre rolul glandei tiroide

Glanda tiroida se afla la baza gatului. Tiroida este responsabila pentru multe functii importante ale corpului, cum ar fi:

 • metabolism
 • functionarea inimii
 • functia musculara
 • digestie
 • intretinerea oaselor

Analize pentru tiroida – cand sunt necesare?

Daca functia tiroidei este redusa, acele procese enumerate incetinesc. Drept urmare, persoanele afectate se pot ingrasa, pot avea o stare intensa de oboseala si pot intampina probleme in vindecarea ranilor sau leziunilor.

In schimb, o functionare excesiva a tiroidei accelereaza aceste procese, ducand la scadere in greutate neintentionata, stare de agitatie si palpitatii cardiace.

Care sunt afectiunile tiroidiene

Daca rezultatele analizelor tiroidiene difera de normal, specialistul poate pune diagnosticul de:

In cazul unei afectiuni tiroidiene autoimune, sistemul imunitar ataca in mod eronat tesuturile sanatoase ca si cum ar fi virusuri sau bacterii.

Pentru o buna functionare a tiroidei puteti incerca Procor T, un produs care mentine functiile normale ale organelor la nivel celular si care contribuie la metabolismul normal al macronutrientilor, acizilor grasi si sinteza proteinelor.

Lista completa a analizelor pentru glanda tiroida

Hormon de stimulare tiroidiana

Hormonul de stimulare tiroidiana (TSH) actioneaza ca un mesager al glandei tiroide. TSH (tirotropina) este produsa in partea anterioara a glandei pituitare, denumita si hipofiza, centrul de comanda al sistemului endocrin din organism. Mai exact:

 • Corpul monitorizeaza constant nivelul hormonilor tiroidieni.
 • Daca nivelurile sunt scazute, hipofiza elibereaza TSH.
 • TSH ii semnalizeaza tiroidei sa intensifice productia de hormoni.

Sau:

 • Daca nivelurile sunt ridicate, hipofiza elibereaza mai putin TSH.
 • In acest fel, tiroida reduce productia de hormoni triiodotironina (T3) si tiroxina (T4).

Triiodotironina

T3 este hormonul tiroidian activ. Pe langa multe alte functii, T3 este cel care le transmite celulelor sa produca mai multa energie. Tiroida produce partial T3, iar restul este transformat din T4 in alte tesuturi.

O mare parte din nivelul de T3 din sistem se leaga la un moment dat de proteine, ceea ce il face sa nu fie utilizat imediat de catre organism.

Nivelul T3 poate fi verificat prin analize de sange in trei moduri diferite:

 • T3 total: cantitatea totala de triiodotironina din sange, legata sau nu de proteine
 • T3 liber: nu este legat de proteine si poate fi utilizat de tesuturi
 • reverse T3: o forma inactiva de T3 care se ataseaza de receptorii tiroidieni, dar nu ii poate activa

Cand reverse T3 ocupa receptorii tiroidieni, impiedica T3 liber sa faca acest lucru, provocand simptome de hipotiroidism. Acest lucru se produce, de obicei, numai atunci cand organismul incearca sa conserve energia din cauza unei boli severe sau a foamei excesive.

Persoanele care isi doresc o mai buna functionare a tiroidei pot opta pentru Thyrohelp, un supliment alimentar care contine un amestec de ingrediente special formulat pentru a mentine sanatatea si buna functionare a glandei tiroide.

Tiroxina

T4 functioneaza ca un hormon de „depozitare”. La inceput, tiroixina este inactiva, insa apoi corpul o transforma in T3 cand si unde este nevoie. Pentru a fi convertit, trece printr-un proces numit monodeiodare. In traducere, pierde un atom de iod pentru a se transforma in T3. Analiza T4 masoara doua valori cheie:

 • T4 total reprezinta nivelul total al tiroxinei din sange inclusiv cea care s-a legat de proteine ​​si care nu. Diferenta afecteaza capacitatea sa de a patrunde in tesuturi.
 • Free T4 (FT4 sau tiroixina libera) este tiroxina care nu este legata de proteine, deci poate fi utilizata de tesuturi.

Tiroglobulina (Tg)

Printre aceste analize pentru glanda tiroida se numara testarea tiroglobulinei (Tg). Tiroglobulina este o proteina produsa de glanda tiroida. De obicei, este masurata ca marker tumoral pentru a ajuta la ghidarea tratamentului pentru cancerul tiroidian.

Tiroid Formula este un supliment alimentar, o combinatie de patru ingrediente de inalta calitate, care contribuie la buna functionare a glandei tiroide. Tiroid Formula contine L-tirozina, seleniu, vitamina E si iod.

Anticorpi tiroidieni

Unele tulburari ale tiroidei sunt cauzate de boli autoimune. In cazul acestor afectiuni, sistemul imunitar ataca in mod eronat celulele tiroidiene normale. Exista trei anticorpi asociati cu bolile tiroidiene autoimune:

 • Anti-TPO (anti-tiroidperoxidaza) sunt detectati la 95% dintre persoanele care sufera de tiroidita Hashimoto si la aproximativ 70% dintre cele cu boala Basedow-Graves. Un anti-TPO ridicat este observat si dupa nastere in tiroidita postpartum.
 • Anticorpi anti receptor TSH (TRAb) se gasesc in 90% dintre cazurile de boala Basedow-Graves, dar la doar 10% dintre pacientii cu Hashimoto.
 • Anti-tiroglobulina (TgAb) sunt produsi de organism ca raspuns la prezenta tiroglobulinei. Una din patru persoane cu cancer tiroidian are un nivel crescut al TgAb. De asemenea, este detectata la 80% dintre persoanele cu boala Hashimoto si la 50%-70% dintre cei cu boala Basedow-Graves.

Proteine ​​de legare a tiroidei

Daca tiroida functioneaza normal, insa o persoana are anumite probleme tiroidiene, medicul poate recomanda testarea nivelului sanguin al proteinelor care se leaga de T3 si T4. Printre aceste analize pentru glanda tiroida se numara:

 • Globulina de legare a tiroxinei (TBG): Masoara nivelurile unei proteine ​​care transporta hormonii tiroidieni in sange
 • Testul T3RU (absorbtia T3): verifica procentul de TBG dintr-o proba de sange
 • Indicele de tiroxina libera (FTI): o metoda mai veche de calcul in care T4 total este inmultit cu T3RU pentru a vedea daca o persoana are hipotiroidism sau hipertiroidism.

 

 

 

Referinte:

https://www.thyroid.org/thyroid-function-tests/

https://www.verywellhealth.com/interpret-your-thyroid-test-results-3231840

https://www.healthline.com/health/thyroid-function-tests

https://www.genesisperformancechiro.com/blog/2019/5/19/9-thyroid-tests-you-need-to-know-if-your-thyroid-is-healthy

Farmacistul Catena va recomanda:

Procor T x 30 capsule

Procor T x 30 capsule

Conceput pentru a sustine eficient functia tiroidiana,…

Tiroid Formula x 30 caps

Tiroid Formula x 30 caps

Tiroid Formula este un supliment alimentar, o combinatie…

Thyrohelp x 30 caps.

Thyrohelp x 30 caps.

Thyrohelp este un supliment alimentar care contine…