Lista completa a alimentelor grele pentru ficat

Lista completa a alimentelor grele pentru ficat Lista completa a alimentelor grele pentru ficat

Ultima actualizare: 16 septembrie 2022

Pentru persoanele care au probleme cu ficatul este foarte important sa aiba grija la alimentele „grele”, care pot sa agraveze neplacerile si sa provoace diverse complicatii. Este esential ca aceste persoane sa urmeze o dieta anume, insa nu trebuie sa ajunga sa isi modifice radical stilul de viata. Exista si alimente care nu afecteaza ficatul, mai exact acelea care nu sunt bogate in grasimi si care nu se prepara prin prajire. Persoanele care au probleme cu ficatul trebuie sa consume alimente mai putin sarate, iar o alta recomandare a specialistilor este aceea de a evita dulciurile concentrate si produsele de patiserie.


Rolul ficatului in organism

Cantarind aproximativ un kilogram si jumatate - pana la doua kilograme, ficatul este unul dintre organele cele mai mari din corpul uman. Principalul rol al ficatului este acela de a favoriza eliminarea substantelor toxice din organism, ceea ce ne protejeaza de posibila declansare a mai multor afectiuni. In afara de aceasta functie, extrem de importanta, ficatul este esential pentru metabolismul glucidelor, al lipidelor si al proteinelor. De asemenea, ficatul are un rol important si in filtrarea sangelui, pentru ca neutralizeaza bacteriile care pot sa ajunga in sange din intestin.

Ficatul este organul care secreta bila (sau fierea, cum mai este denumit lichidul galben – verzui), rolul acesteia fiind de a digera alimente grase. Datorita „bilei”, vitaminele A, D si K (lipo – solubile) pot fi absorbite eficient in corp. Tot ficatul are si rolul de eliminare a colesterolului. Pe de alta parte, este important de mentionat faptul ca ficatul poate sa stocheze pana la o jumatate de litru de sange – pe care il introduce in circulatie atunci cand este necesar. In ficat sunt stocate mai multe microelemente esentiale si vitaminele B12, D, K si A. 

Pentru a stimula secretia biliara si pentru o mai eficienta eliminare a toxinelor din organism, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis HepatoSuport. Acest supliment alimentar are in alcatuire cinarina si silimarina, doua substante active care sunt recunoscute pentru efectele lor benefice asupra ficatului. Aceste doua substante protejeaza celulele hepatice de stresul oxidativ si ajuta la pastrarea capacitatii naturale a ficatului de a se regenera. De asemenea, Naturalis Hepatosuport contribuie la mentinerea sanatatii sistemului hepato – biliar datorita extractelor standardizate din fructe de armurariu si din frunze de anghinare.

Care sunt alimentele grele pentru ficat? De ce este bine sa le evitati?

Persoanele care au probleme cu ficatul trebuie sa respecte anumite recomandari ale specialistilor din punct de vedere al regimului alimentar. De exemplu, este important sa includa in alimentatie ciorbele de legume, fructele precum portocalele, lamaile, grapefruit – ul sau mandarinele. In aceeasi masura, este important sa evite consumul de bauturi carbogazoase, alcool si cafea. Bolile de ficat pot fi ameliorate eficient atunci cand aveti in vedere un regim alimentar adecvat. Desigur, acest regim poate sa difere de la pacient la pacient, in functie de situatie, dar este important de avut in vedere faptul ca este indicat sa preparati mancarea la gratar, la cuptor sau sa o fierbeti daca aveti probleme cu ficatul.

Pentru a proteja si regenera celulele hepatice, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Hepafort. Acest produs este un supliment alimentar care favorizeaza scaderea colesterolului si o detoxifiere eficienta a ficatului, pentru ca are in alcatuire extracte de Colina, Anghinare si Silimarina. Benesio Hepafort sustine digestia si contribuie la confortul intestinal, mentinand un nivel normal al lipidelor din sange si protejand impotriva efectelor nocive produse de consumul de tutun si alcool sau de administrarea unor anumite medicamente.

Lista alimente grele pentru ficat

Asa cum am mentionat anterior, persoanele care au probleme cu ficatul trebuie sa ocoleasca – pe cat posibil – bauturile carbogazoase, cafeaua si alcoolul.

Din punct de vedere al consumului de dulciuri, se recomanda evitarea prajiturilor cu frisca, a gogosilor, a ciocolatei si a inghetatei.

Daca persoana respectiva consuma carne, este ideal sa evite carnea de porc, pe cea de miel si pe cea de rata. De asemenea, trebuie evitate si cele mai multe dintre mezeluri, slanina, afumaturile, carnatii sau mititeii.

Din punct de vedere al supelor si ciorbelor, cele care nu sunt recomandate persoanelor cu probleme ale ficatului sunt cele de fasole, de burta sau cele la care se foloseste smantana.

Este indicat ca ouale sa nu fie consumate prajite.

Specialistii avertizeaza si in legatura cu consumul de nuci si alune, caju si fistic.

Atunci cand vine vorba despre consumul de peste, este important sa evitati pestele gras – asa cum este somnul, precum si icrele sau conservele de peste.

Condimentele precum hreanul, mustarul, ardeiul iute sau piperul trebuie sa fie evitate. La fel si maioneza, ketchup – ul sau otetul.

Legumele pe care trebuie sa le evitati sunt mazarea, fasolea, ciupercile, vinetele, castravetii, rosiile, ceapa, mazarea si usturoiul.

Din punct de vedere al fainoaselor, nu trebuie sa consumati paine neagra sau foietaje.

Lactatele pe care trebuie sa le ocoliti sunt cascavalul, untul, branza topita, branza fermentata, frisca si smantana.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

  Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar…

3 la pret de 2
Benesio Hepafort X 30 capsule

Benesio Hepafort X 30 capsule

Benesio Hepafort este un supliment alimentar…