Muscatura de pisica – sfaturi pentru primul ajutor

Muscatura de pisica – sfaturi pentru primul ajutor Muscatura de pisica – sfaturi pentru primul ajutor

Ultima actualizare: 7 noiembrie 2023

muscatura-de-pisica

Desi poate parea inofensiva, muscatura de pisica poate provoca infectii serioase in organism, din cauza bacteriilor care se afla in gura unei pisici. Conduita pe care o aveti in urma unei muscaturi de pisica va poate ajuta sa preveniti infectia si sa grabiti procesul de vindecare. Masurile de prim ajutor in cazul unei muscaturi de pisica nu se limiteaza doar la spalarea si dezinfectarea ranii. Este important sa consultati un medic cat mai repede dupa ce muscatura a avut loc, pentru a diminua riscul de infectie.

In acest articol veti afla raspunsul la cele mai comune intrebari legate de muscatura de pisica si care sunt pasii de prim ajutor recomandati in aceasta situatie.


Muscatura de pisica – intrebari si raspunsuri

Muscatura de pisica poate deveni foarte serioasa din cauza caninilor pisicii, care pot strapunge pielea, provocand urme mici si adanci in piele. Aceste mici rani se pot inchide foarte rapid, dar pastreaza in acelasi timp in piele si bacteriile din gura pisicii, favorizand multiplicarea acestora.

 

Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta este un produs care are in compozitie vitamina D, vitamina C si zinc, elemente care actioneaza sinergic. Naturalis ImunoSuport ULTRA foloseste o tehnologie speciala de eliberare prelungita, ceea ce permite organismului sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.

Ce trebuie sa faceti daca ati fost muscat de pisica?

Prima actiune recomandata in cazul unei muscaturi de pisica este de a spala zona cu apa timp de cel putin 5 minute. Pentru a nu adanci si mai mult leziunea, este recomandat sa nu frecati foarte mult rana si sa nu folositi dezinfectanti cu ingrediente chimice sau foarte puternice. Avand in vedere ca muscatura de pisica poate provoca rani destul de adanci, din cauza dezinfectantilor chimici puteti incetini vindecarea ranii.

Puteti spala rana cu un sapun sau solutie salina usoara. Puteti amesteca o lingurita de sare de masa cu 2 cani de apa si o puteti folosi pentru a dezinfecta rana. Pentru a controla sangerarea provocata de muscatura de pisica, puteti folosi o compresa sau o bucata de material curat, cu care sa aplicati o usoara presiune. Chiar daca ati urmat acesti pasi, este recomandat sa consultati un medic, pentru a diminua riscul de infectie sau complicatii.

Cand se recomanda consultul medicului?

Daca v-a muscat o pisica fara stapan, este important sa spalati rana cat mai repede posibil dupa eveniment. In acelasi timp, puteti sa va indreptati spre o unitate de ingrijiri medicale, pentru o consultatie de specialitate. O pisica fara stapan poate avea rabie, pe care o poate transmite cu usurinta persoanei pe care a atacat-o. Tratamentul pe care il puteti primi pentru a diminua riscul de a va infectata cu rabie poate fi administrat doar de catre medic.

In cazul in care muscatura de pisica provine de la un animal domestic, cu un istoric cunoscut, consultatia la medic poate fi intarziata. Chiar si asa, este important sa urmati pasii recomandati pentru curatarea si dezinfectarea ranii. In acest mod, veti favoriza vindecarea rapida si veti preveni infectia. Chiar daca ati urmat pasii recomandati, continuati sa urmariti modul in care evolueaza rana. Daca apar urmatoarele semne, este indicat sa contactati medicul si sa primiti ingrijiri medicale cat mai repede posibil:

  • febra;
  • durere de cap;
  • scaderea apetitului;
  • ganglioni umflati;
  • stare generala de rau.

Cum stiti daca muscatura de pisica s-a infectat? Semnele infectiei

Pisicile pot fi purtatoare a mai multor bacterii care pot fi transmise si catre om in urma muscaturii. Daca nu este tratata la timp si in mod corespunzator, muscatura de pisica, in special cea provenita de la pisicile maidaneze, se poate infecta. Cele mai comune semne care pot aparea in urma infectiei provenite de la muscatura de pisica sunt urmatoarele:

  • roseata sau schimbarea coloritului pielii din jurul muscaturii;
  • umflarea zonei muscate;
  • inflamatie;
  • senzatie de incalzire a locului unde a avut loc muscatura de pisica;
  • o umflatura sau pustule la locul muscaturii.

Simptomele care pot aparea in urma unei infectii mai serioase provocate de muscatura de pisica sunt urmatoarele:

  • aparitia puroiului sau a unui lichid la locul muscaturii;
  • pierderea senzitivitatii in zona din jurul muscaturii;
  • inrosirea zonei din jurul muscaturii;
  • umflarea nodulilor limfatici;
  • febra sau frisoane;
  • transpiratii nocturne
  • slabiciune musculara;

muscatura-pisica

Primul ajutor in caz de muscatura de pisica

In cazul unei muscaturi de pisica, este esential sa urmati masurile de prim ajutor imediat, pentru a diminua riscul de aparitie a infectiei. Pasii pe care ii puteti urma in acest caz sunt urmatorii:

  • curatarea ranii si a zonei din jur – spalati rana din abundenta cu apa si sapun pentru cel putin 5 minute, pentru a curata zona si a preveni aparitia infectiei;
  • controlati sangerarea – puteti controla sangerarea cu ajutorul unui bandaj steril sau a unui material curat, presand usor rana;
  • aplicarea antibioticului local – pana la consultatia din partea medicului, puteti aplica local o crema sau unguent cu antibiotic;
  • bandajati rana – acoperiti rana cu un bandaj curat, pentru a preveni infectarea acesteia din cauza particulelor de praf sau a altor microparticule din mediul extern;
  • consultati medicul – chiar daca muscatura pare minora, este important sa va consulte un medic pentru a diminua riscul de infectie si a grabi vindecarea;
  • injectie antitetanus – cand sunteti muscat/a de o pisica maidaneza, exista un risc crescut ca aceasta sa va fi infectat cu tetanus. Asadar, medicul va poate administra o injectie antitetatus, pentru a evita aparitia complicatiilor.

Muscatura de pisica trebuie tratata cu maxima responsabilitate. Chiar daca rana pare superficiala, pisica va poate transmite diverse bacterii ce va pot pune sanatatea in pericol. Asadar, urmarirea pasilor de prim ajutor este deosebit de importanta pentru a diminua riscul de infectie si a ajuta in procesul de vindecare. De asemenea, consultul medicului este crucial intrucat acesta va poate recomanda tratamentul eficient, pentru a diminua riscul de complicatii.

Surse:

https://www.healthline.com/health/cat-bite#infection-treatment

https://www.medicalnewstoday.com/articles/cat-bite#will-the-cat-be-ok

https://vcahospitals.com/know-your-pet/wounds-cat-bite-injuries-to-humans

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ImunoSuport ULTRA x  30 tb.

    Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

    ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa…