Negii genitali - cauze, factori de risc, tratament si preventie

Negii genitali - cauze, factori de risc, tratament si preventie Negii genitali - cauze, factori de risc, tratament si preventie

Ultima actualizare: 12 martie 2024

Negii de pe piele se prezinta sub mai multe forme in functie de natura si localizarea lor. Acestea afecteaza atat adultii, cat si copiii. Negii (sau verucile) sunt infectii benigne ale pielii cauzate de papilomavirusul uman (HPV), un virus care se gaseste la suprafata pielii. Desi benigne, verucile pot fi jenante si chiar dureroase. Desi dispar spontan, negii de pe piele acestia pot fi tratati local.

Negii genitali, cunoscuti si sub denumirea medicala de condiloame acuminate sau veruci genitale, sunt excrescente cutanate sau mucoase care apar in zona genitala si anala. Negii genitali sunt cauzati de infectia cu anumite tulpini de papilomavirus uman (HPV). HPV este o infectie cu transmitere sexuala, iar negii genitali sunt una dintre cele mai comune infectii cu transmitere sexuala.

Negii genitali pot fi mici sau mari, plati sau in forma de con, si pot fi solitari sau grupati. De obicei, acestia sunt nedurerosi, dar pot provoca mancarime, disconfort sau sangerare in timpul actului sexual sau in timpul unor activitati precum mersul pe bicicleta sau in timpul actului de defecare.

Este important sa consultati un medic pentru diagnostic si tratament adecvat pentru negii genitali. Tratamentul poate include aplicarea de substante chimice, inghetarea cu azot lichid, arderea cu laser sau chirurgia pentru indepartarea lor. De asemenea, vaccinurile HPV pot preveni infectarea cu tulpinile de HPV responsabile de aparitia negilor genitali si de alte complicatii, cum ar fi cancerul cervical.


Negi genitali - care sunt cauzele?

Condiloamele (sau negii genital) sunt cauzate de o familie de virusuri, cunoscuti sub numele de virusul papiloma uman (HPV). Exista o mare varietate de virusuri HPV extrem de contagioase, dintre care doar unele cauzeaza condiloame si doar cateva dintre ele pot provoca cancer. Aceste virusuri sunt transmise in timpul actului sexual.

Persoanele care si-au inceput viata sexuala foarte tinere si cele care au avut multi parteneri sexuali prezinta un risc mai mare de contaminare cu papilomavirusul uman, in special daca au avut relatii sexuale neprotejate. Persoanele cu un sistem imunitar slabit, precum si cele care sufera de alte infectii cu transmitere sexuala, prezinta un risc mai mare de a fi infectate de HPV.

Negii genitali (cunoscuti si sub numele de "condiloame") sunt cauzati de infectia cu HPV (virusul papiloma uman). Acest virus se transmite prin contact intim sau prin relatii sexuale. Impreuna cu chlamydia si herpesul, verucile genitale (negii genitali) se numara printre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala.

Infectia cu HPV se manifesta, in general, sub forma unor excrescente benigne de marimea unui cap de ac pe organele genitale, anus sau rect. Aceste excrescente apar rareori in mod izolat; ele tind sa se grupeze in forma de conopida. Dar infectia cu HPV poate fi, de asemenea, asimptomatica, adica nu provoaca niciun semn aparent. Pacientii asimptomatici pot, de asemenea, sa transmita virusul.

Exista aproximativ 100 de virusuri papiloma umane diferite. Majoritatea nu sunt grave. Cu toate acestea, unele tipuri pot provoca modificari anormale in celulele organismului. Degenerarea celulelor din mucoasa poate duce, la randul sau, la cancer de col uterin la femei.

Un vaccin impotriva a patru subtipuri de HPV este disponibil de la inceputul anului 2007. Tipurile HPV 6 si 11 sunt responsabile pentru 90% din cazurile de veruci genitale (negi genitali), in timp ce 70% din cancerele de col uterin sunt cauzate de tipurile 16 si 18.

Cum se transmite papilomavirusul uman?

In cele mai multe cazuri, virusul se transmite prin contact sexual intre doua persoane. Femeile tinere care isi schimba frecvent partenerii sexuali sau care au relatii sexuale neprotejate sunt cele mai expuse riscului. De aceea, este important sa folositi un prezervativ, chiar daca acesta nu ofera o protectie de 100% impotriva infectiei cu HPV.

Leziunile mici ale pielii, umezeala, un sistem imunitar slabit si prezenta unei inflamatii sunt factori care favorizeaza transmiterea HPV.

Alti co-factori includ fumatul, abuzul de droguri, cum ar fi canabisul si cocaina, si administrarea de medicamente imunosupresoare.

O mama isi poate infecta copilul inainte de nastere, atunci cand fatul trece prin vagin.

Care sunt simptomele?

Infectiile cu HPV pot fi asimptomatice, ceea ce inseamna ca nu exista semne aparente de boala. Cu toate acestea, persoanele infectate pot transmite virusul.

Este nevoie de cateva saptamani dupa infectare pentru ca verucile sa devina evidente:

Negii izolati sau grupati apar pe organele genitale (buzele vulvei si colul uterin la femei; preputul, penisul sau orificiul extern al uretrei la barbati; pot ajunge pana la anus si pot fi simtite/vizibile in rect).

In urma contaminarii prin sex oral, se pot forma veruci pe mucoasa gurii.

Negii genitali cresc rapid si capata un aspect de conopida.

Mai rar, persoana infectata poate prezenta mancarimi si senzatii de arsura; sangele se poate scurge prin microfisuri.

Cu toate acestea, verucile pot fi atat de plate incat nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Cum sunt diagnosticati negii genitali?

In prezenta unor leziuni care sugereaza prezenta verucilor genitale, medicul efectueaza teste sau preleveaza probe pentru a cauta un papilomavirus si a confirma diagnosticul.

Medicul recunoaste verucile genitale, atunci cand sunt vizibile, dupa caracteristicile lor specifice.

Negii genitali pot fi, de asemenea, facuti vizibili: medicul aplica acid acetic pe zonele afectate; negii vor aparea ca zone sau puncte albe.

Cu ajutorul unui microscop special, medicul va examina colul uterin, va face un frotiu si va lua mostre de tesut. Frotiul sau probele de biopsie vor fi examinate pentru depistarea HPV. Pentru a preciza diagnosticul, medicul va efectua, de asemenea, o rectoscopie (examinare vizuala a peretilor interiori ai rectului).

Biologia moleculara este utilizata pentru a determina componenta genetica a virusului si, prin urmare, subtipul acestuia.

Negii genitali, cum se trateaza?

Negii genitali se vindeca adesea fara tratament. Deoarece se raspandesc rapid, este important sa ii monitorizati in mod regulat.

Scopul tratamentului condiloamelor (negii genitali) este de a distruge leziunile vizibile. Acest tratament nu elimina virusul, iar in saptamanile sau lunile care urmeaza pot aparea alte leziuni. Prin urmare, este necesara o monitorizare prelungita pentru a preveni orice reaparitie. Leziunile pot fi indepartate de catre medic prin arderea lor cu azot lichid, cu un laser sau prin electrocauterizare. In unele cazuri, pacientul poate aplica un medicament local pe leziuni.

In cele mai grave cazuri, poate fi necesara o interventie chirurgicala.

Negii genitali - masuri terapeutice generale

Important: toti partenerii sexuali trebuie sa urmeze un tratament in acelasi timp.

Tratamentul depinde de forma, dimensiunea si localizarea negilor. Pacientii bolnavi cronic cu un sistem imunitar perturbat sau slabit (de exemplu, femeile insarcinate sau persoanele seropozitive) sunt tratati diferit.

Negii genitali - tratament medicamentos

Imiquimod: o substanta care stimuleaza sistemul imunitar si lupta impotriva virusilor. Este disponibila sub forma de crema. Potentialele efecte secundare includ inrosirea pielii, umflaturi si arsuri.

Interferon: o proteina specifica produsa de celulele organismului pentru a lupta impotriva unei infectii virale. Poate fi aplicat sub forma de gel dupa o interventie chirurgicala.

Negii genitali - alte optiuni de tratament

Aplicarea unei solutii caustice (podofilotoxina) pe negii genitali; efecte secundare: durere si iritarea pielii.

Acidul tricloroacetic: aplicat in mod regulat de catre medic; efecte secundare: durere si senzatie de arsura la nivelul pielii; tratamentul trebuie continuat timp de cel putin 3 luni.

Crioterapia (tratament la rece): "inghetarea" negilor prin aplicarea de azot lichid.

Tratamentul chirurgical

Negii genitali pot fi indepartati prin tratament cu laser, electrocoagulare sau cu un bisturiu sub anestezie locala.

Care sunt complicatiile si urmarile unei infectii cu HPV?

In ciuda tratamentului, rata de recurenta este ridicata. Chiar si negii genital care au fost deja vindecati pot sa reapara. De aceea, controalele regulate sunt esentiale. Recidiva apare in aproximativ 20-30% din cazuri, in ciuda unui tratament riguros.

Anumite tipuri de HPV au tendinta de a declansa degenerarea celulelor din organism. Aceste celule, care au devenit maligne, pot provoca la randul lor cancerul de col uterin.

Negii genitali - cum pot fi prevenite verucile genitale?

Deoarece contaminarea are loc prin contact sexual, utilizarea prezervativului este esentiala pentru a preveni aparitia condilomatelor (negii genitali). Cu toate acestea, prezervativele nu ofera o protectie absoluta. Negii genitali se transmit de la piele la piele, iar leziunile pot fi gasite in locuri neprotejate de prezervativ. Contaminarea poate aparea si prin intermediul degetelor murdare.

Un vaccin conceput pentru a preveni cancerul de col uterin este indicat si pentru prevenirea condiloanelor (negii genitali). Acest vaccin protejeaza impotriva papilomavirusului uman de tip 6 si 11, care cauzeaza aproximativ 90% dintre verucile genitale (negi genital). Vaccinarea este ineficienta daca persoana este deja infectata. Vaccinarea este, prin urmare, recomandata inainte de inceperea activitatii sexuale.

Vaccinarea ar trebui sa aiba loc inainte de primul raport sexual. In urmatoarea luna, cei vaccinati trebuie sa evite orice contaminare cu HPV. Studiile au aratat ca vaccinul nu are niciun efect terapeutic la pacientii deja infectati cu HPV.