Operatie de deviatie de sept: cand se recomanda si cum se efectueaza

Operatie de deviatie de sept: cand se recomanda si cum se efectueaza Operatie de deviatie de sept: cand se recomanda si cum se efectueaza

Ultima actualizare: 8 noiembrie 2023

operatie-deviatie-de-sept

Deviatia de sept nazal este o problema medicala care poate ingreuna respiratia, motiv pentru care multe persoane au nevoie de o interventie chirurgicala pentru a o remedia.

Septul nazal este peretele subtire, format din os si cartilaj, care separa nara dreapta de cea stanga. Cei mai multi oameni au septul cel putin usor descentrat (deviat). Unii oameni s-au nascut asa, in timp ce altii au suferit un traumatism la nivelul nasului, care a provocat aceasta problema.

Daca aveti deviatie de sept, insa nu va afecteaza respiratia si nu provoaca infectii recurente ale sinusurilor (cunoscute si sub numele de sinuzita), cel mai probabil nu va fi nevoie sa optati pentru tratament.

Cu toate acestea, daca aceasta deviatie de sept blocheaza una sau ambele nari si afecteaza in mod evident respiratia, specialistii recomanda sa luati in considerare interventia chirurgicala.

Deviatia de sept poate cauza congestie nazala recurenta, un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Acest lucru cauzeaza inflamatii dureroase si infectii, simptome care provoaca disconfort si o stare generala neplacuta. Daca descrierea va suna familiar, poate fi momentul sa solicitati o operatie de deviatie de sept.

Septoplastia este o procedura chirurgicala de indreptare a osului si cartilajului care imparte spatiul dintre cele doua nari (sept).


Informatii generale despre operatia de deviatie de sept

Operatia de deviatie de sept, cunoscuta in termeni medicali drept septoplastie, este o interventie chirurgicala prin care medicul indreapta un sept deviat. Septul, care este lung de aproximativ 7 centimetri la adulti, este format din cartilaj si os si separa interiorul nasului in doua cavitati cunoscute sub denumirea de nari.

Deviatia de sept poate bloca una sau ambele nari, putand perturba fluxul de aer. Dupa cum am mentionat, deviatia de sept poate fi cauzata de o leziune sau poate fi prezenta inca de la nastere.

Operatia de deviatie de sept este o interventie chirurgicala majora?

Nu. Septoplastia este o procedura minora, cu risc scazut. Recuperarea dureaza de obicei cateva zile si necesita in medie o saptamana de pauza. Dar, ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, operatia de deviatie de sept vine la pachet cu anumite riscuri, cum ar fi sangerare, infectie si amorteala.

Pentru hidratarea nasului, Catena recomanda Assista spray nazal izotonic, un dispozitiv medical care este destinat atat bebelusilor si copiilor, cat si adultilor si care ajuta la mentinerea hidratarii mucoasei nazale. Este un produs recomandat persoanelor cu congestie nazala, pentru ca poate sa reduca densitatea secretiei nazale si sa favorizeze eliberarea cailor respiratorii.

Cand se recomanda operatia de deviatie de sept

Septoplastia este destinata de obicei persoanelor care, din diverse cauze, au deviatie de sept sau obstructie nazala. In plus, furnizorii de servicii medicale pot recomanda operatia de deviatie de sept pentru:

  • eliminarea polipilor nazali;
  • tratarea sinuzitei cronice;
  • oprirea sangerarilor nazale recurente (cronice), cu toate ca sunt destul de rare;
  • abordarea altor afectiuni care blocheaza caile respiratorii nazale.

Clinsin spray nazal este un dispozitiv nazal, recomandat in infectiile nazale si sinusale. Contine nanoparticule de argint care curata si ingrijesc mucoasele nazale si inhiba dezvoltarea agentilor patogeni. Curata si regenereaza mucoasa nazala, faciliteaza respiratia si ajuta la desfundarea nasului in cazul infectiilor bacteriene si fungice ale nasului si sinusurilor.

Cu toate ca septoplastia este de cele mai multe ori realizata ca o procedura de sine statatoare, in timpul operatiei de deviatie de sept medicul poate recomanda si reducerea in volum a cornetelor nazale. Micsorarea cornetelor presupune reducerea dimensiunii structurilor mici, osoase, din interiorul nasului.

Operatia de deviatie de sept este cel mai frecvent efectuata la adolescenti si adulti. Cu toate ca nu este realizata in general la copiii mici, exista anumite situatii in care medicul poate recomanda septoplastia la cei mici.

Cat de comuna este operatia de deviatie de sept?

Septoplastia este una dintre cele mai frecvente proceduri efectuate de medicii otorinolaringologi.

Pentru a sustine sanatatea tractului respirator superior, puteti opta pentru Naturalis SinuStop. Acest supliment alimentar contine nu mai putin de opt extracte naturale din floare de tei, cimbru de cultura, floare de ciubotica-cucului, radacina de ghintura galbena, floare de lumanarica, floare de soc, floare de verbina si Andrographis paniculata, care contribuie si la sustinerea sanatatii sistemului imunitar.

Pregatire, realizare si recuperare

Inainte de operatie, persoana care urmeaza sa fie supusa interventiei ii poate pune medicului chirurg orice intrebare legata de procedura.

Specialistul ii poate cere persoanei in cauza sa efectueze unele teste de rutina, cum ar fi un test de sange, o radiografie sau electrocardiograma. De asemenea, medicii si asistentele ii vor pune cateva intrebari despre starea generala de sanatate, despre medicamentele pe care le ia in mod uzual sau despre eventualele alergii.

In plus, in momentul internarii, anestezistul ii va explica pacientului cum va decurge anestezia.

Ce implica pregatirea pentru operatia de deviatie de sept

Operatia de deviatie de sept este efectuata sub anestezie generala. La fel ca in cazul altor interventii chirurgicale realizate sub anestezie generala, persoana supusa unei operatii de deviatie de sept nu ar trebui sa manance, sa bea si nici macar sa mestece guma cu cel putin opt ore inainte de procedura.

operatie-deviatie-de-sept-pregatire

Daca este necesar, medicul sau asistenta ii va transmite persoanei in cauza cand si cum isi poate lua medicamentele.

Pentru a reduce riscul de hemoragie, medicul ii va solicita cel mai probabil persoanei sa nu mai ia anticoagulante cu pana la o saptamana inainte de operatia de deviatie de sept. Persoanele care iau anticoagulante sau alte medicamente ar trebui sa anunte chirurgul inainte de operatie.

Cum se desfasoara procedura

In timpul unei operatii de deviatie de sept, chirurgul indreapta septul descentrat. In prima faza, specialistul ridica mucoasa care acopera cartilajul si osul. Chirurgul remodeleaza apoi cartilajul si osul, indepartand uneori anumite portiuni. Dupa aceea, repozitioneaza mucoasa.

Daca obstructia este provocata de cornetele nazale marite, chirurgul foloseste reductia cu radiofrecventa pentru a le micsora. In alte cazuri, chirurgul indeparteaza o portiune a cornetului.

Rezultate si recuperare

Pana la 85% dintre oameni resimt o adevarata imbunatatire a respiratiei dupa o operatie de deviatie de sept.

Multe persoane pot resimti o stare de somnolenta timp de cateva ore dupa operatie, in timp ce altele pot avea o stare de greata, din cauza anesteziei. De asemenea, durerea este un simptom normal, care apare in urma procedurii. Pacientii ar trebui sa le raporteze asistentelor daca resimt efecte secundare, deoarece personalul respectiv le poate oferi medicamente care sa le amelioreze simptomele.

operatie-deviatie-de-sept-recuperare

Medicul va implanta tampoane nazale speciale pentru mentinerea in pozitie corecta a septului si pentru a ajuta la oprirea eventualelor sangerari care apar imediat dupa operatie. Aceste tampoane sunt scoase in momentul externarii.

Daca nu apar complicatii, pacientul ar putea fi externat in aceeasi zi in care a fost operat.

Dupa externare, pot aparea unele congestii si sangerari, pe masura ce corpul se recupereaza. Aceste simptome ar trebui sa dispara dupa 2 saptamani de la operatia de deviatia de sept.

Durerea este, de asemenea, frecventa, insa pacientii pot lua analgezice in conformitate cu sfatul medicului.

operatie-deviatie-de-sept-medicamente

Recomandari dupa o operatie de deviatie de sept

In timpul procesului de vindecare, pentru a facilita recuperarea, este important ca pacientii sa nu-si sufle nasul timp de cel putin 2-3 zile dupa operatie. De asemenea, pot evita:

  • consumul de alcool;
  • fumatul;
  • revenirea la munca mai devreme decat a recomandat specialistul;
  • aglomeratia, in special in zonele in care oamenii obisnuiesc sa fumeze si in care riscul de imbolnavire este mare din cauza racelii sau tusei.

Operatie de deviatie de sept – riscuri potentiale

Unii pacienti pot solicita o a doua operatie de deviatie de sept, daca nu sunt multumiti de rezultate. Cu toate ca sunt rare, operatia de deviatie de sept poate avea si alte riscuri, cum ar fi:

  • sangerarea;
  • cicatricile;
  • perforarea septului;
  • alterarea formei nasului;
  • decolorarea nasului;
  • reducerea perceptiei mirosului.

Sangerarea excesiva si infectia sunt posibile riscuri ale oricarei interventii chirurgicale. Pentru a reduce aceste riscuri, este important sa va mentineti nasul curat si sa va spalati frecvent pe maini.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/septoplasty/about/pac-20384670

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17779-septoplasty

https://www.healthline.com/health/septoplasty

https://www.medicalnewstoday.com/articles/312672

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Clinsin spray nazal x 30 ml

    Clinsin spray nazal, 30 ml

    Clinsin spray nazal este un dispozitiv nazal recomandat in infectiile nazale si sinusale. Contine nanoparticule de argint care curata si ingrijesc mucoasele nazale si inhiba dezvoltarea agentilor patogeni.…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis SinuStop x 30 compr. film.

    Naturalis SinuStop X 30 comprimate filmate

    Naturalis SinuStop este un supliment alimentar care ajuta la sustinerea sanatatii tractului respirator superior, datorita celor 8 extracte naturale pe care le contine. Fiecare comprimat contine: Ingrediente…