
Bronzul artificial, obtinut prin expunerea la radiatiile ultraviolete generate de aparate speciale, este o alternativa foarte accesibila si rapida de a obtine acea nuanta specifica a pielii. De foarte multe ori, bronzul – artificial sau natural – este perceput ca un simbol al sanatatii si al esteticii. Cu toate acestea, sedintele de bronz la solar reprezinta, in cele din urma, o agresiune controlata asupra pielii, cu efecte negative cumulative, directe si indirecte, asupra sanatatii acesteia. Exista dovezi clare si convingatoare ca sedintele de bronz la solar cresc riscul de cancer de piele. Mai mult, expunerea la UV-uri artificiale este considerata o practica de tip grup 1 carcinogen.
Ce este, de fapt, bronzul? Cum se obtine?
Bronzul este, de fapt, rezultatul unei reactii fiziologice a pielii la expunerea radiatiilor UV. Din momentul expunerii, celulele specializate situate in stratul bazal al epidermei – melanocitele – sintetizeaza melanina, pigment care confera nuanta maronie sau aurie specifica bronzului. De fapt, melanina actioneaza ca un „filtru” biologic, absorbind si dispersand radiatiile ultraviolete, din necesitatea de a proteja ADN-ul celular de efectul nociv al radiatiilor UV. Cu alte cuvinte, de la bun inceput ar trebui stiut faptul ca, in esenta, bronzul nu reprezinta decat un „mecanism de aparare” al pielii la actiunea unui factor nociv extern – radiatiile ultraviolete.
Exista doua tipuri principale de bronzare:
-
bronzare imediata: rezultatul oxidarii rapide a melaninei existente, apare dupa 1-2 ore de la expunere (tipic in sedintele de bronz la solar) si tinde sa fie de scurta durata;
-
bronzare tardiva: apare in decurs de 2-3 zile de la expunere, prin inducerea sintezei unor noi pigmenti de melanina in urma deteriorarii si eliberarii α-MSH (adica hormonul de stimulare a melanocitelor).
Bronzul intarziat nu se obtine, de obicei, in cadrul sedintelor de bronz la solar. Spre deosebire de cel imediat, bronzul tardiv este mai durabil, dar reflecta de fapt un proces reparator (asociat inflamatiei), nu o adaptare a pielii la expunerea la radiatii ultraviolete. In ambele cazuri, bronzul este un „semnal de alarma” al deteriorarii pielii, si nu o reactie de protectie eficienta la radiatiile ultraviolete.
Farmacistii Catena recomanda Comodynes THE JUICY GLOW ser autobronzant pentrut ten ce confera stralucire si hidrateaza tenul, pentru un bronz treptat si luminos, inca de la prima aplicare.
Riscurile sedintelor de bronz la solar
Dispozitivele folosite pentru sedintele de bronz la solar utilizeaza lampi fluorescente sau chiar halogene, care emit predominant radiatii UVA (cu lungime de unda de 320-400 nm), dar si UVB (cu lungime de unda de 280-320 nm), intr-o proportie mai mica. Desi radiatia UVA nu are potential energetic la fel de mare precum cea UVB, aceasta penetreaza derma mai in profunzime decat razele UVB si genereaza stres oxidativ masiv, ceea ce afecteaza fibrele de colagen si ADN-ul de la nivelul celulelor dermice. In cadrul sedintelor de bronz la solar, doza de raze UVA poate fi de 10-15 ori mai mare decat cea emisa de soare in acelasi interval de timp.
De altfel, cantitatea totala de radiatii primite intr-o sedinta de bronz la solar (de 10-15 minute) este echivalenta cu expunerea la o zi intreaga de soare tropical. Mai mult decat atat, deseori nu se practica folosirea cremelor cu factor de protectie solara inainte de o sedinta de bronz la solar, intrucat aceasta practica nu face decat sa contravina obiectivului sedintei de bronz la solar – de a obtinute nuanta maronie/aurie a pielii. Cu toate acestea, bronzul – si nu doar cel la solar, desi cel la solar este mult mai periculos – creste riscul implicit de arsuri solare, asadar si riscul de a dezvolta cancer de piele. Insa, sedintele de bronz la solar prezinta si alte posibile pericole.
-
Cresc riscul de cancer de piele
Expunerea necontrolata si constanta la razele UV – fie ca este vorba despre cele de la soare, fie ca este vorba despre aparatele de bronz la solar – este principala cauza a cancerului de piele. Persoanele care apeleaza la sedinte de bronz la solar au un risc mult mai mare de a dezvolta:
-
melanom malign: cea mai agresiva forma de cancer cutanat, asociat cu mutatii intr-o serie de gene precum BRAF, NRAS si p53, mutatii induse de radiatiile ultraviolete (conform mai multor studii epidemiologice, expunerea la UV prin sedinte de bronz la solar, in special inaintea varstei de 35 de ani, creste riscul de melanom malign cu pana la 75%);
-
carcinom bazocelular si carcinom spinocelular: de asemenea, incidenta acestor tipuri tinde sa fie semnificativ mai mare la persoanele care merg constant la sedinte de bronz la solar.
Conform datelor, in tarile dezvoltate aproximativ 5-10% dintre cazurile de melanom cutanat ar putea fi atribuite exclusiv obiceiului de a merge constant la sedinte de bronz la solar.
-
Accelereaza procesul de imbatranire a pielii (fotoimbatranire)
Expunerea constanta la razele UVA duce la degradarea fibrelor de colagen si de elastina din piele, prin activarea enzimelor metaloproteinazice. Asadar, persoanele care au obiceiul de a merge in mod frecvent la sedinte de bronz la solar au un risc mai mare de a-si pierde elasticitatea pielii, de aparitie a ridurilor, a telangiectaziilor si petelor pigmentare (lentigo solar). Pielea, chiar daca are un bronz uniform si estetic, devine subtire si uscata, cu aspect atrofic – un semn evident de imbatranire prematura.
Farmacistii Catena recomanda Comodynes spray autobronzant INSTANT MIRACLE. Bronzati-va rapid si uniform cu sprayul autobronzant, imbogatit cu extract de shea si extract de ginkgo biloba cu proprietati antioxidante.
-
Cresc riscul de modificari pigmentare si de aparitie a leziunilor precanceroase
Sedintele de bronz la solar cresc, de asemenea, riscul de aparitie a lentiginelor solare multiple, dar si a cheratozelor actinice. Cheratozele actinice sunt leziuni premaligne cu un potential relativ crescut de transformare maligna in carcinom spinocelular. Bineinteles, acest lucru este valabil si in cazul expunerii la radiatia UV naturala, insa cantitatea de ultraviolete absorbite intr-o sedinta de bronz la solar este mult mai mare, in acelasi interval de timp.
Dincolo de efectul direct asupra integritatii pielii, sedintele de bronz la solar au impact negativ si asupra componentei imunitare a piele. Radiatiile UV inhiba activitatea celulelor Langerhans din epiderma, si astfel reduc activitatea imunitara a barierei cutanate. Astfel, creste si riscul de infectii virale (s-a observat ca persoanele care merg la sedinte de bronz la solar au un risc mai mare de infectii cutanate cu HPV), fungice si bacteriene.
-
Deterioreaza si afecteaza sanatatea oculara
Desi in cadrul sedintelor de bronz la solar se folosesc ochelari de protectie speciali, expunerea repetata la razele UV poate induce, prin efecte cumulative, cheratita fotoelectrica, cataracta precoce (este important de retinut ca radiatia UVA poate penetra lentila oculara). De asemenea, exista si un risc mai mare de degenerescenta maculara la persoanele care merg frecvent la sedinte de bronz la solar.
Farmacistii Catena recomanda Comodynes servetele autobronzante Original GOLD. Servetel autobronzant pentru fata si corp, cu aplicare usoara si rapida. Stralucire care dureaza pana la 3 zile. La doar 3 ore de la folosirea servetelului, pielea capata un bronz uniform, cu aspect natural.
Bronzul natural (expunere la soare) vs. bronzul artificial (bronz la solar)
Desi ambele tipuri de obtinere a bronzului implica actiunea radiatiilor ultraviolete, exista foarte multe diferente ce tin in principal de tipul si de intensitatea radiatiei. Cele mai importante dintre acestea sunt sintetizate in tabelul de mai jos.
Caracteristica
|
Bronz natural (soare)
|
Bronz artificial (solar)
|
Tipul radiatiei UV
|
UVA predominant, UVB redus
|
UVA predominant, UVB redus
|
Durata expunerii
|
Progresiva, dependenta de sezon
|
Intensa, concentrata intr-o perioada scurta
|
Control biologic
|
Exista mecanisme naturale de fotoprotectie (vasodilatatie, transpiratie)
|
Deficienta mecanismelor biologice naturale de fotoprotectie
|
Efecte asupra vitaminei D
|
Stimuleaza sinteza
|
Nu stimuleaza eficient sinteza
|
Risc cancerigen
|
Ridicat in cazul expunerii cronice
|
Mult mai ridicat decat in cazul bronzului natural
|
Bineinteles, nu trebuie trecut cu vederea faptul ca efectul negativ nu este unul imediat, ci acesta survine in urma acumularii, in timp, a perioadei de expunere la ultraviolete.
Bibliografie:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4345932/
https://www.tandfonline.com/doi/10.1080/15569527.2022.2050748
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4929140/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10083914/
Andrei Cioata, absolvent al Facultatii de Biologie „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, cu specializarea Biochimie, si al unui master in Laborator Medical. Isi hraneste pasiunea pentru stiinta cu o curiozitate constanta in a intelege mecanismele biologice care stau la baza functionarii organismului si sustinerii sanatatii.
De-a lungul pregatirii sale, a urmat cursurile Facultatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi, specializarea Medicina Generala, dar a ales sa se retraga si sa opteze pentru cercetare si intelegerea stiintifica a fenomenelor biologice. In paralel cu activitatea sa stiintifica, este si autorul a trei carti de fictiune – intrucat imaginatia si stiinta au facut intotdeauna „casa buna”.
Dedicat in totalitate cercetarii, popularizarii si educatiei stiintifice, imbina armonios pasiunea pentru stiinta cu dorinta de a educa si de a-si impartasi cunostintele cu o audienta larga.