Totul despre colon: functii si afectiuni asociate

Totul despre colon: functii si afectiuni asociate Totul despre colon: functii si afectiuni asociate

Ultima actualizare: 13 noiembrie 2023

totul-despre-colon

Colonul este un organ tubular care face parte din sistemul digestiv. Colonul lucreaza alaturi de alte organe precum stomacul si intestinul subtire pentru a elimina materiile fecale si pentru a mentine fluidele si electrolitii la un nivel echilibrat.

Colonul este alcatuit din mai multe sectiuni. El se conecteaza la un capat la ileon, partea finala a intestinului subtire, iar la celalalt capat la anus (locul prin care scaunul paraseste corpul).

Colonul alcatuieste cea mai mare parte a intestinului gros, incepand cu locul unde se conecteaza la intestinul subtire, numit cecum. Celelalte cinci sectiuni ale corpului colonului continua apoi, astfel:

  • colon ascendent (de la cecum, in partea dreapta jos a abdomenului)
  • colon transvers (de-a lungul abdomenului)
  • colon descendent (in jos spre portiunea finala a colonului)
  • colonul sigmoid (sectiunea finala a colonului)
  • rect (portiunea finala a tractului digestiv inainte de anus)

Cecumul este cea mai lata parte a intregului colon si are aproximativ 5 centimetri lungime sau o treime din lungimea unui stilou.

Aproximativ 20% dintre toate cancerele de colon apar la nivelul cecumului. Este o sectiune a colonului proximal, alaturi de portiunile ascendent si transvers.

 


Ce este colonul?

Colonul este un organ lung, asemanator unui tub, care formeaza cea mai mare parte a intestinului gros din tractul gastrointestinal (GI).

Colonul este legat de intestinul subtire la un capat si de rect la celalalt, ceea ce il face o parte cheie a procesului digestiv. Colonul este responsabil pentru absorbtia apei si a nutrientilor din alimentele nedigerate si transformarea acestora in materii fecale solide inainte de defecare.

Colonul poate fi afectat de mai multe tulburari, cum ar fi sindromul de colon iritabil (IBS) si cancerul de colon. De aceea, este important sa faceti teste regulate pentru cancer de colon si sa luati masuri pentru a va mentine colonul sanatos.

Pe langa un stil de viata sanatos, multi medici recomanda si produse alternative, cum ar fi Naturalis FibroProtect, un supliment alimentar cu fibre, sub forma de pulbere pentru suspensie buvabila, cu indulcitor. Printre altele, fibrele cresc bolul fecal, stimuland reflexele de defecatie si accelerand tranzitul intestinal. In plus, fibrele au o capacitate foarte mare de a retine apa si substantele toxice din tubul digestiv, prin formarea unui gel mucilaginos, care se elimina prin fecale.

Anatomia colonului

Alaturi de canalul anal si rectul, colonul face parte din intestinul gros, care face parte din sistemul digestiv. Iata ce trebuie sa stiti despre anatomia colonului:

Structura

Colonul este un organ muscular, tubular si are de obicei o lungime de aproximativ 1,5 metri. Mai lat decat intestinul subtire, colonul este format din patru segmente: colon ascendent, colon transvers, colon descendent si colon sigmoid.

Localizare

Partea superioara a colonului este cecumul, segmentul aflat chiar sub ileon (ultima parte a intestinului subtire). Cecumul este situat in partea dreapta jos a abdomenului. Colonul se curbeaza apoi spre partea stanga a abdomenului inainte ca sigmoidul sa se conecteze la rect, urmat de anus.

Care sunt functiile colonului?

Atunci cand mancam, alimentele coboara in esofag (tubul care leaga gatul de stomac) si in stomac, unde sunt transformate intr-un lichid. Apoi, alimentele nedigerate sunt descompuse de enzimele digestive din intestinul subtire.

functiile-colonului

Din acest moment, intra in actiune colonul. Alimentele partial digerate ajung din partea cea mai inferioara a intestinului subtire in cecum, segmentul aflat in partea superioara a intestinului gros (colon). Colonul absoarbe apa din alimente, transformandu-le in materii fecale (scaun). Dupa ce se deplaseaza catre rect si anus, scaunul este expulzat sub forma de miscare intestinala.

Pe langa faptul ca sprijina procesul digestiv, colonul ajuta corpul sa-si mentina echilibrul electrolitic. Mai exact, colonul absoarbe fluidele si electrolitii - minerale cu sarcina electrica - din alimentele digerate si le elibereaza apoi treptat in restul corpului.

Afectiunile colonului

Exista mai multe afectiuni diferite care pot perturba sanatatea si functia colonului, cum ar fi:

Diverticulita

Diverticulita reprezinta inflamatia sau infectia diverticulilor, care sunt saculeti mici in mucoasa colonului. Diverticulita se manifesta, de obicei, prin dureri in partea stanga a stomacului, febra, frisoane, varsaturi, sangerare rectala si constipatie severa. De obicei se trateaza cu antibiotice.

colon-afectiuni-diverticulita

Polipi pe colon

Polipii pe colon sunt cresteri anormale ale tesuturilor care se dezvolta uneori in mucoasa colonului. Cei mai multi polipi pe colon sunt benigni, insa unii dintre ei pot duce la cancer de colon. Semnele polipilor pe colon sunt scaunele cu sange, sangerarea rectala, diareea si constipatia.

Sindromul intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil este o tulburare gastrointestinala care cauzeaza simptome precum diaree, constipatie, balonare si crampe. Oricine poate fi afectat de sindromul de colon iritabil, insa este deosebit de frecvent in randul femeilor sub 45 de ani.

Colita ulcerativa

Colita ulcerativa, un tip de boala inflamatorie intestinala, determina dezvoltarea ulceratiilor in interiorul colonului si rectului. Simptomele – cum ar fi durerile abdominale, sange si puroi in scaun, diaree, anemie, oboseala, pierdere in greutate si pierderea poftei de mancare - apar de obicei inainte de varsta de 30 de ani.

Cancer de colon

Cancerul de colon sau cancerul colorectal provoaca semne si simptome precum modificari ale miscarilor intestinale, scaune cu sange, balonare, oboseala, scadere in greutate inexplicabila si crampe abdominale. Printre factorii de risc se numara antecedentele de polipi pe colon, varsta peste 50 de ani, fumatul, obezitatea si anumite mutatii genetice. Tratamentul implica de obicei o interventie chirurgicala pentru indepartarea tesutului malign.

Teste de diagnostic pentru problemele de colon

Specialistii folosesc urmatoarele proceduri pentru a evalua sanatatea si functia colonului:

Colonoscopia

In timpul unei colonoscopii, un furnizor de asistenta medicala introduce un tub lung si subtire atasat la o camera mica prin anus si apoi catre rect si colon pentru a verifica eventualele anomalii. Aceasta procedura dureaza de obicei aproximativ 30-60 de minute si poate fi facuta in timp ce persoana in cauza este sedata sau anesteziata total.

colon-colonoscopie

Sigmoidoscopie flexibila

Sigmoidoscopia flexibila implica, de asemenea, utilizarea unui aparat optic cu ajutorul caruia sunt inspectate colonul sigmoid (segmentul inferior al colonului) si rectul. De obicei, sigmoidoscopia dureaza aproximativ 20 de minute si nu necesita anestezie.

Medicii si specialistii le recomanda oamenilor sa efectueze colonoscopii regulate incepand cu varsta de 45 de ani pentru a detecta cancerul de colon si polipii. Daca o persoana are un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon, medicul ii poate propune sa inceapa testarea mai devreme.

Sfaturi pentru sanatatea colonului

Exista cateva metode prin care va puteti reduce riscul de cancer de colon si alte probleme ale acestui organ. Pentru a va mentine colonul sanatos este important sa:

Beti suficienta apa

Beti multa apa pentru a accelera procesul digestiv si pentru a reduce riscul de constipatie cronica. Acest lucru ajuta colonul sa elimine toxinele si sa functioneze mai eficient.

Mancati multe fibre

Alimentele bogate in fibre ajuta la gestionarea simptomelor mai multor tulburari ale colonului, cum ar fi sindromul de colon iritabil si diverticulita. Pentru a creste aportul de fibre mancati multe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci si seminte.

colon-sanatate-fibre

Reduceti consumul de carne rosie

Potrivit cercetarilor, carnea rosie si procesata consumata in cantitati mari poate creste riscul de aparitie a diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon si cel rectal. Pentru a reduce riscul este recomandat sa optati pentru alte tipuri de carne sau o alimentatie bazata pe plante.

Faceti exercitii fizice in mod regulat

Activitatea fizica ajuta la reglarea sistemului digestiv, permitand alimentelor si reziduurilor sa se deplaseze mai usor prin tractul gastrointestinal. Conform unui studiu, exercitiile fizice regulate ar putea preveni 15% dintre cazurile de cancer de colon.

Renuntati la fumat

Studiile au aratat ca fumatul este asociat cu un risc mai mare atat de polipi pe colon, cat si de cancer colorectal. Renuntati la fumat cat mai devreme posibil si contactati furnizorul de asistenta medicala pentru a primi sprijin in acest demers, daca este necesar.

 

 

 

Referinte:

https://www.health.com/colon-anatomy-7566867

https://www.verywellhealth.com/what-is-the-colon-796819

https://www.medicalnewstoday.com/articles/colon-anatomy

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis FibroProtect x 20 plic

    FibroProtect Naturalis X 20 plicuri

      Naturalis FibroProtect este un supliment alimentar cu fibre, sub forma de pulbere pentru suspensie buvabila, cu indulcitor. Compozitie: Coaja de seminte de Plantago ovata (Psyllium husk) contine…