Postul intermitent, legat de un risc mai mare de deces din cauze cardiovasculare

Postul intermitent, legat de un risc mai mare de deces din cauze cardiovasculare Postul intermitent, legat de un risc mai mare de deces din cauze cardiovasculare

Ultima actualizare: 5 aprilie 2024

Postul intermitent este un mod de alimentație care implică cicluri periodice de consum de alimente și perioade de abstinență de la alimente. Aceste cicluri pot varia de la câteva ore la câteva zile. Metoda a câștigat popularitate în ultimii ani. Un nou studiu avertizează, însă cu privire la riscurile unui anumit tip de post intermitent.

O analiza observațională a peste 20.000 de adulți din SUA a arătat că persoanele care și-au limitat alimentația la o perioadă de mai puțin de 8 ore pe zi au avut un risc mai mare de mortalitate cardiovasculară, în comparație cu persoanele care au mâncat în intervalul obișnuit, de 12-16 ore pe zi.

Autorul principal al analizei a avertizat că descoperirile „necesită replicare și nu putem demonstra că postul intermitent cauzează probleme cardiovasculare, bazându-ne doar pe acest studiu observațional”.

„Cu toate acestea, este important ca pacienții, în special cei cu afecțiuni existente, cardiace sau cancer, să fie conștienți de asocierea pozitivă dintre o fereastră de alimentație de 8 ore și de decesul din cauză cardiovasculară”, a declarat pentru theheart.org autorul studiului, dr. Victor Wenze Zhong, profesor și președinte Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică, Scoala de Sănătate publică, Shanghai Jiao Tong University School of Medicine.

Rezultatele au fost prezentate pe 18 martie în cadrul unor sesiuni științifice sub egida Asociației Americane a Inimii.  

Rezultate „provocatoare”

Observația că acest tip de post intermitent poate avea beneficii pe termen scurt, dar efecte adverse pe termen lung este „interesantă și provocatoare” și necesită studiu suplimentar, a afirmat dr. Christopher D. Gardner, profesor de medicină la Universitatea Stanford din California, care nu a fost implicat în acest studiu.

Cercetătorii au analizat datele privind modelele alimentare pentru 20.078 de adulți (vârsta medie 48 de ani; 50% bărbați; 73% albi non-hispanici) care au participat la sondajele naționale de examinare a sănătății și nutriției din SUA (NHANES) 2003-2018.

Pe parcursul unei monitorizări medii de 8 ani, au existat 2797 decese, din care 840 de cauze cardiovasculare și 643 decese determinate de cancer.

În eșantionul general, în comparație cu un interval de alimentație de 12-16 ore, postul intermitent de 8 ore a fost asociat în mod semnificativ cu un risc crescut de mortalitate din cauză cardiovasculară.  

Această asociere a fost observată și la adulții cu boli cardiovasculare și la adulții cu cancer.

Calitatea dietei, mai importantă decât intervalul în care se consumă alimentele

Zhong a remarcat că studiul nu abordează mecanismele care stau la baza asocierii observate între postul intermitent de 8 ore și decesul din cauză cardiovasculară.

„Cu toate acestea, am observat că persoanele care au limitat alimentația la o perioadă mai mică de 8 ore pe zi au avut o masă musculară mai mică în comparație cu cele cu un interval tipic al consumului de alimente de 12-16 ore. Pierderea masei musculare a fost de mult timp legată de un risc crescut de mortalitate cardiovasculară”, a spus Zhong.

"Pe baza dovezilor pe care le avem în prezent, concentrarea asupra a ceea ce mănâncă oamenii pare a fi mai importantă decât concentrarea asupra intervalului orar în care mănâncă. Există, de asemenea, și anumite abordări dietetice cu beneficii convingătoare pentru sănătate, cum ar fi dieta DASH și dieta mediteraneană", a mai declarat cercetătorul chinez.

Cercetătorul Sam Heffron de la Universitatea din New York și-a exprimat scepticismul cu privire la rezultatele studiului, numindu-le „departe de a fi complete”. Heffron a mai remarcat că grupul cu dietă restricționată are mai mulți fumători și mai mulți bărbați. „Aș anticipa cu tărie că, odată ce se fac corecțiile corespunzătoare, constatările nu vor mai persista în semnificație statistică”, a spus acesta. El a subliniat necesitatea unor cercetări mai riguroase înainte de a se face recomandări clinice. Când pacienții întreabă despre postul intermitent, Heffron a afirmat că le spune: „Dacă funcționează pentru tine, este în regulă”.

Sursa: https://www.medscape.com/