Preinfarct: cauze, simptome, tratament

Preinfarct: cauze, simptome, tratament Preinfarct: cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 10 ianuarie 2023

Spunem preinfarct, insa termenul medical este, de fapt, atac de angina instabila. Apare in momentul in care un vas de sange al inimii este blocat si impiedica temporar muschiul inimii sa primeasca sange si oxigen. Se va recunoaste prin dureri in piept bruste, precum si la nivelul bratului stang. Si chiar daca senzatiile au o durata scurta de manifestare, acestea ar putea fi un adevarat semnal de avertizare care sa tradeze probleme foarte serioase de sanatate.

Orice persoana care acuza dureri in piept bruste trebuie sa se adreseze de urgenta unui doctor, fiindca acest tip de simptom poate sa tradeze o problema ce necesita asistenta medicala imediata si de specialitate, asadar nu trebuie deloc ignorate. De cele mai multe ori, este semnul unei probleme cardiace. In cele mai frecvente cazuri, poate fi vorba de boala coronariana.


Preinfarct – informatii importante, atentionari

Cand se aduna colesterol, grasimi sau alte substante pe peretii arterelor, acest lucru face ca fluxul de sange catre inima sa fie redus considerabil. Iar acest lucru poate provoca preinfarct sau angina instabila. Este o senzatie de presiune sau strangere resimtita in piept, asemanatoare cu cea in cazul unui atac de cord. Declansarea unui preinfarct este una brusca si poate veni si intr-un moment de repaus sau odihna. Este cel mai clar semn ca blocajul de la nivelul arterelor a atins un nivel critic. Cat despre durere si disconfort, senzatiile pot varia ca intensitate si persistenta.

Asadar, este extrem de important asigurarea unui flux sangvin normal, printr-o grija speciala fata de orice semn care ne poate avertiza ca ceva nu este in regula. Un stil de viata sanatos sau sustinerea unui flux sangvin normal pot ajuta la sanatatea organismului.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Cardiovita, supliment alimentar care, prin continutul echilibrat de potasiu si magneziu, ajuta la sanatatea sistemului cardiovascular, dar si a sistemelor nervos si muscular, inclusiv a muschiului cardiac, prin mentinerea tensiunii arteriale in limite normale si reducerea oboselii.

 

Preinfarct: cauze si factori de risc

Principala cauza cand vine vorba de preinfarct este boala coronariana, altfel spus o acumulare de aterom (depozite de lipide – grasimi) pe peretii arterelor, care astfel se ingusteaza si devin rigide. Acest lucru face ca volumul de sange transmis catre muschiul inimii sa fie mult mai redus decat in mod normal.

Pe langa faptul ca riscul mai mare de preinfarct va creste odata cu varsta, iata ce alti factori de risc mai pot exista:

  • mai frecvent in cazul barbatilor incepand cu varsta de 45 de ani;
  • in cazul femeilor incepand cu varsta de 55 de ani;
  • persoanele fumatoare;
  • persoanele sedentare;
  • persoanele cu antecedente familiale de boli cardiace;
  • persoanele care sufera de diabet;
  • persoanele care manifesta hipertensiune arterială;
  • persoanele care au niveluri ridicate de colesterol.

 

Avand la baza Omega-3 si vitamina E, farmacistii Catena recomanda Naturalis Omega 3 forte 1000 mg pentru restabilirea echilibrului nervos, stimularea vitalitatii intelectuale si reducerea riscului cardiovascular. Este recomandat in scaderea colesterolului „rau” si trigliceridelor, pentru buna functionare a vaselor sangvine, dar si pentru imbunatatirea imunitatii si restabilirea echilibrului nervos.

 

Preinfarct: semne, simptome, manifestari

Cand vine vorba de cel mai frecvent simptom in caz de preinfarct, acesta este durerea in piept, aceea presiune sau strangere care se simte la nivelul pieptului.

Printre alte simptome ce pot aparea in caz de preinfarct:

 

Insa este necesar o asistenta medicala de specialitate si de urgenta cand cineva se confrunta cu ceea ce ar parea un preinfarct, deoarece exista pericol de infarct sau chiar deces.

Care sunt primele masuri de luat intr-un caz ce se manifesta ca un preinfarct:

1. Apel la 112 – trebuie solicitat ajutorul medical de specialitate;

2. Aspirina – are rolul de a dilua sangele, ca sa nu existe pericol de coagulare, ca sa poata curge printr-o artera ingustata, cauza unui preinfarct;

Dar atentie! Nu se va lua aspirina in caz ca durerile de la nivelul pieptului apar in urma unei raniri. Totodata, nu se va lua aspirina de catre persoanele alergice la acest medicament.

3. Nitroglicerina – se va lua doar in cazul in care a mai fost prescrisa anterior pacientului in cauza;

4. In caz de inconstienta, se va face masaj cardiac – expertii americani de la American Heart Association (AHA) fac recomandarea de a-l realiza doar cu mainile, prin apasari rapide si puternice exercitate asupra pieptului persoanei in cauza (100-120 compresii pe minut).

Diagnosticul de preinfarct

Cu se va stabili diagnosticul de preinfarct? Iata care sunt analizele care se fac:

  • electrocardiograma (ECG sau EKG) - cel mai rapid test care va semnala activitatea inimii, daca bate prea repede sau prea incet; se va realiza cu ajutorul unor electrozi ce se vor plasa atat pe brate, cat si pe picioare; aceste fire se vor conecta la computer, ce va reda rezultatele testului;
  • analize de sange – care pot semnala unele niveluri crescute la anumite proteine sau enzime ce se regasesc, de regula, in muschiul inimii;
  • radiografie – se poate observa forma inimii, a vaselor de sange majore.
  • tomografie computerizata (CT) – se pot detecta cheaguri de sange.

 

Preinfarct – optiuni de tratament

Optiunile de tratament in caz de preinfarct pot ajuta dupa un atac de angina instabila, dar si la reducerea riscului aparitiei altor probleme, cum ar fi atacurile de cord.

Majoritatea persoanelor care au trecut prin preinfarct trebuie sa urmeze si un tratament medicamentos prescris de medic. Operatia poate fi recomandata in cazul in care medicamentele nu ajuta.

De asemenea, sunt foarte importante si unele schimbari sanatoase in stilul de viata.

Principalele medicamente utilizate pentru prevenirea unui preinfarct sunt, in general:

  • beta-blocante – pentru a face inima sa bata mai incet si cu mai putina forta;
  • blocante ale canalelor de calciu – pentru a relaxa arterele, crescand alimentarea cu sange a muschiului inimii.

 

Complicatiile preinfarctului

Un preinfarct netratat ar putea duce la producerea unui infarct miocardic, dar si la un episod de insuficienta cardiacace pot pune in pericol viața.

Dupa preinfarct, pot persista si unele senzatii de natura fizica si chiar psihica, printre care:

  • senzatii de oboseala, din pricina faptului ca muschiul inimii este slabit si vascularizarea intregului organism se va realiza mai greu;
  • se poate instala depresia, din pricina experientei traumatizante pe care o traieste pacientul.

 

Preinfarct - sfaturi pentru preventie

Preinfarctul sau angina instabila este un semn de avertizare ca exista un risc mai mare de a avea probleme grave de sanatate, cum ar fi atacuri de cord sau accident vascular cerebral. Iar pentru a preveni un preinfarct, exista cateva masuri non-medicale care pot ajuta in acest caz, cum ar fi:

  • o dieta sanatoasa, care va ajuta la reducerea greutatii in plus;
  • renuntarea la obiceiul de a fumat;
  • adoptarea unui stil de viata mai activ, cu un program de exercitii fizice regulate.

 

Toate aceste schimbari care sustin o viata mai sanatoasa reprezinta pasi foarte mari in vederea sustinerii unei buni functionari a inimii, fapt ce va reduce considerabil riscul de a trece printr-un nou preinfarct.

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Omega 3 Forte 1000mg X 30 capsule gelatinoase moi

Naturalis Omega 3 Forte 1000mg X 30 capsule gelatinoase moi

Caracteristicile produsului: Acizii Omega-3 EPA si…

3 la pret de 2
Naturalis CardioVita X 30 capsule

Naturalis CardioVita X 30 capsule

  Naturalis CardioVita este un supliment alimentar…