Montelukast Teva 10 mg x 28 compr. film.

Prospect Montelukast Teva 10 mg x 28 compr. film.

Mergeti la produs

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:

 1. Ce este Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate si pentru ce se utilizeaza
 2. Inainte sa luati Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate
 3. Cum sa luati Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate
 4. Reactii adverse posibile
 5. Cum se pastreaza Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate
 6. Informatii suplimentare

 

1. CE ESTE MONTELUKAST TEVA 10 mg, COMPRIMATE FILMATE SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Montelukast Teva 10 comprimate filmate este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene care blocheaza substantele denumite leucotriene. Leucotrienele determina ingustarea si inflamarea cailor aeriene pulmonare. Prin blocarea leucotrienelor, Montelukast Teva 10 mg comprimate filmate ajuta la mentinerea sub control a astmului bronsic si amelioreaza simptomele alergiei de sezon (cunoscuta si sub denumirea de febra fanului sau rinita alergica sezoniera).

Medicul dumneavoastra a prescris Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate pentru a va trata astmul bronsic pentru prevenirea simptomele de astm bronsic din timpul zilei sau noptii.

Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate este utilizat pentru tratamentul pacientilor cu varsta peste 15 ani,al caror astm bronsic nu este controlat adecvat prin tratamentul actual si care necesita tratament suplimentar.

Pentru pacientii cu astm si alergii sezoniere, Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate trateaza, de asemenea, simptomele alergice sezoniere.

De asemenea, Montelukast Teva comprimate filmate ajuta la prevenirea manifestarilor de astm bronsic induse de exercitiul fizic la pacienti cu varsta peste 15 ani.

Ce este astmul bronsic?

Astmul bronsic este o boala de lunga durata.

Astmul bronsic include:

 • respiratie dificila determinata de ingustarea cailor aeriene. Aceasta ingustare a cailor aeriene se agraveaza sau se amelioreaza ca raspuns la conditii diferite;
 • cai aeriene sensibile, care reactioneaza la numerosi stimuli cum ar fi fum de tigara, polen, aer rece sau exercitiu fizic;
 • umflarea (inflamatia) mucoasei care captuseste caile aeriene.

 

Simptomele astmului bronsic includ: tuse, respiratie suieratoare (wheezing) si senzatie de constrictie toracica.

Ce sunt alergiile de sezon?

Alergiile de sezon (cunoscute si sub numele de febra fanului sau rinita alergica sezoniera) reprezinta un raspuns alergic cauzat frecvent de particulele de polen din aer provenite de la copaci, iarba sau plante. Simptomele alergiilor de sezon pot include in mod caracteristic: nas infundat, secretii nazale, mancarime la nivelul nasului, stranut, ochi inlacrimati si umflati, roseata si mancarime la nivelul ochilor.

2. INAINTE SA LUATI MONTELUKAST TEVA 10 mg, COMPRIMATE FILMATE

Nu luati Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate daca sunteti alergic (hipersensibil) la montelukast sodic sau la oricare dintre celelalte componente ale Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

Aveti grija deosebita la utilizarea Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

Este important ca Montelukast Teva 10 mg comprimate filmate sa fie luat zilnic, seara, asa cum v-a fost recomandat de catre medicul dumneavoastra, chiar si atunci cand nu aveti simptome sau daca prezentati o criza de astm bronsic.

Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate cu administrare orala NU este destinat pentru tratamentul crizelor de astm bronsic (crize aparute brusc cu senzatie de lipsa de aer). Acest medicament nu va va ajuta in aceasta situatie si nu trebuie utilzat niciodata in acest scop. In cazul in care apare o criza, trebuie sa urmati intocmai recomandarile medicului. Intotdeauna trebuie sa aveti la indemana medicamentele necesare pentru astfel de crize.

In cazul in care aveti nevoie sa utilizati medicamente denumite beta-agonisti, cu administrare inhalatorie, mai mult decat de obicei, trebuie sa va adresati medicului curant cat mai curand posibil.

Este importanta utilizarea tuturor medicamentelor pentru astm bronsic, prescrise de medic.

Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate nu trebuie utilizat in locul medicamentelor corticosteroide (indiferent daca se administreaza inhalator sau sunt inghitite) cu care copilul dumneavoastra este deja tratat.

Pacientii cu astm bronsic indus de acidul acetilsalicilic, care utilizeaza Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate trebuie sa continue sa evite administrarea de acid acetilsalicilic sau de alte medicamente anti-inflamatorii non-steroidiene.

La un numar foarte mic de pacienti care au utilizat medicamente pentru astmul bronsic, incluzand montelukast, s-a observat o afectiune rara. Daca prezentati manifestarile unei combinatii dintre oricare urmatoarele manifestari, mai ales daca acestea persista si se agraveaza, trebuie sa va adresati imediat medicului: simptome asemanatoare gripei, agravarea senzatiei de lipsa de aer, furnicaturi si intepaturi sau amorteli la nivelul bratelor si picioarelor si/sau eruptii trecatoare pe piele.

Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti cu varsta sub 15 ani.

Utilizarea altor medicamente

Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate poate fi utilizat impreuna cu alte medicamente pe care copilul dumneavoastra le utilizeaza pentru astmul bronsic. Cu toate acestea, unele medicamente pot influenta modul in care actioneaza Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate sau Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate poate influenta modul in care actioneaza alte medicamente.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Acest lucru este deosebit de important daca urmatoarele medicamente sunt:

 • fenobarbital (utilizat pentru tratamentul epilepsiei)
 • fenitoina (utilizata pentru tratamentul epilepsiei)
 • rifampicina (utilizata pentru tratamentul tuberculozei si al altor catorva infectii).

 

Utilizarea Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate cu alimente si bauturi

Montelukast Teva 10 mg comprimate filmate poate fi luat seara, cu sau fara alimente.

Sarcina si alaptarea

Utilizarea in sarcina

Gravidele sau femeile care intentioneaza sa ramana gravide sau cele care cred ca au ramas gravide trebuie sa se adreseze medicului, inainte de a utiliza Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate.

Utilizarea in timpul alaptarii

La om, nu se cunoaste daca Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate se elimina in lapte. Daca alaptati sau intentionati sa va alaptati copilul trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra, inainte de a incepe utilizarea Montelukast Teva comprimate filmate.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

La adulti, nu este de asteptat ca Montelukast Teva comprimate filmate sa afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, raspunsurile individuale la medicatie pot varia. Anumite reactii adverse, care au fost raportate foarte rar la administrarea Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate, pot afecta capacitatea unor pacienti de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate Acest medicament contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. CUM SA LUATI MONTELUKAST TEVA 10 mg, COMPRIMATE FILMATE

Luati intotdeauna Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra, chiar si atunci cand nu aveti simptome sau prezentati o criza de astm bronsic. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza uzuala pentru adulti si adolescenti, cu varsta de 15 ani si peste, este de un comprimat de 10 mg pe zi, seara.

Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate nu trebuie utilizat impreuna cu alte medicamente care contin aceeasi substanta activa, montelukast.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate Este important sa nu luati prea multe comprimate. Daca ati luat prea multe comprimate sau daca credeti ca un copil a inghitit vreun comprimat, adresati-va departamentului de urgenta al celui mai apropiat spital sau medicului. Simptomele determinate de administrarea unei doze mai mari decat cea recomandata includ dureri abdominale, somnolenta, sete, dureri de cap, varsaturi si miscari involuntare.

Luati cu dumneavoastra acest prospect sau orice alte comprimate ramase pentru ca medicul sa stie ce comprimate s-au utilizat.

Daca uitati sa luati Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

Daca uitati sa luati un comprimat, utilizati urmatorul comprimat in mod obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

Este important sa continuati administrarea Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate, in prezenta sau absenta simptomelor, atat timp cat v-a fost prescris de catre medicul dumneavoastra, pentru a ajuta la mentinerea unui control asupra astmului bronsic. Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate poate ajuta la controlul astmului bronsic doar daca este folosit continuu.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

S-au raportat, de asemenea, reactii alergice care au inclus umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului care poate determina dificultate in respiratie sau la inghitire, mancarimi, eruptie trecatoare pe piele, sau urticarie. Este esential ca in cazul in care copilul dumneavoastra prezinta orice reactie alergica sa opriti administrarea de Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate si sa cereti imediat sfatul medicului.

Au fost raportate urmatoarele reactii adverse conform frecventei descrise mai jos:

Reactiile adverse frecvente, raportate la 1 pana la 10 din 100 persoane includ: durere abdominala, dureri de cap, sete.

Cu frecventa necunoscuta:

Slabiciune si oboseala, neliniste, senzatie de anxietate si iritabilitate, agitatie incluzand comportament agresiv sau ostilitate, iritabilitate, tremor si depresie, dureri articulare, ameteli, mers in somn, uscaciunea gurii, indigestie, somnolenta, halucinatii, vise anormale incluzand cosmaruri, incapacitate de a adormi, stare generala de rau, furnicaturi si intepaturi/amorteli, convulsii, dureri musculare, crampe musculare, diaree, greata si varsaturi, inflamatia ficatului, cresterea valorilor serice ale transaminazelor (enzime ale ficatului), palpitatii, infectii ale cailor respiratorii superioare (de exemplu, raceala, durere in gat), sangerari nazale, tendinta crescuta la sangerare, umflaturi rosii, moi, sub piele, localizate cel mai frecvent pe gambe (eritem nodos), vanatai si umflare datorita retinerii de lichide, febra.

Reactiile adverse foarte rare, raportate la mai putin de 1 persoana din 10000:

Idei suicidare si tentativa de suicid (in cazuri foarte rare). La pacientii cu astm bronsic, in timpul tratamentului cu Montelukast, s-au raportat cazuri foarte rare de afectiune cunoscuta sub numele de sindrom Churg-Strauss. Trebuie sa-l anuntati imediat pe medic in cazul in care copilul dumneavoastra prezinta o combinatie dintre urmatoarele manifestari, mai ales daca sunt persistente sau se agraveaza: simptome asemanatoare gripei, senzatie marcata de lipsa de aer, furnicaturi si intepaturi sau amorteala la nivelul bratelor si picioarelor si/sau eruptii trecatoare pe piele.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului copilului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA MONTELUKAST TEVA, COMPRIMATE FILMATE 

Acest medicament nu necesita conditii de temperatura speciale de pastrare. A se pastra blisterul in cutie, pentru a fi protejat de lumina.

Nu utilizati Montelukast Teva comprimate filmate dupa data de expirare inscrisa pe blister sau cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

Substanta activa este montelukast sodic echivalent cu montelukast 10 mg.

Celelalte componente sunt:

Nucleu: laurilsulfat de sodiu, lactoza monohidrat, hidroxipropilceluloza, amidon pregelatinizat (porumb), amidonglicolat de sodiu (porumb) de tip A, stearat de magneziu.

Film: Opadry 20A23676 Galben care contine hidroxipropilceluloza, hipromeloza, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), oxid rosu de fer (E 172).

Cum arata Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate si continutul ambalajului

Montelukast Teva 10 mg comprimate filmate sunt de forma rotunda, de culoare bej, marcate cu "93" pe o fata si cu "7426" pe cealalta fata.

Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate este disponibil in cutii cu: 7, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 98 si 100 comprimate si in ambalaje tip calendar cu 7, 14, 28, 56 si 98 comprimate

Cutii cu blistere din Aluminiu/Aluminiu.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

TEVA Pharmaceuticals S.R.L.

Str. Domnita Ruxandra nr. 12, parter, sector 2, Bucuresti, Romania

Tel: 021 230 65 24

Fax: 021 230 65 23

Producatori

TEVA UK Ltd

Brampton Road, Hampden Park, Eastbourne, East Sussex, BN22 9AG, Marea Britanie

Pharmachemie B.V.

Swensweg 5, Postbus 552, 2003 RN Haarlem, Olanda

TEVA Santé S.a.

Rue Bellocier, 89107 Sens, Franta

TEVA Pharmaceuticals Works Private Limited Company

Pallagi út 13, 4042 Debrecen, Ungaria

TEVA Pharmaceuticals Works Private Limited Company

Tancsics Mihály út 82, H-2100 Gödöllo, Ungaria

TEVA Operations Poland Sp.z.o.o

Ul. Sienkeiwicza 25, 99-300, Kutno,  Polonia

Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale:

Belgia: Montelukast Teva 10 mg filmomhulde tabletten

Bulgaria: Ephyra 10 mg Film-coated Tablets

Danemarca: Tevalukast Teva 10 mg filmovertrukne tabletter

Germania: Montelukast Teva 10 mg Filmtabletten

Franta: Montelukast Teva 10 mg comprimé pelliculé

Italia: Montelukast Teva 10 mg compresse rivestite con film

Luxemburg: Montelukast Teva 10 mg comprimes pellicules

Olanda: Montelukast 10 mg PCH, tabletten

Romania: Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

Suedia: Montelukast Teva 10 mg filmdragerade  tabletter

Marea Britanie: Montelukast Teva 10 mg Film-coated Tablets

Acest prospect a fost aprobat in Noiembrie 2011

Mergeti la produs Inapoi la prospecte