Hipostyn 16 mg x 30 compr.

Prospect Hipostyn 16 mg x 30 compr.

Mergeti la produs

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

-              Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

-              Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

-              Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

-        Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

In acest prospect:

 

1.            Ce este Hipostyn si pentru ce se utilizeaza

2.            Inainte sa utilizati Hipostyn

3.            Cum sa utilizati Hipostyn

4.            Reactii adverse posibile

5.            Cum se pastreaza Hipostyn

6.            INFORMATII suplimentare

 

1.            CE ESTE HIPOSTYN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

 

Denumirea medicamentului dumneavoastra este Hipostyn. Substanta activa este candesartan cilexetil.. Acesta face parte din grupa de medicamente denumita antagonisti ai receptorului de angiotensina II. Actioneaza prin,relaxarea si dilatarea vaselor dumneavoastra de sange. Acest lucru ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, face mai usoara sarcina inimii dumneavoastra de a pompa sangele catre toate partile corpului dumneavoastra.

 

Acest medicament este utilizat pentru:

·              Tratamentul tensiunii arteriale crescuta (hipertensiune arteriala) la pacientii adulti

·              Tratamentul pacientilor adulti cu insuficienta cardiaca, cu functie musculara cardiaca redusa, impreuna cu inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) sau cand nu se pot utiliza inhibitorii ECA (inhibitorii ECA reprezinta un grup de medicamente utilizati pentru tramentul insuficientei cardiace.

 

2.            INAINTE SA UTILIZATI HIPOSTYN Nu luati Hipostyn

· daca sunteti alergic (hipersensibil) la candesartan cilexetil sau la oricare dintre celelalte componente ale Hipostyn (vezi punctul 6).

·  daca sunteti gravida de mai mult de 3 luni (de asemenea, este mai bine de evitat Hipostyn si in stadiile initiale ale sarcinii – vezi punctul referitor la sarcina)

·  daca aveti o boala severa la nivelul ficatului sau obstructie biliara (o problema cu drenajul bilei din vezicula biliara)

 

Daca nu sunteti sigur ca oricare dintre acestea este valabila in cazul dumneavoastra, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a lua  Hipostyn.

 

Aveti grija deosebita cand luati Hipostyn

Inainte de a lua sau in timp ce luati Hipostyn, spuneti medicului dumneavoastra:

•             daca aveti probleme la nivelul inimii, ficatului sau rinichilor sau daca efectuati dializa.

•             daca ati suferit recent un transplant renal.

•             daca varsati sau ati prezentat recent varsaturi severe sau aveti diaree.

•             daca aveti o boala a glandelor suprarenale denumita sindromul Conn (denumita, de asemenea, hiperaldosteronism primar).

•             daca aveti tensiune arteriala mica.

•             daca ati avut vreodata un accident vascular cerebral.

•             trebuie sa anuntati pe medicul dumneavoastra daca considerati ca sunteti (sau ati putea ramane)  gravida. Hipostyn  nu este recomandat in stadiile initiale ale sarcinii si nu trebuie luat, daca sarcina este mai mare de 3 luni, deoarece poate provoca leziuni grave copilului dumneavoastra daca este utilizat in acest stadiu (vezi punctul privind sarcina).

 

Medicul dumneavoastra poate dori sa va vada mai des sau sa efectueze anumite analize daca aveti vreuna dintre aceste afectiuni.

Daca urmeaza sa fiti operat, spuneti medicului dumneavoastra sau stomatologului ca luati Hipostyn. Aceasta deoarece, Hipostyn, cand este luat concomitent cu anumite anestezice, poate provoca o scadere a tensiunii arteriale.

 

Utilizarea la copii si adolescenti

 

Nu exista experienta privind utilizarea Hipostyn la copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani). Prin urmare, Hipostyn nu trebuie administrat la copii si adolescenti.

 

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberare fara prescriptie medicala.

Hipostyn poate afecta modul in care actioneaza unele medicamente si unele medicamente pot avea efect asupra Hipostyn. Daca utilizati anumite medicamente, este posibil ca medicul dumneavoastra sa fie nevoit sa va faca analize de sange periodic.

 

Spuneti medicului dumneavoatra, in special, daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente:

·              alte medicamente care va ajuta la scaderea tensiunii arteriale, inclusiv beta-blocante, diazoxida si inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), cum este enalaprilul, captoprilul, lisinoprilul sau ramiprilul.

·              medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum este ibuprofenul, naproxenul, diclofenacul, celecoxibul sau etoricoxibul (medicamente pentru ameliorarea durerii si inflamatiei).

·              acid acetilsalicilic (daca luati mai mult de 3 g in fiecare zi) (medicament pentru ameliorarea durerii si inflamatiei).

·              suplimente de potasiu sau substituenti de sare care contin potasiu (medicamente care cresc cantitatea de potasiu din sangele dumneavoastra).

·              heparina (un medicament pentru subtierea sangelui).

·              comprimate utilizate pentru eliminarea apei (diuretice).

·              litiu (un medicament pentru probleme de sanatate mintala).

 

Utilizarea Hipostyn impreuna cu alimente si bauturi (in special alcool etilic)

•             Puteti sa luati  Hipostyn cu sau fara alimente.

•             Cand vi se prescrie Hipostyn, discutati cu medicul dumneavoastra inainte sa beti alcool etilic. Alcoolul etilic va poate face sa va simtiti slabit sau ametit.

 

Sarcina si alaptarea

Sarcina

Trebuie sa anuntati medicul in cazul in care credeti ca sunteti (sau ati putea deveni ) gravida. In mod obisnuit, medicul dumneavoastra va va sfatui sa nu mai luati Hipostyn inainte de a deveni gravida sau de indata ce ati aflat ca sunteti gravida si va va recomanda un alt medicament in loc de Hipostyn. Hipostyn nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat in sarcina mai mare de 3 luni, deoarece poate afecta grav copilul daca este utilizat dupa cea de-a treia luna de sarcina.

 

Alaptarea

Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau urmeaza sa incepeti sa alaptati. Hipostyn nu se recomanda mamelor care alapteaza si medicul dumneavoastra poate alege alt tratament pentru dumneavoastra daca doriti sa alaptati, in special daca copilul dumneavoastra este nou-nascut sau este nascut prematur.

 

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Unele persoane se pot simti obosite sau ametite cand iau Hipostyn. Daca acest lucru este valabil in cazul dumneavoastra, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.

 

INFORMATII importante privind unele componente ale Hipostyn

Hipostyn contine lactoza care este un tip de zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

 

3.            CUM SA UTILIZATI HIPOSTYN

Luati intotdeauna Hipostyn exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Este important sa continuati sa luati Hipostyn in fiecare zi.

Puteti lua Hipostyn cu sau fara alimente.

Inghititi comprimatul cu un pahar cu apa.

Incercati sa luati comprimatul, in fiecare zi, la aceeasi ora. Acest lucru va va ajuta sa va amintiti sa il luati.

 

Hipertensiune arteriala

·              Doza uzuala de Hipostyn este de 8 mg o data pe zi. Medicul dumneavoastra poate creste aceasta doza pana la 16 mg, o data pe zi si apoi pana la 32 mg, o data pe zi, in functie de raspunsul tensiunii arteriale.

·              La unii pacienti, cum sunt cei cu probleme la nivelul ficatului, probleme la nivelul rinichilor sau cei care au pierdut recent lichide din organism, de exemplu prin varsaturi sau diaree sau prin utilizarea de comprimate administrate pentru eliminarea apei, medicul poate prescrie o doza initiala mai mica.

·              Unii pacienti de rasa neagra pot prezenta un raspuns redus la acest tip de medicamente, cand se administreaza singur si acesti pacienti pot necesita o doza mai mare.

 

Insuficienta cardiaca

•             Doza initiala uzuala de Hipostyn este de 4 mg, o data pe zi. Medicul dumneavoastra va poate creste doza prin dublarea dozei la intervale de cel putin 2 saptamani, pana la 32 mg, o data pe zi. Hipostyn poate fi luat impreuna cu alte medicamente pentru insuficienta cardiaca si medicul dumneavoastra va decide ce tratament este potrivit pentru dumneavoastra.

 

Daca luati mai mult Hipostyn decat trebuie

Daca luati mai mult Hipostyn decat v-a prescris medicul dumneavoastra, adresati-va imediat unui medic sau unui farmacist pentru recomandari.

Daca uitati sa luati Hipostyn

Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat. Pur si simplu luati urmatoarea doza, in mod normal.

 

Daca incetati sa luati Hipostyn

Daca intrerupeti administrarea de Hipostyn, tensiunea dumneavoastra arteriala poate sa creasca din nou. Prin urmare, nu intrerupeti administrarea de Hipostyn fara sa discutati mai intai cu medicul dumnevoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

4.            REACTII ADVERSE POSIBILE

 

Ca toate medicamentele, Hipostyn poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Este important sa stiti care pot fi aceste reactii adverse.

Intrerupeti administrarea de Hipostyn si solicitati imediat asistenta medicala daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii alergice:

- dificultati in respiratie, cu sau fara umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau a gatului,

- umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului, care pot provoca dificultati la inghitire,

- mancarimi severe ale pielii (cu aparitia unor umflaturi).

 

Hipostyn poate provoca o scadere a numarului de celule albe.Rezistenta dumneavoastra la infectii poate fi scazuta si puteti observa oboseala, infectie sau febra. Daca se intampla acest lucru, adresati-va medicului dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va poate efectua, ocazional, analize de sange pentru a verifica daca Hipostyn a avut vreun efect asupra sangelui dumneavoastra (agranulocitoza).

 

Alte reactii adverse posibile includ

Frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100)

-           Senzatie de ameteala/senzatie de invartire

-           Durere de cap

-           Infectie respiratorie

-           Tensiune arteriala mica. Aceasta va poate face sa va simtiti lesinat sau ametit

-           Modificari ale rezultatelor analizelor de sange: cantitate crescuta de potasiu in sangele dumneavoastra, in special daca aveti deja probleme renale sau insuficienta cardiaca. Daca aceasta situatie este severa, puteti observa oboseala, slabiciune, ritm neregulat al inimii sau intepaturi si amorteli

-           Efecte asupra modului in care functioneaza rinichii dumneavoastra, in special daca aveti probleme la nivelul rinichilor sau insuficienta cardiaca. In cazuri foarte rare, poate aparea insuficienta renala.

-

Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 1000)

-           Umflare a fetei, buzelor, limbii si/sau gatului

-           O reducere a numarului dumneavoastra de celule albe sau rosii. Puteti observa oboseala, o infectie sau febra

-           Eruptie trecatoare pe piele, eruptie nodulara (urticarie)

-           Mancarime

-           Durere de spate, durere la nivelul articulatiilor si muschilor

-           Modificari ale modului in care functioneaza ficatul dumneavoastra, incluzand inflamatia ficatului (hepatita). Puteti observa oboseala, ingalbenire a pielii si a albului ochilor si simptome asemanatoare gripei

-           Greata

-           Modificari ale rezultatelor analizelor de sange:

cantitate redusa de sodiu in sangele dumneavoastra. Daca aceasta situatie este severa, puteti observa slabiciune, lipsa de energie sau crampe musculare.

Daca oricare dintre aceste reactii adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

5.            CUM SE PASTREAZA HIPOSTYN

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Hipostyn dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A nu se pastra la temperaturi peste 25°C (4 mg).

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare (8 mg, 16 mg, 32 mg).

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6.            INFORMATII SUPLIMENTARE Ce contine Hipostyn

Substanta activa este candesartan cilexetil.

Fiecare comprimat de Hipostyn 4 m contine candesartan cilexetil 4 mg.

Fiecare comprimat de Hipostyn 8 m contine candesartan cilexetil 8 mg. Fiecare comprimat de Hipostyn 16 m contine candesartan cilexetil 16 mg. Fiecare comprimat de Hipostyn 32 m contine candesartan cilexetil 32 mg.

 

Celelalte componente sunt docusat de sodiu, laurilsulfat de sodiu, carmeloza calcica, amidon de porumb pregelatinizat, hidroxipropilceluloza, lactoza monohidrat, stearat de magneziu (E572),  

oxid rosu  de  fer ( E172)  ( numai  compr i mat el e  de 16  mg si  32  mg)  .

 

Cum arata Hipostyn si continutul ambalajului

 

Hipostyn 4 mg este disponibil in urmatoarele marimi de ambalaj:

Blister a cate 7, [10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, unitati dozate a 50x1, 56, 60, 84, 90, 98, 100] comprimate

de culoare alba, rotunde, biconvexe, marcate cu CC pe o fata si cu 04 pe cealalta fata si cu linie mediana pe ambele fete.

 

Hipostyn 8 mg este disponibil in urmatoarele marimi de ambalaj:

Blister a cate 7, [10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, unitati dozate a 50x1, 56, 60, 84, 90, 98, 100] comprimate

de culoare alba, rotunde, biconvexe, marcate cu CC pe o fata si cu 08 pe cealalta fata si cu linie mediana pe ambele fete.

 

Hipostyn 16 mg este disponibil in urmatoarele marimi de ambalaj:

Blister a cate 7, [10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, unitati dozate a 50x1, 56, 60, 84, 90, 98, 100] comprimate

de culoare rosu deschis, rotunde, biconvexe, marcate cu CC pe o fata si cu 16 pe cealalta fata si cu linie mediana pe ambele fete.

 

Hipostyn 32 mg este disponibil in urmatoarele marimi de ambalaj:

Blister a cate 7, [10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, unitati dozate a 50x1, 56, 60, 84, 90, 98, 100] comprimate de culoare rosu deschis, eliptice, biconvexe, marcate cu CC si cu 32 pe cealalta fata si cu linie mediana pe ambele fete.

 

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

 

 

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Teva Pharmaceuticals S.R.L.

 

Producatori

Bluepharma Indústria Farmacêutica, S.A.

Cemelog-BRS Ltd.

TEVA Pharmaceutical Works Private Limited Company

Teva Pharma B.V.

Pharmachemie B.V.

Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale:

Olanda:                Candesartan cilexetil 4 mg, 8 mg, 16 mg, 32 mg Teva, tabletten

Bulgaria:               ACRUX 4 mg, 8 mg, 16 mg, 32 mg tablets

Estonia:                Candesartan Teva 4 mg, 8 mg, 16 mg, 32 mg

Ungaria:      Candesartan-Teva 4 mg, 8 mg, 16 mg, 32 mg tabletta

Lituania:               Candesartan-Teva 4 mg, 8 mg, 16 mg, 32 mg

Letonia:                Candesartan-Teva 4 mg, 8 mg, 16 mg, 32 mg

Polonia:                Candesartan Teva 4 mg, 8 mg, 16 mg, 32 mg

Romania:             HIPOSTYN 4 mg, 8 mg, 16 mg, 32 mg comprimate

 

Acest prospect a fost aprobat in Februarie 2013

Inapoi la prospecte Mergeti la produs