Steglujan 5 mg / 100 mg x 28 comprimate filmate

Prospect Steglujan 5 mg / 100 mg x 28 comprimate filmate

Mergeti la produs

Prospect: Informatii pentru pacient
 
  • Steglujan 5 mg/100 mg comprimate filmate
  • Steglujan 15 mg/100 mg comprimate filmate
  • ertugliflozin/sitagliptin
 
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
 
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.
 
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.
 
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.
 
Ce gasiti in acest prospect
 
1. Ce este Steglujan si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Steglujan
3. Cum sa luati Steglujan
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Steglujan
6. Continutul ambalajului si alte informatii
 
1. Ce este Steglujan si pentru ce se utilizeaza
 
Ce este Steglujan
 
Steglujan contine doua substante active, ertugliflozin si sitagliptin. Fiecare apartine unui grup de medicamentede denumite „antidiabetice orale”. Acestea sunt medicamente luate pe cale orala pentru a trata diabetul zaharat.
 
 Ertugliflozin face parte dintr-o clasa de medicamente denumita inhibitori ai co-transportorului 2 pentru sodiu si glucoza (SGLT2).
 
 Sitagliptin face parte dintr-o clasa de medicamente denumita inhibitori ai DPP-4 (inhibitori ai dipeptidil peptidazei-4)
 
Pentru ce se utilizeaza Steglujan
 
 Steglujan este un medicament care scade valorile glicemiei la pacientii adulti (cu varsta de 18 ani si peste) cu diabet zaharat de tip 2.
 Steglujan poate fi utilizat in loc de a lua atat ertugliflozin cat si sitagliptin sub forma de comprimate separate.
 Steglujan poate fi administrat singur sau impreuna cu alte medicamente care scad glicemia.
 Trebuie sa continuati sa urmati regimul alimentar si programul de exercitii fizice pe parcursul tratamentului cu Steglujan.
 
Cum actioneaza Steglujan
 
 Ertugliflozin actioneaza prin blocarea proteinei SGLT2 la nivelul rinichilor dumneavoastra. Aceasta determina eliminarea glucozei in urina.
 
 Sitagliptin ajuta la cresterea valorilor insulinei eliberate dupa o masa. De asemenea, reduce cantitatea de zahar produs de organism.
 
Ce este diabetul zaharat de tip 2?
 
Diabetul zaharat de tip 2 este o boala in care organismul dumneavoastra nu produce suficienta insulina, sau insulina pe care organismul dumneavoastra o produce nu actioneaza la fel de bine pe cat ar trebui. Acest lucru duce la o valoare crescuta a zaharului in sangele dumneavoastra. Cand se intampla acest lucru, acesta poate duce la aparitia unor probleme medicale grave, cum sunt boala de
inima, boala de rinichi, pierdere a vederii si circulatie a sangelui deficitara.
 
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Steglujan
 
Nu luati Steglujan
 
 daca sunteti alergic la ertugliflozin sau sitagliptin sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
 
Atentionari si precautii
 
Adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale inainte si pe parcursul tratamentului cu Steglujan daca dumneavoastra:
 aveti probleme cu rinichii. Medicul dumneavoastra va poate efectua analize de sange pentru a verifica cat de bine functioneaza rinichii dumneavoastra.
 aveti sau ati avut infectii ale tractului urinar.
 aveti sau ati avut infectii fungice la nivelul vaginului sau penisului.
 aveti sau ati avut o boala a pancreasului (cum este pancreatita).
 aveti sau ati avut pietre la vezica biliara, dependenta de alcool sau valori foarte mari ale trigliceridelor (o forma de grasime) in sangele dumneavoastra. Aceste afectiuni pot creste posibilitatea de aparitie a pancreatitei (vezi pct. 4).
 aveti diabet zaharat de tip 1. Steglujan nu trebuie utilizat pentru a trata aceasta afectiune deoarece poate creste riscul de cetoacidoza diabetica la acesti pacienti.
 luati alte medicamente pentru diabet; este mai probabil sa apara hipoglicemia daca luati anumite medicamente.
 prezentati risc de deshidratare (de exemplu daca luati medicamente care maresc producerea de urina [diuretice] sau care scad tensiunea arteriala sau daca aveti peste 65 ani). Intrebati despre modalitatile de a preveni deshidratarea.
 prezentati pierdere rapida in greutate, greata sau varsaturi, dureri de stomac, sete excesiva, respiratii rapide si intense, confuzie, somnolenta sau oboseala neobisnuite, un miros dulce al respiratiei, gust dulceag sau metalic in gura sau un miros diferit al urinii sau transpiratiei, adresati-va imediat unui medic sau celui mai apropiat spital. Este posibil ca aceste simptome sa fie semne de „cetoacidoza diabetica” – o problema pe care o dobanditi o data cu diabetul zaharat, care apare ca urmare a valorilor crescute ale „corpilor cetonici” in urina sau sange, observate la teste. Este posibil ca riscul de aparitie a cetoacidozei diabetice sa fie crescut in conditiile unui repaus alimentar (post) prelungit, al consumului excesiv de alcool, al deshidratarii, al scaderilor bruste ale dozei de insulina sau unei nevoi ridicate de insulina ca urmare a unei interventii chirurgicale majore sau unei boli grave.
 
Daca observati aparitia de vezicule pe piele, acesta poate fi un semn al unei afectiuni numite pemfigoid bulos. Medicul dumneavoastra va poate solicita sa opriti administrarea Steglujan.
 
Este important sa va verificati periodic picioarele si sa respectati cu strictete orice alt sfat privind
ingrijirea picioarelor oferit de profesionistul din domeniul sanatatii.
 
La pacientii care utilizeaza sitagliptin au fost raportate cazuri de inflamatie a pancreasului (pancreatita) (vezi pct. 4).
 
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca aveti o combinatie de simptome cum ar fi durere, sensibilitate, inrosire sau umflare la nivelul zonei organelor genitale sau a zonei dintre organele genitale si anus, insotite de febra sau stare generala de rau. Aceste simptome pot fi un semn de infectie rara, dar grava, care poate pune viata in pericol, denumita fasceita necrozanta care afecteaza perineul sau gangrena Fournier, infectie care distruge tesutul de sub piele. Gangrena Fournier trebuie tratata imediat.
 
Atunci cand acest medicament este utilizat in asociere cu insulina sau medicamente care cresc eliberarea de insulina din pancreas, este posibil sa se produca scaderea glicemiei (hipoglicemie). Medicul dumneavoastra va poate reduce doza de insulina sau a altui medicament pe care vi-l administrati.
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
Glucoza din urina
 
Ca urmare a mecanismului de actiune a Steglujan, rezultatul testului de urina pentru zahar (glucoza) va fi pozitiv pe parcursul tratamentului cu acest medicament.
 
Copii si adolescenti
 
Copiii si adolescentii cu varsta sub 18 ani nu trebuie sa ia acest medicament. Nu se cunoaste daca acest medicament este sigur si eficace la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.
 
Steglujan impreuna cu alte medicamente
 
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
 
In special, spuneti medicului dumneavoastra:
 
 daca luati medicamente care cresc producerea de urina (diuretice).
 daca luati alte medicamente care determina scaderea valorilor glucozei din sange (glicemiei), cum sunt insulina sau medicamentele care cresc eliberarea insulinei din pancreas.
 daca luati digoxina (un medicament utilizat pentru tratamentul batailor neregulate ale inimii si a altor afectiuni ale inimii). Este posibil sa fie nevoie ca valoarea digoxinei din sangele dumneavoastra sa fie verificata, daca este utilizata concomitent cu sitagliptin.
 
Daca oricare dintre aceste situatii este valabila in cazul dumneavoastra (sau daca nu sunteti sigur), adresati-va medicului dumneavoastra.
 
Sarcina si alaptarea
 
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
 
Nu se cunoaste daca Steglujan poate avea efecte daunatoare asupra fatului. Nu trebuie sa utilizati acest medicament pe parcursul sarcinii.
 
Nu se cunoaste daca acest medicament trece in laptele matern. Discutati cu medicul dumnevoastra despre cea mai buna modalitate de a va hrani copilul daca luati Steglujan. Nu trebuie sa utilizati acest medicament daca alaptati sau intentionati sa alaptati.
 
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
 
Acest medicament nu are nicio influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Cu toate acestea, au fost raportate ameteala si somnolenta, care va pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Nu conduceti vehicule si nu folositi unelte sau utilaje daca va simtiti ametit in timp ce luati Steglujan.
 
Este posibil ca administrarea acestui medicament in asociere cu insulina sau medicamente care cresc eliberarea de insulina din pancreas sa determine scaderea valorilor glicemiei (hipoglicemie), care poate duce la aparitia unor simptome cum sunt tremuratul, transpiratiile si modificarea vederii si va pot influenta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
 
Steglujan contine sodiu
 
Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per comprimat, adica practic „nu contine sodiu”.
 
3. Cum sa luati Steglujan
 
Luati intotdeauna acest medicament asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
 
Cat de mult sa luati
 
 Doza recomandata de Steglujan este de un comprimat o data pe zi.
 Doza de Steglujan pe care o luati va depinde de starea dumneavoastra si de cantitatile de ertugliflozin si de sitagliptin necesare pentru a tine sub control glicemia.
 Medicul dumneavoastra va va prescrie doza potrivita. Nu modificati doza decat daca medicul dumneavoastra v-a spus sa procedati astfel.
 
Administrarea acestui medicament
 
 Inghititi comprimatul intreg; daca aveti dificultati la inghitire, comprimatul poate fi rupt sau zdrobit.
 Luati un comprimat in fiecare dimineata. Incercati sa luati comprimatul la aceeasi ora; acest lucru va va ajuta sa va amintiti sa-l luati.
 Puteti sa luati comprimatul cu sau fara alimente.
 Trebuie sa continuati sa urmati regimul alimentar si programul de exercitii fizice pe parcursul tratamentului cu Steglujan.
 
Daca luati mai mult Steglujan decat trebuie
 
Daca luati prea mult Steglujan, adresati-va imediat unui medic sau unui farmacist.
 
Daca uitati sa luati Steglujan
 
Ce trebuie sa faceti daca uitati sa luati un comprimat depinde de intervalul pana la administrarea dozei urmatoare.
 
 Daca mai sunt 12 ore sau mai mult pana la administrarea dozei urmatoare, luati o doza de Steglujan imediat ce va aduceti aminte. Apoi luati doza urmatoare la ora obisnuita.
 Daca mai sunt mai putin de 12 ore pana la administrarea dozei urmatoare, sariti peste doza omisa. Apoi luati doza urmatoare la ora obisnuita.
 
Nu luati o doza dubla (doua doze in aceeasi zi) pentru a compensa doza uitata.
 
Daca incetati sa luati Steglujan
 
Nu opriti administrarea acestui medicament fara sa discutati cu medicul dumneavoastra. Daca opriti utilizarea medicamentului, este posibil sa va creasca glicemia.
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.
 
4. Reactii adverse posibile
 
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
 
Opriti administrarea Steglujan si contactati imediat un medic daca observati oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave:
 
 Durere abdominala severa si persistenta (zona stomacului) care poate ajunge la nivelul spatelui, insotita sau nu de greata si varsaturi, acestea putand fi semne ale inflamatiei pancreasului (pancreatita, cu frecventa necunoscuta).
 
 Daca prezentati o reactie alergica grava (cu frecventa necunoscuta), incluzand eruptii trecatoare pe piele, urticarie, vezicule pe piele/descuamare a pielii si umflare a fetei, buzelor, limbii si faringelui, care pot determina dificultati la respiratie sau inghitire. Medicul dumneavoastra va poate prescrie un medicament pentru a va trata reactia alergica si un alt medicament pentru tratamentul diabetului zaharat.
 
Daca observati oricare dintre reactiile adverse de mai sus, intrerupeti administrarea acestui medicament si contactati imediat un medic.
 
Adresati-va imediat unui medic sau mergeti la cel mai apropiat spital daca aveti oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave:
 
Cetoacidoza diabetica (rara, poate aparea la mai putin de 1 din 1 000 persoane)
 
Acestea sunt semne de cetoacidoza diabetica (vezi si pct. „Atentionari si precautii”):
 
 valori crescute ale „corpilor cetonici” in urina sau sange
 scadere rapida in greutate
 greata sau varsaturi
 durere de stomac
 sete excesiva
 respiratii rapide si intense
 stare de confuzie
 somnolenta sau oboseala neobisnuite
 miros dulce al respiratiei, gust dulceag sau metalic in gura sau miros diferit al urinii sau transpiratiei
 
Cetoacidoza poate aparea indiferent de valoarea glicemiei. Medicul dumneavoastra este in masura sa dispuna intreruperea temporara sau permanenta a tratamentului cu Steglujan.
 
Fasceita necrozanta care afecteaza perineul sau gangrena Fournier (cu frecventa necunoscuta, care nu poate fi estimata din datele disponibile)
 
O infectie grava care afecteaza tesuturile moi de la nivelul organelor genitale sau regiunii dintre organele genitale si anus (vezi pct. „Atentionari si precautii” pentru simptome).
 
Daca observati oricare dintre reactiile adverse de mai sus, adresati-va medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital cat mai repede posibil.
 
Adresati-va medicului dumneavoastra cat mai repede posibil daca observati urmatoarele reactii adverse:
 
Infectie a cailor urinare (foarte frecventa, poate aparea la mai mult de 1 din 10 persoane)
 
Semnele infectiei de cai urinare sunt:
 
 senzatie de arsura la urinare
 urina cu aspect tulbure
 durere in pelvis sau la mijlocul spatelui (atunci cand rinichii sunt afectati de infectie)
 
Desi apar mai putin frecvent, daca aveti febra sau vedeti sange in urina, spuneti imediat medicului dumneavoastra.
 
Deshidratare (pierderea unei cantitati prea mari de apa din organism; frecventa, poate aparea la mai putin de 1 din 10 persoane)
 
Simptomele de deshidratare includ:
 
 gura uscata
 stare de ameteala, senzatie de lesin sau slabiciune, in special cand stati in picioare
 lesin
 
Aveti o tendinta mai mare de a va deshidrata daca:
 
 aveti probleme cu rinichii
 luati medicamente care cresc producerea de urina (diuretice) sau care scad tensiunea arteriala
 aveti 65 ani sau mai mult
 
Valori scazute ale glicemiei (hipoglicemie)
 
Hipoglicemia poate aparea frecvent atunci cand Steglujan este utilizat singur sau impreuna cu alte medicamente pentru diabet care nu determina hipoglicemie. Hipoglicemia poate fi foarte frecventa atunci cand Steglujan este utilizat impreuna cu alte medicamente pentru diabet care pot determina hipoglicemie (cum ar fi insulina sau sulfoniluree). Medicul dumneavoastra va va spune cum sa tratati glicemia scazuta si ce trebuie sa faceti daca aveti oricare dintre simptomele sau semnele de mai jos.
 
Medicul dumneavoastra va poate reduce doza de insulina sau a altui medicament pentru diabet.
 
Semnele si simptomele de hipoglicemie pot include:
 
 durere de cap
 somnolenta
 iritabilitate
 senzatie de foame
 ameteli
 stare de confuzie
 transpiratii
 stare de nervozitate
 stare de slabiciune
 batai rapide ale inimii
 
Daca observati oricare dintre reactiile adverse de mai sus, adresati-va medicului dumneavoastra cat mai repede posibil.
 
Alte reactii adverse includ:
 
Foarte frecvente
 
 infectie fungica la nivelul vaginului (candidoza)
 
Frecvente
 
 infectii fungice la nivelul penisului
 modificari ale urinarii, inclusiv nevoia urgenta de a urina mai des, in cantitati mai mari sau in cursul noptii
 senzatie de sete
 mancarime la nivelul vaginului
 este posibil ca testele de sange sa arate modificari ale cantitatii de uree din sange
 este posibil ca testele de sange sa arate modificari ale cantitatii de colesterol total si colesterol „rau” (denumit colesterol de tip lipoproteina cu densitate mica (LDL) – un tip de grasime prezenta in sange)
 este posibil ca testele de sange sa arate modificari ale cantitatii unui pigment din celulele rosii din sange (denumit hemoglobina)
 flatulenta
 umflare a mainilor si picioarelor
 gripa (atunci cand este utilizat cu insulina (cu sau fara metformin))
 dureri de cap
 infectii ale cailor respiratorii superioare
 nas infundat sau cu secretii abundente si gat inflamat
 osteoartrita
 durere la nivelul mainii sau piciorului
 greata/varsaturi
 
Mai putin frecvente (pot aparea la mai putin de 1 din 100 persoane)
 
 este posibil ca testele de sange sa arate modificari legate de functia rinichilor (cum este „creatinina”)
 durere de stomac
 diaree
 constipatie (frecventa la asocierea cu alte medicamente)
 somnolenta
 senzatie de gura uscata
 ameteli
 mancarime
 
Rare:
 
 numar redus de trombocite
 
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)
 
 probleme la nivelul rinichilor (uneori necesitand dializa)
 durere articulara
 afectiuni ale articulatiilor
 durere musculara
 dureri de spate
 boala pulmonara interstitiala
 pemfigoid bulos (un tip de vezicule care apar pe piele)
 eruptie trecatoare pe piele
 urticarie
 umflare a fetei, buzelor, limbii si gatului, care poate determina dificultati la respiratie sau la inghitire
 inflamatie a vaselor de sange din piele
 vezicule pe piele/descuamare a pielii
 
Raportarea reactiilor adverse
 
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, asa cum este mentionat in Anexa V. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de
informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
 
5. Cum se pastreaza Steglujan
 
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
 
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe blister si pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
 
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
 
Nu utilizati acest medicament daca ambalajul este deteriorat sau prezinta semne de desigilare (deschidere).
 
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
 
6. Continutul ambalajului si alte informatii
 
Ce contine Steglujan
 
 Substantele active sunt ertugliflozin si sitagliptin.
 
o Fiecare comprimat filmat de Steglujan 5 mg/100 mg contine ertugliflozin acid l-piroglutamic, echivalent cu ertugliflozin 5 mg si fosfat de sitagliptin monohidrat, echivalent cu sitagliptin 100 mg.
 
o Fiecare comprimat filmat de Steglujan 15 mg/100 mg contine ertugliflozin acid l-piroglutamic, echivalent cu ertugliflozin 15 mg si fosfat de sitagliptin monohidrat, echivalent cu sitagliptin 100 mg.
 
 Celelalte componente sunt:
 
o Nucleul comprimatului: celuloza microcristalina (E460), hidrogenofosfat de calciu (anhidru), croscarmeloza sodica, stearil fumarat de sodiu (E487), stearat de magneziu (E470b)
 
o Filmul comprimatului: hipromeloza (2910/6) (E464), hidroxipropilceluloza (E463), dioxid de titan (E171), oxid rosu de fer (E172), oxid galben de fer (E172), oxid negru de fer (E172), ceara Carnauba (E903)
 
Cum arata Steglujan si continutul ambalajului
 
 Steglujan 5 mg/100 mg comprimate filmate se prezinta sub forma de comprimate de culoare bej, cu dimensiuni de 12 x 7,4 mm si forma de migdala, marcate cu „554” pe o fata si netede pe cealalta fata.
 
 Steglujan 15 mg/100 mg comprimate filmate se prezinta sub forma de comprimate de culoare de culoare maro, cu dimensiuni de 12 x 7,4 mm si forma de migdala, marcate cu „555” pe o fata si netede pe cealalta fata.
 
Steglujan este disponibil in blistere din Al-PVC-PA/Al. Ambalajele contin 14, 28, 30, 84, 90 si 98 comprimate filmate in blistere neperforate si 30x1 comprimate filmate in blistere perforate pentru eliberarea unei doze unitare.
 
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
 
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si Fabricantul
 
Merck Sharp & Dohme B.V. Organon Heist bv
Waarderweg 39 Industriepark 30
2031 BN Haarlem 2220 Heist-op-den-Berg
Olanda Belgia
 
Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:
 
België/Belgique/Belgien
MSD Belgium
Tél/Tel: +32(0)27766211
dpoc_belux@merck.com
 
Lietuva
UAB Merck Sharp & Dohme
Tel: + 370 5 2780247
msd_lietuva@merck.com
 
България
Мерк Шарп и Доум България ЕООД
Teл.: + 359 2 819 3737
info-msdbg@merck.com
 
Luxembourg/Luxemburg
MSD Belgium
Tél/Tel: +32(0)27766211
dpoc_belux@merck.com
 
Česka republika
Merck Sharp & Dohme s.r.o.
Tel.: +420 233 010 111
dpoc_czechslovak@merck.com
 
Magyarorszag
MSD Pharma Hungary Kft.
Tel.: + 36 1 888-5300
hungary_msd@merck.com
 
Danmark
MSD Danmark ApS
Tlf: + 45 4482 4000
dkmail@merck.com
 
Malta
Merck Sharp and Dohme Cyprus Limited
Tel: 8007 4433 (+356 99917558)
malta_info@merck.com
 
Deutschland
MSD Sharp & Dohme GmbH
Tel: 0800 673 673 673 (+49 (0) 89 4561 0)
e-mail@msd.de
 
Nederland
Merck Sharp & Dohme B.V.
Tel: 0800 9999000 (+31 23 5153153)
medicalinfo.nl@merck.com
 
Eesti
Merck Sharp & Dohme OÜ
Tel: + 372 6144 200
msdeesti@merck.com
 
Norge
MSD (Norge) AS
Tlf: + 47 32 20 73 00
msdnorge@msd.no
 
Ελλάδα
MSD Α.Φ.Β.Ε.Ε.
Τηλ: + 30 210 98 97 300
dpoc_greece@merck.com
 
Österreich
Merck Sharp & Dohme Ges.m.b.H.
Tel: +43 (0) 1 26 044
dpoc_austria@merck.com
 
España
Merck Sharp & Dohme de España, S.A.
Tel: +34 91 321 06 00
msd_info@merck.com
 
Polska
MSD Polska Sp. z o.o.
Tel.: +48 22 549 51 00
msdpolska@merck.com
 
France
MSD France
Tél: + 33 (0) 1 80 46 40 40
 
Portugal
Merck Sharp & Dohme, Lda
Tel: + 351 21 4465700
inform_pt@merck.com
 
Hrvatska
Merck Sharp & Dohme d.o.o.
Tel: + 385 1 6611 333
croatia_info@merck.com
 
Romania
Merck Sharp & Dohme Romania S.R.L.
Tel: +40 21 529 29 00
msdromania@merck.com
 
Ireland
Merck Sharp & Dohme Ireland (Human Health)
Limited
Tel: +353 (0)1 2998700
medinfo_ireland@merck.com
 
Slovenija
Merck Sharp & Dohme, inovativna zdravila
d.o.o.
Tel: + 386 1 5204201
msd_slovenia@merck.com
 
Island
Vistor hf.
Simi: + 354 535 7000
 
Slovenska republika
Merck Sharp & Dohme, s.r.o.
Tel: + 421 (2) 58282010
dpoc_czechslovak@merck.com
 
Italia
MSD Italia S.r.l.
Tel: 800 23 99 89 (+39 06 361911)
medicalinformation.it@msd.com
 
Suomi/Finland
MSD Finland Oy
Puh/Tel: + 358 (0)9 804650
info@msd.fi
 
Κύπρος
Merck Sharp & Dohme Cyprus Limited
Τηλ: 800 00 673
+357 22866700
cyprus_info@merck.com
 
Sverige
Merck Sharp & Dohme (Sweden) AB
Tfn: + 46 (0)77 570 04 88
medicinskinfo@merck.com
 
Latvija
SIA Merck Sharp & Dohme Latvija
Tel: + 371 67 364224
msd_lv@merck.com
 
United Kingdom (Northern Ireland)
Merck Sharp & Dohme Ireland (Human Health)
Limited
Tel: +353 (0)1 2998700
medinfoNI@msd.com
 
Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe site-ul Agentiei Europene pentru Medicamente: http://www.ema.europa.eu.
Inapoi la prospecte Mergeti la produs