Zanocin 200mg x 10 compr.film

Prospect Zanocin 200mg x 10 compr.film

Mergeti la produs

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:

  1. Ce este Zanocin 200 mg si pentru ce se utilizeaza
  2. Inainte sa luati Zanocin 200 mg
  3. Cum sa luati Zanocin 200 mg
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza Zanocin 200 mg
  6. INFORMATII suplimentare

 

1. CE ESTE ZANOCIN 200 MG SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Zanocin 200 mg contine ofloxacina care este un agent antibacterian (sau antibiotic) si apartine grupului de medicamente denumite chinolone. Agentii antibacterieni ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Zanocin este utilizat pentru tratamentul urmatoarelor tipuri de infectii bacteriene:

  • Infectii ale tractului urinar;
  • Infectii respiratorii;
  • Tratamentul de lunga durata al tuberculozei;
  • Infectii genitale inclusiv gonoree (o boala cu transmitere sexuala);
  • Infectii ale pielii si tesuturilor moi;
  • Infectii ale oaselor si articulatiilor;
  • Infectii ale urechilor, nasului si gatului;
  • Diaree si alte infectii intestinale;
  • Septicemie.

Se recomanda administrarea produsului medicamentos in sectiile de spital specializate.

2. INAINTE SA LUATI ZANOCIN 200 MG

Nu luati Zanocin 200 mg:

  • daca ati avut o reactie alergica la ofloxacina sau alte chinolone sau la oricare dintre componentele continute de comprimate. O reactie alergica include mancarimi ale pielii, inrosire, dificultati de respiratie, umflarea fetei, buzelor, limbii, gatului;
  • daca aveti predispozitie pentru a face tendinite (inflamatii ale tendoanelor);
  • daca suferiti de epilepsie sau ati avut convulsii;
  • daca ati fost diagnosticat cu insuficienta enzimatica cunoscuta ca G6PD (Glucoza-6-fosfat dehidrogenaze);
  • daca sunteti insarcinata sau planificati sa ramaneti insarcinata;
  • daca alaptati.

Ofloxacina nu este recomandata la copii si adolescenti.

Aveti grija deosebita cand utilizati Zanocin 200 mg

  • daca suferiti de boli mentale;
  • daca aveti probleme hepatice sau renale;
  • daca sunteti varstnic;
  • daca aveti boli de inima sau luati medicamente care pot afecta inima (a se vedea sectiunea de mai jos privind Utilizarea altor medicamente);
  • daca aveti niveluri scazute de potasiu sau magneziu in sange;
  • daca ati fost diagnosticat cu miastenie;
  • daca aveti diabet si/sau luati medicamente pentru scaderea zaharului din sange. 

 

Inainte sa utilizati Zanocin 200 mg

Probleme cu inima

Trebuie luate masuri de precautie cand utilizati acest fel de medicament, daca v-ati nascut cu sau aveti istoric in familie de interval QT prelungit (observat pe ECG, inregistrare electrica a inimii), aveti tulburari de echilibru ale substantelor chimice din sange (mai ales nivel scazut de potasiu sau magneziu in sange), aveti un ritm al inimii foarte lent (numit bradicardie), aveti o inima slaba (insuficienta cardiaca), aveti istoric de atac de inima (infarct miocardic), sunteti femeie sau varstnic sau utilizati alte medicamente care duc la modificari anormale ale ECG (vezi pct. Utilizarea altor medicamente).

In cazuri foarte rare a fost raportata prelungirea intervalului QT (o anomalie de conducere cardiaca) la pacientii tratati cu ofloxacina.

In timpul tratamentului cu Zanocin 200 mg nu stati in soare puternic pe perioade lungi daca nu este necesar si nu folositi lampi cu ultraviolete sau solar. Acest lucru este necesar deoarece unii pacienti pot deveni mai sensibili la lumina pe durata tratamentului cu Zanocin 200 mg.

Ofloxacina poate cauza rar dureri si inflamatii ale tendoanelor, in special la pacientii varstnici sau la pacientii care iau tratament cu corticosteroizi. Daca simtiti dureri la nivelul tendoanelor in timpul tratamentului sau imediat dupa administrare, adresati-va imediat medicului si puneti in repaus membrul afectat pentru a evita distrugerea tendonului.

Daca aveti diaree sanguinolenta in timpul sau dupa tratamentul cu ofloxacina adresati-va imediat medicului. Aceasta poate fi semnul unei inflamatii severe a intestinului (colita pseudomembranoasa), care poate aparea in urma tratamentului cu antibiotice.

Deorece ofloxacina se excreta in principal prin rinichi, doza de levofloxacina trebuie ajustata la pacientii cu insuficienta renala.

Daca faceti analize de laborator ale sangelui sau urinei informati medicul ca luati acest medicament.

Utilizarea altor medicamente:

Va rugam sa informati medicul dumneavoastra daca luati sau ati luat alte produse medicamentoase, chiar si cele fara prescriptie medicala.

Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati alte medicamente care pot modifica ritmul inimii dumneavoastra: medicamente care apartin grupului de antiaritmice ( de exemplu chinidina,

hidrochinidina, disopiramida, amiodarona, sotalol, dofetilida, ibutilida), antidepresive triciclice, unele antimicrobiene (care apartin grupului de macrolide), unele antipsihotice.

Trebuie sa aveti grija daca luati:

  • Antiacide sau surfactanti (medicamente pentru indigestie);
  • Preparate cu fier;
  • Anticoagulante (medicamente pentru oprirea sangerarilor);
  • Teofilina (medicamente pentru tratamentul astmului bronsic obstructiv de lunga durata);
  • Antiinflamatoare nesteroidiene (pentru dureri);
  • Glibenclamida (pentru tratamentul diabetului zaharat);
  • Metotrexat (medicamente anti-cancer);
  • Furosemid (pentru eliminarea apei din organism);
  • Probenecid (pentru tratamentul gutei);
  • Cimetidina (medicamente pentru tratamentul ulcerului peptic).

 

Folosirea Zanocin 200 mg impreuna cu alimente si bauturi:

Comprimatele vor fi inghitite cu o cantitate suficienta de lichide. Ele pot fi luate pe stomacul gol sau in timpul meselor. Administrarea concomitenta cu antiacide trebuie evitata.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Zanocin 200 mg este contraindicat la femeile insarcinate.

Cantitati mici de produs au fost gasite in laptele matern. De aceea, trebuie sa opriti alaptarea in timpul tratamentului cu acest produs. Zanocin 200 mg este contraindicat la femeile care alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Ofloxacina da stari de somnolenta, oboseala si poate cauza disturbarea vederii. Acestea pot afecta capacitatea dumneavoastra de a conduce masini sau de a manipula utilaje. Asigurati-va ca stiti cum reactionati la administrarea de ofloxacina inainte de a conduce masini, manipula utilaje sau efectua activitati care necesita un grad mare de concentrare.

INFORMATII importante privind unele componente ale Zanocin 200 mg

Zanocin 200 mg contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. CUM SA LUATI ZANOCIN 200 MG

Luati intotdeauna Zanocin 200 mg exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Produsele care contin fier, antiacidele sau sucralfatul trebuie luate cu cel putin o ora inainte sau cu doua ore dupa ce ati luat Zanocin 200 mg.

Durata tratamentului depinde de tipul si severitatea infectiei.

Adulti:

Doza zilnica recomandata este de 200 pana la 800 mg de ofloxacina pe zi. Durata tratamentului variaza in functie de severitatea infectiei. Pentru doze mai mari de 400 mg pe zi administrarea se face in doua prize. Doza dumneavoastra zilnica poate fi diferita daca suferiti de boli ale ficatului sau rinichilor.

Utilizarea la copii:

Zanocin 200 mg nu este recomandat la copii si adolescenti.

Daca luati mai mult Zanocin 200 mg decat trebuie

Daca luati mai multe comprimate de Zanocin 200 mg, adresati-va medicului dumneavoastra sau camerei de garda a celui mai apropiat spital. Luati acest prospect sau cateva comprimate cu dumneavoastra pentru ca medicul sa stie ce ati luat.

Simptomele supradozajului sunt ameteala, confuzie, alterari ale starii de constienta, convulsii si greata.

Daca uitati sa luati Zanocin 200 mg

Daca ati uitat sa luati o doza de Zanocin 200 mg, luati-o imediat ce va amintiti numai daca nu este aproape timpul pentru urmatoarea doza. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Zanocin 200 mg

Trebuie sa luati medicamentul atat timp cat v-a indicat medicul. Este important sa continuati tratamentul chiar daca va simtiti mai bine deoarece infectia poate sa revina. Daca va simtiti rau dupa terminarea tratamentului, mergeti de urgenta la medic.

Pentru a va aminti sa luati medicamentul, incercati sa il luati la aceasi ora in fiecare zi.

Daca aveti impresia ca efectul Zanocin 200 mg este prea slab sau prea puternic, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca orice medicament, la administrarea de Zanocin 200 mg pot sa apara reactii adverse:

Daca una din situatiile urmatoare apar cand luati Zanocin 200 mg, adresati-va de urgenta medicului sau mergeti la sectia de urgenta a celui mai apropiat spital:

  • eruptii trecatoare pe piele, mancarimi, constrictii ale pieptului, respiratie ingreunata, umflarea fetei, buzelor, limbii, mainilor/picioarelor;
  • reactii severe ale pielii cum ar fi basicute, dureri sau ulceratii.

 

Acestea sunt reactii adverse foarte serioase. Daca apare una dintre acestea aveti alergie la ofloxacina.

S-ar putea sa aveti nevoie urgenta de ingrijire medicala sau spitalizare.

De asemenea, au fost raportate urmatoarele reactii adverse. Daca oricare dintre acestea devin deranjante sau grave, adresati-va medicului dumneavoastra.

Reactii mai putin frecvente (la mai putin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 pacienti tratati):

  • Cresteri ale rezistentei microorganismelor, de exemplu suprainfectii cu fungi;
  • Agitatie, tulburari de somn, insomnie;
  • Dureri de cap, ameteala;
  • Iritarea ochilor;
  • Vertij;
  • Tuse;
  • Nazo-faringite;
  • Dureri abdominale, diaree, greata, varsaturi;
  • Mancarimi, eruptii cutanate tranzitorii.

 

Reactii rare (la mai putin de 1 din 1000, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienti tratati):

  • Umflarea fetei, a limbii si a gatului care pot determina dificultati la respiratie;
  • Lipsa poftei de mancare;
  • Halucinatii (tulburari vizuale si auditive, senzatia de a vedea si de a auzi lucruri care nu sunt adevarate);
  • Frica generalizata (anxietate);
  • Confuzie;
  • Tulburari emotionale extreme; Cosmaruri;
  • Senzatie de tristete extrema (depresie);
  • Somnolenta;
  • Amorteli, intepaturi si furnicaturi;
  • Tulburari ale gustului si mirosului (inclusiv pierderea gustului si a mirosului) Tulburari de vedere;
  • Batai rapide ale inimii;
  • Tensiunea arteriala scazuta;
  • Ingustari ale cailor respiratorii si dificultate de a respira;
  • Diaree sangvinolenta, care in cazuri rare poate indica inflamatia intestinului subtire sau gros si poate determina diaree severa si dureroasa;
  • Alterari ale valorilor testelor sanguine asociate cu anomalii ale functiei ficatului (cresteri ale enzimelor hepatice, ale bilirubinei,care este un produs de eliminare); Eruptii cutanate trecatoare pe piele insotite de mancarimi; Transpiratii excesive;
  • Eruptii cutanate pustulare;
  • Afectari ale tendoanelor, inclusiv inflamarea acestora;
  • Alterari ale valorilor creatininei sanguine.

 

Reactii foarte rare (la mai putin de 1 din 10000 pacienti tratati):

  • Alterari ale valorilor testelor sanguine, asociate cu cresteri sau scaderi ale numarului celulelor albe, cu scaderi ale celulelor rosii;
  • Scaderi ale numarului de plachete sanguine; Cresteri ale numarului eozinofilelor din sange; Colaps circulator (in soc anafilactic);
  • Pierderi partiale ale simturilor, sensibilitate scazuta;
  • Convulsii (contractii musculare necontrolabile);
  • Simptome extrapiramidale (neurologice) si alte tulburari ale coordonarii musculaturii (mers nesigur si tremor);
  • Zgomote in urechi, pierderea auzului;
  • Diaree sangvinolenta, care in cazuri rare poate indica inflamatia intestinului subtire sau gros si poate determina diaree severa si dureroasa (colita pseudomembranoasa);
  • Colorarea in galben a pielii si mucoaselor;
  • Eruptii la nivelul pielii cauzate de lumina solara (fotosensibilitate);
  • Eruptii buloase severe (tip vezicula) cum sunt necroliza toxica epidermica (sindromul Lyell, care este o afectiune ce provoaca aparitia bulelor si descuamarea pielii) si eritem exsudativ polimorf (bule pe piele sau leziuni);
  • Vasculita de hipersensibilitate (modificari la nivelul celulelor din vasele mici de sange);
  • Eruptie la nivelul pielii provocata de medicamente;
  • Dureri articulare;
  • Dureri musculare;
  • Rupturi de tendoane (de exemplu, tendonul lui Achile); aceasta reactie adversa poate aparea la 48 de ore dupa inceperea tratamentului si poate fi bilaterala (pot fi afectate atat partea stanga cat si dreapta) Disfunctii ale rinichilor.

 

Reactii cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)

  • Deficit acut sever al neutrofilelor (un tip de celule albe din sange). Simptomele includ temperaturi mari ale corpului si ulceratii ale mucoasei bucale si a gatului;
  • Scaderi ale zaharurilor din sange pana la valori mai mici decat normal (hipoglicemie), ce pot fi de importanta mare, mai ales pentru pacientii cu diabet;
  • Tendinta la suicid.

 

Tulburari cardiace: ritm al inimii anormal de rapid, ritm neregulat al inimii care pune viata in pericol, alterarea ritmului inimii (numit ”prelungirea intervalului QT”, observat pe ECG, activitatea electrica a inimii)

  • Inflamatia tesutului pulmonar, dificultate mare de a respira;
  • Inflamatii ale ficatului;
  • Eruptii buloase severe (tip vezicula), cum sunt sindromul Stevens Johnson;
  • Pustuloza exantematica acuta generalizata;
  • Eruptie la nivelul pielii provocata de medicamente;
  • Slabiciune musculara, care poate avea importanta deosebita la pacientii cu miastenia gravis (o boala rara a sistemului nervos);
  • Intindere musculara;
  • Reactii musculare cu distrugeri de tesut muscular (rabdomioliza);
  • Inflamatia rinichilor cu prezenta unei reactii alergice la acest nivel (nefrita interstitiala acuta) Episoade acute de porfirie (boala ce afecteaza metabolismul) la pacientii cu porfirie.

 

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA ZANOCIN 200 MG

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Zanocin 200 mg dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj (dupa EXP.). Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Pastrati Zanocin 200 mg la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. NFORMATII SUPLIMENTARE Ce contine Zanocin 200 mg

Substanta activa este ofloxacina. Fiecare comprimat filmat de Zanocin 200 mg contine 200 mg ofloxacina.

Celelalte   componente   sunt:   lactoza   anhidra,   celuloza   microcristalina,   amidon   de   porumb, hidroxipropilceluloza 6-10 cp, polisorbat 80, amidonglicolat de sodiu (tip A), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc, Opadry OY-S 58910 white.

Cum arata Zanocin 200 mg si continutul ambalajului

Zanocin 200 mg comprimate filmate

Comprimate filmatebiconvexe, de culoare alba sau aproape alba,, marcate cu “200” pe o fata si cu o linie mediana de divizare pe cealalta fata.

Zanocin 200 mg comprimate filmate este ambalat in cutii de carton care contin cate un blister cu cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Detinatorul autorizatiei de punere pe piat?

RANBAXY (U.K.) LIMITED

Building 4, Chiswick Park, 566 Chiswick High Road

Londra W4 5YE, Marea Britanie

Fabricantul

Ranbaxy Laboratories Limited

Industrial Area-3, Dewas-455 001, India

Ranbaxy Laboratories Limited

Paonta Sahib, District Sirmour 173 045, Himachal Pradesh, India

S.C. Terapia S.A

Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, Romania

Pentru orice INFORMATII despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata.

Acest prospect a fost aprobat in Aprilie 2012

Inapoi la prospecte Mergeti la produs