Puroi la ochi – de ce apare si cum se trateaza

Puroi la ochi – de ce apare si cum se trateaza Puroi la ochi – de ce apare si cum se trateaza

Ultima actualizare: 26 aprilie 2024

puroi-la-ochi-cauze-tratament-si-preventie

Ochii sunt organe foarte sensibile care necesita ingrijire atenta si controale oftalmologice frecvente, pentru a le mentine sanatatea pe termen lung. Intrucat ochii sunt expusi frecvent la praf, factori poluanti si corpuri straine, acestia se pot infecta, ceea ce duce la simptome precum disconfort, inrosire, mancarime, puroi la ochi si, in anumite cazuri, chiar la pierderea vederii. De aceea, pentru mentinerea confortului si sanatatii ochilor, este important sa va adresati medicului pentru stabilirea diagnosticului si a cauzei, astfel incat sa va poate fi prescris tratamentul adecvat.


Puroi la ochi – generalitati

Secretia oculara este o combinatie de mucus, sebum, celule ale pielii si reziduuri care se acumuleaza in coltul ochiului cand dormiti. Secretia poate fi umeda si lipicioasa sau se poate usca transformandu-se in cruste, in functie de cantitatea de lichid care se evapora.

Aceasta secretie are rol protector, contribuind la indepartarea reziduurilor potential daunatoare de pe pelicula lacrimala si de pe suprafata frontala a ochilor. Secretia oculara normala este de obicei alba sau de culoare crem.

Cand cantitatea de secretie oculara devine excesiva sau daca observati modificari ale consistentei si culorii acesteia, ar putea fi vorba despre o infectie sau alt tip de afectiune oculara. O infectie oculara este o boala a ochiului aparuta din cauza unui microorganism, precum o bacterie, un virus sau o ciuperca. In astfel de cazuri, starea ochilor trebuie examinata prompt de medicul oftalmolog, mai ales daca aceasta capata o nuanta verzuie sau galbuie, aratand a puroi la ochi, si este insotita si de alte simptome, cum ar fi vedere incetosata, sensibilitate la lumina sau dureri oculare.

Puroi la ochi – semne si simptome

Iata cateva semne care ar putea sugera ca aveti o infectie oculara:

  • pleoape umflate;
  • productie de mucus mai mare decat in mod normal, puroi la ochi sau lacrimare excesiva;
  • secretie oculara galbena sau verde la unul sau ambii ochi;
  • secretii persistente, oricat de frecvent le stergeti;
  • formarea unor cruste uscate pe gene si pleoape;
  • genele raman lipite dupa trezirea din somn;
  • albul ochiului se poate inrosi, dar uneori isi mentine aspectul normal;
  • sensibilitate la lumina.

Puroi la ochi – cauze frecvente

Desi exista mai multe tipuri de infectii oculare care pot cauza puroi la ochi si alte simptome, cateva dintre afectiunile oculare cele mai raspandite sunt conjunctivita, cheratita, endoftalmita, blefarita, celulita si urciorul.

Mai jos, vom descrie pe scurt cele mai frecvente afectiuni care se pot manifesta prin puroi la ochi:

  • conjunctivita bacterianaconjunctivita constituie o inflamatie a membranei care captuseste pleoapa. Dupa cum indica si numele, aceasta forma a bolii este cauzata de o infectie bacteriana si poate pune in pericol vederea daca nu este tratata prompt. Conjunctivita bacteriana poate aparea la unul sau ambii ochi. Secretia oculara este de obicei purulenta. Spre deosebire de conjunctivita virala, care rareori se prezinta cu puroi la ochi, secretia asociata cu conjunctivita bacteriana este mai densa, acest puroi la ochi avand de obicei culoare galbena, verde sau chiar gri. Secretia este si lipicioasa, deseori pacientii trezindu-se dimineata cu pleoapele complet lipite. Pacientii se pot confrunta si cu o usoara durere la nivelul ochiului afectat, simptomele bolii durand de obicei o saptamana.
  • conjunctivita virala – este foarte contagioasa, afecteaza de obicei ambii ochi si este cauzata de un virus precum cel care provoaca raceala comuna sau virusul herpes simplex. Zona alba a ochilor se inroseste si ochii lacrimeaza. Secretia oculara asociata este de obicei limpede si apoasa, dar in unele cazuri poate include mucus alb sau galbui deschis, cu aspect de puroi la ochi.
  • celulita pleoapelor (o alta afectiune grava a ochilor) – este o infectie profunda a pleoapelor si a tesuturilor din jurul acestora. Simptomul principal este inrosirea si umflarea pleoapelor, care devin foarte sensibile. Ochiul poate chiar sa se umfle si sa ramana inchis. In general, boala afecteaza doar unul dintre globii oculari. Fenomenul poate fi asociat conjunctivitei bacteriene, infectie oculara care se poate raspandi spre interiorul ochiului, si despre care am mentionat deja care se manifesta si prin puroi la ochi. Daca afectiunea este insa cauzata de o infectie a sinusurilor etmoidale, aceasta varianta a bolii nu se prezinta cu puroi la ochi.
  • blefarita – tulburare cronica a pleoapelor, blefarita presupune fie o inflamatie a foliculilor de par ai genelor, fie o productie anormala de sebum din glandele Meibomian, situate la marginea interioara a pleoapelor. O afectiune inrudita, numita disfunctia glandei Meibomian, poate provoca secretii spumoase, formarea unor cruste pe pleoape, precum si puroi la ochi. In astfel de cazuri, pacientii pot observa puroi galben sau verde, pe langa alte simptome iritante si adesea dureroase.
  • urciorul – in acest caz, glanda Meibomian de la baza pleoapei se infunda, in general dupa ce un folicul al genelor se infecteaza. Seamana cu un cos pe marginea pleoapelor si este insotit de obicei de roseata, pleoape umflate si sensibilitate in zona afectata. De asemenea, pacientii se pot confrunta cu puroi galben la ochi, cruste pe pleoape si disconfort in timpul clipirii. Este important sa va abtineti de la a stoarce puroiul, pentru a reduce riscul de raspandire a infectiei in alte zone ale ochiului.
  • un obiect strain in ochi (afectiune oculara grava) – particulele mici, cum ar fi nisipul, murdaria sau rumegusul pot lua contact cu ochii, uneori ramanand blocate sub pleoapa superioara. Daca nu sunt indepartate la timp, organismul reactioneaza producand puroi la ochi. Principalul indiciu este o infectie oculara care nu raspunde la picaturile oculare cu antibiotice.
  • dacriocistita – apare pe fondul unui canal lacrimal obstructionat. La acesti pacienti, sacul lacrimal din sistemul de drenaj lacrimal care duce la nas se inflameaza si se infecteaza, astfel aparand o umflatura sensibila sub pleoapa interioara. Pe langa durere si roseata, simptomele comune ale dacriocistitei includ lacrimare excesiva, o secretie oculara lipicioasa cu aspect de puroi la ochi si vedere incetosata.
  • ulcerul corneean – este o infectie a corneei, asemanatoare unui abces, care pune in pericol vederea, cauzata de obicei de un traumatism la nivelul ochiului sau de o infectie oculara netratata. Daca nu este tratat la timp, poate duce la orbire. Durerea oculara, roseata, pleoapele umflate si secretia oculara densa sunt caracteristicele unui ulcer corneean. La acesti pacienti cu puroi la ochi, secretia oculara poate fi atat de severa incat intuneca corneea si afecteaza vederea.
  • obstructionarea canalelor lacrimale la bebelusi – fenomenul se intalneste la nou-nascuti in 10% din cazuri si se manifesta prin ochi care lacrimeaza permanent. Lacrimile umplu ochii si se scurg apoi pe fata, chiar si cand persoana nu plange. Ochii nu se inrosesc si nici pleoapele nu se umfla. Totusi, ochii afectati pot contracta infectii secundare, situatie in care copiii pot prezenta puroi la ochi, secretiile respective raspandindu-se pe gene si pleoape.
  • alte infectii oculare care provoaca secretii oculare anormale – si anume: herpesul ocular (o infectie virala recurenta a ochiului), cheratita fungica (o inflamatie rara, dar grava a corneei) si cheratita cu Acanthamoeba (o infectie care poate provoca orbire, care in general apare din cauza igienei necorespunzatoare a lentilelor de contact sau la persoanele care poarta lentilele de contact cand inoata).

Secretiile oculare asociate cu infectiile variaza considerabil – pot fi limpezi si apoase sau dense, verzui si lipicioase. Prin urmare, daca observati puroi la ochi discutati prompt cu medicul oftalmolog, pentru diagnostic si tratament personalizat.

Puroi la ochi – tratament

Multe infectii oculare pot fi tratate folosind medicamente sau remedii la domiciliu, cum ar fi picaturi pentru ochi, calmante si comprese.

Daca excesul de secretie oculara sau de puroi la ochi este cauzat de o infectie oculara, oftalmologul va poate prescrie picaturi si unguente pentru ochi pe baza de antibiotice sau antivirale. Daca alergiile oculare determina lacrimarea excesiva a ochilor si iritatia, picaturile oftalmice cu antihistaminice si decongestionantele fara prescriptie medicala pot ameliora simptomele.

Compresele calde asezate pe ochii inchisi pot ajuta la ameliorarea simptomelor de mancarime si a disconfortului general al ochilor, precum si la eliminarea excesului de puroi la ochi.

Daca pleoapele si genele s-au lipit, puteti sa umeziti o carpa curata cu apa calda si sa o asezati peste ochi. Lasanti-o sa actioneze timp de cateva minute, apoi stergeti bland secretiile oculare si crustele de pe pleoape.

Secretii oculare anormale – gestionare si masuri de preventie

Pentru a preveni infectiile oculare, puteti lua masurile preventive de mai jos:

  • evitati sa va atingeti ochii, pentru a preveni contractarea agentilor patogeni sau raspandirea unei infectii oculare;
  • spalati-va des pe maini, mai ales daca aveti conjunctivita virala, care este foarte contagioasa;
  • nu folositi la comun prosoapele sau produsele de machiaj;
  • in caz de infectie oculara, aruncati produsele cosmetice care ar putea fi contaminate (cum ar fi rimelul si creionul de ochi), precum si lentilele de contact folosite recent, astfel incat sa nu va reinfectati, si faceti-va o programare la oftalmolog pentru diagnostic si tratament adecvat;
  • respectati instructiunile despre cum sa folositi lentilele de contact, cum sa le curatati si cat timp sa le purtati;
  • folositi echipament de protectie pentru ochi cand lucrati sau practicati anumite sporturi;
  • daca suferiti de vreo alergie oculara, incercati sa evitati expunerea la agentii iritanti. Daca aveti o sensibilitate la picaturile pentru ochi, inlocuiti-le cu unele fara conservanti.

 

Surse:

https://www.allaboutvision.com/conditions/eye-discharge.htm

https://prasadnetralaya.com/causes-of-eye-discharge-and-treatment/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/25000-eye-infection

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/25000-eye-infection