Regim alimentar corect pentru refacerea florei intestinale

Regim alimentar corect pentru refacerea florei intestinale Regim alimentar corect pentru refacerea florei intestinale

Ultima actualizare: 20 ianuarie 2023

Din acest articol veti afla totul despre microflora, dar si ce presupune un regim pentru refacerea florei intestinale in timp cat mai scurt. In ultimul secol, tot mai multe femei se plang de un tranzit intestinal greoi. Stilul de viata si alimentatia joca roluri foarte importante in acest sens. De aceea, speram ca acest text sa vina in ajutorul cat mai multor persoane care sufera de probleme ale tractului digestiv.

Microflora intestinala reprezinta totalitatea microorganismelor (bacterii, virusuri, fungi si protozoare) existente in tubul digestiv, mai ales in colon. Bacteriile si celeltate organisme ajuta la digerarea alimentelor, dar si la productia vitaminei K si a biotinei. Acestea sustin functionarea normala a tractului intestinal, combatand probleme precum constipatia sau a diareea si chiar aparitia unor boli, precum cancerul intestinal. De aceea, cand apar dezechilibre, iar numarul acestora scade, trebuie gasite solutii pentru refacerea florei intestinale cat mai rapid.

De-a lungul timpul, studiile au demonstrat ca microflora intestinala are capacitatea de a influenta aparitia obezitatii, diabetului zaharat, a anumitor cancere, boli cardiovasculare sau inflamatorii. Tot aceleasi studii indica faptul ca un regim alimentar corect poate ajuta flora intestinala sa se mentina sanatoasa. Asadar, totul pleaca de la acest regim pentru refacerea florei intestinale despre care am scris si noi mai jos.


Flora intestinala – generalitati

Se estimeaza ca o persoana adulta are aproximativ 100 de trilioane de organisme microbiene, care colectiv poarta denumirea de microbiota sau flora intestinala. Aceasta este dominata de anaerobi stricti, inclusiv bacteriode, eubacterium, bifidobacterium, fusobacterium, peptostreptococcus si atopobium. Mai exista si anaerobi facultativi, care sunt cu aproximativ de 1000 de ori mai putini, si includ lactobacili, enterococi si enterobacteriaceae. Toate acestea au roluri nutritive, metabolice, imunologice, dar si de protectie.

Pentru a mentine sanatoasa microflora intestinala specialistii in nutritie recomanda un regim pentru refacerea florei intestinale, mai ales daca aceasta are de suferit din cauza mai multor factori. Cu ajutorul probioticelor, acesta se poate reface rapid. Insa ce sunt mai exact acest probiotice?

Acestea sunt bacterii pe care le gasim in alimentele fermentate sau in anumite suplimente alimentare. Ele au diferite roluri pentru sanatatea organismului. Culturile de bacterii reusesc sa reduca inflamatiile si alergiile. In plus, durata infectiilor respiratorii este mai mica si pot preveni aparitia unumitor afectiuni ale sistemului digestiv. Diareea si sindromul de colon iritabil sunt doua dintre afectiunile care pot fi combatute cu ajutorul acestor bacterii. Mai mult, echilibreaza activitatea sistemului imunitar, scazand astfel riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, obezitatea si diabetul zaharat.

Specialistii Catena recomanda Linex Forte, un probiotic care se integreaza perfect in acest regim pentru refacerea florei intestinale. Acesta este indicat in perioadele stresante, cand alimentatia nu este corespunzatoare si in timpul admnistrarii tratamentelor cu antibiotice, cand flora intestinala are de suferit. Microorganismele prezente in Linex Forte sunt Lactobacillus acidophilus si Bifidobacterium infantis.

Regim alimentar recomandat pentru refacerea florei intestinale

Un regim pentru refacerea florei intestinale corect se poate realiza doar prin consumul anumitor alimente. Lactelele, precum iaurturile si kefirul, contin culturi de bacterii care sustin microflora intestinala. L. acidophilus, de exemplu, participa la sinteza vitaminelor A, B1, B3, B5, B7, B9, B12 si K, dar si a acizilor grasi. Totodata, mentine pH-ul normal in intestine, lucru care asigura buna functionare a enzimelor digestive si contribuie la metabolismul colesterolului.

Intr-un regim pentru refacerea florei intestinale trebuie adaugate oleaginoasele. Nucile, migdalele, alunele, cerealele si semintele sunt esentiale pentru o digestie sanatoasa. Acestea ajuta in cazul constipatiei, fara sa dea peste cap microflora. Din aceasta dieta alimentara nu ar trebui sa lipseasca nici acizii grasi administrati din avocado si peste, dar nici proteinele de origine animala (carne si oua) si vegetala (fasole, naut, ciuperci, linte).

Multe dintre fructe si legume contin proprietati benefice pentru tractul digestiv. Drept urmare, intr-un regim pentru refacerea florei intestinale trebuie sa adaugam: prune, pere, banane, broccoli, ceapa, usturoi, praz, anghinare, sparanghel si porumb. Probioticele se mai pot acumula si consumand bors sau zeama de varza murata, dar si produsele din soia fermentate.

Suplimente pentru refacerea florei intestinale

In acest regim pentru refacerea florei intestinale se mai poate adauga si ProCombo, un probiotic, care are in compozitie culturi probiotice vii de Lactobacillus acidophilus si fructo-oligozaharidele prebiotice, atat de necesare cresterii si dezvoltarii microorganismelor din tractul gastrointestinal. Probioticul este recomandat in cazurile de: tulburari digestive, tulburari ale defecatiei, administrarea de antibiotice, dar si in caz de disbacterioza.

Totodata, nu trebuie sa uitati ca un stil de viata sanatos inseamna si renuntarea la dulciuri si bauturi carbogazificate, consumul de alimente bogate in fibre, eviatarea prajelilor si a mancarii de tip fast-food. Toate aceste obiceiuri influenteaza direct sanatatea intestinului.

Asadar, respectarea acestui regim pentru refacerea florei intestinale va ajuta la sanatatea intregului organism. Gazele intestinale, constipatia, balonarea, boala Crohn si sindromul colonului iritabil vor fi afectiuni tinute in frau, care nu vor mai crea disconfort atunci cand ne asteptam mai putin. Adoptarea unui regim alimentar corect pentru refacerea florei intestinale este primul pas catre un stil de viata sanatos.

 

Surse:

https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/intestinal-microflora

https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/intestine-flora

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2743755/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1651-2227.2003.tb00646.x

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Linex forte x 14cps.

    Linex Forte - Probiotice pentru refacerea florei intestinale X 14 capsule

    LINEX® Forte este un produs sinbiotic care contine 2 tulpini de bacterii liofilizate, special selectate din genurile Lactobacillus si Bifidobacterium, precum si Beneo® Synergy, un complex unic…

  • Procombo x 10 caps.

    ProCombo X 10 capsule

    ProCombo asigura mentinerea eficienta a echilibrului microflorei intestinale normale. Acesta furnizeaza o cantitate suficienta de culturi probiotice vii Lactobacillus acidophilus La-14® (200 mld.…