Rostopasca – proprietati, beneficii, modalitati de utilizare

Rostopasca – proprietati, beneficii, modalitati de utilizare Rostopasca – proprietati, beneficii, modalitati de utilizare

Ultima actualizare: 4 ianuarie 2024

Rostopasca este o planta care creste cu precadere in Europa si Asia. Aceasta are frunze si flori mici si galbene, ce sunt deseori folosite in scopuri terapeutice. Desi chiar si radacina si rizomii acestei plante au fost folosite in medicina pentru beneficiile lor, majoritatea rezultatelor au fost obtinute in urma folosirii frunzelor si petalelor.

Cercetarile au aratat ca rostopasca are multiple beneficii pentru sanatate. De exemplu, aceasta contine numerosi antioxidanti, fiind benefica pentru boli hepatice sau lupta impotriva cancerului.

Cititi acest articol pana la final pentru a descoperi principalele proprietati si beneficii pe care le are rostopasca.


Ce este rostopasca?

Rostopasca este o planta ale carei parti sunt folosite cu scop medicinal. Aceasta este folosita ca adjuvant in tratamentul impotriva cancerului, probleme ale tractului digestiv, afectiuni hepatice sau ale vezicii biliare. Datorita acidului chelidonic care se afla in compozitia sa, rostopasca este benefica in tratamentul colitei ulcerative, o afectiune inflamatorie serioasa a intestinelor. De asemenea, are efect calmant pentru pacientii care sufera de sindromul intestinului iritabil.

Pe langa beneficiile pe care le are la nivel gastrointestinal, rostopasca are proprietati extraordinare si pentru piele. De exemplu, datorita efectelor sale cicatrizante, specialistii recomanda aceasta planta pentru a trata dermatoza, pruritul, eritemul sau eczemele. In plus, planta are proprietati vindecatoare si in cazul ulceratiilor si afectiunilor cutanate.

Folosirea ei pentru a trata problemele cardiace sau astmul este recunoscuta in medicina chineza. Desi poate parea ca este extrem de benefica pentru sanatate, rostopasca trebuie folosita doar sub supravegherea unui medic si gestionata cu precautie. Consumata fara indrumarea unui specialist, planta poate cauza reactii adverse grave.

Farmacistii Catena recomanda Assista Crema cu UREE 15%, un produs hidratant si emolient, care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda pentru piele uscata si/sau crapata. Contine o combinatie de ingrediente cu rol de hidratare si hranire. Aduce un aport suplimentar de vitamine, precum pantenolul (vitamina B5), complexul vitaminic lipozomal* (ce contine vitaminele: A, E, F si C), care imbunatatesc aspectul pielii si o tonifica.

Rostopasca – proprietati si beneficii

Rostopasca este o planta cu multiple beneficii pentru sanatate. Datorita ingredientelor sale, aceasta este foarte utila in tratamentul pentru colita ulcerativa. De asemenea, rostopasca poate fi folosita pentru proprietatile sale antivirale si antimicotice, fiind foarte utila in tratamentul negilor, eczemelor sau in cazul infectiilor cauzate de virusul Herpes.

Un alt beneficiu pe care rostopasca il aduce il reprezinta mentinerea concentratiei normale a bilirubinei si reducerea spasmelor gastrointesinale.

  • Rostopasca, remediu pentru colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o boala inflamatorie cronica a intestinului gros. Rostopasca este cunoscuta pentru continutul sau semnificativ de acid chelidonic. Acest compus din planta joaca un rol important in reducerea inflamatiei asociate cu colita ulcerativa. De asemenea, acest ingredient ajuta la calmarea inflamatiei peretelui interior al intestinului gros, diminuand simptomele colitei ulcerative si contribuind la o mai buna gestionare a bolii. In plus, rostopasca stimuleaza sistemul imunitar, oferind potentiale beneficii in bolile cronice. Drept urmare, aceasta devine o optiune valoroasa in tratamentul complementar al colitei ulcerative.

  • Rostopasca, efecte antimicotice

Rostopasca are efecte antimicotice remarcabile. Aceasta este eficienta ca remediu in afectiunile pielii, cum ar fi in caz de eczeme, negi sau ulceratii. Actiunea sa antimicotica se datoreaza alcaloizilor din compozitie, care ii confera capacitatea de a combate infectiile fungice. Efectul antimicotic al acestei plantei este valorificat in tincturi sau unguente. Prin urmare, prin capacitatea sa de a atenua infectiile fungice, rostopasca devine un tratament important in tratarea unor ciuperci ale pielii.

  • Rostopasca poate contribui la mentinerea concentratiei bilirubinei

Concentratia normala a bilirubinei in sange este esentiala pentru buna functionare a ficatului. Bilirubina este un pigment biliar ce apare in urma descompunerii hemoglobinei din celulele sanguine vechi si in cantitati normale. Aceasta reprezinta un indicator al modului in care functioneaza ficatul. Rostopasca contribuie la protejarea celulelor hepatice si sustine functiile normale ale ficatului. Prin urmare, aceasta ajuta la mentinerea unui nivel echilibrat al bilirubinei si previne anumite tipuri de afectiuni hepatice. De exemplu, icterul apare atunci cand bilirubina se acumuleaza in exces. Cu ajutorul acestei plante puteti tine sub control functiile hepatice si veti oferi un suport natural organismului.

Rostopasca – modalitati de utilizare

Rostopasca poate fi folosita sub diverse forme, pentru a beneficia de proprietatile sale terapeutice. Una dintre cele mai comune forme de utilizare este prin consumul ceaiului infuzat cu aceasta planta. Bautura respectiva are efecte antivirale.

Ca alternativa, planta poate fi consumata si sub forma de pulbere. Astfel, devine o metoda eficienta pentru administrarea concentrata a principiilor active ale plantei.

Tinctura de rostopasca este o alta forma populara de utilizare, avand efecte antivirale, dar fiind si eficienta in tratamentul afectiunilor pielii.

In plus, puteti folosi aceasta planta sub forma de unguent sau cataplasma, pentru a vindeca ulceratiile sau alte probleme dermatologice.

In concluzie, rostopasca este o planta medicinala cu multiple beneficii pentru sanatate. Proprietatile sale antivirale, antimicotice si antiinflamatorii o fac eficienta in afectiuni hepatice, dermatologice si in anumite afectiuni gastroinstestinale.

Formele comune de utilizare includ ceaiul, pulberea, tinctura si aplicarea topica. Fiecare dintre acestea trebuie utilizate conform recomandarilor medicilor, avand in vedere potentialele contraindicatii si efecte secundare.

Prin utilizarea corecta si responsabila, rostopasca poate fi o resursa valoroasa pentru imbunatatirea starii de sanatate si pentru sprijinirea terapiilor naturiste.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5912214/

https://healthy.kaiserpermanente.org/health-wellness/health-encyclopedia

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-676/greater-celandine

https://www.rxlist.com/gerd_remedies_acid_reflux_symptoms_heartburn/article.htm

https://www.herbalreality.com/herb/greater-celandine/

https://www.peacehealth.org/medical-topics/id/hn-2101000#hn-2101000-interactions

https://www.byronherbalist.com.au/herbal-medicine/greater-celandine-herbal-medicine/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista Crema cu Uree 15% x 50 ml

    Assista Crema cu Uree 15% X 50 ml

    Assista Crema cu UREE 15% este un produs hidratant si emolient, care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda a fi folosita pentru piele uscata si/sau crapata.  Contine o combinatie…