Rujeola (pojarul) la copii: cum sa recunoasteti simptomele timpurii

Rujeola (pojarul) la copii: cum sa recunoasteti simptomele timpurii Rujeola (pojarul) la copii: cum sa recunoasteti simptomele timpurii

Ultima actualizare: 16 noiembrie 2023

Rujeola, cunoscuta in limbaj popular ca pojar, este o afectiune virala, foarte contagioasa. Simptomele sale sunt foarte neplacute, iar daca nu este tratata corespunzator rujeola poate cauza complicatii ce pot pune viata pacientului in pericol. Rujeola debuteaza in general cu simptome asemanatoare cu cele ale unei raceli, urmate de o iritatie care apare la cateva zile distanta. Dupa debut, pojarul se poate manifesta si prin mici puncte in interiorul cavitatii bucale. In acest articol veti afla informatii despre cum sa recunoasteti semnele timpurii in caz de rujeola sau pojar.


Informatii despre rujeola (pojar)

Rujeola sau pojarul este o boala a copilariei cauzata de un virus. In prezent, puteti reduce riscul de a contracta rujeola cu ajutorul unui vaccin. Avand un nivel de contagiozitate foarte ridicat, pojaul se raspangeste foarte usor si poate fi chiar fatal pentru copiii cu varste foarte mici.

De obicei, pojarul poate fi transmis de la o persoana infectat care stranuta sau tuseste fara sa se protejeze. Conform statisticilor, 9 din 10 persoane care se afla langa o persoana care are deja rujeola, se pot infecta la randul lor. Un copil se poate infecta cu virusul care declanseaza pojarul doar stand in camera in care a fost si persoana infectata, chiar si la doua ore dupa ce aceasta a parasit incaperea intrucat virusul poate rezista pe suprafete pentru cateva ore. O persoana devine contagioasa cu patru zile inainte de a incepe sa aiba simptome specifice de pojar sau rujeola.

Rujeola la copii - care sunt simptomele timpurii si cum sa le recunoasteti

Simptomele de rujeola la copii se manifesta pe parcursul a 7 pana la 14 zile de la contactul cu virusul. De obicei, pojarul la copii debuteaza cu febra, tuse, rinoree, secretii nazale apoase si ochi iritati si care lacrimeaza in continuu. Iritatia de la nivelul pielii apare la 3 - 5 zile de la primele simptome. Intrucat pojarul este o boala virala periculoasa pentru copiii mici, este important sa anuntati imediat medicul dupa ce ati observat primele simptome.

Simptome asemanatoare cu o raceala

Pojarul la copii debuteaza cu simptome asemanatoare cu o raceala. Aceasta stare dureaza intre 2 si 4 zile. Cele mai comune simptome pe care copiii care au rujeola le pot manifesta la inceput sunt:

  • temperatura ridicata;
  • nas infundat sau rinoree;
  • stranut;
  • tuse;
  • ochi iritati si care lacrimeaza;
  • senzatie de oboseala.

 

Petele Koplik

Petele Koplik sunt caracteristice simptomelor prodomale specifice in caz de rujeola sau pojar la copii. Acestea pot fi identificate chiar inainte de izbucnirea iritatiei pe piele. Acestea sunt caracterizate drept pete milimetrice, eritematoase, de culoare alba sau gri care apar la nivelul mucoasei bucale. Puteti observa aceste pete in interiorul obrajilor si reprezinta un semn clar al pojarului. De asemenea, aceste pete pot aparea si pe limba si persista pentru cateva zile pana cand incep sa dispara.

Rash cutanat

Dupa ce simptomele de raceala si petele Koplik au trecut, pojarul intra in faza acuta si se manifesta prin aparitia unui rash cutanat. Aceasta iritatie incepe de obicei la nivelul liniei parului si in spatele urechilor si incepe sa se extinda usor pe intreg corpul.

Pe masura ce iritatia se extinde, aceasta acopera trunchiul, bratele, picioarele, palmele si incepe sa dispara de pe fata si din zonele in care a aparut la inceput. In punctul culminant al iritatiei, copilul dezvolta si temperatura ridicata si poate manifesta si conjunctivita. Aceasta manifestare dureaza pentru cateva zile, timp in care copilul are nevoie de hidratare si odihna cat mai multa.

In concluzie, pojarul este o boala foarte contagioasa. Copiii se pot infecta cu usurinta si dezvolta rujeola atunci cand sunt in comunitate si intra foarte des in contact cu alte persoane care pot fi infectate.

Simptomele timpurii in caz de rujeola se manifesta prin rinoree, durere in gat, febra, stranut si pot fi usor confundate cu cele ale unei raceli. Cu toate acestea, in caz de rujeola, manifestarile se dezvolta in pete la nivelul cavitatii bucale si prin rash cutanat. Simptomele specifice acestei boli virale se dezvolta si trec in decurs de o saptamana, timp in care este recomandat sa mentineti legatura cu medicul si sa urmati instructiunile acestuia.

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/measles/symptoms-causes/syc-20374857

https://www.cdc.gov/measles/about/parents-top4.html

https://www.nhs.uk/conditions/measles/

https://www.healthdirect.gov.au/measles#symptoms

 https://www.medicalnewstoday.com/articles/37135#symptoms

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Imunovit gummy x 30 jeleuri

    Naturalis Imunovit gummy X 30 jeleuri

      Naturalis Imunovit gummy este un supliment alimentar, sub forma de jeleuri gumate, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Acesta nu contine zahar si este recomandat copiilor…