Durerile de articulatii: tipuri, cauze si remedii

Durerile de articulatii: tipuri, cauze si remedii Durerile de articulatii: tipuri, cauze si remedii

Ultima actualizare: 4 decembrie 2023

Dureri de articulatii
Articulatiile sunt acele zone ale corpului uman prin care se unesc oasele, totodata ele fiind responsabile de sustinerea corpului si de realizarea miscarilor. Daca articulatiile sunt afectate, fie din cauza unei lovituri, traumatism, fie ca urmare a unei boli articulare, apar durerea si rigiditatea. Durerea articulatiilor se numeste in termeni medicali artralgie si poate fi, inclusiv, o consecinta a inaintarii in varsta cauzata de uzura cartilagiilor. Cele mai afectate tipuri de articulatii ale corpului sunt articulatia genunchiului, a gleznei, articulatiile mainii si umerilor si articulatiile soldurilor.

Cauzele durerilor de articulatii

Persoanele care isi suprasolicita in mod constant articulatiile, cum este cazul sportivilor, dar si al persoanele supraponderale, se pot confrunta, mai devreme sau mai tarziu, cu dureri articulare. Implicit, varstnicii, ca urmare a uzurii in timp a cartilagiilor, pot fi mai expusi durerilor de articulatii.
 
Pe de alta parte, femeile gravide, ca o consecinta a cresterii in greutate si a secretiei mari de relaxina, un hormon necesar relaxarii ligamentelor pelvisului, pot experimenta pe durata sarcinii dureri de articulatii.
 
De asemenea, durerea de articulatii poate fi simptom al unei accidentari sau poate aparea la persoanele meteosensibile ca raspuns la schimbarile de temperatura si presiune atmosferica, insa acestea sunt cele mai putin ingrijoratoare cauze ale durerilor articulare.
 
Cu adevarat problematice sunt durerile de articulatii cauzate de diferite boli, categorie in care pot intra bolile autoimune, bolile de natura infectioasa si bolile inflamatorii. Punctam ca articulatiile dor si in cazul persoanelor care se lupta cu cancerul.

Tipuri de dureri de articulatii cauzate de boli

Durerile de articulatii sunt de mai multe tipuri in functie de afectiunea care sta la baza declansarii acestora, astfel:
 
Artrita. Artrita este cea mai cunoscuta si des intalnita afectiune care se manifesta prin dureri de articulatii. Artrita este o afectiune de natura inflamatorie, ramificata in osteoartrita si poliartrita reumatoida, ambele forme ale sale afectand cu precadere femeile;
 
Osteoartrita are ca principala cauza a durerilor articulare deteriorarea cartilagiului si poate afecta femeile cu varste cuprinse intre 30-50 de ani.
 
Poliartrita reumatoida presupune acumularea lichidului in articulatii, deformarea si slabirea acestora, fiind responsabila de scurtarea vietii cu 3 pana la 7 ani.
 
Osteoporoza. Osteoporoza este o boala asociata cu menopauza si presupune demineralizarea osoasa care, in timp, poate conduce inclusiv la dureri de articulatii.
 
Bursita. Bursita reprezinta inflamarea bursei, acel sac cu lichid care captuseste zona articulatiilor, si conduce la contactul direct al articulatiilor si, implicit, la frecare, caz in care durerea este foarte mare.
 
Guta. Guta este o afectiune care este determinata de cresterea nivelului de acid uric in sange, acid care cristalizeaza la nivelul articulatiilor provocand durere, inrosirea pielii si senzatie de caldura, uneori chiar arsura.
 
Reumatismul. Reumatismul ataca sistemul osos, iar unul dintre simptome este durerea la nivelul articulatiilor.
 
Condromalacia de rotula. Condromalacia de rotula apare atunci cand cartilagiul rotulei se deterioreaza si este un tip de durere articulara care afecteaza mobilitatea genunchiului.
 
Tendinita. Tendinita presupune inflamarea tendonului si primul simptom este durerea articulara.
 
Fibromialgia. Fibromialgia provoaca senzatii de arsura si durere in articulatii, insa cauzele care conduc la declansarea acesteia sunt inca necunoscute.
 
Bolile autoimune. Lupusul eritematos sistemic si psoriazisul sunt afectiuni autoimune care pot provoca dureri de articulatii.
 
Bolile infectioase. Persoanele care s-au confruntat cu oreion, gripa, hepatita, pojar sau varicela sunt mult mai expuse riscului de a dezvolta artralgii.
 
Rahitismul. Persoanele care sufera de rahitism se pot confrunta cu dureri articulare.

Tratamente pentru durerile de articulatii

Durerile de articulatii se trateaza din mai multe directii, atat cu medicamente, cat si cu ajutorul remediilor si terapiilor alternative, insa este important ca medicul sa depisteze intocmai care este cauza reala a artralgiei. Cele mai bune tratamente pentru articulatii dureroase sunt:
  • unguentele cu efect analgezic care se aplica prin masaj usor pe zona dureroasa;
  • administrarea medicamentelor antiinflamatoare;
  • administrarea calmantelor si analgezicelor;
  • injectii cu steroizi, cortizon;
  • suplimente alimentare pentru articulatii;
  • Remedii naturiste pentru dureri de articulatii.
In completarea tratamentelor clasice sunt recomandate remediile naturiste, efectul acestora fiind remarcabil, mai ales ca in majoritatea cazurilor este vorba de afectiuni de natura cronica:
 
  • baile cu apa calda in care s-a dizolvat sare amara sau sare Epson sunt un remediu excelent pentru durerile de articulatii
  • masajul zonei dureroase cu uleiuri esentiale de eucalipt, menta, cuisoare, salvie
  • fizioterapia, kinetoterapia, acupunctura si tratamentele balneare, baile termale si baile de namol
  • compresele calde cu sare, ceaiul concentrat de ghimbir sau de schinduf sunt o alta alternativa de tratament pentru dureri articulare care da rezultate rapide
  • compresele reci cu gheata, cu ghimbir ras, ceapa feliata, usturoi zdrobit sau frunze de varza crude s-au dovedit a fi remedii eficiente in tratarea durerilor de articulatii, mai ales daca acestea provin in urma loviturilor sau a inflamatiilor
  • stretching-ul si odihna sunt remedii eficiente pentru imbunatatirea mobilitatii articulatiilor.

Prevenirea durerilor de articulatii

Durerile de articulatii pot fi prevenite prin abordarea unui stil de viata sanatos si echilibrat. Mentinerea greutatii in limite normale este primul pas in preventie, iar persoanele supraponderale sau obeze sunt sfatuite sa slabeasca. Pe de alta parte, pentru a preveni traumatismele articulatiilor este necesar ca persoanele care practica sport sa poarte echipament  de protectie adecvat. De asemenea, exercitiile trebuie executate corect, iar antrenamentele foarte dure trebuie facute cu multa responsabilitate, de preferat in compania unui instructor, cel putin la inceput.
 
Alimentatia este, de asemenea, importanta in mentinerea sanatatii articulatiilor si aceasta trebuie sa fie bogata in fructe, legume, cereale integrale, proteine si lactate, dar si peste, gratie continutului ridicat de acizi grasi Omega, esentiali pentru articulatii mobile si rezistente. Totodata, punctam ca fumatul si alcoolul pot conduce in timp la degradarea articulatiilor, fiind factori de risc in aparitia artritei si a gutei.
 
Miscarea fizica usoara este un bun remediu nu doar in tratarea durerilor de articulatii, cat si in prevenirea acestora. Un aspect care trebuie luat in calcul este pozitia corpului. Persoanele care stau mult la birou sau in picioare si nu adopta pozitia corecta risca sa aiba probleme cu gatul, spatele, soldurile si coloana vertebrala.

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
ArtroSuport Forte Naturalis X 60 capsule

ArtroSuport Forte Naturalis X 60 capsule

ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata…