Vitamina B1: Rol ◆ Beneficii ◆ Administrare ◆ Surse

Vitamina B1: Rol ◆ Beneficii ◆ Administrare ◆ Surse Vitamina B1: Rol ◆ Beneficii ◆ Administrare ◆ Surse

Ultima actualizare: 5 august 2022

vitamina-b1

In primul rand, este esential sa retinem un detaliu important: vitamina B1 este cunoscuta si sub denumirea de “vitamina performantei intelectuale”! Vitamina B1 ajuta organismul sa genereze energie din nutrienti. Vitamina B1 este necesara pentru cresterea, dezvoltarea si functionarea celulelor.

Nu exista risc de carenta de vitamina B1 deoarece alimentele pe care le consumam contin suficiente cantitati. Printre alimentele bogate in tiamina se numara leguminoasele, carnea de porc, drojdia, orezul brun, precum si alimentele fortificate, precum cerealele pentru micul dejun. In schimb, continutul scade de obicei daca incalzim alimentele care contin acest nutrient. Vitamina B1 poate fi luata si sub forma de supliment, de obicei pe cale orala.

Riscul de deficit de vitamina B1 este mai mare in cazul persoanelor supuse interventiei chirurgicale bariatrice, al celor care sufera de infectii cu HIV / SIDA, al alcoolicilor cronici sau al celor care iau anumite medicamente cum ar fi furosemid, care este un diuretic. Deficitul de tiamina poate provoca o problema neurologica precum sindromul Wernicke-Korsakoff sau beriberi, o afectiune caracterizata de leziuni ale nervilor periferici.


Informatii generale despre vitamina B1

Vitamina B1 joaca un rol important in procesul de transformare a glucozei in energie si contribuie la functionarea nervilor, muschilor si inimii. La fel ca toate vitaminele complexului B, vitamina B1 este o vitamina solubila in apa.

Vitaminele sunt clasificate in functie de materialele in care se dizolva. Unele se dizolva in apa, in timp ce altele se dizolva in grasimi. Vitaminele solubile in apa circula prin fluxul sanguin. De asemenea, excesul este eliminat din corp prin urina.

Rolul vitaminei B1 in organism

Dupa cum spuneam, vitamina B1 este un nutrient esential de care toate tesuturile corpului au nevoie pentru a functiona adecvat. Tiamina este prima vitamina din complexul B care a fost descoperita de oamenii de stiinta. Acesta este si motivul pentru care i-a fost adaugat indicativul 1. Poate fi obtinuta din:

- alimente

- suplimente individuale

- multivitamine

Un lucru important de mentionat este ca organismul are nevoie de vitamina B1 pentru a produce adenozin trifosfat (ATP). Aceasta este o molecula care transporta energia catre celule.

Beneficiile vitaminei B1

Vitamina B1 este prima descoperita din complexul B de vitamine, fiind un nutrient vital pentru oameni. Aceasta joaca un rol esential in mentinerea unui sistem nervos sanatos si imbunatatirea functionarii cardiovasculare a corpului.

Vitamina B1 este una dintre cele opt vitamine solubile in apa din complexul B. Ajuta la transformarea glucidelor in glucoza, iar aceasta, la randul ei, este utilizata pentru a produce energie necesara pentru indeplinirea mai multor functii corporale. In plus, vitamina B1 este necesara pentru descompunerea grasimilor si a proteinelor.

Pe langa toate aceste beneficii pentru sanatate, tiamina mentine tonusul muscular la nivelul peretilor tractului digestiv. De asemenea, sustine sanatatea pielii, a parului, a ochilor, a gurii, a ficatului si a sistemului nervos. In plus, ajuta organismul sa faca fata mai bine situatiilor stresante, fiind cunoscuta si pentru denumirea de vitamina “anti-stres”.

vitamina-b1-alimente

Aceasta vitamina sustine multe functii importante si este unul dintre nutrientii vitali din organism. Beneficiile sale sunt urmatoarele;

Sustine procesul de productie a energiei

Dupa cum bine stim, zaharul este principala sursa de energie din organism. Datorita prezentei vitaminei B1, zaharul este oxidat si transformat intr-o forma utilizabila de energie. De fapt, tiamina este parte componenta a unui sistem enzimatic complex, numit piruvat dehidrogenaza, sistem care ajuta la oxidarea zaharului. In plus, este necesara pentru functionarea acestui sistem enzimatic care produce energie pentru o multime de functii ale organismului.

Vitamina B1 protejeaza nervii

Vitamina B1 mai are un rol extrem de important: ajuta la dezvoltarea corecta a tecilor de mielina care acopera si protejeaza nervii. In cazul unui deficit de tiamina, mielina se poate degenera, lucru care poate duce la deteriorarea nervilor si chiar la deces.

Poate preveni bolile de inima

Vitamina B1 sustine procesul de productie a acetilcolinei, un neurotransmitator care transmite mesajele dintre nervi si muschi si care asigura functionarea adecvata a inimii. De aceea, deficitul de vitamina B1 poate afecta semnificativ functionarea cordului. In cadrul unui studiu, mai multe persoane care sufereau de insuficienta cardiaca congestiva au primit vitamina B1 intravenos timp de sapte zile. In urma administrarii acesteia, participantii la studiu au fost supusi unor ecocardiograme si au prezentat ameliorari considerabile ale simptomelor. Acest lucru demonstreaza ca tiamina poate preveni bolile de inima.

Previne cataracta

Atunci cand este administrata in paralel cu alti nutrienti esentiali, vitamina B1 poate intarzia sau preveni aparitia cataractei.

Are proprietati anti-imbatranire

Vitamina B1 are si capacitati antioxidante importante care protejeaza corpul de semnele imbatranirii, cum ar fi petele cutanate si ridurile, dar si de alte afectiuni la nivelul organelor care apar odata cu inaintarea in varsta.

Sustine procesul de digestie

Vitamina B1 ajuta si la eliberarea acidului clorhidric, o substanta esentiala pentru digestia completa a particulelor alimentare.

Poate ajuta la prevenirea maladiei Alzheimer

Specialistii au descoperit ca vitamina B1 incetineste avansarea bolii Alzheimer. Potrivit expertilor in sanatatea creierului, se pare ca exista mai multe legaturi intre deficitul de vitamina B1 si maladia Alzheimer, deoarece ambele sunt cauzate de probleme cognitive si de o reducere a metabolismului glucozei in creier. Mai multi pacienti cu Alzheimer au sustinut ca au avut o stare mai buna dupa ce au fost tratati zilnic cu suplimente de vitamina B1 de 100 mg. Exista studii controlate in curs de desfasurare in care sunt folosite si produse de tip placebo pentru a determina mai multe despre mecanismul prin care se produce acest lucru.

vitamina-b1-suplimente

Poate imbunati memoria

De asemenea, vitamina B1 poate imbunatati memoria si capacitatea de concentrare. In plus, este administrata pentru tratarea mai multor tulburari nervoase, cum ar fi scleroza multipla si paralizia Bell. Mai este cunoscuta si drept o “vitamina pentru moral” datorita impactului pozitiv pe care il are asupra sistemului nervos si pentru ca poate imbunatati starea psihica.

Stimuleaza productia de celule rosii in sange

Vitamina B1 contribuie, de asemenea, la productia de celule rosii (globule rosii) din sange. Globulele rosii sunt vitale pentru ca ne mentin sanatosi, activi si energici.

Amelioreaza efectele alcoolismului

Vitamina B1 este ideala si pentru persoanele care se lupta cu problemele legate de consumul de alcool. Mai precis, poate apara organismul de problemele cauzate de ciroza, infectii, hipertiroidie si alte efecte ale alcoolismului.

Stimuleaza apetitul

Aceasta vitamina poate imbunatati semnificativ pofta de mancare si vigilenta mentala.

Este important sa retineti ca vitamina B1 este o vitamina solubila in apa si este eliminata din corp prin urina. De aceea, adoptati o alimentatie bine echilibrata, care sa contina in mod regulat cantitatile necesare de vitamina B1.

Alimente bogate in vitamina B1

Straturile exterioare si germenii cerealelor contin vitamina B1 in concentratii mari, precum si drojdia, carnea de vita, carnea de porc, ficatul, ouale, nucile, cerealele integrale si leguminoasele. De asemenea, exista si fructe si legume care contin vitamina B1, cum ar fi conopida, portocalele, cartofii, sparanghelul si varza. In plus, se mai gaseste si in drojdia de bere si melasa neagra blackstrap.

In alta ordine de idei, cerealele pentru micul dejun si produsele din faina alba sau orez alb pot fi fortificate cu vitamina B.

vitamina-b1-seminte

In tarile dezvoltate, majoritatea oamenilor consuma aproximativ jumatate din aportul necesar de vitamina B1 din alimentele care contin in mod natural aceasta vitamina, in timp ce restul provine din alimente care sunt imbogatite cu aceasta vitamina.

Din pacate, continutul de vitamina B1 poate fi risipit in urma incalzirii, gatirii, procesarii si fierberii alimentelor in apa. Deoarece este o vitamina solubila in apa, tiamina se dizolva in apa, in timpul procesului de gatire. Orezul alb care nu este fortificat cu vitamina B1 contine, de obicei, doar o zecime din continutul de tiamina din orezul brun.

Specialistii in sanatate si nutritie sustin ca o portie de cereale fortificate pentru micul dejun asigura un aport de 1,5 miligrame (mg) de vitamina B1, ceea ce reprezinta peste 100% din cantitatea zilnica recomandata.

O felie de paine integrala contine 0,1 mg sau 7% din necesarul zilnic. In schimb, branza, puiul si merele nu contin vitamina B1.

Oamenii trebuie sa consume in mod continuu vitamina B1, deoarece aceasta vitamina nu este stocata in organism. Tiamina ar trebui sa faca parte din alimentatia zilnica.

Care sunt simptomele carentei de vitamina B1

In prima faza, deficitul de vitamina B1 poate provoca simptome precum letargie, stare de iritabilitate, pierderi de memorie, probleme cu somnul, lipsa poftei de mancare, pierderea in greutate, indigestie sau constipatie si sensibilitatea musculara la nivelul gambei. Aceste simptome initiale trebuie tratate imediat pentru a fi evitata o forma severa de deficit de vitamina B1, cunoscuta sub numele de beriberi. Aceasta afectiune este caracterizata prin anomalii la nivelul nervilor, inimii si creierului, cu toate ca simptomele variaza de la o persoana la alta si sunt influentate de o serie de factori. Cateva exemple sunt explicate mai jos.

Beriberi uscat

Aceasta forma de beriberi se manifesta prin anomalii la nivelul nervilor si muschilor, senzatie de intepaturi in degetele de la picioare, senzatie de arsura la nivelul picioarelor pe timp de noapte, crampe la picioare si atrofie musculara.

Beriberi umed

Principalele simptome ale acestei forme de beriberi sunt bataile cardiace anormal de rapide, retentia de lichide la nivelul picioarelor, edemul pulmonar si hipotensiunea arteriala. Aceste semne ar putea provoca soc si chiar deces.

Probleme cerebrale

In cazul alcoolicilor, deficitul de tiamina ar putea produce probleme la nivelul creierului, cum ar fi sindromul Wernicke-Korsakoff. Printre simptomele frecvente ale acestei afectiuni se numara ameteala, miscarile involuntare ale ochilor, dificultati de mers si paralizie partiala a ochilor, printre alte simptome debilitante. Daca nu sunt tratate, aceste semne ar putea provoca decesul persoanei afectate. Principalele semne ale psihozei Korsakoff sunt pierderile de memorie, incoerenta si confabulatia.

Beriberi infantil

Aceasta forma este observata in mod frecvent la nou-nascutii alaptati de femeile care sufera deja de deficit de vitamina B1. Printre simptomele comune se numara insuficienta cardiaca, pierderea reflexelor si afonia. De aceea, este esential ca viitoarele mamici si cele care alapteaza sa consume vitamina B1 in cantitati suficiente.

Vitamina B1 – administrare 

Doza zilnica recomandata de vitamina B1 administrata pe cale orala este de 1,5 mg pentru barbati si 1,3 mg pentru femeile cu varsta peste 18 ani. In schimb, femeile de orice varsta care sunt gravide sau care alapteaza trebuie sa consume si mai multa vitamina B1 decat ceilalti.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/219545

https://selfhacked.com/blog/thiamine/

https://www.organicfacts.net/health-benefits/vitamins/vitamin-b1-or-thiamine.html

https://www.healthline.com/health/vitamin-watch-b1-thiamine

https://www.thenaturaldoctors.com/vitamin-b1-thiamine-the-health-benefits-and-why-you-may-be-deficient/