Conopida: valori nutritionale, beneficii si consum

Conopida: valori nutritionale, beneficii si consum Conopida: valori nutritionale, beneficii si consum

Ultima actualizare: 18 martie 2024

conopida

Conopida este considerata de multi unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe Pamant si exista motive intemeiate pentru care sa creada acest lucru. Conopida are un continut impresionant de fitonutrienti care sustin sanatatea, dar si un nivel ridicat de compusi antiinflamatori care ajuta la prevenirea problemelor cardiace si cerebrale.

Care sunt beneficiile pentru sanatate ale consumului de conopida? Studiile ample sugereaza ca legumele crucifere sunt surse excelente de antioxidanti naturali, dar si furnizoare de vitamine esentiale, carotenoide, fibre, zaharuri solubile, minerale si fenoli. De fapt, se crede ca legumele crucifere sunt cele mai importante surse de compusi fenolici din alimentatia oamenilor.

Conopida este un membru al familiei legumelor crucifere – cunoscuta si sub numele de familia Brassica oleracea –, din care mai fac parte broccoli, varza, varza kale, varza de Bruxelles si alte soiuri mai putin intalnite.

Conopida a fost descoperita pentru prima data in Asia si a inceput sa fie utilizata ca aliment in zona mediteraneana in jurul anului 600 i.Hr. In zilele noastre, este folosita in multe preparate din bucatariile italiana, spaniola, turceasca si frantuzeasca.


Informatii generale despre conopida

Conopida si-a recapatat notorietatea in ultimii ani. In mod traditional, conopida poate fi prajita sau gatita la abur, simpla sau impreuna cu alte legume, sau pot fi realizate preparate foarte creative folosind acest aliment. De la „aripioare” de conopida la „orez” din conopida, aceasta leguma crucifera poate inlocui aproape orice, cum ar fi... crusta de pizza.

Are un continut scazut de calorii, carbohidrati si grasimi, asa ca este usor de inteles de ce este populara in randul persoanelor care urmeaza dieta keto si al persoanelor cu diabet, care sunt in cautare de alimente cu continut scazut de carbohidrati.

Conopida alba este cea mai cunoscuta, insa nu este singura varianta. Exista conopida mov, portocalie si verde, datorita diferitilor pigmenti (care, de obicei, au si rol antioxidant). Indiferent de nuanta, toate tipurile de conopida au o aroma similara – blanda si cu un gust usor dulceag. Poate fi mancata cruda sau gatita, ceea ce influenteaza gustul intr-o oarecare masura. Conopida cruda este putin mai amara decat cea gatita.

ce-este-conopida

Valori nutritionale ale conopidei

Potrivit specialistilor, o cana de conopida cruda, taiata in bucati de un centimetru si cantarind aproximativ 107 grame, contine:

  • 27 de calorii
  • 2 grame (g) de proteine
  • 0,3 grame de grasime
  • 5 g de carbohidrati
  • 2,1 g de fibre
  • 2 g de zahar
  • 24 de miligrame (mg) de calciu
  • 16 mg de magneziu
  • 47 mg de fosfor
  • 320 mg de potasiu
  • 51,6 mg de vitamina C
  • 16,6 micrograme (mcg) de vitamina K
  • 0,197 mcg de vitamina B6
  • 61 mcg de acid folic

O cana de conopida cruda asigura:

  • 77% din necesarul zilnic de vitamina C;
  • 20% din necesarul zilnic de vitamina K;
  • 10% sau mai mult din necesarul zilnic de vitamina B6 si acid folic.

De asemenea, contine cantitati mai mici de vitamina B1 (tiamina)vitamina B2 (riboflavina)vitamina B3 (niacina) si acid pantotenic, calciu, fier si mangan.

Naturalis Magneziu plus Vitamina B6 este un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine magneziu si vitamina B6.

Ce beneficii are conopida?

Consumul de fructe si legume de toate tipurile reduce riscul de a dezvolta unele probleme de sanatate. Potrivit cercetatorilor, consumul de alimente vegetale, cum ar fi conopida, scade riscul de obezitate, diabet si boli de inima, favorizand totodata sanatatea tenului, sporind nivelul energetic al organismului si asigurant o greutate corporala mai mica.

  • Beneficii pentru digestie

Conopida are un continut important de fibre si apa. Ambele ajuta la prevenirea constipatiei, la mentinerea unui tract digestiv sanatos si la reducerea riscului de cancer de colon.

Studiile au aratat ca fibrele alimentare pot ajuta, de asemenea, la reglarea sistemului imunitar si a inflamatiei. Drept urmare, ar putea ajuta la scaderea riscului de afectiuni cauzate de inflamatie, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul sau obezitatea.

Un aport ridicat de fibre a fost asociat cu un risc semnificativ mai mic de a dezvolta:

  • boala coronariana;
  • accident vascular cerebral;
  • hipertensiune;
  • diabet;
  • obezitate;
  • anumite boli gastrointestinale.

Un aport mai mare de fibre pare sa ajute la reducerea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol, la imbunatatirea sensibilitatii la insulina si la scaderea in greutate in cazul persoanelor care se confrunta cu obezitate.

Naturalis Gastrocalmin este un supliment alimentar cu indulcitor, fara zahar, sub forma de comprimate masticabile cu gust de menta, pe baza de saruri de calciu si magneziu, extracte de musetel si lemn-dulce, care ajuta la mentinerea confortului digestiv la persoanele cu sensibilitate digestiva.

  • Poate ajuta la reducerea riscului de cancer

Conopida contine antioxidanti care ajuta la prevenirea mutatiilor celulare si la reducerea stresului oxidativ provocat de radicalii liberi.

Unul dintre acesti antioxidanti este indol-3-carbinol (I3C), care se gaseste in mod obisnuit in legumele crucifere, cum ar fi varza, broccoli si conopida. S-a demonstrat ca poate reduce riscul de cancer de san si de cancere ale sistemului reproducator la barbati si femei.

In ultimii 30 de ani, consumul de legume crucifere a fost asociat cu un risc mai scazut de cancer pulmonar si de colon.

Potrivit studiilor, compusii care contin sulf, cunoscuti sub numele de sulforafani, pot ajuta la combaterea diferitelor tipuri de cancer. Sulforafanul este cel care confera legumelor crucifere gustul amar.

Cercetatorii spun ca sulforafanul poate inhiba enzima histon deacetilaza (HDAC), cunoscuta pentru implicarea sa in progresia celulelor canceroase. Oamenii de stiinta studiaza acum sulforafanul pentru a vedea daca acesta ar putea intarzia sau impiedica aparitia cancerului. Pana acum, au existat rezultate promitatoare in combaterea melanomului si a cancerelor de esofag, prostata si pancreas.

conopida-beneficii-cancer

Daca alimentele care contin sulforafan pot inhiba enzima HDAC, acestea ar putea fi utilizate in viitor ca parte a tratamentului pentru cancer.

  • Beneficii pentru creier

Conopida contine colina, un macronutrient esential si versatil care poate imbunatati somnul si memoria, dar si capacitatea de miscare a muschilor.

De asemenea, ajuta la mentinerea structurii membranelor celulare, contribuie la transmiterea impulsurilor nervoase, ajuta la absorbtia grasimilor si reduce inflamatia cronica.

Naturalis Ginkgo biloba contine extract standardizat din frunzele arborelui ginkgo biloba, originar din Asia. Ginkgo Biloba sustine circulatia periferica utila, in special pentru ochi si urechi, contribuie la auzul si vederea optime, sustine circulatia sangelui la nivel cerebral, ajuta la mentinerea memoriei si functiei cognitive odata cu inaintarea in varsta, contine antioxidanti naturali care pot proteja de actiunea radicalilor liberi, contribuie la capacitatea antioxidanta totala a organismului, contribuie la echilibrul mental si nervos.

  • Poate imbunatati sanatatea oaselor

Un nivel scazut de vitamina K a fost asociat cu un risc mai mare de fracturi osoase si osteoporoza.

Consumul de vitamina K poate imbunatati sanatatea oaselor, actionand ca un modificator al proteinelor matricei osoase, imbunatatind absorbtia calciului si prevenind excretia de calciu in urina.

  • Circulatie sanatoasa

S-a descoperit ca un aport ridicat de fibre reduce riscul de probleme cardiovasculare.

Persoanele care iau suplimente care contin calciu pot fi expuse riscului unei acumulari de calciu in vasele de sange. Administrarea de vitamina K, in acelasi timp cu aceste suplimente, poate preveni aceasta problema.

Recomandari de consum

Conopida este disponibila proaspata sau congelata. Conopida proaspata ar trebui sa aiba un cap ferm, fara pete negre, si frunze verzi stralucitoare, atasate de tulpina. Conopida poate fi tinuta la frigider intr-o punga de plastic, pana la cinci zile.

Conopida poate fi consumata:

  • fiarta la abur sau prajita ca garnitura;
  • prajita pana se rumeneste, apoi adaugata in preparatele cu orez;
  • ca ingredient principal intr-un curry.

conopida-recomandari-consum

Cateva moduri mai inovatoare de a folosi conopida:

  • pizza cu crusta de conopida;
  • „orez” din conopida.

Posibile riscuri

Pot exista unele efecte nedorite ale consumului de conopida, mai ales daca aceasta este consumata in exces.

  • Balonare si flatulenta

Alimentele bogate in fibre pot provoca balonare sau flatulenta excesiva. Totusi, in portii moderate aceste alimente sunt tolerate foarte bine.

Cei care vor sa consume cat mai multe alimente bogate in fibre ar trebui sa faca acest lucru treptat si sa-si monitorizeze starea pentru a determina ce alimente cauzeaza balonare.

  • Coagularea sangelui

Nivelurile ridicate de vitamina K pot cauza probleme persoanelor care iau anticoagulante, deoarece vitamina K ajuta la coagularea sangelui. Cei care iau anticoagulante trebuie sa consume treptat si in cantitati mici alimente care contin vitamina K.

Alimentatia generala este importanta pentru prevenirea bolilor si mentinerea unei bune stari de sanatate. Este mai bine sa urmati o dieta variata decat sa va concentrati doar pe anumite alimente.

 

Referinte:

https://draxe.com/nutrition/cauliflower/

https://www.eatingwell.com/is-cauliflower-good-for-you-8608382

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cauliflower

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/potential-health-benefits-of-cauliflower/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/282844

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Ginkgo biloba 40mg x 20cps.

    Naturalis Ginkgo biloba X 20 capsule

      Naturalis Ginkgo biloba 40 mg contine extract standardizat din frunzele arborelui Ginkgo biloba, originar din Asia. Ginkgo biloba este una dintre cele mai utilizate plante, efectele benefice ale…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Mg+ Vit. B6 x 20 compr. eff.

    Naturalis Magneziu Plus Vitamina B6 X 20 comprimate efervescente

      Magneziu Plus Vitamina B6 Naturalis este un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine magneziu si vitamina B6. Prin continutul de Magneziu si Vitamina B6, suplimentul…