Sanatatea sistemului nervos: vitamine pentru nervii periferici

Sanatatea sistemului nervos: vitamine pentru nervii periferici Sanatatea sistemului nervos: vitamine pentru nervii periferici

Ultima actualizare: 27 septembrie 2023

sistemul-nervos

Neuropatiile descriu o gama variata de afectiuni care intereseaza nervii periferici. Sunt frecvent insotite de inflamatii, dureri musculare si osoase, ceea ce duce la calitatea scazuta a vietii. Prin urmare, de-a lungul timpului au fost elaborate terapii medicale si alternative care isi propun sa restabileasca functionalitatea nervoasa si sa amelioreze simptomele asociate acestui tip de boli. Pe langa necesitatea de a mentine integritatea sistemului nervos in permanenta, s-a observat ca deficitul anumitor vitamine poate duce la afectarea nervoasa. In astfel de cazuri, se recomanda suplimentarea cu vitamine pentru nervii periferici si abordarea unui stil sanatos de viata.

Cele mai importante vitamine pentru nervii periferici sunt cele din complexul B. Chiar au fost numite „vitamine neurotrope”, ceea ce inseamna ca asigura functionarea normala si integritatea biochimica si structurala a sistemului nervos. In special vitaminele B1, B6 si B12 contribuie la mentinerea sanatatii sistemului nervos. Importanta acestor vitamine pentru nervii periferici este evidentiata de multe boli neurologice care sunt in directa asociere cu deficitul major al cel putin uneia dintre aceste vitamine. Pe de alta parte, suplimentarea cu vitamine pentru nervii periferici poate ameliora si anumite deficiente si simptome neurologice, cu eficienta practica dovedita.

Pentru a proteja eficient celulele impotriva stresului oxidativ, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Neuroalfa. Aceste capsule moi au o compozitie complexa, care sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale. De asemenea, are rol in procesul de diviziune celulara, contribuie la metabolismul energetic normal si ajuta la mentinerea sanatatii psihice.


Sfaturi si recomandari generale privind sanatatea sistemului nervos

Sistemul nervos este deosebit de complex si, pe scurt, este responsabil de toate functiile pe care organismul le indeplineste. Este precum un principal centru de control care are rolul de a dirija toate functiile, reactiile si comportamentele organismului. Din acest motiv, sistemul nervos nu doar ca trebuie intretinut in permanenta, dar are nevoie si de conditii optime de sanatate pentru a functiona corespunzator. Iata cateva sfaturi si recomandari privitoare la cum va puteti asigura si mentine sanatatea sistemului nervos.

Dieta echilibrata si sanatoasa

Dieta este esentiala pentru sanatatea sistemului nervos. Se recomanda consumul alimentelor cu continut ridicat in minerale, vitamine si macronutrienti esentiali. De asemenea, organismul nu trebuie supraalimentat sau privat de calorii. Principala sursa de energie a creierului este glucoza si, drept urmare, dietele sarace in glucide si vitamine pentru nervii periferici pot duce la alterari mentale, capacitate slaba de concentrare, iritabilitate si alte tulburari.

Activitatea fizica este esentiala

Activitatea fizica absolut vitala pentru sanatatea sistemului nervos. Exista studii care sustin ca persoanele care practica activitate fizica in mod regulat prezinta un risc mult mai redus de boli neurodegenerative, declin cognitiv. Activitatea fizica, in asociere cu suplimentarea cu vitamine pentru nervii periferici, stimuleaza mielinizarea nervilor, consolidarea legaturii dintre neuroni.

Pentru o mai buna functionare a sistemului nervos si pentru a reduce starile de oboseala si extenuare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Magneziu B complex. Este un produs care contine magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic), elemente care favorizeaza un metabolism energetic normal si care mentin sanatatea psihica.

Respectarea orelor de somn

Somnul este vital pentru sanatatea intregului organism, nu doar a sistemului nervos. In timpul somnului are loc consolidarea amintirilor, formarea de noi legaturi neuronale si dezvoltarea de noi conexiuni intre acestia. Lipsa somnului duce la tulburari cognitive, iritabilitate, concentrare deficitara si creste chiar riscul de afectiuni cronice.

Evitati expunerea excesiva la stresori

Stresul este un inamic tacut, dar care actioneaza in permanenta. Situatiile stresante, desi pot fi omniprezente, ar trebui optim gestionate. Cautati alternative care va ofera liniste si care va ajuta sa va deconectati de la situatiile stresante. Stresul cronic poate duce la afectiuni grave, deosebit de greu de gestionat, care au repercursiuni negative si asupra sanatatii sistemului nervos.

Asigurati-va stimularea cerebrala continua

Neuronii au nevoie de stimuli pentru a functiona optim si pentru a-si mentine conexiunile. Din acest motiv, nu ezitati sa va angajati in activitati care presupun concentrarea, gandirea logica si atentia dumneavoastra. Puteti croseta, rezolva integrame, rebusuri, citi, face calcule mentale si altele, astfel incat neuronii sa aiba parte in permanenta de stimulii necesari.

Vitamine bune pentru nervii periferici

Pe langa toate acestea, suplimentarea cu vitamine pentru nervii periferici reprezinta un alt mod de a va asigura sanatatea nervoasa. Exista mai multe studii care si-au propus sa descopere care sunt cele mai eficiente vitamine pentru nervii periferici, iar rezultatele sunt certificate stiintific. In continuare vor fi prezentate principalele vitamine pentru nervii periferici, ale caror deficiente au fost asociate cu tulburari ale sistemului nervos. Prin studii pe animale de laborator, s-a aratat faptul ca aceste vitamine pentru nervii periferici sustin sanatatea sistemului nervos si pot chiar sa inverseze procesele neurodegenerative care au loc in organism.

Vitamina B1 (tiamina)

Una dintre principalele vitamine pentru nervii periferici este tiamina. Aceasta sustine sanatatea sistemului datorita urmatoarelor:

  • Este implicata in metabolismul glucozei (principala sursa energetica a creierului);
  • Sustine functia membranei nervoase;
  • Este implicata in sinteza mielinei;
  • Este implicata in sinteza mai multor tipuri de neurotransmitatori (acetilcolina, serotonina si anumiti aminoacizi);
  • Contribuie la mentinerea normala a vitezei de conducere nervoasa;
  • Are efect antioxidant, protejand celulele nervoase de actiunea radicalilor liberi nocivi;
  • Este implicata in stimularea nervoasa, datorita capacitatii sale de a regla canalele ionice.

Deficitul acestei vitamine pentru nervii periferici este asociat cu o gama variata de patologii si afectiuni nervoase, cum ar fi boala Beri-Beri, sindromul neuropsihiatric Wernicke-Korsakoff.

sistem-nervos

Vitamina B6 (piridoxina)

Din categoria de vitamine pentru nervii periferici face parte si piridoxina, care sustine sanatatea sistemului nervos datorita urmatoarelor:

  • Este implicata in biosinteza neurotransmitatorilor (dopamina, GABA);
  • Rol neuroprotector datorita capacitatii sale de a regla sistemul glutamatergic;
  • In perioada gestatiei si dezvoltarii postnatale, vitamina B6 este vitala pentru dezvoltarea si maturizarea normala a creierului;
  • Forma esterica a vitaminei serveste drept cofactor in sinteza sfingolipidelor (o componenta majora a tecii de mielina);
  • Datorita efectul antioxidant, are efect neuroprotector impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi de oxigen si azot;
  • Exista mai multe patologii si simptome neurologice asociate deficitului acestei vitamine pentru nervii periferici: depresie, afectarea functiei cognitive, parestezia, disestezia dureroasa, chiar si imbatranirea prematura a nervilor (care poate duce la sindrom de tunel carpian).

Vitamina B12 (cobalamina)

Una dintre cele mai importante vitamine pentru nervii periferici este cobalamina. Este implicata in rol de coenzima in multe procese biochimice care mentin sau restabilesc sanatatea sistemului nervos. Alte roluri ale acestei enzime pentru nervii periferici sunt:

  • Implicata in sinteza ADN-ului oligodendrocitelor producatoare de mielina;
  • Sustine regenerarea nervilor dupa o leziune;
  • Este implicata in metabolismul homocisteinei;
  • Are functie antioxidanta;
  • Sustine integritatea mucoasei gastrointestinale;
  • Previne incorporarea acizilor grasi toxici in celulele neuronale;
  • Sustine recuperarea motorie si functionala a nervilor lezati;
  • Creste viteza de conducere neuronala.

Deficitul acestei vitamine pentru nervii periferici este asociat cu neurotoxicitate majora si cu o patologie specifica, numita anemie pernicioasa. Alte afectiuni asociate cu deficitul de vitamine pentru nervii periferici, in special B12, includ scleroza subacuta, polinevrita, neuropatia, atrofia nervului optic, mielopatia si tulburarile cognitive.

Vitamina E

Din categoria de vitamine pentru nervii periferici face parte si vitamina E. Pe langa efectele cu potential antioxidant semnificativ, vitamina E actioneaza si prin:

  • Cresterea numarului de neuroni motori functionali;
  • Inhibarea glicolizei nervoase;
  • Reducerea atrofiei musculare;
  • Inhibarea degenerescentei walleriene;
  • Cresterea vitezei de conducere nervoasa;
  • Stimularea procesului de regenerare a nervilor lezati;
  • Efect neuroprotector impotriva efectelor radicalilor liberi.

Acestea sunt principalele vitamine pentru nervii periferici, care actioneaza specific, eficient si tintit in vederea sustinerii sanatatii sistemului nervos. Suplimentarea cu vitamine pentru nervii periferici, in asociere cu un stil de viata activ, promoveaza sanatatea si integritatea nervoasa.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8294980/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9205410/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6930825/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio Magneziu B complex x 14 plicuri orodisp

    Benesio Magneziu B complex X 14 plicuri orodispersabile

    Combinatia de Magneziu si complexul de Vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Neuroalfa x 20 cps. moi

    Benesio Neuroalfa X 20 capsule moi

    Neuroalfa are o compozitie complexa, care ajuta la imbunatatirea memoriei, sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale. Totodata, tinteste specific stresul oxidativ, actionand atat pe reducerea…