Sangerari dupa menopauza - cand sa va ingrijorati si sa solicitati ajutor medical

Sangerari dupa menopauza - cand sa va ingrijorati si sa solicitati ajutor medical Sangerari dupa menopauza - cand sa va ingrijorati si sa solicitati ajutor medical

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2023

Menopauza este perioada dupa ce aveti ultima menstruatie. Deoarece ultimele menstruatii pot fi neregulate, menopauza este confirmata la 12 luni dupa ultima menstruatie. Sangerarile usoare dupa acest moment se numesc sangerari postmenopauzale (SMP). Menopauza este un eveniment normal, fiziologic, care poate aparea in mod natural sau poate fi indus prin interventii medicale, precum interventii chirurgicale, radioterapie pelviana, chimioterapie sau boli sistemice.

Menopauza este o etapa in viata unei femei (in jurul varstei de 51 de ani) cand hormonii reproducatori scad, iar perioadele menstruale lunare inceteaza. Sangerarea vaginala care apare mai mult de un an dupa ultima perioada a unei femei nu este normala. Sangerarea poate fi usoara (patare) sau abundenta.

Femeile sunt considerate la menopauza odata ce nu au un ciclu menstrual timp de un an. In timpul menopauzei, femeile pot prezenta o revenire a sangerarii vaginale care poate fi sub forma de pete usoare sau sub forma unui flux puternic. 

Insa, sangerarile dupa menopauza trebuie verificate de un medic. In cea mai mare parte, cauza va fi ceva foarte simplu si tratabil, dar, uneori, prezenta sangerarilor vaginale la menopauza poate fi un semn al unei boli mai grave. Nu este normal sa aveti sangerari sau sa sangerati la 12 luni sau mai mult dupa ultima menstruatie.


Ce sunt sangerarile dupa menopauza?

Sangerarile postmenopauza sunt sangerarile vaginale care apar la un an sau mai mult dupa ultima menstruatie. Pot fi un simptom de uscaciune vaginala, polipi (excrescente necanceroase) sau alte modificari ale sistemului reproducator. La aproximativ 10% dintre femei, sangerarile dupa menopauza sunt un semn al cancerului uterin.

De obicei, sangerarile care apar dupa menopauza sunt un semn al unei probleme de sanatate minore, dar uneori pot fi un semn timpuriu al unei boli mai grave. Atunci cand sunt detectate in stadiile incipiente, majoritatea afectiunilor care cauzeaza sangerari dupa menopauza (inclusiv cancerul) pot fi tratate cu succes.

Sangerarea postmenopauzala se datoreaza in mod obisnuit conditiilor ginecologice benigne (noncanceroase), cum ar fi polipii endometriali. Dar, pentru aproximativ 10% dintre femei, sangerarea dupa menopauza este un semn al cancerului uterin (cancerul endometrial). Cancerul uterin este cel mai comun tip de cancer reproducator (mai frecvent decat cancerele ovariene sau cervicale). Vorbiti cu medicul dumneavoastra daca experimentati orice sangerare dupa menopauza.

Oricine poate avea sangerare vaginala, mai ales in perioada perimenopauzei. Perimenopauza, perioada care duce la menopauza, apare de obicei intre 40 si 50 de ani. Este faza in care nivelurile hormonale ale femeii si menstrele incep sa se schimbe.

Sangerari dupa menopauza - cauze

Sangerarile dupa menopauza sunt rar o cauza de ingrijorare. Cu toate acestea, trebuie investigate, deoarece in foarte putine cazuri poate fi un indicator al unei probleme mai grave.

In aproximativ 90% dintre cazuri, nu se va gasi o cauza specifica pentru sangerarea dupa menopauza. Acest lucru nu este un motiv de alarma; daca exista o problema serioasa, aceasta va fi identificata prin investigatii. De cele mai multe ori, sangerarea postmenopauzala este cauzata de:

  • inflamatia si subtierea mucoasei vaginale (numita vaginita atrofica);
  • subtierea mucoasei uterine;
  • cresteri in col sau uter (numite polipi) care de obicei nu sunt canceroase;
  • ingrosarea endometrului (numita hiperplazie endometriala), adesea din cauza terapiei de substitutie hormonala (TSH);
  • anomalii la nivelul colului uterin sau uterului.

Acestea in general nu sunt probleme grave si pot fi tratate relativ usor.

Cu toate acestea, in aproximativ 10% din cazuri, sangerarea postmenopauzala este legata de cancerul de col uterin sau uter, motiv pentru care este foarte important sa fie investigata.

 

Este revenirea sangerarii normala?

Sangerarile dupa menopauza nu sunt normale. Desi sangerarea poate fi cauzata de nivelul activitatii dumneavoastra sau de o infectie sau subtierea mucoasei vaginale sau vulvare, ea ar putea fi si un simptom al ceva mai serios. Sangerarea postmenopauzala poate fi cauzata de polipi sau fibroame uterine, anomalii tiroidiene, tulburari de sangerare sau subtierea mucoasei uterine, numita atrofie. Cauzele mai grave ale sangerarii postmenopauzale includ cancerul si hiperplazia, care este formarea de celule anormale in mucoasa uterina.

Factorii de risc comuni pentru hiperplazie sau cancer includ:

  • A avea o tulburare tiroidiana;
  • A avea diabet;
  • A avea sindromul ovarului polichistic;
  • A fi obez;
  • Inceputul tarziu al menopauzei - la mijlocul sau sfarsitul anilor 50;
  • Fumatul.

Este important sa consultati un medic daca experimentati sangerari dupa menopauza pentru a identifica cauza si a evalua riscurile potentiale.

Alte cauze pot include:

  • Cancerul de col uterin (cancer in colul uterin);
  • Cervicita sau endometrita (infectie sau inflamatie in colul uterin sau uter);
  • Sangerare din alte zone apropiate, in apropiere, in vezica urinara sau rect sau sangerare din pielea vulvei (in exterior, in apropierea vaginului).

Sangerari dupa menopauza - diagnostic si teste

Identificarea cauzei sangerarii dupa menopauza poate include urmatoarele:

  • Examinarea de catre medicul ginecolog a vaginului si colului uterin;
  • Test Papanicolau pentru a verifica celulele cervicale;
  • Ecografie, de obicei cu o abordare vaginala, care poate include utilizarea de ser fiziologic pentru a facilita observarea oricaror polipi uterini;
  • Biopsia endometrului sau a uterului. In aceasta procedura, medicul dumneavoastra introduce usor un tub subtire, asemanator unui pai, in uter pentru a colecta celule si a vedea daca sunt anormale. Aceasta se face in cabinet si poate provoca unele crampe.

 

Sangerari dupa menopauza - management si tratament

Cum se trateaza sangerarile postmenopauza?

Tratamentul pentru sangerarea postmenopauzala depinde de cauza sa. Medicamentele si chirurgia sunt cele mai comune tratamente.

Medicamentele includ:

Antibioticele pot trata majoritatea infectiilor cervicale sau uterine.

Estrogenul poate ajuta la sangerarea cauzata de uscaciunea vaginala. Puteti aplica estrogen direct pe vagin sub forma de crema, inel sau tableta inserabila. Terapia cu estrogen sistemic poate veni sub forma de pastila sau plasture. Cand terapia cu estrogen este sistemica, inseamna ca hormonul circula in tot corpul.

Progestinul este o forma sintetica a hormonului progesteron. Poate trata hiperplazia endometriala prin declansarea eliminarii mucoasei uterine. Puteti primi progestin sub forma de pastila, injectie, crema sau dispozitiv intrauterin (DIU).

Chirurgiile includ:

Histeroscopia este o procedura pentru a examina cervixul si uterul cu o camera. Medicul dumneavoastra ginecolog introduce un histeroscop (un tub subtire si luminos) in vagin pentru a indeparta polipii sau alte cresteri anormale care pot provoca sangerare. Aceasta poate fi facuta in cabinetul pentru diagnosticare. Pentru indepartarea oricaror cresteri, histeroscopia se face adesea in sala de operatie sub anestezie generala.

Dilatarea si chiuretajul (D&C) este o procedura pentru a preleva mostre din mucoasa si continutul uterului. Medicul dumneavoastra ginecolog poate efectua un D&C cu o histeroscopie. Un D&C poate trata unele tipuri de hiperplazie endometriala.

Histerectomia este o interventie chirurgicala pentru a indeparta uterul si cervixul. Poate fi necesara o histerectomie in caz de cancer uterin. Medicul dumneavoastra ginecolog va poate informa despre diferitele abordari ale indepartarii uterului. Unele proceduri sunt minim invazive, astfel incat folosesc incizii foarte mici.

Cand ar trebui sa contactati medicul?

Contactati medicul ginecolog daca experimentati sangerare vaginala:

  • Mai mult de un an dupa ultima perioada menstruala;
  • Mai mult de un an dupa inceperea terapiei de substitutie hormonala (TSH).

 

Surse:

https://www.thewomens.org.au/health-information/periods/periods-overview/bleeding-after-menopause

https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/postmenopausal-bleeding-should-you-be-concerned

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21549-postmenopausal-bleeding

https://www.healthdirect.gov.au/bleeding-after-menopause

 

Farmacistul Catena va recomanda: