Sarcina si fertilitatea dupa varsta de 35 de ani: mituri si realitati

Sarcina si fertilitatea dupa varsta de 35 de ani: mituri si realitati Sarcina si fertilitatea dupa varsta de 35 de ani: mituri si realitati

Ultima actualizare: 28 iulie 2023

Sarcina-fertilitatea

In ultimele decenii, evolutia societatii a adus schimbari semnificative in perceptia femeilor asupra maternitatii. Astfel, tot mai multe femei tinere nu mai considera nasterea unui copil o prioritate, preferand sa se concentreze in aceasta perioada a vietii pe a-si face o cariera sau pe alte aspecte legate de viata personala.

Asa explica faptul subiectele referitoare la sarcina si fertilitate dupa varsta de 35de ani au devenit o tema tot mai intens dezbatuta. Cum se intampla des in astfel de situatii, au inceput sa circule si tot felul de mituri pe marginea acestui subiect, promovand informatii contradictorii, care de cele mai multe ori nu au prea mare legatura cu realitatea.

Pentru ca astfel de mituri nu fac altceva decat sa creeze confuzie, am decis sa facem lumina si sa va prezentam care sunt informatiile false si care sunt cele adevarate, referitoare la sarcina si fertilitatea dupa 35 de ani.


Fertilitatea si factorii care o influenteaza dupa 35 de ani

Este normal ca fertilitatea unei femei sa scada odata cu inaintarea in varsta, insa acest proces incepe de cele mai multe ori inca dinainte de a implini 35 de ani. Odata cu trecerea anilor, numarul ovulelor scade iar calitatea lor se deterioreaza, dar acest proces se accelereaza dupa varsta de 35 de ani, considerata pragul maturitatii.

Astfel, organismul femeilor trecute de aceasta varsta elibereaza tot mai putine ovule de calitate cu fiecare ciclu menstrual, ceea ce reduce progresiv sansele  de a obtine o  sarcina pe cale naturala.

De asemenea, dupa 35 de ani creste si riscul unor anomalii care pot afecta fatul, si pot determina anumite afectiuni precum sindromul Down  sau unele malformatii congenitale.

Astfel de riscuri - ce-i drept, mai scazute - exista in sa si in cazul mamelor care nu au implinit 35 de ani iar in general, majoritatea copiilor nascuti din mame peste aceasta varsta au venit pe lume sanatosi si se dezvolta normal.

Mituri comune despre sarcina si fertilitate dupa 35 de ani

Asa cum spuneam, cand vine vorba de sarcina si fertilitate dupa varsta de 35 de ani, exista multe mituri si conceptii gresite care circula si se raspandesc cu repeziciune in spatiul public, prin diferite surse. Este important sa demontam aceste informatii eronate si sa aratam adevarul din spatele lor si de aceea va prezentam cele mai des intalnite mituri, in care nu trebuie sa aveti incredere.

Femeile peste 35 de ani nu mai pot ramane insarcinate

Acesta este unul din cele mai raspandite mituri, inspirat cel mai probabil din faptul ca fertilitatea incepe sa scada intr-un ritm mai rapid dupa varsta de 35 de ani. Scaderea fertilitatii nu este insa acelasi lucru cu disparitia capacitatii de a procrea, fapt care se intampla mult mai tarziu, la menopauza.

Asadar, femeile peste 35 de ani pot ramane insarcinate, si exista nenumarate exemple in  acest sens. E drept ca sarcina poate aparea mai greu din cauza cantitatii mai mici de ovule de calitate, insa aceasta nu exclude posibilitatea de a procrea, mai ales daca nu au existat probleme cu fertilitatea inainte a de implini 35 de ani.

In plus, trebuie sa tinem cont ca fiecare organism este unic in felul sau, asa ca o femeie de 35-40 de ani poate avea chiar sanse mai mari de a ramane insarcinata in comparatie cu o alta mai tanara, desi statisticile generale sunt in favoarea celor sub 35 de ani.

Sarcinile dupa 35 de ani sunt cu probleme

Chiar daca accepta ca femeile pot ramane insarcinate si dupa 35 de ani, multe persoane sunt convinse ca vor avea parte de o sarcina dificila, cu multe probleme.

Un astfel de mit creeaza neliniste in randul femeilor care si-ar dori sa aiba un copil dupa ce au implinit 35 de ani, iar din acest motiv, multe pot renunta la idee.

E adevarat ca riscul de complicatii in sarcina creste odata cu inaintarea in varsta, insa acesta ramane totusi destul de redus. O confirma faptul ca majoritatea femeilor care au nascut dupa  varsta de  35 de ani au dus sarcina la bun sfarsit fara probleme majore.

Daca sarcina este monitorizata permanent, iar viitoarea mama respecta intocmai recomandarile medicilor privind nutritia si alte aspecte de care trebuie sa tina cont, riscurile despre care vorbeam sunt nesemnificative in raport cu sansele unei sarcini fara probleme

Copiii nascuti din mame peste 35 de ani vor avea probleme de sanatate

Si in acest caz, mitul porneste de la faptul ca exista un risc mai mare de afectiuni congenitale in cazul acestor copii,  doar ca acest adevar este generalizat si transformat intr-o informatie falsa.

Un anumit grad de risc exista la fiecare sarcina, iar in cazul femeilor peste 35 de ani aceste este ceva mai ridicat, insa nu intr-o astfel de masura incat sa se poata vorbi de asa ceva la modul general.

Riscul este dat de calitatea ceva mai slaba a ovulelor, insa si de aceasta data marea majoritate a copiilor nascuti din mame care au implinit 35 de ani au venit pe lume sanatosi si se dezvolta normal.

Tratamentele de fertilizare artificiala sunt ineficiente dupa 35 de ani

Pentru femeile cu probleme de fertilitate exista anumite tratamente care presupun inseminarea artificiala, astfel incat sa se poata obtine o sarcina normala. Dar fiind faptul ca fertilitatea scade mai rapid dupa 35 de ani, multe femei ajunse la aceasta varsta apeleaza la astfel de tratamente pentru a ramane insarcinate, iar rata de succes este una foarte ridicata.

Nu toate tratamentele dau rezultatul dorit, insa esecul nu se datoreaza in mod special varstei, ci unui cumul de factori care difera de la un caz la altul. Este vorba de starea de sanatate generala, de istoricul reproductiv, de calitatea ovulelor, dar si de calitatea spermatozoizilor partenerului. Asadar, varsta nu este un criteriu esential pentru a aprecia sansele de reusita ale unui tratament pentru fertilizarea in vitro, iar mitul despre care vorbim este si el unul fals.

Sarcina-si-fertilitatea

Sfaturi utile pentru o sarcina dupa varsta de 35 de ani

Planificarea sarcinii si asistenta medicala prenatala joaca un rol esential in sustinerea fertilitatii si pregatirea organismului pentru a duce sarcina la bun sfarsit. De aceea, femeile care doresc sa ramana insarcinate dupa 35 de ani ar trebui sa consulte un medic pentru a discuta despre istoricul lor medical, stilul de viata si alti factori relevanti.

In unele cazuri, pot fi necesare  analize hormonale si alte investigatii pentru a evalua fertilitatea si sansele de reusita in tentativa de a avea un copil dupa 35 de ani

Este important sa constientizati ca exista anumite riscuri asociate cu sarcina la varste inaintate si sa discutati cu medicul dumneavoastra despre aceste riscuri. Pentru a evita eventualele complicatii, pot fi necesare si o serie de teste genetice si examene medicale regulate, prin intermediul carora se pot identifica si monitoriza eventualele probleme de sanatate.

Un stil de viata sanatos este crucial pentru o sarcina si dupa 35 de ani, iar acesta presupune renuntarea la fumat, evitarea consumului de alcool, mentinerea unei alimentatii echilibrate si practicarea exercitiilor fizice. Toate acestea imbunatatesc sanatatea generala de sanatate si totodata sporesc sansele de a avea un copil chiar si dupa ce ati implinit 35 de ani.