Sfaturi de alimentatie pentru mentinerea sanatatii inimii

Sfaturi de alimentatie pentru mentinerea sanatatii inimii Sfaturi de alimentatie pentru mentinerea sanatatii inimii

Ultima actualizare: 29 mai 2023

sanatate-inima

Dulciurile, produsele de patiserie si preparatele prajite sunt de-a dreptul delicioase, insa reprezinta principalii inamici in mentinerea sanatatii inimii. Desi, in unele cazuri, bolile cardiovasculare nu pot fi evitate, exista cateva masuri de prevenire foarte importante care pot face diferenta, daca sunt aplicate din timp.

Pentru a va feri de afectiunile cardiace nu este suficient sa aveti un stil de viata activ, ci trebuie sa renuntati la obiceiurile daunatoare si sa optati pentru o dieta echilibrata.

Un regim sanatos, bazat pe fructe, legume si carne slaba in grasimi, contribuie la reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare si hipertensiune arteriala. De asemenea, atunci cand sunt consumate in mod regulat, anumite alimente pot contribui la scaderea nivelului de colesterol si la minimizarea riscului de a dezvolta cancer.

Fie ca suferiti sau nu de o boala cardiaca, este imperios necesar sa va ingrijiti de sanatatea inimii cu ajutorul unei diete specifice.

Pentru favoriza scaderea colesterolului „rau” si a trigliceridelor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Omega 3 forte 1000mg. Acest produs contine o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati indispensabili functionarii sanatoase a inimii. De asemenea, contribuie la restabilirea echilibrului nervos si la stimularea vitalitatii intelectuale. Are rol in reducerea riscului cardiovascular si mareste nivelul colesterolului „bun” – HDL.


Alimentatia si rolul ei in mentinerea sanatatii inimii

Echilibru si diversitate – asa s-ar putea descrie, pe scurt, un regim alimentar sanatos. Buna functionare a organismului unei persoane are la baza, in general, un stil de viata activ, dar si alegeri alimentare sanatoase.

Din pacate, in zilele noastre, hrana este procesata cu substante nocive organismului si pentru multe persoane devine tot mai dificil sa manance sanatos. O dieta care nu se bazeaza pe nutrientii de care are nevoie organismul, ci pe alimente care contin substante daunatoare este, de fapt, o dieta toxica si, in timp, poate afecta aparatul cardiovascular.

Pentru a functiona normal si eficient, inima are nevoie grasimi nesaturate, fibre, minerale si vitamine.

Pentru a sprijini buna functionare a sistemului imunitar, a celui digestiv si a celui cardiovascular, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Omega 3-6-9 vegetal. Aceasta sursa vegetala de acizi grasi 3, 6 si 9 ajuta la mentinerea unui aspect tanar al pielii si favorizeaza diminuarea ridurilor. De asemenea, acest produs este recomandat in tratamentul pentru colesterol marit, pentru boli digestive sau cardiovasculare, fiind util si pentru ameliorarea starilor de depresie.

Sfaturi alimentare pentru o inima sanatoasa

Exista numeroase alimente delicioase care, desi v-ar putea bucura papilele gustative, sunt daunatoare inimii si, implicit, sanatatii intregului organism. Consumul excesiv de sare, grasimi si zahar are efecte negative asupra sistemului cardiovascular, iar persoanele care nu opteaza pentru o dieta sanatoasa si echilibrata pot dezvolta boli cardiace mai devreme sau mai tarziu.

De asemenea, pacientii care au fost diagnosticati deja cu o afectiune cardiovasculara trebuie sa adopte un regim alimentar bazat pe fructe, legume si carne slaba pentru a-si putea tine boala sub control si pentru a nu risca sa se confrunte cu alte complicatii ale acesteia. Aflati din randurile de mai jos de ce trebuie sa tineti cont pentru a avea o inima sanatoasa!

Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea sistemului cardiovascular, farmacistii catena va recomanda sa folositi Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3. Acest produs contribuie la functia normala a inimii si la producerea energiei celulare, precum si la protejarea celulelor de stresul oxidativ. De asemenea, este un produs util pentru momentele cu stari de oboseala si favorizeaza combaterea proceselor de imbatranire prematura.

Evitati zaharul si sarea

Nu este un secret faptul ca, atunci cand sunt consumate in mod excesiv, zaharul si sarea devin daunatoare sanatatii organismului. Efectele pe care acestea le au asupra inimii sunt asemanatoare, insa studiile care s-au facut de-a lungul anilor au demonstrat faptul ca zaharul este mult mai nociv fata de sare.

Din pacate, la momentul actual, zaharul se gaseste in mai toate preparatele si alimentele care se pot cumpara din comert (inclusiv in paine, sosuri, iaurturi, sucuri, conserve si branzeturi vegetale). Pentru a evita consumul excesiv, este recomandat sa cititi cu mare atentie etichetele produselor pe care le cumparati. Exista mai multi indulcitori, atat naturali, cat si artificiali, care se gasesc in compozitia acestora:

  • Indulcitori naturali: fructoza, maltoza, siropul de porumb;
  • Indulcitori alcoolici (poliolii): sorbitol, xylitol, steviol, tagatoza;
  • Indulcitorii artificiali: zaharina, asprtamul, ciclamatii, sucraloza, neotamul.

Excesul de sare contribuie la cresterea tensiunii arteriale si a riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. In mod normal, o persoana sanatoasa poate consuma aproximativ 6 grame de sare pe zi (o lingurita) fara a-si pune viata in pericol. In schimb, pacientul cu afectiuni cardiovasculare nu ar trebui sa consume mai mult de 4 grame de sare pe zi.

Sarea de masa contine 60% clor si 40% sodiu. Organismul uman are nevoie de doar 500 mg de sodiu in fiecare zi pentru a-si desfasura functiile vitale.

Consumati mai multe fructe si legume

Printre cele mai bune surse de vitamine si minerale se numara fructele si legumele. Acestea sunt scazute in calorii, dar contin numeroase fibre dietetice, nutrineti si antioxidanti, care contribuie la buna functionare a intregului sistem cardiovascular.

Este recomandat ca fructele si legumele sa se consume uscate, proaspete sau congelate, atat singure, cat si in diverse preparate, insa fara adaos de zahar, sare, sosuri sau alte condimente.

Fructele benefice sanatatii inimii sunt: capsunele, afinele, zmeura, murele, nucile, grepfrutul, portocalele, mango, strugurii, prunele, pepenele.

Legumele care mentin buna functionare a sistemului cardiovascular sunt: spanacul, rucola, sparanghelul, andivele, rosiile, ardeii, ridichile, ceapa, conopida, dovlecelul, ciupercile, varza alba, varza rosie, varza de Bruxelles, telina, sfecla, vinetele, napi, guliile, castravetii si chiar algele.

Evitati sa consumati: nuca de cocos, legume prajite, legume cu sosuri, fructe congelate cu zahar adaugat si compoturi cumparate din comert.

Consumati doar carne slaba

Pentru a reduce cantitatea de grasimi din regimul dumneavoastra este necesar sa renuntati la carnea grasa si sa optati pentru cea slaba.

Carnea de pasare este o buna sursa de proteine si nutrienti esentiali organismului. Aceasta contine zinc, seleniu, fier, vitamina B12 si, daca este gatita in mod corespunzator (prin coacere, abur sau grill), poate aduce numeroase beneficii sanatatii. Este important, totusi, sa alegeti pui crescuti sustenabil, fara antibiotice si hormoni de crestere.

De asemenea, pestele este o sursa excelenta de proteine, cu un continut scazut in grasimi. Heringul, macroul, somonul, pastravul, crustaceele si fructele de mare abunda in Omega-3, acid gras nesaturat, cu rol important in buna functionare a sistemului cardiovascular.

Omega-3 ajuta la refacerea sistemului imunitar, reduce cantitatea de trigliceride din sange, scade tensiunea arteriala si previne formarea placii de aterom.

sanatatea-inimii

Reduceti la minimum consumul de grasimi

Nu doar carnea rosie contine cantitati semnificative de grasimi, ci si multe alte alimente care se gasesc in casa oricui. Untul, smantana, untura, margarina si uleiul de cocos, seminte de bumbac si palmier dauneaza sanatatii inimii si este indicat sa renuntati la a le mai consuma.

In schimb, uleiurile de rapita, masline, nuci, uleiurile vegetale, semintele si avocado contin grasimi sanatoase, pe care le puteti consuma cu incredere.

Beti mai multe ceaiuri

Ceaiurile pot imbunatati, de asemenea, sanatatea inimii, avand proprietati puternice antioxidante si antiinflamatoare.

Ceaiul de hibiscus este bogat in polifenoli si ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol rau (LDL). Se poate bea atat cald, cat si rece.

Ceaiul matcha previne acumularea grasimilor pe peretii arterelor si reduce nivelul de colesterol rau (LDL) si cantitatea de trigliceride din sange.

Ceaiul verde sporeste arderea grasimilor, reduce tensiunea arteriala si nivelul lipoproteinelor cu densitate mica.

Ceaiul negru este bogat in flavonoide, compusi cu proprietati antioxidante, care protejeaza organismul impotriva bolilor cardiace. Daca este consumat regulat, are aceleasi efecte benefice ca si ceaiul verde.

Includeti cerealele integrale in dieta

Consumul de cereale integrale pe termen lung poate imbunatati sanatatea inimii. Ele sunt bogate in substante nutritive esentiale organismului: fibre, vitamine, proteine, antioxidanti si minerale (magneziu, cupru, fier, zinc).

Includerea produselor din cereale integrale in dieta de zi cu zi nu ajuta doar la buna functionare a sistemului cardiovascular, ci poate reduce si riscul de a dezvolta unele forme de cancer, obezitate, diabet zaharat de tip 2. De asemenea, nivelul bacteriilor bune din colon poate creste si, in plus de asta, digestia va fi usurata.

Iata ce puteti consuma:

  • Quinoa;
  • Orz;
  • Paine integrala;
  • Faina de grau integral;
  • Orez brun;
  • Hrisca;
  • Paste cu cereale integrale.

Incercati sa evitati pe cat posibil consumul de produse care au la baza faina alba rafinata, dar si painea de porumb, popcornul si placintele.

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Omega 3 Forte 1000mg X 30 capsule gelatinoase moi

Naturalis Omega 3 Forte 1000mg X 30 capsule gelatinoase moi

Caracteristicile produsului: Acizii Omega-3 EPA si…

3 la pret de 2
Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

  Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment…