Ceaiul de hibiscus

Ceaiul de hibiscus Ceaiul de hibiscus

Ultima actualizare: 13 decembrie 2022

ceai-de-hibiscus

Aburii unui ceai de hibiscus impletesc povesti despre trecut, prezent si viitor. Din inima Africii si pana in cana, drumul acestuia e marcat de momente esentiale in procesul devenirii sale. Ulterior, el se transforma in prilejul perfect pentru ca un baiat sa curteze o fata, pretextul social care se afla la baza unei suete intre prietene sau cadrul ideal pentru ca un cititor se se cuibareasca intr-o paturica pufoasa si sa se bucure de o lectura. Cu toate acestea, sa nu pierdem din vedere un aspect esential. Un ceai de hibiscus nu inseamna doar poveste, ci si sanatate. Nu il consumati doar pentru a scapa de raceala, ci pentru a va bucura de o serie de beneficii. Pe langa placerea gustativa, consumul de ceai de hibiscus este de real folos sanatatii. El poate fi de ajutor in reducerea greutatii corporale si a tensiune arteriale, reglarea colesterolului sau ameliorarea problemelor inflamatorii. Descoperiti, in acest articol, de ce ar trebui sa aveti ceai de hibiscus in camara si cum sa-l cunsumati cu responsabilitate.

Oamenii din intreaga lume folosesc diferite parti ale hibiscusului ca hrana sau adjuvant in tratarea anumitor afectiuni. Chiar daca este originar din Africa de Nord si Asia de Sud-Est, in prezent, acesta creste in multe climate tropicale si subtropicale si este raspandit, la scara larga, pe rafturile de pe intregul mapamond. Exista sute de specii de hibiscus, insa Hibiscus sabdariffa este cel mai frecvent folosit cand vine vorba despre ceai. Desi multe persoane sunt familiarizate cu frumoasele flori ale acestei plante si cu aroma similara merisoarelor, beneficiile inca ii mai surprind pe consumatori.

Ceai de hibiscus – informatii nutritionale

Ceaiurile nu au calorii. De asemenea, aproape ca nu au nici valoare nutritiva. Ceaiurile indulcite si siropurile vor avea calorii si valoare nutritiva doar din zahar si alte ingrediente adaugate. Desi putini oameni mananca hibiscus in forma sa naturala, acesta este cel mai precis mod in care ii pot fi evaluate valoarea nutritiva si energetica.

Intr-o doza obisnuita, neindulcita, de ceai de hibiscus, adica o cana de aproximativ 240 ml, nu exista calorii, proteine, grasimi, carbohidrati, fibre sau zahar. In acelasi timp, nu exista o multitudine de vitamine si minerale. Cum poate, in aceste conditii, sa ofere beneficii? Intr-o cana de ceai de hibiscus exista, insa, vitamina C si alti antioxidanti care au o contributie semnificativa in mentinerea starii de sanatate.

Farmacistii Catena recomanda ceai de hibiscus de la Dacia Plant, un produs recunoscut pentru beneficiile pe care le confera pacientilor care sufera de afectiuni cardiovasculare. Preparatul are actiune antihipertensiva, antioxidanta, antifebrila, antiseptica si antispastica.

Ceai de hibiscus – beneficii

Consumul de ceai de hibiscus reprezinta subiectul multor cercetari efectuate in intreaga lume. In urma acestora s-au conturat rezultate relevante cu privire la scaderea tensiunii arteriale, pierderea in greutate si alte beneficii importante pentru sanatate si stare de bine.

Protectie antioxidanta intr-o cana de ceai de hibiscus

Hibiscusul este bogat in antioxidanti precum vitamina C, beta-caroten si antociani. Rolul acestor compusi este de a preintampina si distruge daunele cauzate la nivel celular de radicalii liberi. Exista o multime de studii prin intermediul carora oamenii de stiinta sustin ca antioxidantii ar putea preveni cancerul, diabetul si bolile de inima.

Contribuie la scaderea tensiunii arteriale

Unul dintre cele mai impresionante si binecunoscute beneficii pe care le confera consumul de ceai de hibiscus este scaderea tensiunii arteriale.

Dintr-o meta-analiza publicata in Journal of Hypertension rezulta ca administratea acestei bauturi poate scadea atat tensiunea arteriala sistolica, cat si cea diastolica, cu o medie de 7.58 mmHg, respectiv 3.53 mmHg.

beneficii-ceai-de-hibiscus

Regleaza nivelul colesterolului

Pe langa scaderea tensiunii arteriale, unele studii indica faptul ca prin consumul de ceai de hibiscus poate scadea nivelul de colesterol din sange.  Dintr-o cercetare publicata in Biomedicine & Pharmacotherapy, descoperim ca extractul de hibiscus ar reduce nivelul colesterolului rau (LDL) si al trigliceridelor fara a afecta nivelul colesterolului bun (HDL).

Imbunatateste starea de sanatatea ficatului

Dintr-un studiu efectuat de catre cercetatorii de la Chung-Shan Medical University, Taiwan, rezulta ca administrearea de ceai de hibiscus, timp de 12 saptamani, ar putea imbunatati starea ficatului in cazul pacientilor supraponderali diagnosticati cu steatoza hepatica, denumita si boala ficatului gras.

ceai-de-hibiscus-pentru-slabit

Sustine scaderea in greutate

De-a lungul timpului au fost efectuate mai multe studii pe baza carora specialistii sugereaza ca prin consumul de ceai de hibiscus ar putea fi reduse greutatea corporala, grasimea corporala si indicele de masa corporala si ar putea fi prevenita obezitatea.

Ajuta la prevenirea cancerului

Pe langa antociani, consumul de ceai de hibiscus furnizeaza si polifenoli, antioxitanti despre care se considera ca ar avea proprietati anticancerigene.

beneficii-ceai-de-hibiscus

Protectie impotriva bacteriilor

Exista specialisti care au descoperit ca hibiscusul ar putea conferi protectie impotriva infectiilor bacteriene. Munca oamenilor de stiinta a scos la iveala faptul ca prin consumul de ceai de hibiscus ar putea fi ameliorate simptomele asociate infectiei cu E.coli.

Ceai de hibiscus – efecte adverse

Odata cu beneficiile consumului de ceai de hibiscus pot aparea, in anumite conditii, si riscuri. Sunt indentificate efecte adverse in urmatoarele situatii:

  • alergie la hibiscus sau nalba;
  • concentratii prea mari de hibiscus (pot duce la aparitia leziunilor hepatice) in bauturile si alimentele consumate;
  • continutul de fitoestrogeni (estrogeni din plante) poate reduce eficacitatea anticonceptionalelor, declansa travaliul premature sau poate duce la complicatii in timpul sarcinii;
  • interactiunea cu anumite medicamente precum cele prescrise pacientilor cu diabet, hibertensiune arteriala sau malarie;
  • consumat in exces, poate duce la deshidratare din cauza efectului diuretic.

reactii-adverse-ceai-de-hibiscus

La modul general, consumul de ceai de hibiscus este considerat sigur atunci cand este consumat in cantitati moderate, adica doua pana la patru cani pe zi. Cu toate acestea, daca aveti un istoric medical personal stufos, sunteti insarcinata sau alaptati, luati legatura cu medicul dumneavoastra inainte de a consuma indragita bautura.

Referinte:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318120
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-hibiscus#1-2
https://www.healthline.com/nutrition/hibiscus-tea-benefits
https://www.webmd.com/diet/hibiscus-tea-is-it-good-for-you
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318120
https://www.eatingwell.com/article/7989695/health-benefits-of-hibiscus-tea-according-to-a-dietitian/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25875025/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332217323247
https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-hibiscus/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24549255/

Farmacistul Catena va recomanda: