Sindrom de intestin permeabil – cauze, factori de risc, simptome, tratament

Sindrom de intestin permeabil – cauze, factori de risc, simptome, tratament Sindrom de intestin permeabil – cauze, factori de risc, simptome, tratament

Ultima actualizare: 5 februarie 2024

sindrom-de-intestin-permeabil

Sindromul de intestin permeabil este o afectiune despre care se crede ca afecteaza milioane de oameni, dintre care multi nici macar nu stiu ca au aceasta problema. Vestea buna este ca modificarea stilului alimentar poate ajuta la ameliorarea si chiar la vindecarea acestei afectiuni.

Dupa denumire, ati putea crede ca sindromul de intestin permeabil are impact doar asupra tractului digestiv, dar in realitate poate provoca multe alte afectiuni. De exemplu, conform cercetarilor recente, sindromul de intestin permeabil poate cauza alergii alimentare, oboseala, dureri articulare, boli tiroidiene si afectiuni autoimune.

Aceasta tulburare perturba integritatea mucoasei intestinale, care in mod normal are rolul de bariera intestinala. Denumit si „permeabilitate intestinala”, sindromul de intestin permeabil apare in urma deteriorarii peretelui intestinal, lucru care permite compusilor sa fie absorbiti in fluxul sanguin, ceea ce in mod normal nu ar trebui sa se intample.

De exemplu, proteinele si grasimile partial digerate se pot infiltra prin mucoasa intestinala, croindu-si drum catre fluxul sanguin, ceea ce poate provoca o reactie alergica.


Ce este sindromul de intestin permeabil?

Permeabilitatea intestinala

Intestinele oamenilor sunt in mod natural semipermeabile. Mucoasa intestinelor este conceputa pentru a absorbi apa si substantele nutritive din alimente in sange. Cu toate acestea, unii oameni au o permeabilitate intestinala ridicata (hiperpermeabilitate). Din aceasta cauza, intestinele lor permit unei cantitati mai mari de apa si nutrienti sa treaca in sange.

Studiile au aratat ca persoanele care au anumite boli gastrointestinale cronice au intestine permeabile, care lasa moleculele mai mari – cele potential toxice – sa treaca in sange. Unul dintre rolurile mucoasei intestinale este de a actiona ca o bariera pentru bacterii si alti agenti infectiosi din interiorul intestinului. Aceasta bariera este o componenta importanta a sistemului imunitar.

Sindromul de intestin permeabil

Cercetatorii stiu ca permeabilitatea intestinala (sau sindromul de intestin permeabil) este o problema reala, insa nu au aflat daca este o boala in sine sau daca provoaca alte afectiuni. In prezent, multi medici nu recunosc diagnosticul de sindrom de intestin permeabil.

ce-este-sindromul-de-intestin-permeabil

Cauze si factori de risc

Care este cauza principala a sindromului de intestin permeabil?

Daca bariera intestinala a fost afectata, cel mai probabil aceasta a fost supusa unui atac semnificativ, probabil pentru o perioada mai indelungata. Cele mai directe cauze ale sindromului de intestin permeabil sunt:

  • bolile inflamatorii cronice, cum ar fi sindromul de intestin iritabil si boala celiaca;
  • alte afectiuni care provoaca leziuni intestinale, cum ar fi infectia cu HIV/SIDA;
  • chimioterapia si radioterapia, care degradeaza mucoasa intestinala;
  • consumul cronic de alcool sau administrarea excesiva de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina si ibuprofenul;
  • alergiile alimentare care provoaca un raspuns imun la anumite alimente.

Exista boli despre care se stie ca sunt asociate cu permeabilitatea intestinala, deci exista o serie de speculatii privind alte posibile afectiuni care ar putea fi legate de aceasta.

Tulburari cunoscute, asociate cu sindromul de intestin permeabil

Sindromul de intestin permeabil este o caracteristica recunoscuta a mai multor boli inflamatorii si autoimune care afecteaza sistemul digestiv, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale si boala celiaca. In aceste cazuri, oamenii de stiinta considera ca permeabilitatea intestinala este un simptom, nu o cauza a acestora. Aceste boli provoaca inflamatii cronice la nivelul intestinelor, ceea ce duce treptat la erodarea barierei intestinale.

cauze-sindrom-de-intestin-permeabil-boala-celiaca

Au existat cazuri in care oamenii de stiinta au descoperit ca anumiti oameni aveau permeabilitate intestinala inainte de a fi diagnosticati cu aceste boli. Acest lucru a condus la unele speculatii conform carora permeabilitatea intestinala s-ar putea dezvolta independent de aceste boli si ca ar putea chiar sa fie o cauza care contribuie la aparitia acestora. Dar oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca permeabilitatea intestinala, in aceste cazuri, nu a fost suficienta pentru a provoca boala, ci a fost, mai degraba, un semn precoce al afectiunii.

Posibile asocieri cu alte boli

Multe alte boli au fost sugerate ca posibile consecinte ale sindromului de intestin permeabil. Ideea este ca toxinele din intestine pot ajunge in sange si pot provoca un raspuns inflamator. Inflamatia cronica redusa poate fi, intr-adevar, un factor al mai multor boli, cum ar fi tulburarile metabolice, printre care obezitatea si diabetul, artrita, sindromul de oboseala cronica, astmul si fibromialgia.

Oamenii de stiinta au descoperit niveluri mai mari de reziduuri bacteriene intestinale in sange la persoanele cu boli gastrointestinale, una dintre cauzele sindromului de intestin permeabil. In aceste cazuri, inflamatia are la baza in principal alte cauze, insa reziduurile bacteriene ar putea agrava situatia.

Pe cine afecteaza permeabilitatea intestinala?

Cauzele cunoscute ale permeabilitatii intestinale sunt eroziunea sistematica a mucoasei intestinale. Mucoasa intestinala are multe straturi de aparare. Si, desi poate fi afectata temporar, este special conceputa pentru a se reface in mod constant. Pentru ca aceasta bariera sa fie suficient afectata, este nevoie de un atac semnificativ, care este provocat de obicei de o boala cronica, de administrarea excesiva a medicamentelor, abuzul de alcool sau radioterapie.

pe-cine-afecteaza-sindromul-de-intestin-permeabil

Teoria sugereaza ca orice factor care lezeaza mucoasa intestinala poate provoca sindrom de intestin permeabil, daca problema este suficient de persistenta. Prin urmare, factorii de zi cu zi, cum ar fi alimentatia si stresul, pot uza cumulativ mucoasa intestinala pana cand aceasta devine permeabila. Oamenii de stiinta nu sunt siguri de acest lucru, insa au cazut de comun acord asupra faptului ca acesti factori pot provoca inflamatii la nivelul mucoasei intestinale si simptome gastrointestinale neplacute.

Cum se manifesta?

Multe simptome ale sindromului de intestin permeabil sunt similare cu ale altor afectiuni. Din aceasta cauza, diagnosticarea acestei probleme medicale este de multe ori ingreunata.

Sindromul de intestin permeabil poate contribui la urmatoarele simptome:

  • diaree cronica, constipatie sau balonare;
  • deficiente nutritionale;
  • oboseala;
  • dureri de cap;
  • confuzie;
  • dificultati de concentrare;
  • dureri articulare;
  • inflamatie;
  • probleme ale pielii, cum ar fi acneea sau eczema.

cum-se-manifesta-sindromul-de-intestin-permeabil

Metode de tratament

Singurul remediu cunoscut pentru sindromul de intestin permeabil este tratarea afectiunii de baza. S-a demonstrat ca tratamentele specifice pentru sindromul de intestin iritabil, boala celiaca si alte probleme asociate cu permeabilitatea intestinala repara mucoasa intestinala la persoanele afectate. Pe de alta parte, nu s-a demonstrat ca tratamentele care vizeaza in mod independent mucoasa intestinala amelioreaza aceste boli sau impiedica reaparitia permeabilitatii intestinale.

Cum puteti avea grija de intestine?

Oamenii de stiinta continua sa investigheze beneficiile diferitelor terapii care au rolul de a imbunatati sanatatea generala si integritatea mucoasei intestinale. Este posibil ca aceste terapii sa nu fie capabile sa amelioreze o afectiune, dar pot ajuta la atenuarea efectelor factorilor de zi cu zi, cum ar fi dieta, stresul si acumularea excesiva a bacteriilor care pot uza mucoasa intestinala. Ele pot chiar sa ajute la ameliorarea simptomelor gastrointestinale generale. Printre remedii se numara:

  • Probiotice

Probioticele specifice sunt testate separat, pentru capacitatea lor de a restabili functia de bariera intestinala. Dar, in general, probioticele pot ajuta la mentinerea sanatatii mucoasei intestinale, prin prevenirea acumularii excesive a bacteriilor nocive in intestine, in special in intestinul subtire.

  • Prebiotice

Prebioticele reprezinta practic „hrana” bacteriilor benefice din intestin. De obicei, acestea se gasesc sub forma de fibre vegetale – un motiv in plus pentru a consuma cat mai multe legume.

sindrom-de-intestin-permeabil-prebiotice-legume

  • Reduceti consumul de grasimi si zaharuri

Acestea incurajeaza inmultirea unor tipuri nocive de bacterii intestinale si declanseaza eliberarea de emulgatori alimentari, care pot inflama intestinul.

  • Alimentatie

O dieta echilibrata, care sa cuprinda toti macronutrientii si micronutrientii necesari (vitamine si minerale), poate ajuta la imbunatatirea sanatatii intestinelor. Vitamina D si un aminoacid numit L-glutamina pot ajuta in mod special la repararea mucoasei intestinale.

  • Dieta cu continut scazut de FODMAP

FODMAP se refera la tipurile de carbohidrati regasiti in anumite alimente, cum ar fi cerealele si fasolea. Specialistii sustin ca exista o legatura puternica intre consumul de FODMAP si anumite simptome digestive, precum balonare, flatulenta, dureri de stomac, diaree si constipatie.

Dieta cu continut redus de FODMAP este adesea recomandata persoanelor care au sindrom de intestin iritabil si anumite sensibilitati alimentare, deoarece elimina sistematic majoritatea factorilor declansatori obisnuiti din alimente. Adoptarea pentru scurt timp a acestei diete poate oferi intestinului odihna de care are nevoie pentru a se reface.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326117

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22724-leaky-gut-syndrome

https://www.verywellhealth.com/what-is-leaky-gut-8363340

https://www.healthline.com/nutrition/is-leaky-gut-real

https://draxe.com/health/leaky-gut-diet-treatment/