Spaniomenoree: ce este, cauze, simptome, diagnostic si solutii

Spaniomenoree: ce este, cauze, simptome, diagnostic si solutii Spaniomenoree: ce este, cauze, simptome, diagnostic si solutii

Ultima actualizare: 28 mai 2025

Spaniomenoreea

Ciclul menstrual este un proces fiziologic natural care are loc cu regularitate in organismul femeilor de varsta fertila, pentru a-l pregati in vederea unei posibile sarcini. Acest ciclu debuteaza cu prima zi a menstruatiei si se incheie in prima zi au urmatoarei menstruatii avand de obicei o durata cuprinsa intre 21 si 35 de zile, iar durata medie fiind de 28 de zile.

Despre spaniomenoree putem vorbi atunci cand durata unui ciclu menstrual se prelungeste mai mult de 35 de zile, adica peste limita maxima normala. In spaniomenoree, menstruatia poate intarzia timp de mai multe zile sau luni, uneori femeile cu o astfel de problem putand avea doar 2-4 menstruatii pe parcursul unui an. Spaniomenoreea are efecte negative asupra fertilitatii, care se pot prelungi pe termen lung daca nu este tratata la timp, afectand iremediabil capacitatea reproductiva.


Ce este spaniomenoreea

Termenul de spaniomenoree provine din limba greaca, fiind o alaturare intre „spanio” care inseamna „rar” si „menoree”, care face referire la fluxul menstrual. Asadar, spaniomenoree inseamna menstruatie rara, ceea ce duce la o prelungire a ciclului menstrual de la 35 de zile – durata maxima normala – pana la cel mult 6 luni.

Spaniomenoreea este definita ca o tulburare de ciclu menstrual caracterizata prin menstruatii care apar la intervale mai lungi decat in mod normal dar care nu depasesc 6 luni. Durata ciclului menstrual devine astfel neregulata si imprevizibila cu o frecventa redusa, de 2-6 cicluri pe an, si intervale lungi intre menstruatii. Daca un astfel de interval depaseste 6 luni, spaniomenoreea devine amenoree, mai exact se face trecerea de la menstruatia rara la absenta menstruatiei.

Cauze frecvente pentru spaniomenoree 

Exista o multitudine de factori care pot cauza spaniomenoree, de la cei care tin de stilul de viata pana la diferite probleme de natura medicala.

Dezechilibrele hormonale

Ciclul menstrual este direct influentat de hormonii reproducatori, iar orice tulburare hormonala endocrina sau de alta natura care afecteaza echilibrul hormonal poate cauza si spaniomenoree.

Fluctuatiile de greutate

Excesul ponderal, dar si pierderea unui numar mare de kilograme in urma curelor de slabire au un impact si asupra metabolismului hormonal, intrucat tesutul adipos joaca un rol important in acest proces. Astfel, acumularea in exces de tesut adipos sau o reducere rapida a stratului de grasime, poate fi un factor generator de spaniomenoree.

Efortul intens

Miscarea are o serie de beneficii incontestabile, insa activitatile fizice intense practicate in mod frecvent influenteaza la randul lor metabolismul hormonal. Astfel se poate ajunge si pe aceasta cale la spaniomenoree. In acelasi timp, efortul intens determina reducerea stratului de tesut adipos, influentand si in acest mod echilibrul hormonal.

Stresul cronic

Stresul prelungit este un alt factor care perturba echilibrul hormonal, iar riscul de spaniomenoree este, asadar, mai crescut in cazul femeilor care se confrunta cu o astfel de problema.

Sindromul ovarelor polichistice

Este una din cele mai frecvente cauze ale tulburarilor menstruale si infertilitatii feminine, determinate de aparitia unor chisturi de mici dimensiuni, dar foarte numeroase, la nivelul ovarelor. Acestea determina tulburari de ovulatie si dezechilibre hormonale care la randul lot cauzeaza spaniomenoree.

Administrarea unor medicamente

Ne referim in primul rand la anticonceptionale, care influenteaza ciclul menstrual, insa un efect similar pot avea si medicamentele pentru tratarea depresiei precum si cele administrate in chimioterapie.

Cum se manifesta spaniomenoreea

Elementul caracteristic pentru spaniomenoree este menstruatia rara si neregulata, cu intervale intre menstruatii care depasesc 35 de zile si pot dura pana la 6 luni. In cazurile severe de spaniomenoree, menstruatia poate parea doar de 2-3 ori pe an, insa in general aceasta are loc o data la doua luni. In unele cazuri, menstruatia este mai scurta decat ar fi normal iar cantitatea de sange eliminata este mai redusa, putandu-se rezuma la doar cateva picaturi.

Infunctie de cauzele care o determina spaniomenoreea poate fi insotita si de simptome ca:

  • Oboseala cronica;
  • Tulburari de somn;
  • Scaderea libidoului;
  • Acnee;
  • Exces ponderal sau scadere in greutate;
  • Pilozitate excesiva in zona fetei pieptului si abdomenului.

Totodata, in spaniomenoree apar probleme de fertilitate pe fondul reducerii frecventei ovulatiei iar daca problema persista scad considerabil sansele de a avea o sarcina in viitor.

Spaniomenoree

Stabilirea unui diagnostic in caz de spaniomenoree

Date fiind implicatiile negative pe care spaniomenoreea le are asupra fertilitatii, dar si riscurile asociate cauzelor generatoare, o astfel de problema nu trebuie ignorata. De aceea, orice intarziere a menstruatiei peste 35 de zile trebuie sa constituie un semnal de alarma si un motiv intemeiat pentru a merge la un consult ginecologic.

Pentru inceput, medicul face o anamneza, punand o serie de intrebari referitoare la frecventa menstruatiilor, durata acestora, existenta unei sarcini recente sau pierderea unei sarcini, stilul de viata si alte detalii care sa il ajute sa isi faca o imagine preliminara cat mai exacta asupra cazului.

Anamneza este urmata de un examen clinic ce include si examinarea ginecologica. Daca medicul considera necesar, va efectua si o ecografie pelvina sau alte investigatii specifice pentru a stabili cauza care determina spaniomenoree.

De asemenea, in functie de particularitatile fiecarui caz, mai pot fi necesare si analize de laborator pentru evaluarea nivelurilor de hormoni si altor indicatori care sa ajute la stabilirea diagnosticului.

Optiuni de tratament pentru spaniomenoree

Spaniomenoreea nu este o afectiune in sine, ci o consecinta a unuia sau mai multora dintre factorii enumerati mai devreme, astfel ca tratamentul se concentreaza asupra cauzei generatoare. Scopul este normalizarea ciclului menstrual si a ovulatiei, prin restabilirea echilibrului hormonal si prevenirea complicatiilor ce pot aparea daca nu se iau masuri la timp.

In cazurile usoare de spaniomenoree, problema poate fi rezolvata relativ simplu prin anumite schimbari in stilul de viata. Astfel, adaptarea dietei, pentru a reduce excesul ponderal sau, din contra, pentru a creste indicele de masa corporala pana la o valoare normala, poate regla ciclul menstrual, daca spaniomenoreea este determinata de greutate.

De asemenea, tehnicile de gestionare a stresului si un program de odihna regulat pot fi eficiente in tratarea spaniomenoreei aparute pe fond de stres cronic, uneori fiind recomandat si suport psihologic pentru depasirea tulburarilor de anxietate. Un echilibru se impune si in privinta activitatilor fizice, care trebuie incluse in rutina de zi cu zi, insa alternand antrenamentele intense cu cele mai putin solicitante, pentru a nu efecte metabolismul hormonal.

In acelasi timp, se poate recurge la tratament hormonal ce presupune administrarea de progesteron si estrogen pentru restabilirea nivelurilor optime in organism, implicit reglarea menstruatiei.

Daca in urma diagnosticului este identificata o cauza medicala pentru dezechilibrele hormonale care au generat spaniomenoree, tratamentul va viza si respectiva problema.

Nu in ultimul rand, poate fi recomandata si administrarea de suplimente alimentare, care nu inlocuiesc tratamentul medicamentos sau alimentatia echilibrata dar pot contribui la refacerea echilibrului hormonal.

Complicatii asociate cu spaniomenoreea

Principala complicatie care poate aparea pe fondul spaniomenoreei este scaderea fertilitatii din cauza faptului ca ovulatia se produce mai rar. Se poate ajunge astfel la infertilitate, riscul fiind mai crescut in cazul femeilor care sufera de sindromul ovarelor polichistice.

Daca persista pe termen lung, deficitul de estrogen care duce la spaniomenoree poate favoriza si aparitia osteoporozei, intrucat celulele osteoblaste care formeaza tesut osos nou devin mai putin active si scade densitatea osoasa. In acelasi timp, dezechilibrele hormonale asociate cu spaniomenoreea pot cauza cresterea nivelului de colesterol si aparitia problemelor cardiovasculare, hiperplazie endometriala cu risc crescut de cancer endometrial, obezitate si diabet zaharat de tip 2, pe fondul cresterii rezistentei la insulina.