Sumar de urina – cum se face recoltarea si importanta analizei

Sumar de urina – cum se face recoltarea si importanta analizei Sumar de urina – cum se face recoltarea si importanta analizei

Ultima actualizare: 8 martie 2023

sumar-de-urina

Sumarul de urina este una dintre cele mai utilizate investigatii paraclinice din intreaga lume. De multe ori, alaturi de testele de sange, sumarul de urina reprezinta punctul de plecare pentru diagnosticarea unei game largi de afectiuni, de la infectii ale tractului urinar si boli renale la diabet si cancer vezical.

Sumarul de urina este o analiza simpla si rapida si consta in prelevarea unei probe de urina, fie acasa, de catre pacient, fie intr-un centru de recoltare, in functie de indicatiile medicilor. Dintr-o proba unica de 10-15 ml se pot masura o varietate de compusi care se gasesc in urina: eritrocite, leucocite, proteine, bilirubina, etc. De asemenea, urina este analizata dupa culoare, aspect si miros, alte elemente importante in diagnosticarea afectiunilor.


Ce analizeaza sumarul de urina?

Sumarul de urina cuprinde de fapt trei analize:

Analiza caracteristicilor fizice – culoarea urinei, aspectul si densitatea urinei.

Analiza biochimica a urinei – masoara componentele urinei care pot indica probleme renale, urinare, hepatice sau metabolice: pH, proteine, globule albe, globule rosii, bilirubina, nitriti, glucoza, corpi cetonici.

Examenul microscopic al sedimentul urinar – examinarea microscpica a urinei pentru a despista prezenta celulelor (globule albe, globule rosii, celule epitaliale), cristalelor (oxalat de calciu), bacteriilor sau altor microorganisme.

Pentru a mentine sanatatea aparatului urinar si a cailor urinare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Urinal Akut. Acesta este un supliment alimentar care contine trei elemente active si care protejeaza eficient organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi. De asemenea, acest produs contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si a vezicii urinare.

Cand este indicat sumarul de urina?

Sumarul de urina poate fi facut din urmatoarele motive:

Examen de rutina – analiza urinei se afla pe lista investigatiilor anuale preventive;

Pentru a diagnostica o afectiune medicala – sumarul de urina poate ajuta la diagnosticarea cauzei acestor semne si simptome precum urinare frecventa sau dureroasa, sange in urina sau dureri de spate (zona rinichilor);

Pentru a monitoriza o boala deja diagnosticata - daca ati fost diagnosticat cu o afectiune, cum ar fi boala renala cronica, sumarul de urina trebuie efectuat periodic pentru a urmari evolutia bolii si ajusta tratamentul.

Pentru a favoriza curatarea sangelui si eliminarea toxinelor din organism, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Cystone. Acesta este un produs care ajuta la mentinerea cailor urinare libere, fiind util in procesul de vindecare a infectiilor urinare si a a urolitiazei. De asemenea, Cystone are efect antibacterian si opreste aderarea bacteriilor la peretii tractului urinar, avand si efect diuretic pentru eliminarea microorganismelor.

Care este diferenta dintre un test de urocultura si sumar de urina?

Urocultura si sumarul de urina pot parea doua teste asemanatoare insa nu este asa. Chiar daca ambele presupun analizarea unei probe de urina, informatiile pe care le furnizeaza cele doua teste sunt diferite.

In cazul uroculturii se depisteaza si identifica bacteriile care cauzeaza infectii ale tractului urinar. In ceea ce priveste sumarul de urina, acest test reprezinta o analiza completa a urinei din punct de vedere fizic (culoare, aspect, miros) si biochimic (densitate, pH, proteine, glucoza etc.). De asemenea, sumarul de urina include si examenul microscopic al sedimentului.

sumarul-de-urina

De ce este important sumarul de urina?

Rezultatele sumarului de urina ofera un prim set de informatii utile si indruma medicii in directia corecta catre stabilirea unui diagnostic de certitudine. Practic, de la valorile anormale sau crescute ale anumitor substante din urina se merge mai departe cu investigatiile pentru depistarea problemei medicale si instituirea tratamentului adecvat.

Iata ce probleme pot indica rezultatele sumarului de urina:

pH-ul urinar – masoara nivelul de aciditate al urinei. Un pH anormal poate fi un semn pentru calculi renali (pietre la rinichi), infectii urinare sau probleme cu rinichii.

Eritrocitele (hematiile sau globulele rosii) - culoare rosie a urinei indica prezenta sangelui in urina (hematuria), simptom al unei infectii urinare sau boli renale.

Leucocite (celulele sau globulele albe) – prezenta lor in urina este asociata cu un proces inflamator in tractul urinar sau rinichi. Cea mai frecventa cauza a prezentei leucocitelor din sange in urina este o infectie bacteriana a tractului urinar.

Proteinele – desi in mod normal proteinele se gasesc in sange, atunci cand sunt prezente in urina se ridica suspiciunea unei disfunctii renale.

Bilirubina – este un pigment biliar rezultat din degradarea hemoglobinei. In mod normal, bilirubina este indepartata din sange de catre ficat. Cand este prezenta in urina poate fi un semn de boala hepatica.

Cetonele – sunt substante chimice ce se acumuleaza atunci cand organismul descopunere grasimile si acizii grasi pentru a le folosi ca sursa de energie. Prezenta cetonelor in urina poate indica un diabet zaharat necontrolat.

Glucoza (zaharul) – in majoritatea cazurilor, prezenta glucozei in urina este un semn al diabetului.

Nitritii – prezenta nitritilor in urina poate indica o infectie a tractului urinar.

Celulele epiteliale – apar in sedimentul urinar iar un numar crescut al acestor celule poate indica infectie sau inflamatie. De asemenea, celulele epitaliale crescute pot fi un semn al unui cancer la nivelul aparatului urinar.

Bacterii, fungi si paraziti – prezenta lor in urina indica o infectie a tractului urinar (ITU).

Pentru a sprijini sanatatea tractului urinar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Urisan GR. Acesta este un supliment alimentar care reprezinta o sursa bogata de flavonoizi si taninuri, elemente cu efecte benefice pentru sanatatea intregului organism. Urisan GR are in compozitie extract standardizat de afine rosii si D – manoza, care ajuta la inhibarea aderarii bacteriei E coli, la eliminarea disconfortului din timpul urinarii si la blocarea inmultirii bacteriilor care provoaca infectia urinara.

Recoltarea corecta a probei pentru sumarul de urina

Iata cum se face in mod corect recoltarea probei pentru sumarul de urina:

  • Primul pas pentru a recolta corect proba de urina este o igiena riguroasa a mainilor si a regiunii genito-urinare (folositi apa si sapun). La barbati trebuie curatat foarte bine meantul si glandul, iar la femeile cu secretii vaginale abundente, dupa curatare, se recomanda si introducerea in vagin a unui stampon steril;
  • Proba se recolteaza intr-un recipient special din plastic (urocultor steril), pe care il primiti de la laboratorul de analize medicale sau il puteti cumpara din farmacii;
  • Se recolteaza proba din prima urina de dimineata, din jetul mediu, circa 10-15 ml.
  • Evitati atingeti recipientul de zona genitala pentru a preveni contaminarea probei.
  • Scrieti pe recipientul de urina data si ora recoltarii;
  • Refrigerati proba imediat dupa recoltare si trimiteti recipientul la laborator cat mai repede, de preferat in primele doua ore dupa recoltare.

De ce alte lucruri trebuie sa tinem cont in pregatirea pentru sumarul de urina?

Cand trebuie sa facem un sumar de urina multi dintre noi credem ca trebuie sa bem multa apa cu o zi inainte de proba. In realitate aportul de lichide trebuie sa fie normal, exceptie facand doar cazurile in care medicul curant face recomandari specifice in acest sens.

Tot medicul poate recomanda intreruperea tratamentului medicamentos cu 48 sau 72 ore inainte de inceperea recoltarii deoarece medicamentele pot influenta acuratetea rezultatelor.

De asemenea, exista si unele alimente care pot influenta anumiti compusi chimici, motiv pentru care pacientul poate fi sfatuit sa urmeze o dieta specifica inainte de sumarul de urina.

Bibliografie

www.mayoclinic.org

my.clevelandclinic.org

www.kidney.org

www.healthline.com

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Cystone x 60tb

    Cystone X 60tb

    Cystone® tablete Supliment alimentar din extracte vegetale Prezentare: 60 tablete intr-un flacon de plastic. Ingrediente: Didymocarpus pedicellata (extract din frunza) 130 mg, Saxifraga ligulata (extract…

  • -19,89%
    Idelyn Urinal Akut x 10 caps.

    Urinal Akut X 10 tablete

    Urinal Akut este un supliment alimentar care contine trei componente active: Exocyan, o forma concentrata de extract din merisor (Vaccinium macrocarpon). Fructele de merisor sunt o sursa bogata de…