Tehnici de masaj si alte remedii pentru bebelusii care sufera de constipatie

Tehnici de masaj si alte remedii pentru bebelusii care sufera de constipatie Tehnici de masaj si alte remedii pentru bebelusii care sufera de constipatie

Ultima actualizare: 28 martie 2025

Constipatia la bebelusi este o problema comuna care apare cu precadere atunci cand au loc schimbari in ceea ce priveste alimentatia, cand copilul este deshidratat sau trebuie sa faca fata unor modificari in ceea ce priveste rutina zilnica. Pentru cei ce inca nu stiu, constipatia la bebelusi se manifesta prin scaderea frecventei scaunelor si dificultatea eliminarii acestora intrucat devin tari si uscate. De asemenea, alte simptome care insotesc frecvent constipatia la bebelusi sunt balonarea si disconfortul abdominal, ceea ce induce si o stare de indispozitie a celor mici.

Din fericire exista o serie de remedii pentru constipatia la bebelusi, iar printre ele se numara si cateva tehnici de masaj pe care le vom descrie pe parcursul acestui material. Totodata, va vom explica mai in amanunt ce este constipatia la bebelusi si de ce apare, precum si care sunt celelalte remedii la care puteti apela.


Ce este constipatia la bebelusi

In primele saptamani de viata, copiii au de obicei scaun dupa fiecare masa, iar pe masura ce cresc, frecventa scaunelor se reduce. Atat timp cat scaunele sunt moi si eliminate cu usurinta nu este nici problema, chiar daca frecventa acestora este mult mai redusa ca inainte. Constipatia la bebelusi apare atunci cand aceasta frecventa este mai redusa decat de obicei, iar scaunele devin tari si uscate, ceea ce face ca eliminarea lor sa devina dificila si chiar dureroasa. De cele mai multe ori, constipatia la bebelusi este o tulburare trecatoare, care apare ocazional sub influenta a diferiti factori si dispare de la sine sau cu masaj usor ori cu alte remedii.

Totodata, constipatia la bebelusi poate fi si cronica, intinzandu-se pe o perioada indelungata si putand cauza complicatii, precum disconfort abdominal prelungit, manifestat prin balonare si crampe, fisuri anale cauzate de dificultatea eliminarii scaunelor, dificultati de crestere pe fondul apetitului scazut si ocluzie intestinala.

Ce cauzeaza constipatia la bebelusi

Constipatia la bebelusi apare adesea in perioada diversificarii, fiind considerata o tulburare fireasca in contextul introducerii in alimentatie a alimentelor solide. Asadar, schimbarile alimentare constituie una dintre cauzele cele mai frecvente pentru constipatie la copii, care mai poate aparea si atunci cand este modificata formula de lapte, in cazul copiilor hraniti cu lapte praf.

De asemenea, anumite modificari care tin de programul de odihna sau de rutina, cu care cei mici sunt obisnuiti, pot afecta pentru o perioada scurta tranzitul intestinal, fiind o alta cauza pentru constipatie la bebelusi.

Odata cu trecerea la alimentatia diversificata, organismul copilului de adapteaza usor noilor schimbari, insa constipatia la bebelusi mai poate aparea si daca alimentele solide pe care acestia le primesc nu vin cu un aport suficient de fibre, care joaca un rol important in procesul digestiv.

Nu in ultimul rand, constipatia la bebelusi poate fi si o problema specifica sezonului cald, cand copiii pierd multe lichide prin transpiratie. Daca in aceasta perioada nu sunt hidratati corespunzator, pentru a compensa aceasta pierdere, scade nivelul de apa din intestine, iar scaunele devin astfel tari si uscate. Asadar, deshidratarea completeaza lista cauzelor pentru constipatie la bebelusi.

Farmacistii Catena recomanda Assista Supozitoare cu Glicerina Bebe 850 mg x 12 buc. Solutie delicata si eficienta pentru combaterea constipatiei la bebelusi. Formula pe baza de glicerina ajuta la lubrifierea si stimularea tranzitului intestinal, oferind o actiune rapida si sigura.

Tehnici de masaj pentru a trata constipatia la bebelusi

Unul din cele mai la indemana remedii pentru constipatia la bebelusi este masajul zonei abdominale, care poate fi facut de oricine fara a fi nevoie de o pregatire temeinica. Exista cateva tehnici simple de masaj care stimuleaza digestia si tranzitul intestinal, contribuind totodata si la relaxarea muschilor abdominali, precum si a muschilor netezi din peretii intestinelor.

Astfel, prin masaj abdominal se stimuleaza peristaltismul intestinal, mai exact contractiile care imping materiile fecale prin intestine, se faciliteaza eliminarea gazelor intestinale care produc baloneare asociata cu constipatia la bebelusi, se imbunatateste circulatia si se detensioneaza muschii abdominali. Totodata, tehnicile de masaj pe care le vom prezenta in continuare au si calitatea de conferi o stare generala de relaxare si siguranta, imbunatatind astfel dispozitia bebelusilor.

  • Masaj circular pe abdomen

Copilul se aseaza culcat pe spate, avand grija sa folositi o suprafata moale cat mai confortabila, apoi, cu mana usor incalzita, se fac, pe abdomen, miscari circulare in sensul acelor de ceasornic. Pentru un masaj cat mai placut si reconfortant, puteti folosi ulei de cocos sau orice alt ulei prietenos cu pielea sensibila a copilului.

  • Masaj I Love You

Aceasta tehnica de masaj presupune efectuarea unor miscari precis directionate, imitand initialele celor trei cuvinte cu o semnificatie sugestiva din denumirea ei.

Astfel, presand usor cu varful degetelor, se traseaza litera I in partea stanga a abdomenului, de sus in jos, dupa care litera L se „scrie” intoarsa, in acelasi mod. Mai exact, se porneste din parte dreapta superioara a abdomenului catre partea stanga, de unde se coboara spre partea inferioara, in mod similar literei I. Litera U se traseaza tot intoarsa, pornind din partea dreapta inferioara a abdomenului, urcand catre partea superioara, unde se descrie un arc de cerc catre partea stanga, de unde se coboara in zona inferioara.

  • Flexarea genunchilor

In timp ce copilul sta intins pe spate, i se imping usor genunchii catre abdomen, mentinandu-i flexati cateva secunde, dupa care miscarea se repeta de 10-15 ori si de 2-3 ori pe zi.

  • „Bicicleta”

Cu bebelusul asezat in aceeasi pozitie, picioarele se indoaie si se intind alternativ, imitand miscarile facute in timpul pedalatului. Aceasta tehnica de masaj se aplica timp de 2-3 minute si poate fi repetata de mai multe ori pe zi, fiind benefica atat pentru digestie, cat si pentru musculatura si circulatie.

Alte remedii eficiente pentru constipatie la bebelusi

Asa cum spuneam, constipatia la bebelusi poate fi tratata si cu ajutorul altor remedii, tinand cont in acest caz si de cauzele generatoare. Bineinteles ca aceste remedii pot fi combinate si cu tehnicile de masaj prezentate anterior, pentru un plus de eficienta. In continuare, iata care sunt celelalte remedii la care puteti apela oricand pentru a trata constipatia la bebelusi.

  • Baile caldute

Apa calda are un efect relaxant asupra muschilor abdominali si astfel poate ameliora disconfortul asociat constipatiei, facilitand in acelasi timp si digestia. Se umple cadita copilului cu apa calduta, avand grija ca aceasta sa nu fie nici prea fierbinte, nici prea rece, pentru a nu-i provoca disconfort. O baie dureaza 10-15 minute, timp in care puteti masa usor abdomenul copilului, pentru a amplifica efectele benefice.

  • Hidratarea corespunzatoare

Si hidratarea se numara printre cele mai bune remedii impotriva constipatiei, nu neaparat doar in cazurile in care aceasta este cauzata de aportul scazut de lichide. Prin hidratare, creste cantitatea de lichid din intestine si astfel materiile fecale devin mai moi si mai usor de eliminat.

  • Adaptarea alimentatiei

Nu putem vorbi despre remedii impotriva constipatiei fara a aduce in discutie si alimentatia, care joaca un rol important in managementul oricarei probleme digestive. In acest context, se recomanda cresterea aportului de fibre, intrucat acestea favorizeaza tranzitul intestinal, precum si consumul de alimente care contin probiotice si ajuta astfel la imbunatatirea florei intestinale. Ca surse de fibre, sunt recomandate legumele, fructele si cerealele integrale, iar pentru probiotice se recomanda iaurtul sau chefirul.

De asemenea, semintele de in si chia inmoaie materiile fecale din intestine, iar sucurile naturale de mere sau prune au efect usor laxativ.

  • Miscarea

In cazul bebelusilor care nu au implinit inca 6 luni, tehnicile de masaj ce presupun flexarea genunchilor sau „bicicleta” pot fi si o buna modalitate de a face miscare, dat fiind ca la varsta respectiva copiii nu sunt foarte activi. Copiii mai mari de 6 luni trebuie incurajati sa se rostogoleasca, sa mearga de busilea sau pe burta si sa se miste cat mai mult cu putinta, intrucat miscarea stimuleaza si tranzitul intestinal.