Tinctura de branca ursului – proprietati terapeutice, beneficii si utilizari

Tinctura de branca ursului – proprietati terapeutice, beneficii si utilizari Tinctura de branca ursului – proprietati terapeutice, beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 28 mai 2024

branca-ursului

Tinctura de branca ursului este un remediu naturist bine cunoscut atat datorita multiplelor sale utilizari, cat si faptului ca beneficiile sale au fost descoperite cu sute sau chiar mii de ani in urma. Mai mult de atat, tinctura de branca ursului este si foarte accesibila, intrucat planta din care se prepara creste din abundenta pe pajistile din zonele deluroase si la poalele muntilor, dar poate fi gasita chiar si la altitudini mai mari, de pana la 2.500 de metri, unde aerul este mai putin poluat.

Pentru localnicii din zonele respective, tinctura de branca ursului este un ingredient nelipsit din „farmacia casei”, insa aceasta este utilizata la o scara mult mai mare. De aceea se gaseste si in majoritatea magazinelor naturiste, dar si in farmacii, iar daca nu ati aflat inca despre proprietatile si beneficiile sale o puteti face acum, parcurgand randurile urmatoare.


Tinctura de branca ursului – mod de preparare

Inainte de va dezvalui calitatile pe care le are tinctura de branca ursului, vom incepe prin a va descrie procesul simplu prin care o puteti prepara chiar la dumneavoastra acasa. Tinctura de branca ursului poate fi preparata atat din partile vegetale proaspete ale plantei, cat si din pulberea obtinuta prin macinarea acestora dupa uscare. In varianta proaspata, se folosesc partile aeriene, respectiv frunzele, tulpinile florile si semintele care se recolteaza vara si se prelucreaza imediat, dupa ce au fost bine spalate. Totodata, acestea pot fi puse la uscat, impreuna cu radacinile, pentru ca ulterior sa fie macinate pana se transforma intr-o pulbere fina.

In afara de planta proaspata sau uscata, pentru tinctura de branca ursului mai aveti nevoie de alcool de 50-70°. La o jumatate de litru de alcool sunt necesare circa 200 de grame de planta proaspata sau 20 de linguri de pulbere. In varianta proaspata, partile aeriene ale plantei se toaca marunt si se pun intr-un recipient, adaugand apoi alcoolul. In mod similar se procedeaza si in cazul pulberii, care se combina cu alcoolul intr-un borcan sau alt recipient suficient de incapator.

Cele doua ingrediente se amesteca bine, dupa care recipientul se inchide etans cu un capac si se lasa cel putin 14 zile intr-un loc intunecat si racoros. Zilnic, recipientul se agita fara a desface capacul mai devreme de 2 saptamani. Dupa acest interval, tinctura de branca ursului a stat suficient la macerat, astfel ca pasul urmator consta in filtrarea acesteia, pentru a o separa de resturile vegetale. Puteti folosi o sita sau o bucata de panza ori tifon, fiind de preferat ca tinctura de branca ursului astfel filtrata sa fie pastrata intr-un recipient din sticla inchisa la culoare, inchis ermetic cu un capac sau dop.

Tinctura de branca ursului – proprietati terapeutice

Tinctura de branca ursului contine o serie de compusi naturali proveniti din planta, care se conserva perfect in alcool si isi mentin proprietatile vreme indelungata, cu conditia ca solutia sa fie pastrata in conditii corespunzatoare. Odata ajunsi in organism, acesti compusi actioneaza pe diferite cai, aducandu-i astfel mai multe beneficii. Astfel, tinctura de branca ursului este cunoscuta mai ales drept un veritabil afrodiziac natural, intrucat imbunatateste atat libidoul, cat si functia sexuala.

Totodata, tinctura de branca ursului are si efect antimicrobian, actionand totodata si pentru ameliorarea infamatilor asociate deseori infectiilor cauzate de diversi agenti patogeni. Contine in acelasi timp si o cantitate importanta de flavonoide, care sunt pigmenti naturali cu un puternic efect antioxidant si mai trebuie sa mentionam si efectul dilatator pe care tinctura de branca ursului il are asupra vaselor sanguine.

Heracleum-sphondylium

Tinctura de branca ursului – beneficii pentru sanatate

Asa cum spuneam, tinctura de branca ursului se bucura de popularitate datorita multiplelor si diverselor beneficii pe care le aduce organismului si pe care le vom trece in revista pe parcursul acestui capitol.

  • Imbunatatirea functiei sexuale si a fertilitatii

Tinctura de branca ursului este recomandata ca remediu pentru barbatii care au probleme cu potenta, dar si femeilor cu probleme legate de ciclul menstrual. S-a constatat ca, odata cu imbunatatirea functiei sexuale, aceasta creste si dorinta sexuala, fiind totodata identificate si anumite beneficii in ceea ce priveste fertilitatea atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor.

  • Reglarea tensiunii arteriale

Am amintit mai devreme faptul ca tinctura de branca ursului are efect vasodilatator, ceea ce inseamna ca ajuta vasele de sange sa devina mai elastice si sa se dilate mai usor, permitand astfel trecerea unui volum mai mare de sange, fara a creste presiunea acestuia. Prin urmare, scade riscul de hipertensiune arteriala si al tuturor problemelor cardiovasculare pe care aceasta le poate genera. De asemenea, datorita efectului vasodilatator, tinctura de branca ursului imbunatateste circulatia in diferite zone ale corpului, inclusiv in zona genitala, ceea ce explica si actiunea afrodiziaca despre care am amintit mai devreme.

  • Imbunatatirea digestiei

Administrata intern, tinctura de branca ursului poate fi folosita si ca remediu impotriva celor mai frecvente tulburari digestive, datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, antispasmodice si carminative. Mai precis, tinctura de branca ursului ajuta la reducerea gazelor intestinale, implicit a balonarii pe care acestea o provoaca, si totodata stimuleaza peristaltismul intestinal, ajutand la eliminarea scaunelor in cazurile de constipatie. In acelasi timp, tinctura de branca ursului este eficienta impotriva durerilor abdominale, a diereei si a starilor de greata insotite de varsaturi.

  • Combaterea stresului oxidativ

Datorita flavonoidelor din compozitia sa, tinctura de branca ursului are si un puternic efect antioxidant, ajutand astfel sistemul imunitar sa tina sub control nivelul radicalilor liberi si sa previna stresul oxidativ provocat de acestia. Radicalii liberi sunt compusi chimici instabili care, daca se inmultesc necontrolat in organism, reactioneaza cu celulele si le modifica structura, proces cunoscut sub denumirea de stres oxidativ. Acest proces sta la baza aparitiei multor boli cronice si chiar a unor forme de cancer. Prin faptul ca neutralizeaza radicalii liberi, tinctura de branca ursului contribuie in buna masura la prevenirea unor astfel de probleme de sanatate.

Tinctura de branca ursului – recomandari privind utilizarea

Este de preferat ca acest remediu sa fie administrat in cure de cate 3 luni, cu o luna de pauza intre ele. In cazul adultilor, doza recomandata este de 3 lingurite pe zi, administrate fiecare cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. Pentru copiii sub 12 ani, recomandarea este ca tinctura sa fie administrata de 2 ori pe zi, in doze de cate o jumatate de lingurita, tot cu o jumatate de ora inainte de masa.

Intrucat tinctura de branca ursului are gust amar, poate fi combinata cu putina miere, suc de lamaie sau poate fi diluata in 100 de mililitri de apa, la fiecare administrare.

Solutia este contraindicata barbatilor cu afectiuni ale prostatei, persoanelor cu tensiunea scazuta si femeilor care sufera de fibrom uterin, cancere genitale sau care sunt in perioada de sarcina ori alaptare.

Tinctura de branca ursului poate fi administrata si extern, pentru a preveni infectarea unor leziuni cutanate sau a trata anumite probleme ale pielii. In astfel de situatii, se recomanda evitarea expunerii la soare dupa aplicarea solutiei, intrucat aceasta face ca pielea sa devina fotosensibila, existand astfel riscul aparitiei unor arsuri sau chiar a cancerului de piele, daca expunerea este indelungata si se face in mod repetat.