Tipuri de termometru si sfaturi pentru achizitie

Tipuri de termometru si sfaturi pentru achizitie Tipuri de termometru si sfaturi pentru achizitie

Ultima actualizare: 21 iunie 2022

A avea acasa un termometru medical pe care sa va puteti baza poate fi ceva extrem de folositor. Febra este un simptom comun multor afectiuni si probleme medicale iar valoarea ei poate determina urmatorul pas care trebuie facut pentru tratament. Mai ales cand aveti copii mici, termometrul este foarte necesar pentru ca ei sunt afectati mai des de viroze respiratorii, manifestate cu febra. La fel ca in cazul altor aparate si ustensile din casa, este important sa stiti sa folositi corect si un termometru.  

Termometru – tipuri si alte informatii

Indiferent ce tip de termometru alegeti, este necesar sa cititi cu atentie instructiunile oferite de producator. Niciun termometru nu va fi precis daca va fi folosit incorect. Nu trebuie sa folositi pentru masurarea temperaturii unei persoane un termometru care a fost creat pentru alt scop – masurarea temperaturii exterioare, industrie etc.

Termometrul digital

Termometrele digitale functioneaza pe baza senzorilor care masoara temperatura corpului. Pot fi folosite pentru a masura temperatura de la nivelul gurii, subratului sau rectului. Cand utilizati un astfel de termometru, tineti cont ca temperatura de la nivelul axilei (subrat) este cu aproximativ 0,6 grade mai scazuta decat cea de la nivelul gurii, iar cea de la nivelul rectului, mai mare cu 0,6 grade.

Marele avantaj al termometrului digital este că temperatura este măsurată rapid – în mai puțin de 1 minut. Printre dezavantaje se numara necesitatea de a plasa varful termometrului digital sub limba cu gura inchisa, lucru destul de dificil in cazul copiilor mici si bebelusilor. Rezultatele masuratorii temperaturii la nivelul gurii pot fi influentate de alimente sau bauturi, asa ca lasati sa treaca cel putin 15 minute de la ingestia de alimente sau bauturi. Iar masurarea rectala a temperaturii va fi inconfortabila pentru bebelusi si copii. 

Pentru masurarea rapida a temperaturii in cazul copiilor, farmacistii Catena recomada termometrul digital cu varf flexibil HartMann Thermoval Kids Flex. Acesta este ideal pentru verificarea temperaturii copiilor mici. Cu ajutorul lui, masurarea temperaturii se poate face atat oral, axilar, cat mai ales rectal, datorita varfului flexibil.

Termometrul digital pentru ureche

Termometrele pentru timpan masoara temperatura din interiorul urechii cu ajutorul tehnologiei cu infrarosu. Masuratorile sunt cu 0,3-0,6 grade mai mari decat cele de la nivelul gurii.

Marele avantaj al termometrului pentru ureche este ca ofera date precise foarte rapid, fiind preferat in locul termometrului digital care masoara temperatura oral sau rectal, mai ales in cazul copiilor. Dezavantajele acestuia sunt ca, din cauza dimensiunii reduse a timpanului, nu poate fi folosit in cazul copiilor mai mici 6 luni si ca trebuie sa fie pozitionat cu atentie pentru a obtine cifre exacte. 

Termometrul digital pentru frunte

Termometrele digitale pentru frunte utilizeaza senzori cu raze infrarosii pentru a masura temperatura de la nivelul arterei temporale superficiale, ramificatie a arterei carotide. Sunt cunoscute si drept termometre cu infrarosu non-contact. In timpul pandemiei Covid-19 au devenit foarte populare pentru a masura rapid temperatura in institutii, aeroporturi, magazine etc. Valorile pe care le ofera sunt de obicei cu 0,6 grade sub cele oferite de termometrele care masoara temperatura orala.

Avantajele termometrului digital pentru frunte sunt viteza foarte rapida de masurare si utilizarea usoara in cazul bebelusilor si copiilor. Unul dintre dezavantaje este necesitatea respectarii atente a instructiunilor producatorilor. In caz contrar nu vor oferi date corecte. Totodata, factorii externi, precum curentul, vantul, sursele de caldura, pot modifica rezultatul masuratorii.

Pentru masurarea rapida a temperaturii, farmacisitii Catena recomanda termometrul cu infrarosu HartMann Veroval febra 2 in 1. Este un instrument de masurare a temperaturii corporale, fiind usor de folosit atat la adulti, cat si la copii. Este un termometru cu infrarosu performant, cu o mare acuratete in masurare.

Termometrul cu mercur

Termometrele cu mercur au fost in trecut singura optiune pentru masurarea temperaturii corpului. Acestea nu se mai comercializeaza in prezent pentru uz medical. Temperatura indicata de catre ele este precisa si pot fi folosite subrat, oral sau rectal. Masurarea temperaturii dureaza aproximativ 3 minute. Insa, pentru ca termometrele cu mercur sunt din sticla, se pot sparge usor, permitand mercurului toxic sa se imprastie sau putand cauza rani. 

Aspecte de care sa tineti cont la achizitionarea unui termometru

Cel mai bun termometru este cel pe care il puteti utiliza confortabil si corect. Este totodata util ca acesta sa provina de la un producator de incredere. Tineti minte ca exista mici diferente intre valorile oferite de diversele tipuri de termometre si ca temperatura variaza daca este masurata oral, axilar (subrat) sau rectal. Temperatura masurata rectal este considerata standardul de aur in ceea ce priveste copiii si bebelusii, insa termometrele cu infrarosu sunt din ce in ce mai utilizate, oferind si ele date precise.    

Farmacistul Catena va recomanda:

  • HartMann Thermoval Kids flex 925053

    HartMann Thermoval rapid flex 925053 NOU

    Termometrul digital cu varf flexibil HartMann Thermoval rapid flex este ideal pentru verificarea temperaturii copiilor mici. Cu ajutorul lui, masurarea temperaturii se poate face atat oral, axilar, cat…

  • HartMann Veroval febra 2in1 termometru cu infrarosu, 925464

    HartMann Veroval febra 2 in 1 termometru cu infrarosu

    Termometrul cu infrarosu HartMann Veroval febra 2 in 1 este un instrument de masurare a temperaturii corporale, fiind usor de folosit atat la adulti, cat si la copii. Este un termometru cu infrarosu performant,…