Toxoplasmoza in sarcina: riscuri, management si preventie

Toxoplasmoza in sarcina: riscuri, management si preventie Toxoplasmoza in sarcina: riscuri, management si preventie

Ultima actualizare: 16 mai 2024

toxoplasmoza-sarcina

Toxoplasmoza in sarcina ridica riscuri insemnate pentru fat, ca urmare a faptului ca infectia are potential crescut de a fi transmisa de la mama nediagnosticata, prin intermediul placentei, catre fat. O problema semnificativa este faptul ca infectia poate trece nediagnosticata in foarte multe dintre cazuri, ca urmare a lipsei simptomelor, insa consecintele infectiei congenitale ar putea fi foarte mari pentru fatul nenascut sau abia nascut. Parazitul are predilectie pentru componentele sistemului nervos central, ducand la leziuni neurologice severe, si pentru celulele retiniene, caz in care poate provoca leziuni la acest nivel, cu eruptii si recidive pe intreg parcursul vietii.

In ciuda faptului ca toxoplasmoza in sarcina poate fi deosebit de violenta, cu complicatii dintre cele mai nedorite, toxoplasmoza congenitala este inca neglijata. Acest lucru se explica prin mai multe aspecte, cum ar fi faptul ca nu exista un consens standard cu privire la screeningul de-a lungul sarcinii, si nici la tratamentul prenatal/postnatal sau urmarirea pe termen scurt/lung a infectiei. Toxoplasmoza in sarcina este ingrijoratoare in momentul in care viitoarea mamica se infecteaza cu parazitul chiar in timpul sarcinii sau cel putin 3 luni inainte de conceptie. Infectia inainte de sarcina nu ridica niciun risc pentru fat, deoarece viitoarea mamica dezvolta imunitate specifica.


Toxoplasmoza in sarcina – cauze si factori de risc

Toxoplasmoza este o infectie cauzata de parazitul intracelular Toxoplasma gondii, caruia ii sunt necesare doua gazde (una definitiva si una intermediara) pentru a-si finaliza ciclul de viata. Se cunoaste ca membrii familiei Felidae, adica pisicile, sunt gazde definitive ale parazitului. Pisica se infecteaza prin ingestia de oochisturi, in urma consumului gazdei intermediare a parazitului, cum ar fi pasarile si rozatoarele. Dupa infectie, va elimina oochisturi infectioase prin materiale fecale, timp de aproximativ 1-3 saptamani din momentul infectiei. Ajunse in mediul extern, ele pot ramane infectioase timp de aproximativ un an, fiind foarte rezistente la factorii de mediu.

Asadar, toxoplasmoza in sarcina este mult mai frecventa la femeile care au pisici drept animale de companie. Mainile si alimentele consumate (carne si legume) pot fi foarte usor contaminate cu fecale de pisica, asadar cu oochisturi de Toxoplasma gondii. Mai apoi, acestea sunt ingerate, ajung in stomac, iar peretele exterior al oochistului este distrus. Din oochist se elibereaza forme ale parazitului, si anume sporozoitii si bradizoitii. Acestia migreaza in epiteliul intestinal, unde se diferentiaza in tahizoiti. Tahizoitii sunt forme parazitare ce se inmultesc rapid si pot patrunde in orice celula nucleata, inclusiv in cele din sange, diseminandu-se astfel in intregul organism.

Oamenii pot contracta infectia cu Toxoplasma gondii in patru moduri:

  • transmitere alimentara: ingestia de chisturi prin consumul de carne infectata si insuficient preparata termic, carne cruda;
  • transmitere zoonotica (de la animale): ingestia de oochisturi prin consumul de alimente si apa contaminata cu fecale feline (cea mai frecventa cauza pentru toxoplasmoza in sarcina);
  • transmitere verticala: mama infectata provoaca infectia congenitala a fatului prin placenta;
  • transmitere orizontala: prin transplantul de organe sau transfuzii de sange de la o persoana infectata cu Toxoplasma gondii, dar nediagnosticata.

Principala cauza pentru toxoplasmoza in sarcina este infectia transmisa pe cale zoonotica, adica de la pisica infectata. Conform datelor epidemiologice in jur de 1 din 10 femei au toxoplasmoza in sarcina, ceea ce ridica riscuri insemnate pentru fat. In timp ce toxoplasmoza in sarcina, insa la inceputul acesteia, prezinta risc scazut de transmitere fetala (mai putin de 6%), acest risc va creste la 60-81% daca toxoplasmoza in sarcina apare in al treilea trimestru. Transmiterea bolii in timpul embriogenezei este relativ rara, insa intr-un astfel de scenariu repercursiunile negative asupra fatului sunt deosebit de accentuate.

Toxoplasmoza in sarcina – riscuri asociate

In caz de toxoplasmoza in sarcina, infectia poate fi transferata de la mama la fat prin placenta, in timpul vietii intrauterine. Riscul ca toxoplasmoza in sarcina sa fie transmisa fatului depinde, totusi, de varsta gestationala la care a aparut infectia, si urmeaza un anumit tipar:

  • riscul de a transmite infectia creste odata cu cresterea varstei gestationale;
  • severitatea infectiei scade pe masura ce varsta gestationala creste.

Cu alte cuvinte, daca toxoplasmoza in sarcina apare in al treilea trimestru de sarcina, riscul de a transmite infectia fatului este mai mare. De altfel, daca toxoplasmoza in sarcina va aparea in primul trimestru de sarcina, severitatea si riscul de complicatii asupra fatului sunt mai mari. In mod obisnuit, infectia este transferata de la mama la fat atunci cand este dobandita de-a lungul sarcinii. Mai exista si posibilitatea ca toxoplasmoza in sarcina sa apara ca urmare a reactivarii infectiei anterioare. La o persoana sanatoasa, raspunsul imunitar transforma tahizoitii in forme numite bradizoiti, care raman latente in organism. Se pot reactiva atunci cand imunitatea scade.

Toxoplasmoza in sarcina poate aparea si la viitoarele mamici imunodeprimate, cunoscandu-se faptul ca sarcina implica si schimbari in raspunsul imunitar. Majoritatea viitoarelor mame cu toxoplasmoza in sarcina nu prezinta simptome. Intr-un studiu pe 76 de femei cu toxoplasmoza in sarcina, dar nediagnosticate, care au nascut copii infectati congenital, 52% nu au avut niciun semn al infectiei. Daca apar simptome, de obicei ele se dezvolta dupa 5-23 de zile de la infectie si includ manifestari nespecifice si usoare, cum ar fi febra, frisoane, cefalee, dureri in gat, insa si eruptii cutanate maculopapulare, inflamarea ganglionilor limfatici si dureri musculare.

toxoplasmoza-in-sarcina

Interesant este faptul ca majoritatea femeilor cu toxoplasmoza in sarcina nu au fost expuse, sub nicio forma, la factori de risc tipici ai infectiei cu parazitul, cum ar fi consumul de carne cruda sau contactul cu litiera unei pisici. Cel mai probabil, toxoplasmoza in sarcina ar putea fi urmarea unei infectii anterioare, inainte de sarcina, si reactivarii ulterioare a parazitului. Infectia inainte de sarcina ridica risc redus pentru fat. Toxoplasmoza in sarcina devine periculoasa atunci cand infectia are loc in timpul sarcinii sau cu cel putin 3-4 luni inainte de conceptie. La nou-nascut, manifestarile toxoplasmozei congenitale pot include:

  • hidrocefalie;
  • microcefalie;
  • calcificari intracraniene;
  • retinocoroidita;
  • orbire;
  • strabism;
  • epilepsie;
  • retard psihomotor si mental, deficit neurologic;
  • trombocitopenie si anemie.

Toxoplasmoza in sarcina poate avea grade diferite de severitate. In unele cazuri, toxoplasmoza in sarcina poate duce chiar la decesul fatului, nastere prematura sau avort spontan. Prognosticul depinde de variabilele individuale ale mamei, starea generala de sanatate a acesteia, precum si de momentul sarcinii in care a avut loc infectia cu parazitul Toxoplasma gondii.

Toxoplasmoza in sarcina – alternative de management

Desi nu exista dovezi care sa sustina ca tratarea mamelor infectate in timpul sarcinii va preveni infectia fetala, tratamentul ar putea reduce, de fapt, severitatea toxoplasmozei congenitale.

  • In cazul infectiei materne, fara infectie fetala, spiramicina este antibioticul de electie pentru a preveni transmiterea verticala (acest antibiotic macrolid nu traverseaza placenta, dar poate ramane concentrat la nivelul acesteia).
  • Piremetamina si sulfadiazina sunt administrate in caz de infectie fetala confirmata, insa nu si in cazul infectiilor suspectate, in special in primul trimestru, ca urmare a toxicitatii pentru maduva osoasa a mamei si fatului.

Ambele tratamente, atat prenatal cat si postnatal, demonstreaza dovezi ale reducerii riscului de transmitere si severitatii simptomelor pe termen lung. Chiar si dupa intreruperea tratamentului, se recomanda examinari clinice si oftalmologice regulate, timp de cativa ani, pentru a se putea detecta posibilele sechele care ar putea aparea ca urmare a infectiei cu toxoplasmoza in sarcina.

Toxoplasmoza in sarcina – modalitati de preventie

Pentru a reduce riscul de toxoplasmoza in sarcina, se recomanda urmatoarele:

  • deparazitarea periodica a animalelor de companie, mai ales daca acestea umbla in aer liber;
  • manipularea cu atentie a litierei si nisipului, purtand manusi de protectie si, eventual, chiar o masca de protectie;
  • evitarea consumului de carne cruda si insuficient preparata termic;
  • spalarea temeinica a fructelor si legumelor, sub jet continuu de apa, si evitarea contaminarii incrucisate (amestecarea acestora cu preparate din carne);
  • evitarea consumului de lapte, in special de capra, nepasteurizat;
  • igienizarea optima a suprafetelor care au intrat in contact cu carne cruda si fructe de mare, legume si fructe nespalate;
  • dezinfectarea mainilor dupa contactul acestora cu solul.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563286/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470622/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9862191/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4046541/