Trahee - rol, functii si afectiuni frecvente

Trahee - rol, functii si afectiuni frecvente Trahee - rol, functii si afectiuni frecvente

Ultima actualizare: 24 noiembrie 2023

Traheea are o forma asemanatoare cu a unui tub, prezenta in zona gatului si a toracelui. Acest tub porneste de la laringe pana la bronhii si transporta aerul de la si inspre plamani atunci cand respirati. Atunci cand inspirati, aerul porneste de la nas sau gura si in plamani cu ajutorul acestui tub. Atunci cand expirati, aerul iese din plamani, ajunge la trahee si apoi este eliberat prin nas sau gura. Asadar, aceasta joaca un rol foarte important in organism, iar acest articol va va oferi informatii despre functiile si afectiunile frecvente ale acesteia.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere. Datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de Pin, Scai-vanat, frunze de Patlagina, flori de Tei, flori de Soc, fructe de Maces si Cimbrisor), are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.


Informatii generale despre trahee

Traheea este un tub lung, sub forma de “U” care conteaza laringele de plamani. Aceasta este o componenta importanta a sistemului respirator. Aveti nevoie de aceasta pentru a inspira si expira aerul. Lungimea medie a acesteia este de aproximativ 11.8 centimetri. De asemenea, in cazul barbatilor lungimea este mai mare decat a femeilor.

Pe trahee se regasesc si structuri de dimensiuni similare cu un fir de par, numite cili. Acestea contribuie la impingerea mucusului din trahee. Acesta care contine diferite reziduuri si patogeni. In urma acestui proces, veti avea senzatia de a elimina mucusul sau il veti inghiti.

Traheea este compusa din doua componente:

  • cervicala (portiunea din zona gatului);
  • toracica (portiunea din zona pieptului).

De asemenea, aceasta contine 16 - 20 de inele de cartilaj. Acesta este un tesut ferm, dar in acelasi flexibil si este principalul tesut conjunctiv din organism. Intre fiecare inel de cartilaj este prezent un muschi cunoscut drept epiteliul traheal. Atunci cand eliminati mucus prin tuse, epiteliul traheal se contracta si va ajuta sa expirati aerul mai des.

Naturalis Septocalmin Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitori, sub forma de drajeuri de supt, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale.

Trahee – rol si functii in organism

Traheea functioneaza impreuna cu restul sistemului respirator pentru a va ajuta sa respirati. Atunci cand inhalati, aerul are urmatorul traseu:

  • de la nas sau gura la trahee;
  • de la trahee pana la bronhia stanga sau dreapta;
  • prin bronhie si bronhiole in plamani;
  • in micii saci din plamani care poarta denumirea de alveole, acolo unde plamanii transforma dioxidul de carbon in oxigen.

Atunci cand expirati, corpul realizeaza tot traseul de mai sus in sens invers pentru a scoate dioxidul de carbon din organism.

Afectiuni la nivelul traheei

Exista diverse probleme de sanatate care va pot afecta sistemul respirator, si implicit la nivel traheal. Semnele care pot conduce la suspiciunea ca aveti o afectiune la nivelul acestui tub sunt dificultatile de respiratie, tuse intensiva, ameteala, infectii respiratorii, dificultati la inghitire, dar si emiterea de zgomote stridente atunci cand respirati. Asadar, atunci cand observati unul dintre aceste semne, este recomandat sa discutati cat mai rapid cu un medic pentru a determina tipul de afectiune pe care o aveti.

Stenoza traheala

Atunci cand ati suferit leziuni la nivelul traheei, pot aparea cicatrici ce vor ingusta caile respiratorii. Aceasta afectiune poate conduce la aparitia stridorului sau a dificultatilor de respiratie (dispnee), mai ales atunci cand efectuati activitati fizice.

Cauzele care pot conduce la stenoza traheala sunt urmatoarele:

  • gusa;
  • sarcoidoza;
  • amiloidoza;
  • difterie si alte afectiuni respiratorii severe;
  • granulomatoza Wegener;
  • cancer tiroidian;
  • cancer pulmonar.

Stenoza poate fi tratata cu ajutorul unui stent sau dilatatie traheala. In cazuri severe, este posibil sa aveti nevoie de interventie chirurgicala.

Cancer traheal

Cancerul traheal este o afectiune rara, care poate aparea la unu din 500000 de persoane. In multe cazuri, apar carcinoame cu celule scuamoase care sunt cauzate de fumat. Cancerele care incep in structurile apropiate, cum ar fi plamanii, esofagul, sau glanda tiroida, se pot raspandi prin metastaze catre trahee.

De asemenea, pot aparea tumori benigne cum sunt condroamele sau papiloamele. Desi acestea sunt benigne, aceste tumori pot produce blocaje la nivelul cailor respiratorii si afecta respiratia. De asemenea, acestea pot genera stenoza traheala.

Septocalmin Islandica – datorita extractului de Cetraria islandica are un efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Contine compusi care sustin sanatatea bronhiilor si ajuta in caz de tuse.

Metoda preferata de tratament pentru a inlatura tumora traheala este prin interventie chirurgicala, cu sau fara radioterapie. Anumite persoane care sufera de cancer traheal pot fi tratate doar prin radioterapie. In unele cazuri, chimioterapia combinata cu radioterapie este folosita atunci cand tumora nu poate fi indepartata chirurgical.

Traheomalacie

Traheomalacia este o afectiune care apare atunci cand traheea nu functioneaza corespunzator in timpul respiratiei sau a tusei. Aceasta conditie apare dupa o perioada in care ati fost intubat/a si poate fi o complicatie a bolii pulmonare cronice obstructive.

Traheomalacia poate afecta si copiii care se nasc cu o problema a cartilajului traheal. Simptomele acestei conditii includ stridorul, zgomote in timpul respiratiei sau cianoza.

Traheomalacia dobandita poate fi tratata prin interventie chirurgicala pentru a corecta si a oferi suport cailor respiratorii slabite. Pe de alta parte, traheomalacia congenitala va avea nevoie de interventie chirurgicala in cazuri foarte rare. De cele mai multe ori, aceasta dispare de la sine, pana cand copilul implineste 2 ani.

Sfaturi privind sanatatea traheei

Traheea face parte din sistemul respirator si joaca un rol important in mentinerea sanatatii acestuia. Puteti mentine nivelul de sanatate optim al acesteia prin respectarea urmatoarelor recomandari:

  • mentineti greutatea la un nivel echilibrat in functie de tipul constitutiei pe care o aveti, varsta si sex;
  • evitati sa fumati activ sau pasiv;
  • schimbati filtrele de aer de la aparatele de racire/incalzire si mentineti casa curata;
  • faceti miscare in mod constant pentru a sustine buna functionare a plamanilor si inimii;
  • limitati expunerea la poluare;
  • renuntati la fumat sau la folosirea altor produse pe baza de tutun;
  • folositi masca de protectie atunci cand va aflati in apropierea alergenilor, prafului sau a produselor chimice.

In concluzie, functia principala pe care o area traheea este de a va ajuta sa respirati. Exista diverse afectiuni care pot afecta traheea. Avand in vedere ca acestea nu produc simptome evidente, este important sa discutati cu medicul de indata ce apar primele semne de dificultate in respiratie sau la inghitire. Stabilirea unui diagnostic corect in privinta afectiunilor traheei va pot ajuta sa urmati tratamentul adecvat.

 

Surse:

https://www.verywellhealth.com/trachea-function-and-conditions-and-diagram-2249207

https://www.britannica.com/science/trachea

https://www.medicalnewstoday.com/articles/trachea#conditions

https://my.clevelandclinic.org/health/body/21828-trachea

 

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Septocalmin forte x 24 pastile

    Naturalis Septocalmin forte X 24 pastile

      Naturalis Septocalmin Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitori, sub forma de drajeuri de supt, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale. Fiecare drajeu…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Bronhosuport - 7 plante + miere x 100 ml

    Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere X 100 ml

    Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere, datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de Pin, Scai-vanat, frunze de Patlagina, flori de Tei, flori de Soc, fructe…