Trucuri pentru mentinerea sanatatii ochilor

Trucuri pentru mentinerea sanatatii ochilor Trucuri pentru mentinerea sanatatii ochilor

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Ochii preiau 85% din informatiile pe care le primim din mediul inconjurator, motiv pentru care mentinerea sanatatii lor este foarte importanta. Trebuie sa luam in calcul ca acestia sunt foarte expusi, interactionand direct cu factorii de mediu, si, de asemenea, ca isi pierd capacitatile odata cu inaintarea in varsta. Aceste motive ar trebui sa ne impinga sa efectuam controale oftalmologice de fiecare data cand simtim ca ceva este in neregula cu vederea sau, obligatoriu, dupa varsta de 40 de ani. Totodata, ar trebui sa ne indemne sa apelam la cateva trucuri pentru a-i proteja suplimentar.

Hraneste-ti ochii corespunzator!

Din copilarie ni se spune sa mancam morcovi pentru ca acestia ajuta la dezvoltarea unei vederi bune si iata ca nu este un mit. Ca orice alt organ, si ochii au nevoie de o dieta speciala pentru a functiona la standarde inalte; mai precis, au nevoie de 3 vitamine: A, C si E. De asemenea, acizii grasi Omega-3, zincul si seleniul sunt nutrienti indispensabili unei vederi bune. Consuma cat mai multe alimente de culoare galben-portocaliu, bogate in luteina, si ia-ti vitamina A din produse lactate, ton, oua, ficat, spanac si rosii. Vitamina C se gaseste din abundenta in catina, macese, kiwi, ardei si citrice, iar vitamina E poate fi asimilata din uleiurile vegetale si fructele oleaginoase. Pestele gras contine din abundenta Omega-3, iar seleniul si zincul pot fi regasite in carne, peste si fructe de mare, oua, ciuperci, stridii sau seminte de susan si dovleac. O dieta dezechilibrata produce carente si, prin urmare, faciliteaza aparitia tulburarilor de vedere, degenerescenta maculara, cataracta si alte afectiuni oculare ca uscarea ochilor si functionarea defectuoasa a glandelor lacrimale.

Atentie la sanatate!

Colesterolul marit poate afecta in mod indirect vederea. Acesta afecteaza vasele de sange si conduce la o crestere a tensiunii arteriale, iar ochii, fiind puternic vascularizati, pot fi o prima victima. Pe de alta parte, un indice glicemic mare devine periculos pentru ochi deoarece poate semnala risc de diabet, iar aceasta boala poate provoca retinopatia diabetica, cu pierderea vederii. Fa-ti un test uzual de sange si controleaza-ti valorile care depasesc limita normala.

Poarta ochelari!

Expunerea excesiva la razele ultraviolete nu afecteaza doar pielea, ci si ochii, iar degenerescenta maculara sau chiar orbirea sunt repercusiunile cel mai des intalnite. Astfel, poarta ochelari de calitate, cu protectie UVA/UVB, atat vara, cat si iarna. Tine cont ca zapada reflecta razele solare, iar efectul este mult amplificat. De asemenea, daca petreci mult timp in fata calculatorului sau laptopului, foloseste ochelari speciali de protectie. Un alt sfat in acest sens este sa-ti odihnesti cat de des poti privirea, cel putin o data la 15-20 minute, ridicand ochii din ecran si privind intr-un punct cat mai indepartat. Totodata, clipeste cat mai des pentru a curata si umidifica ochii.

Stop fumatului!

Fumul de tigara isi lasa si el amprenta negativa asupra sanatatii oculare prin afectarea sistemului circulator care nu mai transporta eficient nutrientii catre zona ochilor. Rezultatul direct este oxigenarea slaba a globului ocular care se traduce prin oboseala ochilor.

Demachierea este esentiala!

Femeile, in special, nu trebuie sa se culce niciodata machiate deoarece particule din rimel sau fard pot patrunde in interiorul ochiului si il pot irita si chiar inflama. Demachierea nocturna este absolut obligatorie pentru mentinerea sanatatii oculare. De asemenea, sunt benefice compresele cu musetel aplicate pe ochi, acestea avand rol de curatare si dezinflamare a zonei. Pe de alta parte, acoperirea ochilor din cand in cand cu felii de castravete sau de cartof sporeste luminozitatea ochilor si indeparteaza cearcanele si pungile de sub ochi.

Text: Madalina Manole