Unt de cacao: beneficii si utilizari

Unt de cacao: beneficii si utilizari Unt de cacao: beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 20 februarie 2024

Unt-de-cacao

Untul de cacao a devenit cunoscut ca ingredient de baza in prepararea ciocolatei, iar pe langa aceasta intrebuintare, a inceput treptat sa fie utilizat si in alte scopuri, pe masura ce si-a dezvaluit o serie de beneficii. La baza, untul de cacao este un ingredient culinar, insa, datorita beneficiilor despre care vom vorbi imediat, a devenit atat un produs cosmetic, cat si un important remediu natural.

Daca luam in considerare si proprietatile nutritive, se costata astfel ca untul de cacao nu este doar un simplu ingredient pentru ciocolata, ci un produs complex, care merita toata atentia ce i-o vom acorda pe parcursul acestui articol.


Ce este si cum se obtine untul de cacao?

Untul de cacao este un tip de grasime vegetala obtinuta prin procesarea boabelor extrase din fructele arborelui de cacao. Ca aspect, untul de cacao este asemanator cu untul din lapte cu care suntem toti obisnuiti, avand o culoare alb-galbuie, dar o consistenta mai solida. Diferenta este data de aroma si gust, din acest punct de vedere untul de cacao ducand pe oricine cu gandul la ciocolata. Se poate spune de fapt ca ciocolata are aroma si gust de unt de cacao si nu invers, avand in vedere ca acesta este ingredientul de baza.

Ca origine, untul de cacao provine din zona Americii de Sud si Americii Centrale, acolo unde este produs de sute de ani si exportat in intreaga lume.

Procesul de productie este relativ simplu si incepe prin recoltarea fructelor arborelui de cacao, din care se extrag ulterior boabele. Acestea se lasa o perioada la fermentat in frunze de bananier, dupa care sunt puse la uscat, pentru a se elimina umiditatea ce ar putea afecta ulterior calitatea untului de cacao. Dupa ce boabele sunt bine uscate, urmeaza cea mai importanta etapa in procesul de obtinere a untului de cacao, si anume prajirea. Prin prajire se elimina gustul amar specific acestor boabe si totodata se intensifica aroma caracteristica produsului finit.

Boabele prajite sunt apoi macinate obtinandu-se o pasta subtire aproape lichida, care se lasa pentru cateva ore la uscat la temperatura camerei. In acest timp, pasta se solidifica si capata aspectul unui calup de ciocolata neagra, la care se adauga si aroma specifica.

Ultima etapa a procesului de productie presupune presarea pastei solidificate, din care se extrage astfel untul de cacao, ce reprezinta 55 – 60% din masa totala. Acesta este pus in forme speciale, in care este lasat sa se intareasca, pentru a-si capata consistenta solida. Ce ramane dupa extragerea untului de cacao se proceseaza pentru a se obtine in final pudra de cacao.

Tipuri de unt de cacao

Dupa ce a fost obtinut prin procedura descrisa mai sus si lasat sa se intareasca, untul de cacao poate fi supus unui proces de rafinare sau poate fi pastrat in forma bruta. In functie de aceste optiuni, putem vorbi de doua tipuri de unt de cacao, dupa cum urmeaza:

1. Unt de cacao nerafinat

Este varianta bruta a untului de cacao, caracterizata printr-o aroma puternica de ciocolata, motiv pentru care este folosit frecvent la gatit. Untul de cacao nerafinat este solid, insa la caldura se inmoaie si se topeste, pastrandu-si nealterata aroma. Datorita continutului bogat de substante nutritive si lipsei aditivilor, untul de cacao nerafinat este varianta recomandata pentru consum.

2. Unt de cacao rafinat

Este varianta procesata a untului de cacao descris anterior, fiind supus unor tratamente si proceduri prin care se elimina impuritatile. Rafinarea se face de obicei prin expunerea la temperaturi inalte, insa desi se obtine un produs mai pur, untul de cacao rafinat este mai putin aromat si isi pierde totodata si din calitatile nutritive. In plus, continutul de substante chimice folosite in procesul de rafinare il face impropriu pentru consum, fiind folosit preponderent in industria cosmetica.

Unt de cacao – beneficii importante

A venit momentul sa ne referim si la beneficiile pe care le are untul de cacao.

Beneficii in ingrijirea pielii

Untul de cacao este un adevarat balsam natural pentru piele, mentinandu-i acesteia aspectul tanar si totodata grabind vindecarea anumitor afectiuni cutanate.

  • Hidrateaza pielea uscata

Untul de cacao contine substante care hidrateaza pielea, fiind recomandat atat in tratamente de intretinere, cat si ca remediu impotriva pielii uscate sau a exfolierii.

  • Mentine aspectul tanar

Untul de cacao este o buna sursa de antioxidanti, care anuleaza stresul oxidativ al radicalilor liberi si previn astfel aparitia ridurilor si imbatranirea prematura a pielii.

  • Calmeaza iritatiile

Untul de cacao constituie si un remediu eficient in cazul aparitiei unor dermatite, eczeme sau eruptii cutanate, avand efect calmant ce reduce senzatia de mancarime sau usturimea si grabeste vindecarea.

  • Protejeaza impotriva razelor ultraviolete

Untul de cacao poate fi folosit si pe post de lotiune pentru plaja, grasimile si antioxidantii din compozitia acestuia protejand pielea de razele soarelui si asigurand totodata un bronz uniform.

Beneficii pentru par

Untul de cacao este folosit ca ingredient si in diferite produse pentru ingrijirea parului, datorita urmatoarelor beneficii:

  • Intareste firele subtiri

Untul de cacao contine substante nutritive ce patrund in firele de par, pe care le hranesc si le fac mai rezistente, prevenind ruperea si caderea acestora.

  • Combate matreata

Acest produs hidrateaza si hraneste in egala masura scalpul, prevenind astfel aparitia matretii si fiind totodata un tratament eficient impotriva ei.

  • Repara firele deteriorate

Datorita substantelor nutritive si celor cu efect hidratant, untul de cacao este eficient in tratarea parului cu varfuri inspicate si a firelor fragile care se rup usor.

Beneficii pentru sanatate

Beneficiile pentru sanatate ale untului de cacao se datoreaza in mod special continutului de grasimi sanatoase, vitamine si antioxidanti. Acestea pot ajuta organismul in mai multe feluri, dupa cum urmeaza:

  • Imbunatateste circulatia sanguina

Grasimile sanatoase din untul de cacao contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sange, in timp ce antioxidantii reduc stresul oxidativ ce poate afecta vasele de sange si inima.

  • Intareste sistemul imunitar

Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi din organism, usurand astfel sarcina sistemului imunitar si dandu-i acestuia posibilitatea sa se concentreze asupra altor amenintari ce pot pune in pericol sanatatea.

  • Previne si trateaza constipatia

Untul de cacao are un usor efect laxativ, imbunatatind digestia si fiind astfel un remediu eficient in caz de constipatie si in cazul altor probleme pe care aceasta le poate genera.

Unt de cacao – sugestii de consum

Asa cum spuneam si la inceputul acestui material, untul de cacao este cunoscut in special datorita faptului ca se foloseste ca ingredient principal in prepararea ciocolatei. In acelasi timp, il puteti folosi ca substitut pentru untul obisnuit sau pentru ulei, in prepararea dulciurilor de casa, pentru a le oferi astfel o aroma placuta de ciocolata. Acelasi efect il puteti obtine si adaugand o lingurita de unt de cacao intr-o ceasca de cafea sau intr-un smoothie din fructe proaspete.

De asemenea, puteti folosi untul de cacao pentru prepara acasa batoane de seminte sau cereale, fiind suficient sa il topiti si sa il amestecati cu celelalte ingrediente, modeland apoi batoane care se lasa cateva ore la rece, pana cand untul se intareste.

Untul de cacao este bun chiar si pentru prajit, deoarece punctul sau de fum este undeva la 200 °C, ceea ce inseamna ca poate fi folosit la temperaturi inalte fara a elibera grasimi trans si alte substante nocive. Isi va mentine si aroma specifica, ce va fi transferata astfel si preparatelor culinare, dandu-le o savoare aparte.

Trebuie sa va reamintim in final ca pentru gatit este recomandat sa folositi unt de cacao nerafinat, intrucat acesta isi pastreaza toate calitatile nealterate.