
Uterul septat reprezinta o malformatie a uterului, care apare in timpul dezvoltarii fatului inainte de nastere. Mai exact, o membrana, care poarta denumirea de sept, imparte portiunea interioara a uterului, la mijlocul sau. Acest sept este practic o banda fibroasa si musculara de tesut care poate fi groasa sau subtire.
Femeile cu uter septat prezinta un risc crescut de avort spontan. Nu este complet clar de ce se intampla acest lucru. O teorie frecventa sustine ca septul nu poate oferi suportul adecvat necesar pentru ca sarcina sa se dezvolte sanatos. Septul poate afecta, de asemenea, sarcina in mai multe alte moduri. Afectiunea poate fi tratata prin interventie chirurgicala, care poate imbunatati semnificativ rezultatele.
Se intampla ca multe femei cu uter septat sa fie diagnosticate in mod eronat cu uter bicorn. Uterul bicorn este o malformatie uterina in care uterul are forma de inima. In cazul acestei anomalii, portiunea superioara a uterului, sau fundusul, se inclina spre linia mediana a uterului. Aceasta inclinare poate varia de la superficiala la profunda.
Uterul bicorn nu afecteaza de obicei sansele unei femei de a avea sarcini reusite, cu exceptia cazului in care inclinarea este extrema. Exista, de asemenea, cazuri rare in care o femeie are atat uter bicorn, cat si uter septat.
Ce este uterul septat?
Dupa cum am mentionat, uterul septat este o malformatie congenitala uterina. Uterul septat se caracterizeaza prin prezenta unei benzi de tesut (sept) care porneste de la fundul cavitatii uterine si imparte uterul in doua, uneori extinzandu-se pana la colul uterin (uter septat complet) sau vagin. Septul poate diferi in grosime si lungime.
Uterul este un organ gol, in forma de para, situat in pelvisul femeii. In cazul femeilor cu uter septat, uterul are doua cavitati mai mici, in loc de o singura cavitate. Acest lucru este cauzat de faptul ca septul actioneaza ca o bariera in uter.
Uterul septat poate provoca anumite semne si simptome la unele femei. Cu toate acestea, cele mai multe femei nu stiu ca au uterul septat pana cand nu raman insarcinate sau nu sufera mai multe avorturi spontane. Cu toate acestea, femeile care au uterul septat pot avea o sarcina si o nastere sanatoase. Un furnizor de servicii medicale calificat poate corecta aceasta afectiune prin interventie chirurgicala.
Cauza acestei afectiuni este necunoscuta. De asemenea, septul poate afecta capacitatea unei femei de a ramane insarcinata in diferite moduri.

Tipuri de uter septat
Exista cateva tipuri de uter septat, cum ar fi:
-
uter partial septat – daca tesutul septal nu include colul uterin.
-
uter complet septat – daca septul include si colul uterin, deschiderea uterului.
-
uter si vagin septate – daca septul se extinde in vagin.
Cauze
Uterul septat este o malformatie congenitala. In timpul dezvoltarii intrauterine a fatului, doua canale (numite canale mulleriene) din uter nu se unesc corect. In cazul uterului normal dezvoltat, aceste doua canale se unesc pentru a forma o singura cavitate uterina. In schimb, la femeile cu uter septat, aceste canale nu se unesc, ci formeaza o membrana de tesut la mijlocul uterului. Aceasta membrana este septul si imparte uterul in doua parti.
Semne si simptome de uter septat
Cele mai multe femei cu uter septat nu prezinta semne sau simptime. De obicei, anomalia este descoperita in momentul in care furnizorul de servicii medicale incepe sa examineze cauza avorturilor spontane repetate. Printre semnele si simptomele de uter septat se numara:
-
avorturile spontane frecvente
-
menstruatia dureroasa
-
durerea pelvina.
Cum afecteaza un uter septat menstruatia?
Un uter septat nu afecteaza de obicei menstruatia, dar poate provoca ocazional dureri in timpul acesteia. Cu toate acestea, deoarece aceasta afectiune este prezenta inca de la nastere, multe femei nu stiu ca este anormal sa se confrunte cu acele dureri in timpul menstruatiei.

Teste de diagnostic pentru uter septat
Procesul de diagnosticare incepe de obicei cu un examen pelvin. Cu toate acestea, daca septul nu se extinde in vagin, examinarea pelvina nu poate indica adancimea sau pozitia septului. In schimb, furnizorul de servicii medicale poate utiliza teste imagistice pentru a obtine cea mai buna imagine a septului, grosimii sale si pozitiei sale exacte in uter. Dupa cum mentionam, exista trei tipuri diferite de uter septat:
-
uter complet septat: septul se intinde pe intreaga lungime a uterului si include colul uterin
-
uter partial septat: septul nu se extinde pana la colul uterin
-
uter si vagin septate: septul se extinde in vagin.
Ce teste pot fi efectuate pentru a diagnostica un uter septat?
Testele imagistice sunt utilizate pentru a diagnostica un uter septat. Furnizorul de servicii medicale verifica prezenta unui sept si dimensiunea acestuia. Septul poate fi greu de distins, deoarece este o bucata mica de tesut. Uneori poate fi confundat cu alte anomalii uterine, cum ar fi un uter bicorn.
Furnizorul de servicii medicale poate examina uterul cu ajutorul urmatoarelor teste:
-
ecografie
-
RMN (imagistica prin rezonanta magnetica)
-
histeroscopie
Tratament
Nu este intotdeauna nevoie de interventie chirurgicala pentru a trata uterul septat. Cu toate acestea, chirurgia este singura modalitate de a indeparta un sept uterin. Operatia implica taierea sau indepartarea septului. Odata ce septul este indepartat, uterul nu mai este impartit in doua parti si este o singura cavitate uterina (cum se intampla in cazul uterului tipic).
Ce tratamente sunt utilizate pentru un uter septat?
Cel mai frecvent tratament pentru uterul septat este interventia chirurgicala numita metroplastie histeroscopica. Este o procedura realizata in regim ambulatoriu care dureaza aproximativ o ora. Mai intai, instrumentele chirurgicale sunt introduse prin colul uterin si in uter. Apoi, septul (tesutul care imparte uterul) este taiat si indepartat din uter. Dupa aceasta interventie chirurgicala, riscul de avort spontan scade in mod considerabil.
Dupa metroplastia histeroscopica, multe femei vor putea ramane insarcinate chiar daca au suferit in trecut mai multe pierderi de sarcina. Un studiu a aratat ca rata de sarcina dupa o metroplastie histeroscopica este de aproximativ 65%. Cu toate acestea, cei mai multi furnizori de servicii medicale le recomanda femeilor sa astepte doua luni dupa operatie pana sa incerce sa ramana insarcinate.

Care sunt complicatiile tratarii unui uter septat?
Riscurile asociate cu indepartarea septului care desparte uterul sunt:
-
sangerarile anormale
-
infectia
-
perforatia uterului
-
leziunile la nivelul colului uterin.
Uterul septat poate afecta capacitatea de a ramane insarcinata?
Uterul septat nu afecteaza de obicei capacitatea unei femei de a concepe un copil, dar creste semnificativ riscul de avort spontan. Femeile cu uter septat pot avea, de asemenea, avorturi spontane recurente.
Rata avortului spontan in populatia generala este de aproximativ 10 pana la 20% la femeile care stiu ca sunt insarcinate. Rata estimata de avort spontan la femeile cu uter septat se considera a fi intre 20 si 25%. Unele cercetari arata ca poate ajunge pana la patruzeci la suta.
Se crede ca uterul septat este cel mai frecvent tip de malformatie congenitala uterina. Se estimeaza ca uterul septat reprezinta peste jumatate dintre problemele de dezvoltare ale uterului.
Femeile cu uter septat au un risc crescut atat de avort spontan, cat si de avorturi spontane recurente. Sarcinile care apar intr-un uter cu orice tip de dezvoltare anormala au un risc crescut de:
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22809-septate-uterus
https://www.healthline.com/health/septate-uterus
https://www.apollohospitals.com/diseases-and-conditions/septate-uterus-symptoms-causes-and-treatment