[Util pentru parinti] Cum actionati in caz de julituri si zgarieturi?

[Util pentru parinti] Cum actionati in caz de julituri si zgarieturi? [Util pentru parinti] Cum actionati in caz de julituri si zgarieturi?

Ultima actualizare: 25 august 2022

Daca sunteti parinti este important sa stiti cum sa actionati in caz de julituri si zgarieturi, copiii fiind predispusi unor astfel de rani superficiale atunci cand se joaca. Juliturile si zgarieturile sunt considerate rani superficiale pentru ca nu depasesc o jumatate de centimetru in adancime si pentru ca afecteaza doar pielea. In situatia in care aveti de-a face cu rani profunde, trebuie sa stiti ca acestea ajung sa afecteze atat stratul de grasime cat si vasele de sange sau nervii. De cele mai multe ori, zgarieturile si juliturile care apar in cazul copiilor pot sa fie tratate la domiciliu. Este vorba in general despre accidentari minore, care apar in timp ce se joaca sau atunci cand desfasoara anumite activitati sportive, de exemplu.

In situatia in care observati ca cel mic prezinta julituri sau zgarieturi, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Balsam Galbenele. Acest balsam are efect cicatrizant si emolient, fiind util pentru a mentine elasticitatea si textura pielii. Este necesar ca balsamul sa fie aplicat in zona afectata, apoi sa se maseze zona respectiva prin miscari circulare pana ce balsamul este absorbit in totalitate in piele. Acest produs de ingrijire este indicat de specialisti pentru ca are atat capacitatea de a repara pielea crapata cat si de a reduce iritatiile.


Juliturile si zgarieturile la copii – cum sa le ingrijiti corect?

In foarte multe dintre cazuri, juliturile si zgarieturile apar in zona genunchilor, a palmelor sau a coatelor, fara sa provoace sangerare puternica. Sunt situatii care apar in special in perioada sezonului cald, atunci cand pielea de la nivelul membrelor superioare si inferioare este mai expusa decat de obicei. Astfel, avem de-a face cu rani superficiale, care apar in urma unor cazaturi sau atunci cand pielea copilului intra in contact cu un obiect sau cu o suprafata dura.

Gradul de sangerare este cel care ofera indicii despre gravitatea acestor rani, durerile fiind mai accentuate atunci cand este vorba despre zgarieturi si mai putin intense cand este vorba despre taieturi. In situatia zgarieturilor, trebuie avut in vedere faptul ca acestea afecteaza o suprafata mai mare a pielii si mai multe terminatii nervoase, iar vindecarea depinde de dimensiunea afectarii, de localizarea acesteia si de profunzimea la care ajunge rana.

Pentru o cicatrizare rapida si estetica a zgarieturilor si a juliturilor copiilor, farmacistii Catena recomanda parintilor sa foloseasca Cicatridina unguent. Aceasta solutie moderna este obtinuta din ingrediente active, care ajuta inclusiv la reducerea riscului de aparitie a unor infectii. Este un produs util inclusiv pentru diminuarea inflamatiei si a edemului, precum si pentru a ameliora durerea. Cicatridina unguent poate sa fie folosit atat pentru persoanele adulte cat si pentru copii, reparand eficient pielea in caz de julituri, arsuri, zgarieturi sau plagi chirurgicale. De asemenea, acest unguent este recomandat inclusiv dupa efectuarea unor proceduri cosmetice, ca de exemplu ras sau epilare.

Ce pasi trebuie sa urmati daca observati o rana superficiala la copilul dumneavoastra?

In primul rand, este important sa opriti sangerarea cu ajutorul unui bandaj, a unui prosop curat sau a unei batiste – depinde ce aveti la indemana. Trebuie sa aplicati o oarecare presiune, insa nu foarte puternica. In al doilea rand, trebuie sa curatati rana sub un jet de apa pentru a inlatura eventualele impuritati. De asemenea, puteti folosi pentru curatare si o compresa sterila. Urmatorul pas este reprezentat de dezinfectarea ranii si a tesuturilor, insa este esential sa folositi dezinfectanti potriviti pentru respectivul tip de rana.

Pasul cu numarul patru este acela in care aplicati un gel sau un unguent cicatrizant in zona respectiva, acestea avand rolul de a favoriza vindecarea si de a scadea riscul ca bandajele sa se lipeasca de rana. Ultima etapa o constituie protejarea zonei repsective prin aplicarea unui material special, care sa fie adaptat in functie de tipul si marimea ranii copilului. Puteti sa folositi plasturi, leucoplast si comprese sterile, etc. Pentru ca rana sa ramana curata si uscata, si pentru a reduce astfel riscul de infectare si perioada de vindecare, este important ca bandajele sa fie inlocuite la timp.

Ce nu trebuie sa faceti in caz de julituri si zgarieturi?

Atunci cand copilul a suferit un accident minor, in urma caruia au rezultat zgarieturi sau julituri, este important sa tineti cont si de ce anume nu trebuie sa faceti pentru ca ranile sa se vindece rapid si eficient. Nu trebuie sa utilizati instrumente care nu au au fost dezinfectate, nu trebuie sa asezati gheata direct pe rana (recomandat este sa o infasurati intr-un prosop inainte) si nu trebuie sa aplicati lotiuni sau creme direct pe rana – decat daca medicul a recomandat acest lucru. Nu trebuie sa ii administrati copilului aspirina si nu trebuie ca rana sa fie acoperita imediat cu bandaj. De asemenea, este important sa nu uitati sa schimbati in fiecare zi bandajul.

In situatia in care rana pare sa fie infectata, sau daca un obiect ramane infipt in zona respectiva, trebuie sa cereti ajutor medical specializat. Acelasi sfat este valabil si in cazul in care sangerarea nu poate fi oprita, daca apare febra sau puroiul.

Farmacistul Catena va recomanda:

Cicatridina unguent x 60 g

Cicatridina unguent x 60 g

Cu totii ne dorim o piele de invidiat, dar semnele…

Naturalis Balsam Galbenele X 20 g

Naturalis Balsam Galbenele X 20 g

  Naturalis Balsam Galbenele este un produs de…