Vacanta la mare si gastroenterocolita – cauze si sfaturi pentru preventie

Vacanta la mare si gastroenterocolita – cauze si sfaturi pentru preventie Vacanta la mare si gastroenterocolita – cauze si sfaturi pentru preventie

Ultima actualizare: 17 iulie 2023

vacanta-mare

Gastroenterocolita este unul din lucrurile pe care nu vi l-ati dori sa vi se intample, in general, si cu atat mai putin in timpul vacantei la mare, pe care ati asteptat-o un an intreg.

Din pacate, riscul este destul de mare pentru ca sezonul estival coincide cu cel in care incidenta gastroenterocolitei este in crestere, favorizata intr-o buna masura si de faptul ca statiunile de pe litoral sunt luate cu asalt.

Pentru ca nu va doriti ca o astfel de problema de sanatate sa va strice vacanta la mare, ne-am gandit ca v-ar fi utile cateva informatii despre gastroenterocolita si mai ales despre cauzele sale si modurile in care va puteti proteja.

Asadar, inainte de a porni spre mare, va recomandam sa parcurgeti si randurile urmatoare, pentru a avea o vacanta linistita!

Pentru a reusi sa compensati rapid pierderea de minerale si de lichide, in vederea restabilirii echilibrului electrolitic din organism, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Rehidrafort Naturalis. Acesta este un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare, care contine o compozitie echilibrata de ingrediente active si care ajuta in caz de deshidratare. Este un produs recomandat persoanelor care transpira excesiv, celor cu varsaturi si celor cu diaree.


Gastroenterocolita – generalitati

Gastroenterocolita este o afectiune digestiva ce consta in inflamarea tractului gastro-intestinal, mai precis a stomacului si intestinului subtire, iar uneori si a intestinului gros. Aceasta inflamare este determinata de agenti patogeni sau anumite substante toxice, care ajung in tractul digestiv, preponderent prin ingestia de alimente contaminate.

Prin urmare, despre gastroenterocolita se poate spune ca este o forma de toxiinfectie alimentara care afecteaza stomacul si intestinele, generand o serie de manifestari neplacute, care pot strica o intreaga vacanta la malul marii.

Cele mai multe cazuri de gastroenterocolita se inregistreaza in sezonul cald, iar litoralul reprezinta una dintre zonele cu risc sporit, atat din cauza temperaturilor ridicate, care favorizeaza dezvoltarea agentilor patogeni, cat si a aglomeratiei specifice.

Veti intelege mai bine acest lucru din capitolul urmator, in care va vom explica mai detaliat care sunt cauzele gastroenterocolitei si mecanismul prin care acestea declanseaza inflamatia tractului gasto-intestinal.

Gastroenterocolita – cauze

Marea majoritate a cazurilor de gastroenterocolita sunt cauzate de consumul unor alimente contaminate cu bacterii, virusuri, paraziti sau anumite substante toxice, care nu sunt tolerate de organism.

De regula, gastroenterocolitele contractate in perioada vacantei la mare au la baza bacterii si paraziti, care se dezvolta sau ajung accidental pe alimentele consumate de turisti. In primul rand, temperaturile ridicate favorizeaza dezvoltarea acestor agenti patogeni, fiind necesare doar cateva minute pentru ca un aliment proaspat, preparat sau pastrat in conditii necorespunzatoare, sa devina contaminat.

In alta ordine de idei, agitatia specifica litoralului in sezonul estival duce in unele cazuri si la nerespectarea unor reguli aplicabile in bucatariile restaurantelor si unitatilor de cazare, precum si in celelalte unitati de alimentatie publica. Aceste „mici scapari” cresc semnificativ riscul de contaminare a alimentelor, implicit pe cel de aparitie a cazurilor de gastroenterocolita in randul clientilor.   

Mai precis, alimentele expuse la soare sau pastrate la temperaturi inadecvate, cele preparate sau depozitate in conditii improprii de igiena, cele expirate sau alterate, precum si cele preparate insuficient reprezinta o sursa aproape sigura de imbolnavire.

In privinta agentilor patogeni care pot fi prezenti in aceste alimente, dintre bacterii putem mentiona Salmonella, Escherichia coli si Clostridium difficile, iar dintre paraziti cei mai cunoscuti sunt Giardia lamblia, Cyclospora si Cryptosporidium.

De asemenea, gastroenterocolita mai poate fi cauzata de diferite grupe de virusuri, precum rotavirus, adenovirus sau astrovirus, si de reziduurile de pesticide din fructe si legume.

Gastroenterocolita – simptome si manifestari

Simptomele specifice de gastroenterocolita variaza in functie de agentul patogen care a declansat intoxicatia alimentara si de intensitatea inflamatiei.

Primele simptome care apar sunt greturile si varsaturile, ca urmare a iritarii mucoasei stomacale. In unele cazuri, pacientii cu gastroenterocolita pot avea si senzatia de arsuri la stomac, din aceeasi cauza.

Inflamarea intestinului subtire si a intestinului gros determina aparitia durerilor si crampelor abdominale, diareii si balonarii.

Alte simptome asociate gastroenterocolitei sunt lipsa apetitului, febra, oboseala, senzatia de slabiciune si o stare generala de rau.

In cazurile mai grave de gastroenterocolita, in care varsaturile si diareea persista mai mult de trei zile, apare si deshidratarea, care determina senzatia intensa de sete, dificultati la urinare, ameteli si slabiciune musculara.

In mod normal, simptomele gastroenterocolitei se amelioreaza in decurs de 2-3 zile, iar in decurs de o saptamana organismul este complet refacut.

vacanta-la-mare

Sfaturi pentru preventie in perioada vacantei la mare

Perioada de refacere pare una rezonabila, insa e suficient de lunga pentru a va ruina vacanta la mare, asa ca incheiem cu cateva sfaturi pentru a preveni o astfel de intoxicatie alimentara.

Spalati-va des pe maini

Spalati-va pe maini cat mai des si mai ales inainte de a manca sau a va prepara masa. In multe cazuri, alimentele pot fi contaminate cu bacterii sau alte microorganisme prezente pe maini, dupa ce ati atins anumite suprafete.

Beti apa din surse sigure

Agentii patogeni care provoaca enterocolita pot fi prezenti si in apa, de aceea e bine sa evitati sa beti apa din surse care pot fi usor contaminate. Ne referim la apa de la robinetele din spatii publice, cuburile de gheata de provenienta nesigura si chiar apa de baut de la hotel. Cel mai sigur este sa beti apa imbuteliata, care poate fi usor procurata de la orice magazin.

Evitati alimentele expuse la soare

Este vorba in special de alimentele de la tonetele stradale si pe cele de la restaurantele cu autoservire, ale caror vitrine sunt expuse razelor solare. De asemenea, daca va luati mancare la plaja, folositi o lada sau o geanta frigorifica pentru a evita riscul ca alimentele sa se altereze din cauza caldurii.

Spalati bine fructele si legumele

Este recomandat ca in aceasta perioada sa consumati cat mai multe fructe si legume crude, insa nu uitati sa le spalati foarte bine inainte. Pe coaja acestora pot exista urme ale pesticidelor cu care au fost tratate, precum si numerosi agenti patogeni care pot declansa o toxiinfectie alimentara.

Nu inghititi apa din mare sau piscina

Si apa marii sau cea din piscina poate fi o sursa de contaminare, dat fiind numarul foarte mare de persoane care profita de ea in sezonul estival. Din acest motiv, este recomandat sa evitati sa inghititi apa in timp ce inotati sau doar va racoriti in mare sau in piscina. De asemenea, daca aveti posibilitatea, este bine sa faceti dus dupa ce iesiti din apa si absolut necesar sa va spalati pe maini daca luati o gustare pe plaja.

Nu consumati alimente insuficient preparate

Produsele de origine animala, precum carnea, pestele, ouale, fructele de mare si laptele, se contamineaza cel mai usor cu bacterii in sezonul cald si de aceea trebuie sa fie foarte bine preparate termic inainte de a fi consumate. Temperaturile ridicate distrug bacteriile si alti agenti patogeni, in timp ce alimentele insuficient preparate pot fi o sursa de imbolnavire.

Evitati localurile in care igiena lasa de dorit

Daca serviti masa la restaurant sau la terasa, aruncati mai intai o privire de ansamblu asupra intregului spatiu, inainte de a va aseza la masa. Un local in care se pune mare pret pe curatenie si reguli de igiena este usor de recunoscut, iar noi va recomandam o astfel de varianta in locul unui local cu fete de masa patate, cu personal care poarta „haine de strada” sau in care se mirosul de la bucatarie se imbina cu cel de la grupul sanitar.

 

Farmacistul Catena va recomanda: