Vaccin HPV – mituri demontate si beneficii reale

Vaccin HPV – mituri demontate si beneficii reale Vaccin HPV – mituri demontate si beneficii reale

Ultima actualizare: 8 februarie 2024

HPV reprezinta acronimul pentru „Human Papilloma Virus” sau, in limba romana, „Virusul Papiloma Uman”. Acesta este un virus care infecteaza pielea si mucoasele, fiind transmis pe cale sexuala. Exista peste 100 de tipuri de HPV, iar unele dintre acestea pot provoca negi pe maini, pe picioare sau pe alte zone ale corpului. Altele pot fi implicate in aparitia cancerului, in special a cancerului de col uterin, dar si a altor tipuri de cancer, cum ar fi cel anal sau vaginal.

Majoritatea persoanelor infectate cu HPV nu prezinta simptome si pot elimina virusul din corpul lor in mod natural. Cu toate acestea, unele tulpini de HPV pot duce la afectiuni precum negii genitali sau pot creste riscul de cancer. Statisticile spun ca 9 din 10 cancere de col uterin sunt cauzate de infectia cu o tulpina HPV.

Vaccinurile HPV sunt disponibile si recomandate de catre profesionistii din domeniul sanatatii, pentru prevenirea infectiilor cu tulpini de HPV care sunt asociate cu cancerul. Primul vaccin HPV a fost introdus in anul 2006.


Siguranta vaccinului HPV

Vaccinul HPV s-a dovedit a fi sigur in multe studii. In general, efectele secundare tind sa fie usoare. Cele mai frecvente efecte secundare ale unui vaccin HPV includ durere, umflare sau roseata la locul injectarii. Sunt posibile si simptome precum dureri de cap, greata, varsaturi, oboseala sau slabiciune.

Cele mai utilizate vaccinuri impotriva HPV contin proteine ​​din capsida virusului (proteine ​​care alcatuiesc stratul exterior al virusului) si sunt concepute pentru a stimula raspunsul imun impotriva HPV. Vaccinul HPV, la fel ca alte vaccinuri, mai contine adjuvanti (pentru a amplifica raspunsul imun), stabilizatori si conservanti (pentru a mentine stabilitatea si integritatea vaccinului pe perioada depozitarii si transportului), medii de crestere (virusurile sau proteinele virale utilizate in vaccin sunt cultivate in medii de crestere, cum ar fi medii celulare sau medii pe baza de proteina), excipienti (pentru a ajusta pH-ul vaccinului sau pentru a imbunatati tolerabilitatea si administrarea acestuia).

Vaccin HPV – cui se recomanda?

Vaccinul HPV bivalent, tetravalent si nonavalent se administreaza intramuscular, in 2 sau 3 doze, tinerilor (fete si baieti) cu varsta cuprinsa intre 9 si 26 de ani, insa se poate face si mai tarziu, la recomandarea medicului. Ideal, acesta ar trebui administrat inaintea inceperii vietii sexuale. Se considera ca riscul de infectare cu o tulpina HPV este foarte ridicat dupa inceputul vietii sexuale, indiferent de mijloacele de protectie folosite.

Majoritatea oamenilor iau HPV la scurt timp dupa ce devin activi sexual. Dar, chiar daca aveti o tulpina de HPV, este posibil sa beneficiati in continuare de vaccin. Va poate proteja de alte tulpini, pe care nu le aveti inca.

Este esential ca toate dozele de vaccin HPV sa fie administrate in decurs de un an, cu o pauza de cel putin o luna intre prima si a doua doza si de cel putin trei luni intre a doua si a treia doza.

Odata ce schema de vaccinare impotriva virusului HPV a fost urmata, studiile au aratat o protectie de 100%, pana la 5 ani dupa vaccinare, cercetarile privind eficienta ulterioara fiind inca in desfasurare. 

Cine nu ar trebui sa faca vaccinul HPV?

  • Vaccinul HPV nu se administreaza in timpul sarcinii.
  • Vaccinul HPV nu este recomandat daca persoana a avut o reactie alergica dupa prima injectare HPV sau daca are alergii severe, care pun viata in pericol.
  • De asemenea, persoanele care sunt bolnave moderat sau sever ar trebui sa astepte pana se simt mai bine, pentru a se vaccina impotriva HPV.

Vaccin HPV – mituri frecvente

X Vaccinul HPV incurajeaza comportamentul sexual riscant.

Exista preocupari cum ca vaccinarea anti-HPV ar putea incuraja tinerii sa devina mai activi sexual. Cu toate acestea, studiile au aratat ca vaccinarea nu are absolut nicio influenta asupra comportamentului sexual.

X Vaccinul HPV nu este sigur.

Vaccinul HPV a trecut prin procese riguroase de testare si este considerat sigur si eficient de catre organizatiile de sanatate publica si de catre comunitatea medicala. Efectele secundare asociate cu vaccinul sunt minore si trecatoare.

X Vaccinul HPV nu este necesar pentru baieti.

Desi initial vaccinul HPV a fost recomandat in principal pentru fete, in prezent se recomanda si pentru baieti. Vaccinul ajuta la prevenirea transmiterii HPV si la protectia impotriva altor tipuri de cancer, in afara celui de col uterin, cum ar fi cancerul anal si oral (care pot fi cauzate de infectia cu o tulpina HPV).

X Vaccinul HPV protejeaza impotriva tuturor formelor de HPV.

Vaccinul HPV ofera protectie impotriva anumitor tulpini de HPV, dar nu protejeaza impotriva tuturor variantelor virusului. Desi protejeaza impotriva tulpinilor cel mai frecvent asociate cu cancerul de col uterin si alte afectiuni, nu ofera insa protectie impotriva tuturor tulpinilor de HPV.

X Femeile care s-au vaccinat anti-HPV nu mai trebuie sa faca teste Papanicolau.

Vaccinarea HPV NU anuleaza necesitatea testelor Babes-Papanicolau. Depistarea cancerului de col uterin cu teste Babes-Papanicolau regulate, incepand cu varsta de 21 de ani, este o parte esentiala a medicinei preventive.

X Vaccinul HPV cauzeaza autism.

Aceasta afirmatie este complet falsa si a fost demontata in repetate randuri de catre studii stiintifice si organizatii medicale. Nu exista nicio legatura intre vaccinul HPV si autism.