Varice: cauze, simptome si optiuni de tratament

Varice: cauze, simptome si optiuni de tratament Varice: cauze, simptome si optiuni de tratament

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

varice

Termenul de varice defineste o patologie care afecteaza in principal membrele inferioare, cand apar asa-numitele „vene varicoase”. Varicele extremitatilor inferioare intereseaza venele safene mari si mici, precum si afluentii lor, situati intre fascie si piele. Venele subcutanate sunt dilatate, sinuoase, cu diametru de cel putin trei milimetri, luand aspectul de varice. Aceste vene umflate, rasucite, se prezinta cu staza sangvina si pereti venosi alterati, si pot aparea din mai multe cauze (cum ar fi procesul degenerativ, ca urmare a inaintarii in varsta, obezitatea, sarcina multipla si predispozitia genetica). Dincolo de aspectul estetic neplacut, pot ridica si risc de complicatii.

Venele varicoase (varice) sunt venele subcutanate dilatate, sinuoase, cu un diametru mai mare decat in mod normal. Aparitia varicelor este considerata o manifestare clinica obisnuita a bolii venoase cronice (BVC). O astfel de patologie ridica nu doar probleme de natura estetica, dar si un potential risc de complicatii majore, cum ar fi tromboza venoasa profunda si, in cazurile de varice extinse si severe, embolie pulmonara. Din acest motiv, persoanele care au aceasta boala ar trebui sa se prezinte la un consult de specialitate, pentru a se evalua riscurile. Acest risc este direct proportional cu marimea varicelor, distributia lor, frecventa si starea generala de sanatate.


Despre varice, informatii generale

Prin varice intelegem „dilatarea venelor”, in special la nivelul picioarelor. Mai multi factori se pare ca, in sinergie, contribuie la un astfel de fenomen. Inainte de toate, la nivelul extremitatilor presiunea venoasa este mai crescuta decat in alte zone ale corpului. Acest lucru se datoreaza, in esenta, rezistentei periferice pe care sangele o intampina in timpul circulatiei. Valvele defecte de la nivelul venelor, care permit circulatia unidirectionala a sangelui (vene superficiale → vene profunde), determina refluxul sangelui si, prin urmare, cresterea presiunii hidrostatice la acest nivel (presiunea ridicata afecteaza elasticitatea peretilor si duce la aparitia dilatatiilor din varice).

Valvele venoase alterate cauzeaza transmiterea inversa a gradientului de presiune. In mod normal, gradientul de presiune ar fi transmis de la sistemul venos profund catre sistemul venos superficial, prin jonctiunea safeno-femurala si venele perforante. Valva venoasa care sufera cel mai adesea modificari este cea de la nivelul venei safene mari. La persoanele cu hipertensiune venoasa, se pare ca diagnosticul de varice se coreleaza cu un grad mult mai ridicat de severitate. Presiunea intraabdominala crescuta (sarcina, obezitate) creste riscul de varice. Anumite tulburari genetice ar putea provoca, printre altele, si incompetenta valvelor venoase si, implicit, vene varicoase.

Naturalis Diolex, contine 500 mg fractiune micronizata corespunzatoare la 450 mg de diosmina (90%) si 50 mg de hesperidina (10%), zinc, seleniu si extract de castan-salbatic. Diosmina si hesperidina sunt doua bioflavonoide puternice care actioneaza sinergic, efectul combinatiei fiind superior fiecarui component in parte.

Varice – factori de risc si cauze

Principalii factori de risc pentru varice includ sexul feminin, greutatea corporala crescuta, insa si sarcinile multiple, constipatia frecventa si antecedentele pozitive de tromboza venoasa. Mai mult decat atat, se considera ca ortostatismul prelungit sau mersul pe jos pe distante lungi sunt potentiale cauze pentru aparitia varicelor. Venele varicoase sunt considerate a fi un simptom al bolii venoase cronice. In ciuda patogenezei multifactoriale, in literatura de specialitate, factorii de risc asociati varicelor sunt inca relativ slab documentati. De exemplu, se crede ca inaltimea crescuta reprezinta un factor de risc, severitatea fiind proportionala inaltimii avute. Alti factori:

  • indicele crescut de masa corporala;
  • fumatul;
  • hipertensiunea arteriala;
  • menopauza;
  • consumul de cafea;
  • hipocalcemia, hipomagnezemia, hipovitaminoza V12;
  • nivelul scazut de zinc circulant;
  • traumatismele repetate;
  • administrarea de contraceptive orale;
  • malformatiile vasculare;
  • dieta saraca in fibre vegetale;
  • inaintarea in varsta;
  • purtarea indelungata a tocurilor si suprasolicitarea musculaturii.

Prin varice secundare intelegem un simptom in cadrul unei patologii subiacente. Dintre cauzele medicale ale varicelor, putem aminti boala venoasa cronica, fistula arterio-venoasa congenitala, boala tromboembolica, compresiile mecanice interne asociate tumorilor sau infiltrarea neoplazica a trunchiurilor venoase. Fistulele, anevrismele arterio-venoase sunt cauze relativ frecvente in ceea ce priveste etiologia varicelor. Aparitia varicelor are incidenta mult mai crescuta in randul persoanelor de sex feminin. Nu se cunosc pe deplin motivele, insa se crede ca ar fi vorba despre modificarile hormonale pre- si postmenopauza si expunerea anterioara la diferiti factori de risc.

Naturalis Diolex Gel, datorita combinatiei de substante active, ofera o senzatie placuta de racorire a picioarelor „grele” si imbunatateste tonicitatea vasculara. Acesta este un gel care relaxeaza si calmeaza senzatiile neplacute din zona pe care se aplica.

Varice – simptome si manifestari

Pacientul cu varice se prezinta, in multe cazuri, de obicei fara simptome. In aceasta privinta, ar putea fi vorba doar despre disconfortul de natura estetica. Varicele sunt dureroase atunci cand, in interior, se formeaza cheaguri de sange, ceea ce poarta numele de „tromboflebita varicoasa”, existand si risc mult mai mare de complicatii. Deseori, este vorba doar despre aspectul specific. In astfel de situatii, pacientul cu varice poate acuza si alte simptome si semne, cum ar fi:

  • tumefierea gambei si gleznei;
  • senzatia de greutate a membrului afectat;
  • durere, crampe;
  • mancarimi;
  • oboseala exagerata a picioarelor si intoleranta la efort sau exercitii fizice.

In cazurile mai severe de varice, pielea se poate decolora, apare eczema si, in lipsa gestionarii corespunzatoare si a tratamentului eficient, boala poate progresa spre ulcer varicos. De cele mai multe ori, decolorarea este evidenta in jurul gleznei si gambei. Simptomele se exacerbeaza, de obicei, in urma mentinerii timp indelungat a pozitii verticale si in urma exercitiului fizic. Apar si telangiectazii, iar in unele cazuri patologia poate favoriza si aparitia altor afectiuni de piele, cum ar fi dermatita, eczema. Acestea se asociaza pruritului, de exemplu, insa riscul aparitiei va depinde de starea generala de sanatate a pacientului.

Naturalis VenoSuport este un supliment alimentar care contine vitamina C si rutin (un bioflavonoid extras din muguri florali de salcam-japonez). Flavonoidele sunt substante cu un puternic rol antioxidant. Vitamina C contribuie la formarea normala a colagenului, pentru functionarea normala a vaselor de sange. De asemenea, vitamina C contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si la buna functionare a sistemului imunitar.

Diagnosticul de varice

Daca se suspecteaza refluxul venos (pe baza simptomatologiei si evaluarii clinice), medicul va examina venele membrelor inferioare prin ecografie Doppler. Aceasta procedura are o eficienta maxima in stabilirea diagnosticului de varice, ca urmare a faptului ca permite evaluarea functiei valvulare si anatomiei venelor. In timpul ecografiei, ar trebui avuta in vedere si evaluarea pentru diagnosticul de tromboza venoasa profunda, pentru a se confirma daca obstructia contribuie ori nu la manifestarile clinice din varice. Tot in timpul ecografiei se stabileste si starea circulatorie generala in sistemul arterial, ceea ce este relevant pentru a indica protocolul de tratament.

Tratament varice

Tratamentul varicelor dispune atat de management conservator, cat si de abord chirurgical. Spre exemplu, starea individuala de sanatate, marimea venelor varicoase, localizarea lor si prezenta anumitor boli subiacente poate dicta tratamentul ulterior.

Tratament conservator pentru varice

Se recomanda in cazurile relativ usoare, cand prezenta varicelor nu provoaca simptome si nici nu ridica risc major de complicatii. In astfel de cazuri, ar trebui sa se previna evolutia, precum si extinderea lor, prin mai multe mijloace, cum ar fi:

  • exercitii fizice usoare, pentru a stimula circulatia;
  • purtarea ciorapilor elastici compresivi;
  • mentinerea picioarelor usor ridicate sau la orizontala;
  • aplicarea de comprese umede si calde, la nivelul zonei cu varice;
  • evitarea mentinerii prelungite a pozitiei ortostatice sau a oricarei alte pozitii care implica o anumita presiune la nivelul membrelor inferioare.

Tratament chirurgical pentru varice

Se recomanda in cazul in care exista vene lezate, cu cheaguri de sange, insa este important de retinut ca dimensiunea varicelor nu doar ca influenteaza optiunile de tratament, ci reprezinta si un factor predictibil pentru prognosticul afectiunii:

  • scleroterapie;
  • flebectomie;
  • stripping venos;
  • fotocoagulare cu laser;
  • ablatia prin radiofrecventa.

Tratament medicamentos pentru varice

  • Antiinflamatoare nesteroidiene pentru ameliorarea simptomelor;
  • Anticoagulante (in caz de tromboflebita profunda, cauza frecventa a varicelor).

Prognosticul afectiunii depinde mult de gradul afectarii si de suprafata venelor varicoase.

Varice – complicatii si riscuri asociate

Chiar si dupa indepartarea chirurgicala a diferitelor varice, recidivele sunt frecvente. In cazurile in care se dezvolta ulcerul varicos, riscul de morbiditate si complicatii este mare. Un cheag de sange care se gaseste in venele superficiale embolizeaza rar, pe cand unul din venele profunde, in esenta, prezinta risc mai mare de embolizare. Cateva dintre riscurile asociate varicelor sunt urmatoarele, fara a se limita, insa, la acestea:

  • ulcerul varicos;
  • tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara;
  • durerea profunda;
  • reducerea nivelului de activitate fizica.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470194/

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/varicose-veins

https://www.nhlbi.nih.gov/health/varicose-veins

https://www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/symptoms-causes/syc-20350643

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/varicose-veins

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4722-varicose-veins

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Diolex x 30 compr. film.

    Naturalis Diolex X 30 comprimate filmate

      Naturalis Diolex contine 500 mg fractiune micronizata corespunzatoare la 450 mg Diosmina ( 90%) si 50 mg Hesperidina (10%), Zinc, Seleniu si extract de Castan-salbatic. Diosmina si Hesperidina sunt…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis VenoSuport x 30 compr.

    Naturalis VenoSuport Naturalis X 30 comprimate

      Suplimentul alimentar Naturalis VenoSuport contine Vitamina C si Rutin (un bioflavonoid extras din muguri florali de Salcam-japonez). Flavonoidele sunt substante cu un puternic rol antioxidant.…