Vitamina C la copii – sfaturi privind administrarea corecta

Vitamina C la copii – sfaturi privind administrarea corecta Vitamina C la copii – sfaturi privind administrarea corecta

Ultima actualizare: 15 decembrie 2023

vitamina-C

Necesarul zilnic de vitamina C la copii si la adulti se poate asigura doar pe cale exogena, adica prin consumul de alimente bogate in acest compus. De asemenea, suplimentele alimentare sunt o alternativa accesibila si la fel de eficienta, in vederea asigurarii unui nivel optim in organism.

Oamenii nu sunt capabili sa sintetizeze in vivo vitamina C, spre deosebire de alte tipuri de vitamine, motiv pentru care, in lipsa aportului alimentar, apare carenta vitaminica.

Vitamina C nu doar ca joaca un rol important in asigurarea imunitatii, avand potential antioxidant semnificativ, ci are si multe alte functii, fiind necesara pentru mentinerea integritatii functionale a organismului.


Vitamina C la copii – beneficii ale administrarii

Administrarea de vitamina C la copii asigura o buna functionare a organismului, deoarece acest compus este implicat intr-o gama variata de procese, cum ar fi:

  • biosinteza colagenului (resturile de prolina din molecula procolagenului necesita vitamina C pentru hidroxilare, cu formare de colagen matur; in lipsa unui nivel optim de vitamina C la copii, integritatea pielii, mucoaselor, vaselor de sange si oaselor este compromisa, aceste simptome fiind caracteristice scorbutului);
  • metabolismul proteinelor;
  • biosinteza L-carnitinei si a anumitor neutrotransmitatori;
  • potential antioxidant, fiind implicata si in regenerarea in vivo a vitaminei E, limitand astfel efectele toxice ale radicalilor liberi de oxigen si azot si scazand riscul de inflamatie;
  • rol important in functia imunitara;
  • imbunatatirea absorbtiei fierului non-hemic (forma de fier prezenta in produsele vegetale);
  • vitamina C la copii promoveaza vindecarea mult mai rapida a ranilor, fiind cunoscut faptul ca cei mici tind sa se loveasca si sa se raneasca mult mai frecvent.

Drept urmare, administrarea de vitamina C la copii este deosebit de benefica, mai ales in primii ani de viata, cand sistemul lor imunitar nu este pe deplin dezvoltat. Astfel, suplimentandu-le si integrandu-le vitamina C in dieta, vor avea un sistem imunitar mult mai competent, capabil sa faca fata mult mai eficient agentilor cu potential infectios.

Naturalis Imunovit gummy este un supliment alimentar, sub forma de jeleuri gumate, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Acesta nu contine zahar si este recomandat copiilor mai mari de 4 ani.

Vitamina C la copii – sfaturi importante pentru o administrare corecta

Administrarea de vitamina C la copii ar trebui sa se faca in conformitate cu mai multe variabile, cum ar fi necesarul zilnic, existenta unui fond patologic subiacent, dar si sursele luate in considerare pentru asigurarea necesarului zilnic.

De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca, in cazul deficitului de vitamina C la copii, confirmat prin teste de laborator si diagnosticul de scorbut, necesarul de vitamina C creste semnificativ. In cele ce urmeaza, va vom prezenta o serie de sfaturi privitoare la administrarea corecta si lipsita de riscuri a vitaminei C in cazul copiilor.

Necesarul zilnic de vitamina C la copii

Supradozarea cu vitamina C la copii este rareori intalnita, insa se poate traduce prin aparitia de dureri de cap, greata, varsaturi si ameteli. La o doza zilnica de 6 grame, spre exemplu, riscurile de migrena cresc semnificativ.

Administrarea de vitamina C la copii in cantitati semnificative, pe o perioada lunga, poate duce la aparitia pietrelor la rinichi (calculi renali), crescand si cantitatea de acid uric si oxalat, intrucat vitamina C duce la acidifierea urinei. La copiii care au deja o patologie aparuta din cauza supraalimentarii fier, aportul excesiv poate duce la aritmii cardiace.

Varsta

Persoane de sex masculin

Persoane de sex feminin

0-6 luni

40 miligrame

40 miligrame

7-12 luni

50 miligrame

50 miligrame

1-3 ani

15 miligrame

15 miligrame

4-8 ani

25 miligrame

25 miligrame

9-13 ani

45 miligrame

45 miligrame

Sursele de vitamina C la copii

Pentru a se asigura nivelul optim de vitamina C la copii, aportul exogen reprezinta unica solutie. Acest aport poate fi reprezentat fie de surse alimentare, fie de suplimentele pe baza de vitamina C.

Citricele, indeosebi, sunt foarte bogate in vitamina C, insa, din cauza faptului ca sunt destul de acre, copiii le-ar putea refuza. Kiwi, broccoli, capsunile, fructele de padure, catina, macesele si coacazele negre sunt bogate in vitamina C.

Este important de retinut faptul ca, prin preparare termica (fierbere, abur, microunde) si prin depozitare prelungita, continutul in vitamina C tinde sa scada semnificativ. Consumarea fructelor si legumelor crude asigura cel mai ridicat aport.

Sugarii hraniti cu lapte de vaca sau fiert

Majoritatea sugarilor din tarile dezvoltate sunt hraniti cu lapte matern si formula de lapte, fiind cunoscut faptul ca ambele asigura cantitati adecvate de vitamina C la copii.

Hranirea sugarilor fie cu lapte de vaca, fie cu lapte fiert, nu este recomandata. In primul rand, laptele de vaca are, natural, o cantitate semnificativ mai mica de vitamina C, iar prepararea termica (fierberea) denatureaza si distruge aceasta vitamina.

Expunerea pasiva la fumul de tigara creste necesarul de vitamina C la copii, in parte ca urmare a faptului ca fumul de tigara induce stres oxidativ. Cum vitamina C este implicata in protectia impotriva stresului oxidativ, nivelul acesteia va scadea.

Contraindicatiile administrarii de vitamina C la copii

Suplimentarea cu vitamina C la copii este contraindicata in mai multe afectiuni hematologice, cum ar fi talasemia (ca urmare a riscului de supraincarcare cu fier), deficitul de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza, drepanocitoza si hemocromatoza.

Pe de alta parte, administrarea de vitamina C la copiii cu diabet ar trebui sa urmeze indicatiile medicului specialist, deoarece aceasta vitamina poate creste, in timp, nivelul glicemiei.

Suplimentarea cu vitamina C la copiii cu nefrolitiaza si nefropatie cu oxalat trebuie facuta cu prudenta, la indicatiile medicului, existand riscul de exces si, implicit, de precipitare a calculilor renali si de dexacerbare a simptomelor.

Evitarea supradozarii

Supradozarea cu vitamina C la copii poate duce la o serie de complicatii, printre care se numara hipovitaminoza B12, reducerea nivelului de cupru, accelerarea metabolismului, eroziunea smaltului dentar si raspunsul alergic. Totusi, se crede ca vitamina C la copii, chiar si in exces, are toxicitate redusa, cateva dintre cele mai frecvente plangeri acuzate fiind diareea, greata, crampele si alte tipuri de tulburari gastrointestinale. Acestea apar din cauza efectului osmotic al vitaminei C, care, administrata in exces, nu este absorbita la nivelul tractului gastrointestinal.

In situatiile in care suplimentarea cu vitamina C la copii nu se face pe fondul unei afectiuni (scorbut), trebuie evitata supradozarea.

Dozele tolerabile de vitamina C la copii, in functie de varsta si sex, sunt urmatoarele:

Varsta

Persoane de sex masculin

Persoane de sex feminin

0-12 luni

Nu s-a putut stabili

Nu s-a putut stabili

1-3 ani

400 miligrame

400 miligrame

4-8 ani

650 miligrame

650 miligrame

9-13 ani

1.800 miligrame

1.800 miligrame

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

https://yourkidsurgentcare.com/kids-recommended-daily-dose-of-vitamin-c/

https://www.babycenter.com/toddler/feeding/vitamin-c-in-your-childs-diet_10324695

https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-vitamin-c

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Imunovit gummy x 30 jeleuri

    Naturalis Imunovit gummy X 30 jeleuri

      Naturalis Imunovit gummy este un supliment alimentar, sub forma de jeleuri gumate, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Acesta nu contine zahar si este recomandat copiilor…