Vitamine recomandate impotriva ametelii

Vitamine recomandate impotriva ametelii Vitamine recomandate impotriva ametelii

Ultima actualizare: 14 iulie 2023

De ce ne simtim ametiti uneori atunci cand suntem bolnavi sau chiar atunci cand avem o zi normala? Exista multe explicatii, dar inainte de a le trece in revista, e important de mentionat ca ameteala este un simptom foarte comun in cazul adultilor. De asemenea, vertijul, o problema medicala mai serioasa al carei simptom principal este ameteala puternica, este de asemenea frecvent intalnit. Aproape 40% din cei trecuti de 40 de ani vor fi afectati de vertij pe parcursul vietii. Atat in caz de vertij, cat si in cazul unor simple ameteli, anumite vitamine pot fi de ajutor! Insa depinde foarte mult de cauza care a determinat aparitia simptomelor.

Dar, mai intai de toate, e important sa stiti cum sa faceti diferenta dintre o simpla ameteala si vertij. Acesta din urma provoaca greata si varsaturi si poate fi un simptom al unei tulburari de echilibru grave, pe cand ameteala cauzeaza pierderea echilibrului pentru moment. Si ameteala poate fi insa moderata sau severa.

Ameteala – cele mai comune cauze

Ameteala se numara printre simptomele multor afectiuni si probleme medicale, cum ar fi:

- probleme ale urechii interne

- probleme cardiovasculare

- migrena

- diabetul

- anxietatea

- raul de mare

- deshidratarea

- accidentul vascular

- efectele secundare ale medicatiei

Va confruntati cu ameteli? Aflati care sunt vitaminele care va lipsesc

In cateva situatii, se poate apela la anumite vitamine impotriva ametelii. Iata despre ce este vorba.

Vitamine impotriva ametelii: Vitamina B12

Deficientele de vitamina B12 (cobalamina), vitamina esentiala, pot duce la mai multe tulburari neurologice, incluzand si pierderea echilibrului, scaderea tensiunii si reducerea fluxului sangvin catre creier. Deficienta de vitamina B12 este usor de detectat si usor de tratat, dar, din pacate, este o cauza a ametelii trecuta deseori cu vederea. Intrebati medicul despre determinarea nivelului sangvin de vitamina B12.

Surse alimentare foarte bune de vitamina B12 sunt carnea, lactatele, pestele, ouale. Daca medicul considera necesar, va va recomanda un supliment alimentar care contine (si) vitamina B12.

Cele mai frecvente cauze ale deficientei de vitamina B12 sunt: bolile autoimune cu afectarea sistemului digestiv (anemia pernicioasa), gastrita, boala Crohn, boala celiaca, gastrita atrofica, dieta exclusiv vegana, nevoile crescute din perioada sarcinii si alaptarii.

Pentru buna functionare a organismului, farmacistii Catena recomanda Naturalis Multivitamine si Minerale. Este un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine un mix de 17 vitamine si minerale esentiale, printre care si vitaminele B12 si B6.

Vitamine impotriva ametelii: Vitamina B6

Din categoria de vitamine impotriva ametelii poate face parte si vitamina B6 sau piridoxina. Desi este rar intalnita, deficienta de B6 poate aparea mai ales in cazul varstnicilor daca nu mananca suficiente alimente care o contin sau pentru ca organismele lor nu o mai absorb eficient. Boala renala, diverse afectiuni intestinale care cauzeaza malabsorbtie sau abuzul de alcool sunt alt factori pentru deficienta de B6.

Daca aveti un nivel foarte scazut de Vitamina B6, poate aparea anemia, ceea ce inseamna ca in sange exista un numar sub nivelul normal de celule rosii. Vitmina B6 joaca un rol important in productia de hemoglobina, proteina care ajuta la transportul oxigenului in organism. Atunci cand se instaleaza anemia, va puteti simti obosit si slabit, evident putand aparea si ameteli.

Exista foarte multe alimente care contin aceasta vitamina, iar o persoana care are o dieta echilibrata nu va dezvolta o carenta de B6. Carnea, pestele si lactatele sunt cele mai bune surse de B6 de origine animala. Vitamina se regaseste si in numeroase vegetale, printre care: avocado, naut, banane, seminte, orez si cereale integrale, fructe oleaginoase, cartofi dulci, morcovi, spanac.

Vitamine impotriva ametelii: Vitamina D

Vitamina D este esentiala pentru functionarea optima a sistemului nervos si pentru mentinerea sanatatii oaselor si a sistemului imunitar. Legatura exacta dintre vitamina D si ameteala nu este complet inteleasa, dar exista cateva mecanisme posibile prin care vitamina D influenteaza senzatia de ameteala:

- Reglarea tensiunii arteriale: vitamina D poate influenta nivelurile de calciu din organism, care la randul sau poate afecta tensiunea arteriala. Tensiunea arteriala scazuta poate provoca ameteli.

- Functionarea sistemului nervos: vitamina D are un rol important in dezvoltarea si functionarea sistemului nervos central. Deficienta de vitamina D poate afecta sanatatea nervilor si poate contribui la aparitia simptomelor neurologice, inclusiv ameteli.

- Tulburari vestibulare: unele studii sugereaza ca deficienta de vitamina D poate fi asociata cu tulburari vestibulare, care pot provoca ameteli si dezechilibru. Vestibulul este o structura din urechea interna responsabilă de mentinerea echilibrului.

Este important de amintit ca exista multe alte cauze pentru ameteala, precum hipotensiunea arteriala, tulburarile de echilibru, infectiile urechii interne, anemia sau tulburarile de anxietate. Prin urmare, daca experimentati ameteli persistente sau severe, este recomandat sa consultati un medic pentru a obtine un diagnostic si un plan de tratament adecvate.