Administrarea de probiotice la adulti - cand este necesara

Administrarea de probiotice la adulti - cand este necesara Administrarea de probiotice la adulti - cand este necesara

Ultima actualizare: 30 mai 2023

Administrarea probioticelor la adulti are efecte benefice in cazul unor tulburari digestive si totodata previne aparitia acestora, intarind sistemul imunitar.

Acestea refac si intaresc flora intestinala, care este alcatuita din bacterii cu un rol esential in asigurarea digestiei, dar si in functionarea sistemului imunitar care protejeaza organismul de diferite boli.

Farmacistii Catena recomanda Linex Forte, un probiotic recomandat in perioada tratamentelor cu antibiotice, in cazul unei alimentatii necorespunzatoare si in perioadele de stres, atunci cand flora intestinala are de suferit.

Aceste bacterii benefice se gasesc in mod natural in organismul uman si intr-o serie de alimente, insa exista si suplimente alimentare care le contin. Asadar administrarea de probiotice la adulti poate fi facuta prin intermediul unei alimentatii adecvate, dar si cu ajutorul acestor suplimente, pentru care este nevoie de o discutie prealabila cu un medic.


Sfaturi privind administrarea de probiotice la adulti

Dincolo de recomandarile de specialitate pe care doar un medic vi le poate oferi, mai exista si cateva aspecte importante de care trebuie sa tineti seama in administrarea de probiotice la adulti. Iata care sunt acestea:

Administrati probioticele cu o jumatate de ora inainte de masa

Probioticele sunt sensibile la aciditatea gastrica, astfel ca secretiile de suc gastric din stomac pot distruge o parte dintre ele, inainte de a ajunge in intestine. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, probioticele la adulti trebuie sa fie administrate pe stomacul gol, cu circa 30 de minute inainte de masa. Astfel, trec mai usor in intestinul subtire, fara a fi afectate de mediul acid care se creeaza in stomac atunci cand mancati.

Administrate in timpul mesei sau imediat dupa masa, probioticele la adulti vor fi mai putin eficiente, pentru ca o buna parte din ele vor fi distruse in stomac sub actiunea sucului gastric.

Mentineti o diferenta de cateva ore intre antibiotice si probiotice

Probioticele sunt afectate si de efectul antibioticelor, care pot distruge atat agentii patogeni din organism, cat si bacteriile care formeaza flora microbiana benefica din intestine. Din acest motiv administrarea probioticelor la adulti trebuie sa se faca la o diferenta de cateva ore fata de astfel de medicamente.

De regula, momentul cel mai potrivit pentru probiotice este la jumatatea intervalului de administrare a antibioticelor. Spre exemplu, daca un astfel de medicament se ia la 6 ore, probioticele la adulti pot fi administrate la trei ore dupa ultimul antibiotic, respectiv cu trei ore inaintea urmatorului.

Atunci cand urmati un tratament cu antibiotice, sunteti stresati, aveti un regim alimentar dezechilibrat sau calatoriti frecvent si va confrunti cu problemele digestive, farmacistii Catena recomanda Eubiotic - Probiotice pe baza de culturi lactice vii. Aceste probiotice conti doua dintre cele mai cunoscute microorganisme benefice florei intestinale: Bifidobacterium si Lactobacillus acidophilus.

Continuati sa luati probiotice dupa cura de antibiotic

Chiar daca veti tine cont de sfatul anterior, flora intestinala este afectata intr-o oarecare masura de tratamentul cu antibiotice si va avea nevoie de o perioada pentru a se refece complet.

De aceea, este recomandat ca administrarea probioticelor la adulti sa continue 1-2 saptamani dupa finalizarea tratamentului cu antibiotice. In acest mod, veti evita efectele neplacute ale dezechilibrului florei intestinale si veti grabi refacerea acesteia.

Alegeti tulpinile probiotice potrivite

Bacteriile probiotice care alcatuiesc flora intestinala sunt de mai multe tipuri, iar pentru a pune capat problemelor digestive, trebuie sa va asigurati ca luati probioticele potrivite. Pentru fiecare afectiune exista anumite recomandari privind administrarea probioticelor la adulti, mai precis a tulpinilor potrivite si a dozelor necesare.

Cand se recomanda administrarea de probiotice la adulti

Administrarea probioticelor la adulti se face in scopul refacerii sau imbunatatirii florei microbiene din intestine, prevenind sau combatand astfel tulburarile digestive.

Aceste tulburari pot avea numeroase cauze, insa de fiecare data, neplacerile se datoreaza  afectarii florei bacteriene sub influenta unor anumiti factori. In cele ce urmeaza va prezentam cele mai frecvente situatii cand administrarea probioticelor este recomandata si are efecte garantate.

Tratamentele cu antibiotice

Antibioticele sunt medicamente recomandate in cazul infectiilor bacteriene, insa, dupa cum am precizat deja, acestea pot distruge si bacteriile benefice care formeaza flora intestinala. Cu cat antibioticul este mai puternic si administrat pentru o perioada mai indelungata, cu atat creste riscul de a genera un dezechilibru al florei intestinale manifestat prin diaree, balonare, constipatie, sau crampe abdominale.

Administrarea probioticelor la adulti in timpul si ulterior tratamentului cu antibiotice mentine echilibrul florei intestinale si previne astfel de efecte secundare neplacute ale antibioticelor.

Hepiflor este recomandat in tratamentul cu antibiotice pentru restabilirea echilibrului florei intestinale. Probiotic cu un continut de 10 miliarde de culturi vii. Hepiflor se recomanda in asociere cu tratamentul antibiotic oral, pentru refacerea echilibrului florei intestinal. Hepiflor contribuie la mentinerea si restabilirea echilibrului intestinal din tulburari de tranzitie, care pot aparea in urma tratamentului cu antibiotice orale (diareea asociata antibioticelor).

Tulburari digestive ocazionale

Simptomele enumerate mai sus pot aparea si din alte cauze, precum consumul unor alimente contaminate, anumite intolerante sau alergii alimentare, modificari ale rutinei zilnice, alimentele considerate mai putin sanatoase, precum si stresul sau anxietatea.

Acestea sunt tulburari ocazionale, datorate tot dezechilibrelor aparute la nivelul florei intestinale, iar administrarea probioticelor la adulti este si in acest caz o solutie eficienta pentru rezolvarea problemelor.

Diferite afectiuni digestive

Afectiunile digestive au si ele un efect nedorit asupra florei bacteriene din intestine, ceea ce duce la aceleasi tulburari neplacute despre care am amintit si in paragrafele anterioare.

Colita ulcerativa, sindromul de intestin iritabil, infectiile bacteriene, enterocolita si diareea acuta infectioasa sunt cele mai frecvente afectiuni care dau astfel de simptome si in cazul carora se recomanda administrarea de probiotice la adulti. In afara de faptul ca refac flora microbiana si imbunatatesc digestia, acestea reduc inflamatia si contribuie la vindecarea tesuturilor afectate.

Intarirea imunitatii

Probioticele nu sunt implicate doar in procesul digestiv, ci influenteaza in mod direct si raspunsul imun al organismului. Prin urmare, administrarea de probiotice la adulti este recomandata si in cazul unor deficiente imunitare, dar si pentru a intari rezistenta organismului in fata anumitor boli.

In primul rand, probioticele realizeaza o adevarata bariera la nivelul intestinului, impiedicand patrunderea in organism a agentilor patogeni care por provoca infectii si inflamatii.

Totodata, administrarea de probiotice la adulti stimuleaza productia de anticorpi si substante antimicrobiene care inhiba dezvoltarea bacteriilor daunatoare.

Reducerea riscului de imbolnavire

Probioticele la adulti pot fi administrate si in scop preventiv, nu neaparat atunci cand aveti probleme digestive sau exista sanse mari ca acestea sa apara.

Alimentele fermentate sunt cea mai buna sursa naturala de probiotice, iar in acest sens putem mentiona iaurtul, laptele batut si chefirul. Tot din categoria lactatelor face parte si ayranul, obtinut din iaurt diluat si sarat dupa gust.

Lista poate continua cu varza murata si toata gama de muraturi, care se consuma alaturi de mancarurile grase sau picante, pentru a imbunatati digestia datorita continutului de probiotice.

Nu in ultimul rand, si borsul este o sursa bogata de probiotice, putand fi consumat ca atat ca ingredient pentru ciorbe, cat si ca atare, mai ales daca este tinut la rece.

Acestor alimente li se adauga si suplimentele alimentare cu diferite tulpini de probiotice, care trebuie administrate cu precautie si doar tinand cont de sfaturile unui specialist.

 

Farmacistul Catena va recomanda: