Afte bucale la copii – cauze si remedii

Afte bucale la copii – cauze si remedii Afte bucale la copii – cauze si remedii

Ultima actualizare: 17 iulie 2023

Aparitia de afte bucale la copii nu ar trebui sa ridice ingrijorari majore din partea parintilor, mai ales pentru ca toata lumea se confrunta cu astfel de probleme. Aftele bucale reprezinta aparitia de pete albe-rosiatice, inflamate, pe suprafata mucoasei care captuseste cavitatea bucala. Chiar daca sunt dureroase, iar la copii prezenta lor tinde sa fie mult mai frecventa, aftele bucale se vindeca de la sine si nu prezinta potentiale complicatii.

Etiologia aparitiei acestor mici pete nu este pe deplin cunoscuta si, frecvent, se datoreaza leziunilor mecanice. Simptomele manifestate sunt relativ usoare si pot fi ameliorare cu geluri, creme sau apa de gura cu actiune analgezica.


Afte bucale – generalitati

Persoanele care prezinta afte bucale sunt diagnosticate cu stomatita aftoasa, o afectiune ce duce la aparitia unor ulceratii mici la nivelul gurii, de obicei pe partea interioara a buzelor, obrajilor si limbii.

Este important de facut diferenta intre aparitia de afte bucale si herpes, care, in mod obisnuit, apare in exterior, la nivelul buzelor. Acestea apar in special la copii si adolescenti cu varste cuprinse intre 10-19 ani, iar pentru o treime dintre copii afectati, leziunile pot continua sa apara pe o perioada indelungata de la aparitia focarului initial. In cazurile de afte bucale la copii, este important de stiut ca acestea nu sunt contagioase si nu se transmit de la un copil la altul.

Putine sunt cazurile in care aparitia de afte bucale la copii poate indica existenta unei afectiuni ce intereseaza alt organ, cum ar fi boala inflamatorie intestinala, boala celiaca sau infectia cu HIV.

Foramen Baby gel eruptii primii dintisori este un gel dinti bebelusi pe baza de extract natural de musetel, provitamina B5 si glicirizinat de amoniu care ajuta la diminuarea durerii locale provocate de eruptia primilor dinti.

In cele mai multe cazuri, patologia nu ar trebui sa ridice niciun fel de ingrijorare, deoarece este autolimitata, asadar dispare de la sine chiar si in lipsa unui tratament rareori necesar. Ranile de la nivelul gurii pot duce la dureri in timpul masticatiei, vorbirii si spalatului pe dinti, insa au un prognostic favorabil si nu necesita interventie medicala. Nu exista diferente semnificative intre etiologia aftelor bucale la adulti si aparitia de afte bucale la copii, cauzele fiind relativ aceleasi.

Cauze afte bucale la copii

Nu se cunosc cu certitudine cauzele care duc la aparitia de afte bucale la copii. In schimb, se crede ca poate fi vorba si despre predispozitia genetica, influentata de diversi factori de risc, cum sunt stresul, un sistem imunitar slabit si schimbarile hormonale. Conform specialistilor, aparitia de afte bucale la copii s-ar putea datora urmatoarelor cauze:

Leziunile mecanice si traumatismele de la nivelul gurii

Principala cauza a aparitiei de afte bucale la copii pare a fi reprezentata de lezarea traumatica. In esenta, aceasta s-ar putea datora faptului ca:

  • Isi musca obrajii pe interior, isi musca limba, in mod voluntar sau nu;
  • Poarta aparat dentar;
  • Periajul dintilor este nu este unul bland, ci puternic;
  • Foloseste apa de gura si pasta de dinti care contin laurilsulfat de sodiu;
  • Iritatiile cauzate de interventiile ortodontice.

Stresul emotional

O alta cauza pentru aparitia de afte bucale la copii ar putea fi stresul emotional. Un studiu efectuat pe mai multi studenti a demonstrat faptul ca incidenta aftelor este mult mai crescuta in anumite perioade, cum ar fi in apropierea examenelor sau sustinerea anumitor tipuri de prezentari. Poate fi vorba de efectul pe care eliberarea cortizolului, hormonul stresului, il are asupra organismului.

Alimentatia, deficientele nutritionale si alergiile alimentare

Un alt factor care poate duce la aparitia de afte bucale la copii il reprezinta alimentatia. Un regim alimentar bogat in alimente picante si condimente reprezinta un factor de risc pentru aparitia si dezvoltarea aftelor. De asemenea, alergiile alimentare pot provoca mici ulceratii la nivel bucal. Consumul de alimente fierbinti poate provoca arsuri la nivelul limbii, ceea ce va compromite integritatea mucoasei si va favoriza aparitia aftelor.

Exista studii care atesta o corelatie directa intre incidenta de afte bucale la copii si deficitul relativ de fier, acid folic si vitamina B12. Deficitul acestor substante este asociat cu aparitia de leziuni la nivelul mucoasei limbii si, implicit, dezvoltarea aftelor. Consumul de tutun si alcool duce la uscarea mucoasei limbii, care devine mult mai sensibila si predispusa la leziuni. Drept urmare, persoanele care fumeaza si consuma alcool sunt mult mai predispuse la a dezvolta afte bucale.

Sistem imunitar slabit

Dezvoltarea de afte bucale la copii se poate datora si unui sistem imunitar slabit. Cavitatea bucala este colonizata de numeroase specii de bacterii comensale, care alcatuiesc microbiomul oral si nu provoaca daune organismului. Cu toate acestea, pe fondul unui sistem imunitar slabit, exista bacterii care pot provoca deprecieri la nivelul gurii, avand tendinta de oportunism. Aparitia de afte bucale la copii poate fi si semnul unui sistem imunitar slabit.

Afectiuni medicale subiacente

Rareori, aparitia de afte bucale copii poate indica prezenta unei patologii subiacente, cum ar fi:

Cu toate acestea, aparitia de afte bucale copii nu este un simptom definitoriu, bolile de mai sus manifestandu-se prin semne clinice mult mai relevante.

Remedii pentru afte bucale la copii

Remediile pentru ameliorarea simptomelor asociate prezentei de afte bucale la copii sunt limitate, in primul rand pentru ca afectiunea nu implica potentiale complicatii. Tratamentul vizeaza mai ales ameliorarea durerii, pentru redobandirea integritatii functiei masticatorii si poate viza:

  • Cresterea aportului de lichide (la temperatura potrivita);
  • Evitarea alimentelor picante, sarate, acide sau cu prea mult zahar si a alimentelor tari;
  • Evitarea consumului de bauturi carbogazoase;
  • Mentinerea unei igiene orale corespunzatoare, cu periajul bland al dintilor si folosirea unei ape de gura care nu contine etanol;
  • Medicamente topice care pot fi aplicate direct pe rani pentru a reduce durerea si inflamatia (disponibile sub forma de spray-uri, geluri, creme), deseori pe baza de corticosteroizi topici. Este important de retinut ca astfel de optiuni de tratament se folosesc doar la recomandarea medicului specialist si in cazurile grave de afte bucale la copii;
  • In functie de severitatea si de aspectul sub care se prezinta cazurile de afte bucale la copii, pot fi recomandate si medicamente cu administrare orala, pentru ameliorarea simptomelor.

Prezenta de afte bucale la copii nu ar trebui sa ingrijoreze parintii, deoarece acestea apar deseori, deosebit de rare fiind cazurile in care indica o afectiune medicala severa. Cel mai adesea, apar ca urmare a leziunilor, deoarece cavitatea bucala este deosebit de sensibila.

Daca apar si semne de febra si dureri exacerbate, asociate prezentei de afte bucale la copii, nu ezitati sa va contactati medicul specialist. Poate fi vorba si de o infectie virala, insa cazurile sunt, iarasi, relativ rare.

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546250/
  2. https://kidshealth.org/en/parents/canker.html
  3. https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions---pediatrics/c/canker-sores-aphthous-ulcers-in-children.html
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/canker-sores-in-kids
  5. https://www.webmd.com/children/what-to-know-about-canker-sores-in-children
  6. https://www.childrenshospital.org/conditions/canker-sores-aphthous-stomatitis

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen Baby gel eruptii primii dintisori 30 ml-339

    Foramen Baby gel eruptii primii dintisori X 30 ml

    Foramen Baby gel eruptii primii dintisori este un gel dinti bebelusi pe baza de extract natural de musetel, provitamina B5 si glicirizinat de amoniu care ajuta la diminuarea durerii locale provocate de…