Alaptarea nou-nascutului. Sfaturi utile si probleme de evitat

Alaptarea nou-nascutului. Sfaturi utile si probleme de evitat Alaptarea nou-nascutului. Sfaturi utile si probleme de evitat

Ultima actualizare: 22 iunie 2021

Alăptatul poate fi, datorită legăturii extraordinare care se dezvoltă între mamă și copil, unul dintre cele mai speciale și fericite momente din viața unei femei. Pentru a se bucura pe deplin de aceste momente importante și a preîntâmpina o serie de probleme, mămica e indicat să urmeze o serie de recomandări.

Laptele matern este deosebit de nutritiv, alimentul ideal pentru nou-născut. Este absolut necesar bebelușului până la vârsta de 6 luni (când începe diversificarea). După instalarea secreției lactate, pentru a asigura o cantitate suficientă de lapte, sunt necesare atât o alimentație sănătoasă, bogată în toate principiile nutritive, cât și un mediu de viață lipsit de stres.

Secreția lactată

În ultimele zile ale sarcinii și în primele zile de la naștere sânii secretă colostru, un lapte mai gros, de culoare gălbuie, considerat un aliment-minune pentru bebeluși (conține anticorpi care protejează mucoasa intestinală a bebeluşului, gâtul şi plămânii și este foarte bogat din punct de vedere nutritiv). Odată cu nașterea (naturală sau prin cezariană), după ce placenta este eliminată, se eliberează hormonul numit prolactină, care stimulează secreția laptelui. După începerea alăptării, care este ideal să debuteze cât mai rapid după naștere, la 1-2 ore, sânii produc o cantitate mai mare de lapte. În primele zile, cantitatea laptelui este direct determinată de frecvența alăptării, care nu trebuie întreruptă. Producerea laptelui matur începe de obicei la  10-15 zile după naștere. Laptele de mamă este un aliment dinamic, compoziția și gustul fiind în determinate de dieta mamei din ultimele ore/zile, dar și de nevoile sugarului. În medie, acesta conține 50% lipide (grăsimi), 45% carbohidrați (zaharuri) și 5% proteine.

 

Beneficiile alăptării pentru copil

Alăptarea soluția naturală și la îndemână pentru nutriția copilului. Beneficiile ei sunt deosebite:

 • Furnizează anticorpi esențiali pentru dezvoltarea sistemului imunitar.
 • Protejează împotriva obezității în timpul copilăriei,
 • Oferă protecție împotriva astmului bronșic sau diabetului zaharat.
 • Reduce riscul dislipidemiilor (valori crescute ale colesterolului și trigliceridelor la maturitate).

 

Alăptarea în primele 3 luni

În timpul primelor zile sau săptămâni de la naștere, bebelușul cere să fie alăptat, lucru semnalat de obicei prin comportamente specifice: aducerea mânuțelor la guriță sau plâns. Când perioada dintre alăptări depășește 3 ore poate fi necesară trezirea cu blândețe a bebelușului și punerea lui la sân. Alăptările inițiale trebuie să fie scurte – câteva minute. Aceste alăptări sunt importante pentru creșterea lactației în zilele următoare. După primele săptămâni, durata alăptărilor poate să crească, ajungând, în medie, la 15-20 minute la fiecare sân. Crescând durata alăptării, copilul primește atât laptele „de început”, ce conține apa și nutrienții necesari, cât și „laptele de după”, care conține mai multe grăsimi și calorii ce îi satisfac apetitul. Atenție! În timpul perioadelor de creștere, copilul poate părea înfometat la fiecare 1-2 ore.

 

Sfaturi pentru un alăptat ușor?

 • Atașarea corectă: susțineți bebelușul de ceafă cu antebrațul, pentru a asigura poziția corespunzătoare a capului. Pentru a deschide gura cât mai bine, stimulați bebelușul puţin pe nas cu mamelonul, în partea de jos, apoi îndreaptați mamelonul înspre cerul gurii, nu în interiorul acesteia. Buza superioară a bebelușului trebuie să apuce puţin deasupra mamelonului, iar cea inferioară să cuprindă cea mai mare parte a areolei mamare.
 • Poziția de alăptare: așezați bebelușul pe o parte, poziţionat cu întreg corpul înspre mamă, nu doar cu faţa/capul. Astfel se reduc riscul de înec și episoadele de vomă sau de sughiț. Pentru ușurarea efortului mamei și asigurarea unei poziționări corecte a bebelușului se poate folosi o pernă specială pentru alăptare. De asemenea, ținând cont de particularitățile anatomice ale sânului și dimensiunile nou-născutului, este utilă folosirea mai multor poziții de alăptare, pentru a o găsi pe cea care asigură confortul maxim al mamei și hrănirea eficientă a bebelușului.
 • Eliminarea aerului: când bebelușul mănâncă repede și cu poftă, acesta poate îngurgita și o anumită cantitate de aer. Aceasta poate fi eliminată în timpul sau la finalul alăptării prin bătăi blânde cu palma, aplicate pe spatele bebelușului, în dreptul stomacului.
 • Este esențial ca mama să aibă la îndemână toate accesoriile necesare pentru un alăptat fără întreruperi: cupe/recipient pentru colectarea laptelui, șervețele/bavețică pentru bebeluș, o sticlă de apă (alăptatul produce o senzație intensă de sete), o carte sau telecomandă, muzica ambientală la un volum mic creează un mediu primitor.

 

Igiena corectă a sânului

Igiena riguroasă a sânului reduce considerabil bolile asociate și reduce apariția posibilelor episoade de infecție a sânului (mastită).

Iată câteva sfaturi utile:

 • Mămica trebuie să își spele mâinile cu apă și săpun înainte de fiecare alăptat și să își taie unghiile scurt pentru a asigura igiena lor corespunzătoare.
 • Se recomandă spălarea sânilor cu apă și săpun după fiecare alăptare și menținerea igienei mameloanelor, pentru a preveni apariția fisurilor.
 • În cazul în care, din cauza atașării necorespunzătoare a bebelușului sau a diferitelor particularități anantomice, apar răni la nivelul mamelonului, acestea se pot trata prin aplicarea unei creme cu lanolină sau a tampoanelor speciale pentru sâni.
 • Atunci când cantitatea de lapte este mare și mama are senzația că nu și-a golit sânul, se poate folosi o pompă manuală sau electrică sau pur și simplu mămica poate să se mulgă, respectând toate regulile de igienă recomandate.
 • Pe toată perioada alăptării, sânii vor fi menținuți în sutiene speciale pentru alăptat a căror igienă trebuie făcută în mod corespunzător.

 

Probleme care pot fi rezolvate

Majoritatea problemelor care pot apărea la debutul alăptării pot fi rezolvate la domiciliu, cu ajutorul medicului sau al unui consultat în lactație.

 • Mameloane dureroase și crăpate. Disconfortul poate fi ameliorat prin masarea acestora cu puțin lapte și lăsarea lor să se usuce complet sau prin utilizarea unei creme speciale sau a compreselor pentru sâni. De asemenea, se pot utiliza protecții speciale din silicon pentru mameloane.
 • Curgerea dificilă a laptelui. Se recomandă metodele de relaxare, hidratarea corectă și alăptarea în locuri liniștite.
 • Curgerea spontană a laptelui. Curgerea laptelui poate fi stimulată accidental, de simpla apropiere a bebelușului sau plânsul acestuia sau la contactul cu un obiect cald sau rece. Pentru evitarea accidentelor, se pot folosi absorbante speciale și cupe pentru colectarea laptelui matern.
 • Angorjarea sânilor poate fi deosebit de dureroasă și poate îngreuna alăptarea. Se poate ameliora prin masajul ușor al sânilor și utilizarea unei pompe de sân. Compresele reci pot, de asemenea, să reducă inflamația, iar cele calde stimulează secreția lactată.
 • Blocarea ductului mamar. Blocarea curgerii laptelui poate cauza apariția unei infecții denumite mastită. Pentru a elibera blocajul, sânii pot fi masați înaintea și în timpul alăptării. Bebelușul trebuie pus să sugă mai întâi la sânul afectat, forța cu care acesta suge la începutul alăptării putând ajuta la deblocarea ductului mamar.
 • Verificarea frenului lingual. În cazul în care frenul este prea scurt, limba bebelușului nu se poate mișca în voie, nu stimulează cum trebuie areola mamară și, deci, poate afecta producerea unei cantități corespunzătoare de lapte. Diagnosticarea poate fi făcută de medic sau de consultantul în alăptare și operația de tăiere a frenului se face de către medicul chirurg.
 • Orice infecție mamară se tratează medicamentos, în urma unei recomandări de specialitate.

În timpul alăptării, este importantă discuția cu medicul înainte de începerea oricărui tratament. Majoritatea problemelor care necesită tratament medical se pot rezolva cu medicamente sigure, care nu afectează calitatea laptelui.

 

Un bebeluș care nu este bine hrănit are:

 • O greutate sub cea de la naștere la vârsta de 2 săptămâni;
 • Mai puțin de 6 scutece ude pe zi;
 • Scaune rare (mai putin de 1 scaun/zi) în prima lună.