Alimente permise si interzise in boli autoimune

Alimente permise si interzise in boli autoimune Alimente permise si interzise in boli autoimune

Ultima actualizare: 5 ianuarie 2024

Navigarea prin complexitatile bolilor autoimune presupune nu doar intelegerea aspectelor lor medicale, dar si recunoasterea rolului important pe care dieta il are in gestionarea acestor afectiuni.

Bolile autoimune, caracterizate prin atacul sistemului imunitar asupra propriilor celule, prezinta un spectru larg de provocari si simptome care pot aparea sub diferite forme. Astfel, intelegerea influentei pe care alegerile alimentare o au asupra bolilor autoimune este extrem de importanta. Prin urmare, pentru a gestiona in mod eficient manifestarile acestor afectiuni, este important sa cunoasteti si sa respectati recomandarile in privinta alimentelor permise sau interzise in bolile autoimune.

Farmacistii Catena recomanda Omega 3 forte 1000 mg, o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati, indispensabili functionarii sanatoase a inimii.

In acest articol, veti afla care sunt alimentele pe care le puteti consuma cand suferiti de o boala autoimuna. De asemenea, va vom prezenta o lista de alimente interzise in bolile autoimune, pentru a va ajuta sa reduceti intensitatea simptomelor.


Boli autoimune – generalitati

Bolile autoimune reprezinta un grup complex de afectiuni in care sistemul imunitar, care in mod normal ne apara de agentii patogeni, isi ataca in mod eronat propriile celule. Drept urmare, pot aparea diferite boli, fiecare avand un impact diferit asupra corpului. Printre bolile autoimune comune se numara artrita reumatoida, cea care afecteaza articulatiile, lupusul, care afecteaza pielea, articulatiile si anumite organe, dar si scleroza multipla, care dauneaza sistemului nervos.

Cauzele care pot conduce la aparitia bolilor autoimune nu sunt pe deplin cunoscute, dar se crede ca acestea au aparut ca o combinatie intre predispozitia genetica si factorii de mediu, inclusiv dieta.

Simptomatologia bolilor autoimune este diversa si poate varia de la simptome moderate ca intensitate si pana la cele foarte intense. Acestea presupun deseori durere cronica, oboseala, inflamatie, toate acestea afectand semnificativ calitatea vietii. Dieta joaca un rol important in gestionarea bolilor autoimune. Studiile au aratat ca anumite obiceiuri alimentare, cum ar consumul alimentelor interzise in bolile autoimune, de exemplu produsele procesate sau alimentele grase, pot exacerba simptomele.

Pe de alta parte, o dieta bogata in fructe sau peste poate ajuta la gestionarea simptomelor. Prin urmare, este important sa cunoasteti care sunt alimentele interzise in boli autoimune, pentru a evita intensificarea simptomelor, si sa le inlocuiti cu alimente care va pot ajuta in a va imbunatati calitatea vietii.

Alimente permise in bolile autoimune

In gestionarea anumitor boli autoimune, exista anumite alimente care va pot ajuta sa reduceti inflamatia si, implicit, sa va simtiti mai bine.

Pentru buna functionare a inimii, farmacistii Catena recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3. Datorita acizilor grasi EPA si DHA din compozitie, produsul contribuie la functia normala a inimii si la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

  • Alimentele cu rol antiinflamator

Fructele de padure si citricele sunt bogate in vitamine si antioxidanti si pot contribui la reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ din organism. De asemenea, legumele cu frunze verzi sau cruciferele contin un nivel ridicat de fitonutrienti care au rol antiinflamator. In aceasta categorie intra si uleiul de masline si alte alimente bogate in omega-3 si grasimi monosaturate, care pot ajuta la reducerea nivelului de inflamatie din organism. In plus, cerealele integrale ajuta si ele la reducerea inflamatiei, prin imbunatatirea sanatatii intestinului, contribuind in acelasi timp la scaderea in greutate.

  • Alimentele cu continut ridicat de antioxidanti

Fructele de padure, nucile si semintele sunt bogate in antioxidanti care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi. Prin urmare, rolul lor este de a reduce stresul oxidativ si, implicit, inflamatia. In aceasta categorie de alimente intra si ceaiul verde, care contine polifenoli. Asadar, consumul regulat de ceai verde are efecte antiinflamatorii asupra organismului si ajuta la gestionarea simptomelor bolilor autoimune.

Suplimentul alimentar Naturalis CardioSuport reuneste intr-o singura formula nutrienti esentiali si substante naturale cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.

  • Alimentele benefice pentru intestin

Printre alimentele care contribuie la sanatatea intestinului se numara produsele fermentate, cum ar fi iaurtul sau chefirul. Acestea sunt bogate in probiotice, ajutand la echilibrarea florei intestinale. Prin urmare, rolul lor este important pentru mentinerea sanatatii sistemului imunitar. De asemenea, sanatatea intestinului este sustinuta prin consumul de alimente bogate in fibre, cum ar fi cerealele integrale. Acestea hranesc bacteriile benefice pentru intestin si imbunatatesc miscarea acestuia, reducand astfel inflamatia.

Alimente interzise in bolile autoimune

Pentru a reduce intensitatea simptomelor specifice, exista anumite alimente care sunt interzise in bolile autoimune si de care ar trebui sa tineti cont. Printre acestea se numara alimentele procesate, cele bogate in zahar sau anumite produse lactate.

  • Alimente procesate sau prajite

Aceste alimente sunt interzise in bolile autoimune, intrucat contribuie la cresterea inflamatiei in organism. Din aceasta categorie, pe lista alimentelor interzise in bolile autoimune se numara alimentele prajite in uleiuri procesate sau de seminte. De asemenea, consumul regulat al acestor alimente poate duce la cresterea tensiunii arteriale si la aparitia altor riscuri pentru sanatate.

  • Alimentele cu continut ridicat de zahar

Bauturile carbogazoase, bauturile cu continut ridicat de zahar, dulciurile si bomboanele se afla pe lista alimentelor interzise in bolile autoimune, intrucat contribuie la inflamatie si la dereglarea sistemului imunitar. Consumul excesiv de zahar poate sa duca la acumularea de kilograme in plus si sa declanseze probleme metabolice, ce pot conduce ulterior la complicatii ale bolilor autoimune. Prin urmare, cand aveti pofta de ceva dulce, incercati sa va amintiti ca acestea se afla pe lista alimentelor interzise in bolile autoimune.

  • Anumite produse lactate

Desi lactatele sunt recomandate pentru a mentine sanatatea intestinului, exista anumite alimente din aceasta categorie care sunt interzise in bolile autoimune. De exemplu, produsele lactate cu continut ridicat de grasimi pot cauza inflamatie la anumite persoane, mai ales in cazul celor sensibili la grasimile saturate. De asemenea, produsele lactate sunt printre alimentele interzise in bolile autoimune, indeosebi pentru cei care au intoleranta la lactoza, intrucat pot provoca probleme gastrointestinale si inrautatirea simptomelor bolilor autoimune.

In concluzie, este important sa intelegeti care sunt nevoile alimentare pe care le aveti, pentru a evita sa agravati simptomele bolilor autoimune de care suferiti. Impreuna cu medicul, puteti stabili lista alimentelor interzise in boli autoimune, astfel incat sa reusiti sa reduceti inflamatia si sa va imbunatatiti calitatea vietii. Consumul preponderent al alimentelor permise si evitarea celor interzise in bolile autoimune va va ajuta sa ameliorati simptomele si sa aveti o dieta echilibrata.

Surse:

https://www.welltheory.com/resources/foods-to-avoid-with-autoimmune-diseases

https://www.healthline.com/nutrition/aip-diet-autoimmune-protocol-diet

https://www.health.com/condition/autoimmune-disease/autoimmune-disease-diet

https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/20452

 

Farmacistul Catena va recomanda: