Anemie aplastica: ce este, cauze asociate si tratament

Anemie aplastica: ce este, cauze asociate si tratament Anemie aplastica: ce este, cauze asociate si tratament

Ultima actualizare: 12 septembrie 2023

anemie-aplastica

Anemia aplastica este o afectiune care apare atunci cand organismul nu mai produce suficiente celule sanguine noi. Persoanele care au anemie aplastica resimt stari de oboseala si sunt mai predispuse la infectii si sangerari necontrolate.

Anemia aplastica este o afectiune rara si grava care se poate dezvolta la orice varsta. In unele situatii poate aparea brusc, in timp ce la alte persoane poate sa se dezvolte lent si sa se agraveze in timp. Anemia aplastica poate fi usoara sau severa.

Expertii nu au descoperit toate motivele pentru care oamenii ajung sa dezvolte anemie aplastica, insa se intampla de obicei atunci cand sistemul imunitar ataca maduva osoasa si, drept urmare, aceasta nu mai poate sa produca celule stem. Anumite afectiuni medicale, boli genetice, tratamente medicale si expunerea la anumiti agenti cancerigeni pot creste riscul de a dezvolta anemie aplastica.

Tratamentul pentru anemie aplastica poate fi sub forma de medicamente, transfuzii de sange sau transplant de celule stem, cunoscut si sub numele de transplant de maduva osoasa.


Anemie aplastica – informatii generale

Anemia aplastica este o afectiune hematologica (a sangelui) rara, dar grava. Aceasta tulburare apare atunci cand maduva osoasa nu poate produce suficiente celule sanguine si trombocite. Persoanele cu anemie aplastica au un risc crescut de infectii grave, probleme de coagulare a sangelui, afectiuni cardiace si alte complicatii.

Exista anumite tratamente care pot gestiona simptomele de anemie aplastica, insa transplantul de celule stem reprezinta singurul tratament.

Studiile arata ca, in Europa, anemia aplastica afecteaza doua persoane la fiecare milion de locuitori. Oricine poate dezvolta anemie aplastica, insa este mai frecventa in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani sau de peste 60 de ani.

Cauze si factori de risc

Celulele stem din maduva osoasa produc celule sanguine – globule rosii, globule albe si trombocite. Pacientii cu anemie aplastica au celulele stem deteriorate. Ca urmare, maduva osoasa este fie goala (aplastica), fie contine putine celule sanguine (hipoplastica).

VenoSuport Naturalis este un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului circulator, prin sustinerea unei bune functionari a vaselor de sange.

In cele mai multe cazuri de anemie aplastica, sistemul imunitar ataca celulele stem din maduva osoasa. De asemenea, exista si alti factori care pot afecta maduva osoasa si implicit productia de celule sanguine, cum ar fi:

Radioterapia si chimioterapia

Aceste tratamente anhilieaza celulele canceroase, insa pot deteriora si celulele sanatoase, inclusiv celulele stem din maduva osoasa. Anemia aplastica poate fi un efect secundar temporar al acestor tratamente.

Expunerea la substante chimice toxice

Substantele chimice toxice, cum ar fi unele folosite in pesticide si insecticide, si benzenul, un ingredient al benzinei, au fost asociate cu aparitia anemiei aplastice. In aceste cazuri, simptomele de anemie aplastica se pot ameliora prin evitarea expunerii repetate la substantele chimice care cauzeaza boala.

Utilizarea anumitor medicamente

Unele medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea artritei reumatoide si unele antibiotice, pot provoca anemie aplastica.

anemie-aplastica-medicamente-cauze

Tulburari autoimune

O tulburare autoimuna, in care sistemul imunitar ataca celulele sanatoase, ar putea afecta celulele stem din maduva osoasa.

O infectie virala

Infectiile virale care afecteaza maduva osoasa pot juca un rol in dezvoltarea anemiei aplastice. Printre virusurile care au fost legate de anemia aplastica se numara virusurile hepatice, virusul Epstein-Barr, citomegalovirusul, parvovirusul B19 si HIV.

Sarcina

Sistemul imunitar poate ataca maduva osoasa in timpul sarcinii.

anemie-aplastica-sarcina-cauze

Factori necunoscuti

In multe cazuri, medicii nu sunt capabili sa identifice cauza anemiei aplastice, in astfel de situatii fiind vorba despre anemie aplastica idiopatica.

Legaturi cu alte tulburari rare

Unele persoane cu anemie aplastica au, de asemenea, o tulburare rara cunoscuta sub numele de hemoglobinurie paroxistica nocturna, care determina descompunerea celulelor rosii din sange mai repede decat de obicei. Aceasta afectiune poate duce la anemie aplastica, sau anemia aplastica poate evolua spre hemoglobinurie paroxistica nocturna.

Anemia Fanconi este o boala rara, mostenita, care duce la anemie aplastica. Copiii nascuti cu aceasta afectiune sunt mai mici decat media si au defecte congenitale, cum ar fi membre subdezvoltate. Boala este diagnosticata cu ajutorul analizelor de sange.

Factori de risc

Anemia aplastica este rara. Factorii care pot creste riscul de anemie aplastica sunt:

  • tratamentele cu doze mari de radiatii sau chimioterapie pentru cancer;
  • expunerea la substante chimice toxice;
  • utilizarea anumitor medicamente eliberate pe baza de reteta – cum ar fi cloramfenicolul, care este utilizat pentru a trata infectiile bacteriene, si compusi ai aurului, utilizati pentru a trata artrita reumatoida;
  • anumite boli ale sangelui, tulburari autoimune si infectii grave;
  • in rare cazuri, sarcina.

Cum se manifesta anemia aplastica

Simptomele anemiei aplastice se dezvolta de obicei de-a lungul mai multor saptamani si luni, asa ca este posibil sa nu observati imediat modificarile care se petrec in organism. In unele cazuri, pacientii au simptome severe imediate. Semnele si simptomele de anemie aplastica sunt:

  • oboseala;
  • dificultatile de respiratie;
  • ritmul cardiac rapid sau neregulat;
  • pielea palida;
  • infectiile frecvente sau prelungite;
  • vanataile inexplicabile sau care se produc usor;
  • sangerarile nazale si gingivale;
  • sangerarea excesiva in urma unor taieturi;
  • eruptiile cutanate;
  • durerea de cap;
  • febra;
  • ameteala.

anemie-aplastica-simptome

Anemia aplastica poate fi de scurta durata sau poate deveni cronica. Poate fi grava si chiar fatala.

Diagnostic

Furnizorii de servicii medicale diagnosticheaza anemia aplastica cu ajutorul examenelor fizice si analizelor de sange. Printre aceste teste se numara:

Hemograma completa

Hemograma verifica nivelul celulelor din sange, cum ar fi globulele albe, globulele rosii si trombocitele.

Frotiu de sange periferic

Frotiul de sange periferic presupune recoltarea de sange prin punctie venoasa periferica sau sange capilar obtinut din pulpa degetului. Medicii examineaza nivelul celulelor sanguine si al trombocitelor la microscop.

Numaratoare de reticulocite

Acest test verifica numarul de globule rosii imature (reticulocite) din sange.

anemie-aplastica-diagnostic

Aspiratia maduvei osoase si biopsia maduvei osoase

Furnizorii efectueaza aceste proceduri pentru a obtine tesut de maduva osoasa, pe care patologii il examineaza la microscop.

Tratament pentru anemie aplastica

Medicii recomanda tratamentul in functie de situatia pacientului. De exemplu, unii oameni dezvolta anemie aplastica in urma tratamentelor pentru cancer sau boli autoimune. In acest caz, medicul poate schimba schema de tratament pentru a ameliora anemia aplastica.

Tratamentele pentru formele mai grave de anemie aplastica sunt sub forma de:

Imunosupresoare

Aceste medicamente au rolul de a suprima sistemul imunitar, astfel incat acesta sa nu mai atace celulele stem. Injectiile cu globulina antitimocitara si ciclosporina sunt exemple de imunosupresoare care trateaza anemia aplastica.

Transfuzii de sange

Transfuziile inlocuiesc globulele rosii si trombocitele. Transfuziile nu vindeca anemia aplastica, insa pot ameliora unele simptome.

Antibiotice

Anemia aplastica poate creste riscul de infectii bacteriene. Antibioticele ajuta la tratarea infectiilor.

Transplantul de celule stem

Specialistii inlocuiesc celulele stem deteriorate din maduva osoasa cu celule stem sanatoase din sange sau maduva osoasa, provenite de la un donator.

anemie-aplastica-transplant-celule-stem

Se poate vindeca anemia aplastica?

In functie de situatia fiecarui pacient in parte, transplantul de celule stem poate duce la vindecarea afectiunii. In general, copiii si persoanele cu varsta de 40 de ani si mai tinere au sanse mai mari de vindecare decat persoanele mai in varsta.

Complicatii

Cei cu anemie aplastica pot dezvolta anumite complicatii din cauza bolii lor, precum si ca urmare a tratamentului.

Uneori, corpul unei persoane respinge maduva osoasa transplantata. Medicii numesc aceasta boala grefa-contra-gazda. Aceasta problema medicala poate provoca stari de rau extreme, dar si semne si simptome precum:

  • aparitia unor vezicule pe piele;
  • greata;
  • varsaturi;
  • diaree;
  • probleme hepatice.

Conform cercetarilor din 2015, aproximativ 15% dintre pacientii cu anemie aplastica si care primesc terapie imunosupresoare dezvolta sindrom mielodisplazic sau leucemie mieloida acuta. Aceste afectiuni se pot dezvolta dupa mai multi ani de la stabilirea diagnosticului initial.

Unii oameni nu raspund bine la tratamentele pentru anemia aplastica si devin mai vulnerabili la infectii care pot pune viata in pericol.

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/aplastic-anemia/symptoms-causes/syc-20355015

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16747-aplastic-anemia

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326781

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis VenoSuport x 30 compr.

    Naturalis VenoSuport Naturalis X 30 comprimate

      Suplimentul alimentar Naturalis VenoSuport contine Vitamina C si Rutin (un bioflavonoid extras din muguri florali de Salcam-japonez). Flavonoidele sunt substante cu un puternic rol antioxidant.…