Anizocorie: ce este, manifestari si tratament

Anizocorie: ce este, manifestari si tratament Anizocorie: ce este, manifestari si tratament

Ultima actualizare: 23 februarie 2024

Prin anizocorie se intelege conditia – fiziologica sau patologica – caracterizata prin inegalitatea dimensiunii pupilelor. Etiologia acesteia este deosebit de complexa si variaza de la cauze relativ benigne, la cauze care pot pune in pericol viata persoanei diagnosticate, ridicand riscul asociat de complicatii ulterioare. Insasi etimologia cuvantului „anizocorie” descrie manifestarea bolii: prefixul „aniso-” inseamna „inegal”, iar radacina „cor” provine din grecescul „korē”, „pupila”. In limba latina, sufixul „-ia” indica o stare patologica, anormala. Drept urmare, termenul clinic defineste conditia in care o persoana se prezinta cu pupile inegale, din cauze multifactoriale.

Farmacistii Catena recomanda picaturile oftalmice Assista Intensive pentru ochi uscati, deshidratati, iritati si obositi.

Anizocorie – informatii generale

Conform datelor epidemiologice, aproximativ 20% din populatia globala se confrunta cu acest fenomen de anizocorie. In foarte multe dintre situatii, anizocoria este fiziologica si total lipsita de riscuri asociate. In schimb, persoanele se pot confrunta cu anizocorie si ca urmare a anumitor patologii medicale, care pot evolua, indeosebi in lipsa tratamentului, spre potentiale complicatii care pot pune in pericol viata pacientului. Etiologia conditiei de anizocorie este multifactoriala, motiv pentru care sunt necesare investigatii complexe, pentru a se depista principala cauza a bolii. Fenomenul poate aparea la orice varsta si, in unele cazuri, poate fi chiar congenital.

Anizocoria simpla reprezinta o constatare clinica relativ normala, considerandu-se a fi variatie a normalului. Intr-un astfel de caz, diferenta intre diametrul pupilelor nu depaseste 0,4 milimetri si nu poate fi pusa pe seama unei patologii subiacente. In anizocoria simpla, diferentele in ceea ce priveste diametrul pupilar nu depasesc decat in cazuri foarte rare 1 milimetru. In schimb, pe fondul unei patologii, fenomenul de anizocorie poate implica manifestari variabile. Tocmai din acest motiv, este necesar ca diagnosticul sa se elaboreze in urma unui consult de specialitate al medicului oftalmolog, cu identificarea patologiei de baza si, ulterior, instaurarea tratamentului.

Anizocorie – cauze si factori de risc

Exista mai multe cauze ale aparitiei anizocoriei, dupa cum urmeaza:

  • paralizia celui de-al treilea nerv cranian (nervul oculomotor): in mod obisnuit, ca urmare a anevrismului arterei comunicante posterioare si hipoplaziei, bolilor demielinizante (cum ar fi scleroza multipla) sau tumorilor cerebrale;
  • pupila tonica Adie: este una dintre cele mai frecvente cauze ale fenomenului de anizocorie. Acesta apare secundar deteriorarii fibrelor postganglionare ale inervatiei parasimpatice de la nivelul ochiului, frecvent pe fond inflamator (infectie virala, bacteriana).
  • utilizarea agentilor farmacologici care pot provoca midriaza (frecvent) sau mioza. Agentii care provoaca midriaza sunt vasoconstrictoarele nazale, plasturii cu scopolamina, diversele plante medicinale, deodorantele cu glicopirolat. Meioza poate fi secundara administrarii de opiacee, clonidina, organofosfati, pilocarpina sau prostaglandine. Alte substante care ar putea duce la fenomenul de anizocorie sunt cele cu proprietati anticolinergice si simpatomimetice (pilocarpina, tropicamida, cocaina, MDMA, ergolinele, dextrometorfanul).
  • sindromul Horner: o alta cauza pentru anizocorie este sindromul Horner, care se manifesta unilateral, cu mioza semnificativa, ptoza si anhidroza;
  • anizocorie mecanica: de natura traumatica, secundara interventiilor chirurgicale oculare si iritatiilor;
  • inflamatia oculara (iridociclita), uveita, glaucomul cu unghi inchis;
  • migrenele cronice pot duce, in timp, la inegalitatea diametrului pupilar;
  • pupila Argyll Robertson: infectia cu agentul etiologic al sifilisului, Treponema pallidum.

Farmacistii Catena recomanda picaturile de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti, sterile, lubrifiante si hidratante. Solutie oftalmica Assista Oftapic Advanced este compatibila cu toate lentilele de contact.

Acestea sunt principalele cauze patologice care pot duce la aparitia fenomenului. Dupa cum s-a mentionat deja, aproximativ 20% din populatie prezinta diferente relativ mici intre diametrul celor doua pupile. In acest caz, diferenta dintre diametrul pupilelor este sub 1 milimetru, motiv pentru care fenomenul de anizocorie este considerat o variatie fiziologica a normalului. Pe fond patologic, fenomenul este deseori mult mai exacerbat, iar diferenta intre diametrul pupilar este cu mult mai mare (uneori ajungandu-se si la 5 milimetri, in functie de conditiile de iluminare). In astfel de situatii, frecvent sunt prezente si alte simptome, care izoleaza etiologia subiacenta.

Anizocorie – simptome si manifestari

Ca in cazul multor afectiuni medicale, dincolo de manifestarea fizica evidenta (pupilele care se prezinta cu diametru inegal), simptomele si manifestarile se asociaza si patologiei de baza. De exemplu, trebuie avut in vedere daca fenomenul de anizocorie duce fie la marirea, respectiv fie la micsorarea diametrului pupilar. De asemenea, se are in vedere daca diametrul pupilar ramane constant inegal sau daca periodic revine la normal. Diferentele temporare in diametru apar, in mod obisnuit, ca urmare a administrarii de picaturi oftalmice, pe fond farmacologic. Examinarea se face atat la lumina, cat si la intuneric, pentru a se identifica defectele de acomodare implicite.

Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care, datorita acidului DHA*, a vitaminei B2 si a zincului, contribuie la mentinerea vederii normale.

Deseori, persoanele cu anizocorie se prezinta cu constatarea clinica a inegalitatii pupilelor. Cu toate acestea, in special in caz de midriaza, poate aparea fenomenul de fotosensibilitate, precum si de acomodare deficitara, cu o stralucire anormala a ochilor. Persoanele cu anizocorie mai pot manifesta si dureri de cap, ptoza, diplopie (vedere dubla), vedere incetosata, parestezii faciale, amorteli, slabiciune sau ataxie. Cand tulburarea de anizocorie include si aceste manifestari, se poate justifica necesitatea evaluarilor suplimentare, in vederea diagnosticarii bolilor care ar putea pune in pericol viata unei persoane (anevrism, AVC, disectie carotidiana, tumori cerebrale).

Anizocorie – protocol de diagnostic

Certificarea fenomenului de anizocorie se face prin examen fizic, fiind o constatare clinica. La o persoana care se prezinta cu pupile inegale, acest lucru este usor vizibil. Urmatoarea etapa de diagnostic consta in identificarea cauzei de baza. In cazul paraliziei nervului neuromotor, se recomanda sa se efectueze investigatii de natura imagistica, pentru a se identifica un eventual proces compresiv (leziune, anevrism). Un anevrism poate fi eficient observat prin investigatiile de tip angio-CT sau angio-RMN. In cazul in care se crede ca sindromul Horner ar putea cauza anizocorie, disectia carotidiana sau anevrismul, sunt utile CT-ul sau RMN-ul cerebral si al gatului.

Alte aspecte importante ale examenului fizic includ evaluarea acuitatii vizuale (atat la distanta, cat si la apropiere). Acuitatea vizuala mai slaba a ochiului cu pupila dilatata este foarte probabil sa indice dilatarea farmacologica a pupilei. Testul lanternei oscilante evalueaza defecte pupilare relativ asemanatoare. Ptoza de la nivelul pleoapei ochiului afectat ridica suspiciunea sindromului Horner sau a paraliziei nervului oculomotor. Examenul biomicroscopic este relevant pentru a se depista si confirma etiologia de baza. De asemenea, se recomanda si examenul neurologic, care evalueaza motilitatea extraoculara, prin testarea nervilor cranieni III, IV si VI (nervi motori).

Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine extract fluid de Helichrysum (Helichrysum italicum. Picaturile de ochi Oftapic Allergy contin conservanti. Picaturi de ochi potrivite si pentru lentile de contact, compatibile cu toate lentilele de contact.

Tratament anizocorie

Tratamentul acestei afectiuni depinde de cauza de baza care duce la fenomenul de anizocorie. In cele mai multe cazuri, este necesara doar observatia pe termen lung. In cazul in care fenomenul de anizocorie are un debut brusc, acut, poate fi ridicata suspiciunea paraliziei, printr-un mecanism compresiv, a nervului oculomotor, sau sindromului Horner. In acest caz, ar trebui instaurat tratamentul de urgenta. In caz de anizocorie farmacologica, tulburarea se rezolva in timp, fiind autolimitata. Cea secundara traumatismelor poate deveni ireversibila, dar tinde sa se amelioreze in timp. Cand tulburarea apare pe fond inflamator, ar trebui sa se amelioreze odata cu inflamatia.

Anizocorie – complicatii si riscuri asociate

Prognosticul conditiei depinde, in intregime, de patologia de baza. De exemplu, in cazul in care vorbim despre paralizia nervului III, ca urmare a ruperii unui anevrism, prognosticul este foarte nefavorabil. Conform datelor, doar 50% dintre persoanele cu anevrism rupt supravietuiesc de-a lungul urmatoarelor 6 luni de la fenomenul patologic. Sindromul Horner duce la aparitia unei pupile miotice, conditiile ingrijoratoare fiind disectia arterei carotide, care cauzeaza peste 2,5% din accidentele vasculare cerebrale, si sindromul Pancoast. Anizocoria in sine nu afecteaza, de cele mai multe ori, sanatatea oculara, implicand un minimum de afectare a acuitatii vizuale.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470384/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/anisocoria

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22422-anisocoria

https://eyewiki.aao.org/Anisocoria

https://www.healthline.com/health/anisocoria

https://www.webmd.com/eye-health/what-is-anisocoria

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis VizualMax x 30 cps. moi

    Naturalis VizualMax X 30 capsule moi

      Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care, datorita acidului DHA*, a vitaminei B2 si a zincului, contribuie la mentinerea vederii normale. *Efectul benefic se obtine in conditiile unui…

  • Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

    Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine…

  • Assista Oftapic Advanced picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti,…

  • Assista Oftapic Intensive picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Intensive X 10 ml

    Picaturi oftalmice Assista Intensive pentru ochi uscati, deshidratati, iritati si obositi. Ingrediente si recomandari Aceste picaturi de ochi sunt potrivite si pentru lentile de contact. Assista Intensive…