Aspirator nazal pentru bebelusi – sfaturi privind utilizarea corecta

Aspirator nazal pentru bebelusi – sfaturi privind utilizarea corecta Aspirator nazal pentru bebelusi – sfaturi privind utilizarea corecta

Ultima actualizare: 27 februarie 2024

Aspiratorul nazal pentru bebelusi este un dispozitiv care nu ar trebui sa lipseasca din trusa nou-născutului, avand rolul de a curata secretiile de mucus din nas, pentru a decongestiona caile aeriene superioare si a-i permite astfel copilului sa respire mai usor. In cazul adultilor, nasul infundat este o problema banala, care poate fi rezolvata simplu folosind o batista sau un servetel, insa copiii care nu au ajuns inca la varsta de cel putin un an sau au nevoie de ajutor in acest sens, pentru ca nu-si pot sufla singuri nasul. Aspiratorul nazal pentru bebelusi a fost special conceput pentru a oferi un astfel de ajutor, evitandu-se astfel disconfortul generat de infundarea nasului cu secretii de mucus, dar mai ales eventualele complicatii ce pot aparea pe fondul unei respiratii dificile.

Despre acest dispozitiv vom vorbi pe larg in cele ce urmeaza, explicandu-va ce este si cum functioneaza un aspirator nazal pentru bebelusi, cand si cum se utilizeaza si ce presupune intretinerea sa.


Ce este si ce rol are aspiratorul nazal pentru bebelusi?

In primele luni de viata, copiii pot contracta usor infectii respiratorii, mai ales ca sistemul lor imunitar este inca insuficient dezvoltat. Un simptom comun al infectiilor respiratorii este secretia de mucus, ce are rolul de a impiedica agentii patogeni sa avanseze mai adanc in caile aeriene. Aceste secretii abundente infunda nasul si ingreuneaza respiratia copiilor, mai ales ca la varste mici acestia nu pot respira cu usurinta pe gura. De aici isi pot avea originea o serie de probleme, intrucat copiii care respira mai greu devin agitati, nu pot dormi si au o stare generala proasta.

Aspiratorul nazal pentru bebelusi colecteaza mucusul acumulat in nari si elibereaza astfel caile respiratorii. Asadar, este un dispozitiv de aspiratie destinat decongestionarii cailor nazale, utilizat cu precadere in primele luni de viata.

Tipuri de aspiratoare nazale pentru bebelusi

Pe piata se gasesc numeroase modele de aspiratoare nazale pentru bebelusi, care se clasifica in trei categorii, dupa modul de functionare.

  • Aspiratoare nazale cu aspirare orala – sunt cele mai simple modele, disponibile sub forma unui tub flexibil, prevazut in zona mediana cu un dispozitiv de filtrare. Un capat se introduce in nara infundata, iar prin celalalt capat se suge cu ajutorul gurii. Filtrul de la mijlocul aspiratorului nazal pentru bebelusi are rolul de a opri secretiile nazal extrase, astfel ca nu exista niciun risc ca acestea sa treaca prin celalalt capat.
  • Aspiratoare nazale cu pompa de vacuum – de aceasta data vorbim de un aspirator nazal pentru bebelusi actionat manual, cu ajutorul unei pompe din cauciuc asemanatoare unui mic balon. Mai intai se scoate aerul prin strangerea acelui balon, dupa care varful pompei se introduce in nara infundata, apoi se aspira slabind usor presiunea.
  • Aspiratoare nazale electrice – sunt dotate cu un mecanism alimentat de o baterie, iar puterea de absorbtie este una constanta. Astfel de aspiratoare nazale pentru bebelusi sunt usor de folosit, pentru ca nu presupun niciun efort, insa au nevoie periodic de baterii noi.

Assista ser fiziologic este un produs sub forma de monodoza, fara conservanti sau agenti tampon care actioneaza prin forte de frictiune mecanice si este indicate persoanelor cu ochi si nari sensibile.

Cand se recomanda utilizarea unui aspirator nazal pentru bebelusi?

Aspiratorul nazal pentru bebelusi a fost gandit ca o solutie impotriva congestiei nazale, in cazul copiilor pana la varsta de un an sau chiar si dupa aceea. Nu exista o recomandare in ceea ce priveste varsta, aspiratorul nazal pentru bebelusi putand fi utilizat pana la momentul la care copiii invata sa isi curete singuri nasul. Este important insa ca acesta sa fie folosit in primele luni de viata, pentru ca in acea perioada copiii respira mai greu pe gura si astfel exista riscul ca infundarea cailor nazale sa genereze mai multe probleme, din cauza respiratiei ingreunate.

Nu exista recomandari nici cu privire la utilizarea aspiratorului nazal pentru bebelusi in cazul anumitor afectiuni. Acesta poate fi folosit ori de cate ori copilul are nasul infundat, iar cel mai adesea se intampla cand cel mic este racit sau sufera de alta forma de infectie respiratorie. Aspiratorul nazal pentru bebelusi poate fi folosit si atunci cand apar reactii alergice sau cand copilul plange prea mult, in ambele situatii aparand frecvent si congestia nazala.

Cum se utilizeaza corect un aspirator nazal pentru bebelusi?

La prima vedere, utilizarea unui aspirator nazal pentru bebelusi pare destul de simpla, insa exista cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont pentru a efectua procedura in deplina siguranta si cu eficienta maxima. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati in acest caz:

  • spalarea mainilor – inainte de a folosi un aspirator nazal pentru bebelusi trebuie sa va spalati bine mainile cu apa si sapun, iar ca masura suplimentara de siguranta, puteti folosi si o solutie dezinfectanta;
  • verificarea dispozitivului – asigurati-va ca aspiratorul nazal pentru bebelusi este curat inainte de a-l utiliza, iar, daca este cazul, spalati-l. De asemenea, dispozitivul trebuie spalat daca nu l-ati mai folosit de mult timp sau daca nu a fost tinut in cutie, pentru a fi protejat de praf si agenti patogeni.
  • examinarea cailor nazale – aspiratorul nazal pentru bebelusi nu este foarte eficient in cazul secretiilor intarite, care se lipesc si sunt mai greu de eliminat. De aceea, trebuie sa examinati in prealabil caile nazale, iar daca observati mucus intarit, acesta poate fi inmuiat usor cu ajutorul unei solutii saline sau prin expunerea la aburi, timp de cateva minute.
  • introducerea varfului aparatului – narile se curata pe rand, introducand usor in nas varful aparatului, avand grija sa nu il impingeti prea adanc.
  • aspirarea secretiilor – in functie de tipul de aspirator nazal pentru bebelusi, se actioneaza apoi mecanismul de aspirare, avand grija ca in acelasi timp sa obturati cealalta nara prin apasare usoara cu degetul din lateral. Odata ce nara a fost curatata, procedura se repeta si pentru cealalta nara.
  • curatarea aparatului – indiferent de modelul de aspirator nazal pentru bebelusi pe care l-ati folosit, acesta trebuie curatat imediat dupa utilizare, conform instructiunilor din prospectul care insoteste dispozitivul. Aceasta procedura presupune demontarea unor parti si de aceea trebuie facuta cu atentie si respectand cu strictete indicatiile producatorului.

Recomandari pentru intretinerea aspiratorului nazal pentru bebelusi

Revenim asupra necesitatii de a curata aspiratorul nazal pentru bebelusi imediat dupa utilizare, intrucat secretiile extrase cu ajutorul lui se intaresc in cateva minute, devenind astfel mai dificil de indepartat. Sub nicio forma dispozitivul nu trebuie lasat necuratat dupa ce l-ati folosit, pentru ca secretiile aspirate devin un mediu favorabil pentru dezvoltarea ciupercilor sau bacteriilor, care pot provoca infectii la urmatoarea utilizare a dispozitivului.

De aceea, curatarea trebuie sa se faca temeinic, folosind din abundenta apa si sapun, dupa care componentele se sterg foarte bine sau se lasa la uscat inainte de a fi reasamblate. Este recomandata si sterilizarea dispozitivului, pentru a avea siguranta ca s-au inlaturat toti agentii patogeni, iar componentele ce nu pot fi supuse unui astfel de tratament se dezinfecteaza cu substante specifice, recomandate de producator.

Cand nu este utilizat, aspiratorul nazal pentru bebelusi se pastreaza de preferinta in ambalajul original; in lipsa acestuia, poate fi folosita o cutie sau punga care sa il protejeze de praf si umezeala.

Se depoziteaza intr-un loc curat, departe de sursele de caldura si nu se foloseste decat pentru un singur copil, pentru a evita riscul transmiterii infectiilor.

In concluzie, aspiratorul nazal pentru bebelusi este un dispozitiv eficient, cu ajutorul carora pot fi decongestionate usor caile nazale, indiferent de cauza generatoare a secretiei excesive de mucus. Cu ajutorul sau, copiii care nu pot inca sa isi curete singuri nasul pot respira mai usor, fiind astfel protejati de alte probleme ce pot aparea din cauza unui aport mai scazut de oxigen. In acelasi timp, o respiratie usoara ii ajuta pe copii sa doarma mai bine, sa fie mai linistiti si mai bine dispusi, beneficii care vor fi apreciate in buna masura si de parinti.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista Ser fiziologic 0.9% x 20 unidoze x 5 ml

    Assista Ser fiziologic 0.9% X 20 unidoze X 5 ml

    Assista ser fiziologic este un produs sub forma de monodoza, fara conservanti sau agenti tampon care actioneaza prin forte de frictiune mecanice si este indicate persoanelor cu ochi si nari sensibile.…