Astmul in sezonul rece – cum sa preintampinati si sa gestionati atacurile

Astmul in sezonul rece – cum sa preintampinati si sa gestionati atacurile Astmul in sezonul rece – cum sa preintampinati si sa gestionati atacurile

Ultima actualizare: 27 septembrie 2023

Astmul este definit ca o afectiune inflamatorie cronica a cailor respiratorii. Inflamatia cronica implica hiperreactivitatea cailor respiratorii, concomitenta ingustarii acestora, ducand astfel la respiratie suieratoare, dificultati in a respira normal, constrictie toracica si tuse care poate varia in intensitate.

Diagnosticul de astm bronsic se pune de obicei inca din copilarie, iar tratamentul este eficient in ameliorarea simptomelor si nu a cauzei bolii, frecvent necunoscuta. Episoadele de atac de astm bronsic sunt asociate cu obstructia fluxului de aer spre plamani, dar care poate fi reversibila fie spontan, fie prin utilizarea unui bronhodilatator cu actiune rapida.

Etiologia generala a diagnosticului de astm bronsic este una complexa si inca nu este pe deplin inteleasa. Totusi, specialistii sustin ca este vorba despre o patologie multifactoriala, influentata atat de factori genetici, cat si factorii de mediu. In copilarie, astmul este mai frecvent in randul persoanelor de sex masculin (raport sex ratio 2:1), dar la pubertate raportul devine 1:1, pentru ca mai apoi prevalenta sa fie mai mare in randul femeilor. In randul populatiei adulte, frecvent apare la femeile cu varsta de peste 40 de ani. Prevalenta astmului bronsic este mai mare atat la copii, cat si la batrani, din cauza reactiei cailor respiratorii si functiei pulmonare deficitare.

Farmacistii Catena recomanda ViroProtect Rapid + Quercetina de la Naturalis, un supliment alimentar ce contine 9 ingrediente active care, prin mecanisme specifice, sustin sistemele respirator si imunitar, intarind organismul in perioadele de slabire ale acestuia.


Despre astmul bronsic (informatii generale)

In mod obisnuit, atacul de astm bronsic survine in urma expunerii la un factor declansator. Este cunoscut faptul ca procesul fiziopatologic incepe cu inhalarea unui iritant (cum ar fi aerul rece) sau a unui alergen (polen). Ulterior, din cauza hipersensibilitatii bronsice, duce la inflamarea si ingustarea cailor respiratorii si la cresterea productiei de mucus, care imprima o rezistenta mare cailor respiratorii (pronuntata in special in momentul expirului). Aceasta obstructie care va face ca respiratia sa fie ingreunata are loc din cauza sinergiei dintre:

  • Infiltratul celular inflamator;
  • Hipersecretia de mucus cu formare de dopuri de mucus;
  • Contractia musculaturii netede de la acest nivel, cu ingustarea diametrului.

Desi aceste modificari sunt reversibile, in lipsa tratamentului si gestionarii corespunzatoare pot deveni ireversibile. Acest lucru se poate intampla ca urmare a:

  • Ingrosarii membranei bazale, cu depunere de colagen si descuamare epiteliala;
  • Remodelarii cailor respiratorii care apare in bolile cronice cu hipertrofie si cu hiperplazie a musculaturii netede.

Daca nu este corectat rapid, atacul de astm bronsic poate deveni dificil de tratat, in primul rand pentru ca productia de mucus impiedica medicamentul inhalat sa ajunga unde trebuie. Mai mult decat atat, inflamatia progresiva duce la ingustarea si mai pronuntata a cailor respiratorii. Acest efect patologic este tinut sub control folosindu-se agonisti beta2-adrenergici sau de antagonisti ai receptorilor muscarinici (bromura de ipratropiu). Acesti compusi actioneaza specific, ducand la reducerea inflamatiei, relaxarea musculaturii bronsice si reducerea productiei de mucus.

Cum sa preintampinati atacurile de astm bronsic in sezonul rece

Exista o legatura directa intre sezonul rece si incidenta mai ridicata a atacurilor de astm bronsic. Acest lucru se datoreaza faptului ca aerul rece este uscat, iar inhalarea acestuia duce, implicit, la uscarea cailor respiratorii. Mai mult decat atat, aerul uscat actioneaza si printr-o stimulare a productiei de mucus, necesare pentru a mentine lubrifierea normala a cailor respiratorii.

Vantul, ploaia si fluctuatiile in presiunea atmosferica pot duce la o crestere a episoadelor de atac de astm bronsic. In sezonul rece, racelile si gripa sunt mult mai frecvente – afectiuni care intereseaza in primul rand caile respiratorii. Timpul petrecut in interior este mult mai mare, iar acest lucru inseamna ca exista o posibilitate mai mare ca o persoana cu astm bronsic sa intre in contact cu alergeni cum sunt praful, mucegaiul sau parul animalelor de companie. Astfel, exista nu doar posibilitatea ca atacurile de astm bronsic sa fie mult mai frecvente, ci si sa fie mult mai violente si greu de gestionat.

Pentru a preintampina atacurile de astm bronsic in sezonul rece, iata cateva sfaturi care ar putea fi deosebit de eficiente:

Cand iesiti, protejati-va nasul si gura purtand o esarfa sau un fular. Astfel, aerul inspirat va fi mult mai cald, reducand riscul unui atac de astm bronsic.

  • Consumati cat mai multe ceaiuri. Astfel, veti mentine un nivel optim de lubrifiere la nivelul cailor respiratorii si mucusul in exces va putea fi mult mai usor de eliminat.
  • Evitati contactul cu persoanele care prezinta simptome de gripa sau alte boli respiratorii, in primul rand pentru ca infectiile respiratorii sunt asociate cu atacuri dese de astm bronsic.
  • Puteti lua in calcul administrarea vaccinului antigripal. Gripa are potentialul de a duce la o serie de complicatii majore in randul persoanelor cu astm bronsic.
  • Deoarece veti petrece mult timp in locuinte, aspirati si curatati cat mai des.
  • Aerisiti in fiecare zi incaperile, pe rand, astfel incat sa aveti mereu la dispozitie un loc cald in care sa va retrageti.
  • Spalati lenjeria de pat si paturile in fiecare saptamana, la temperaturile potrivite, astfel incat sa eliminati acarienii.
  • Evitati sa respirati pe gura. Firele de par de la nivelul cornetelor nazale au rolul nu doar de a curata aerul inspirat, ci si de a-l incalzi.
  • Spalati-va des mainile cu apa si sapun si evitati sa va atingeti nasul sau gura.
  • Imbracati-va corespunzator atunci cand iesiti.
  • Purtati inhalatorul intotdeauna cu dumneavoastra, oriunde ati merge, deoarece este esential in cazul unui atac de astm bronsic.
  • Puteti lua in considerare folosirea unui umidificator de interior.
  • Limitati practicarea exercitiilor fizice in aer liber.

Atacurile de astm bronsic sunt mai frecvente in sezonul rece, iar incidenta crescuta se datoreaza atat riscului ridicat de infectii respiratorii subiacente, cat si proprietatilor aerului. Drept urmare, este important sa reduceti cat mai mult riscul declansarii unui astfel de atac care nu doar ca este mult mai greu de gestionat, dar se poate manifesta in forme mult mai exacerbate decat in mod normal.

Cum sa gestionati atacurile de astm bronsic in sezonul rece

Primul pas in a gestiona eficient atacurile de astm bronsic in sezonul rece este evitarea factorilor declansatori. Totusi, daca va confruntati cu un episod acut de astm bronsic, iata ce ar fi cel mai eficient sa faceti:

  • Asezati-va intr-o pozitie confortabila si scoateti inhalatorul din locul in care l-ati depozitat.
  • Administrati-va pana la 2-6 pufuri din inhalatorul pe care il aveti la dumneavoastra. In mod normal, medicamentul ar trebui sa va permita sa respirati mult mai usor.
  • Daca simptomele nu se amelioreaza, puteti sa va administrati inca o doza dupa 5-10 minute.
  • Daca simptomele unui atac de astm bronsic se agraveaza brusc sau nu se amelioreaza, luati legatura cu medicul specialist sau solicitati serviciile medicale de urgenta.

In general, atacurile de astm bronsic sunt relativ usor de gestionat. Cu toate acestea, este foarte important sa interveniti imediat ce simptomele se fac simtite. Daca dupa folosirea inhalatorului simptomele unui atac de astm bronsic nu se amelioreaza, continuati dozajul. Totusi, recomandat ar fi sa luati legatura cu medicul dumneavoastra si sa ii prezentati situatia cu care va confruntati.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6157154/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430901/
  3. https://www.asthmaandlung.org.uk/conditions/asthma/winter-asthma
  4. https://allergyasthmanetwork.org/news/cold-air-asthma-in-winter/
  5. https://www.allergyinstitute.org/blog/winter-asthma-five-ways-to-avoid-asthma-attacks-during-cold-weather
  6. https://www.healthline.com/health/asthma/cold-induced-asthm
  7. https://www.templehealth.org/about/blog/why-asthma-worse-in-winter

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ViroProtect Rapid Quercetina x 10 plicuri

    Naturalis ViroProtect Rapid Quercetina X 10 plicuri

    Naturalis ViroProtect Rapid +Quercetina este un supliment alimentar ce contine 9 ingrediente active care, prin mecanisme specifice, sustin sistemele respirator si imunitar, intarind organismul in perioadele…